.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Självkänsla

Ämne: Psykologi
| Mer

Själkänslan en sorts plattform för ditt liv, det är på den vi möter människor och när vi gör våra val.
Självkänsla = vem du är
Självförtroende = vad jag gör
Har du en stark självkänsla får du ett bra självförtroende, men idag är det vanligare att ha ett bra självförtroende men en sämre självkänsla, det märks klarast när personen stöter på motgångar.
Med en bra självkänsla kan du styra ditt liv dit du vill! Den gör så att du verkligen kan kontrollera ditt liv åt det håll du vill. Du får makt och mod över dig själv. Om den är stark kan du säga ifrån långt innan något spårar ur och istället försöka styra upp det. Då står du för den du är, du “spelar” inte efter någon annans ideal.
Dagens ungdomar
Ett bra exempel är dagens ungdomar, många är osäkra på sig själva på grund av sitt utseende och andras kommentarer och handlingar, då kan ett misslyckande ta väldigt hårt.
Väldigt många frågar sig någon gång frågan, vem är jag egentligen? Många får inte svaret på frågan förrän de är vuxna, det tyder på dålig självkänsla, dock kan många av dessa ha ett bra självförtroende under tiden.
Har du en bra självkänsla känner du en inre trygghet, du känner dig stark i den du är!
Om alla ungdomar hade bra självkänsla skulle de veta att de är unika och konstruerade på olika sätt, då skulle alla stå för vilka vi egentligen är.Jag tror att alla skulle tjäna på att ha självkänsla som ett av de obligatoriska grundämnena tidigt i skolåren, lära dem att känna sig själva, kunna respektera sina kamrater. Ofta får de sin självkännedom av föräldrarna, hur de visar sin kärlek till barnen är viktigt. Behöver de göra saker för att känna sig uppskattade eller kan de få känna sig värdefulla som de är? Om de har en bra självkänsla förstår de att de är betydelsefulla för sina nära och de känner sig behövda. Då förstår de att de kan påverka sina liv. En sak som det är viktigt att börja tidigt med är grupparbeten. Då gäller det att se till så att alla får vara med i gruppen. Då känner de sig betydelsefulla och förstår att de hör ihop med varandra.
En annan viktig sak är att tidigt börja med målsättningar, gärna många. Både stora mål och kortsiktiga. Sedan är det viktigt att låta barnen drömma, men samtidigt lära dem att uppskatta det de har och lära dem att visa tacksamhet. Våga säga tack.
Om det här skulle bli en obligatorisk ämne tror jag att väldigt många skulle bli starkare individer och många fler skulle satsa på att gå ut hela gymnasiet, fler skulle förstå vikten av att studera och vilja bli något. Fler entreprenörer skulle komma och samhället skulle fungera bättre i alla avseenden.

Kan man köpa självkänsla?

Om du bygger en falsk trygghet kring dig genom att köpa dig lycka och respekt, håller det knappast i längden. För det första är du inte den du egentligen är utan du anpassar dig för alla andra, självkänslan är något du måste söka och sakta bygga upp genom att hitta dig själv, och sätta upp mål för den du vill vara och hur du vill bli uppskattad.
Många ser idag ned på sin egen självkänsla medans de för att istället beundra andra för vad de har och du saknar. Istället för att uppskatta den du är.
Tycka om sig själv
Det är inte alltid så lätt att tycka om sig själv, du måste kunna förlåta dig själv och försöka ställa saker till rätta som har haft en del i. det är även viktigt att kunna förlåta sig själv och andra.
Om du har en dålig självkänsla blir den sämre genom att du håller fast i negativa övertygelser om dig själv, om du tar in all negativ kritik och går och tänker på allt som du gör som är dåligt så blir det bara sämre. Tänkt istället på vad du gjort för bra saker och hur du kan göra för du ska bli bättre på det som går mindre bra.
Många som har dålig självkänsla har bl.a. sömnproblem eller känner sig ofta stressade och oroliga när de är passiva och inte har något att göra. Det är idag alldeles för få som tar tag i problemet och därför är det idag många som är sjukskrivna och utbrända.
Om du har en stark självkänsla så är du öppen för nya saker, gillar att vara delaktig och styra upp och hjälpa andra. Men framför allt så trivs du som den du är och gillar att träffa nya spännande människor.
Öka din självkänsla
Vill du öka din självkänsla måste du våga chansa och ta risker. Du kan behöva ändra din syn på dig själv. Du kan ta in all negativ kritik och antingen skita i den eller också försöker du vända den till en positiv kritik, vad har jag lärt mig av det här och vad ska jag göra bättre nästa gång?
En sak som funkar är att varje kväll ställa sig framför spegeln och fråga sig själv: vad har jag gjort för bra idag, vad är jag tacksam för. Dessa samtal blir bättre varje gång du gör dem och det är viktigt att fortsätta och få rutin på dem. Sedan när du hållit på ett tag när du har en starkare självkänsla kan du fråga dig vad som du gjorde mindre bra idag och hur du kan göra det bättre eller hur du ska agera nästa gång. Det är ditt liv det handlar om, du styr båten och bestämmer i vilken hamn du skall ankra i, visst det kommer att komma hinder på vägen men med en stark självkänsla klarar du dem bättre.

Tips för att förbättra vardagen

En sak som du kan börja med är att vara ärlig, tycker du att kompisen har en snygg tröja så säg det! Spontant. Då märker personen att du verkligen menar det, och samtidigt som den mår bättre uppskattar den dig. Men ljug aldrig

En sak som många kan ha problem är att de inte hinner stanna upp och tänka efter. De är så inne i karriären att de kör ända tills de är helt slut psykiskt, många brukar säga att de har sprungit in i väggen. Det är viktigt även när det flyter på som bäst att kunna stanna upp och kolla om du prioriterar rätt, gör jag det här för mig själv eller för andra. Du måste kunna säga NEJ! Annars är det väldigt lätt att du vill vara till lags och bara springer ärenden åt andra fast du egentligen vill göra saker som du prioriterar mer.
Många, jag inkluderat använder “man” när jag egentligen menar jag, t.ex. man borde ta och ….. Istället är det bättre att säga jag borde ta och ???? Många säger detta för att inte verka för självgod eller egoistisk. Men det gäller att balansera det, kunna använda sig själv när du snackar om saker som du vill förändra.
En sak som är viktigt är att se vad jag har gjort för bra. Erkänna sig själv, då växer du snabbt som människa, dels eftersom du tycker om dig själv och känner dig bekväm i det, det inspirerar ofta till mer goda handlingar, som gör att du växer ännu mer och blir mer och mer omtyckt för den DU är.

Självkänsla, 1.8 out of 5 based on 9 ratings
| Mer
Betygsätt Självkänsla


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Självkänsla eller som på något sätt är relaterade med Självkänsla.

Kommentera Självkänsla

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7