.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

SKÖRBJUGG

Ämne: Biologi, Hälsa
| Mer

Skörbjugg, eller skorbut (betyder sårig buk), är en sjukdom som var känd redan på stenåldern. Forna dagars sjömän och upptäcktsresande led ofta av sjukdomen vilket var ett väldigt plågsamt tillstånd kännetecknat av viktminskning, anemi, apati, onormal svaghet, ömma leder och hög dödlighet. Skörbjugg var den första erkända bristsjukdomen.

HISTORIA

Skörbjugg är en bristsjukdom orsakad av C-vitaminbrist i kosten. Eftersom vitamin C finns rikligt i råa frukter och grönsaker är det tveksamt om de tidiga människorna, som levde så nära naturen, hade denna brist. Den var däremot känd hos grekerna och romarna vilka har lämnat goda beskrivningar på sjukdomen.
Nordamerikanska indianer gör dekokter (avkok) på tallbarr för att på detta sätt behandla lidandet.
Den första rapporten inom krigsmakten gavs 1260 då skörbjugg var allmänt förekommande bland Ludvig IX:s trupper i Egypten.
En tysk medicinhistoriker har gjort en lista över större skörbjuggsepidemier och fann 139 sådana mellan 1556 och 1877.
Sjömännen var en svårt drabbad yrkeskår då de sällan hade med sej färsk frukt och grönsaker under långa sjöresor. Den tidigaste beskrivningen av skörbjugg bland sjöfarare får vi från Vasco da Gama som, då han nådde Godahoppsudden, hade förlorat drygt 100 av 170 besättningsmän.
James Lind (1716-1794), en skotsk marinläkare och officer i brittiska flottan, publicerade 1753 en avhandling om skörbjugg i vilken han visade att det var en näringsberoende sjukdom och att färska frukter och grönsaker förhindrade eller botade denna sjukdom hos sjömän. Som följd av Linds upptäckt utökade den brittiska flottan år 1795 sjömännens proviant med limesaft för att de på detta sätt skulle hålla skörbjugg borta. Efter det började även andra flottor lasta ombord citrusfrukter och grönsaker inför deras långa sjöresor.
Under 1700-talet och tidigare var C-vitaminbrist en vanlig sjukdom i Sverige, främst under vintern, och tros ha orsakat lika många dödsfall som tuberkulos. Huvudsymptomen var blödningar i tandkött, leder, muskulatur och hud.

SYMPTOM OCH RISKGRUPP

Skörbjugg kommer smygande, det tar emellan 3 till 6 månader att utveckla. Symptomen hos vuxna är bl. a. viktminskning, förlorad aptit, trötthet, mental apati, svaghet, anemi, svampigt tandkött, tandlossning, blödande slemhinnor, underhudsblödningar, mag- och tarmstörningar, ömma leder och svullna, stela vadmuskler. Lindrig feber, blod i urinen, svullna vrister och andfåddhet är ofta förekommande. Motståndskraften mot infektioner minskar, gamla sår och läkta frakturer kan gå upp och alla nya sår läker dåligt. Man får också lätt blåmärken. Det är idag sällsynt med skörbjugg hos vuxna. Om sjukdomen ändå utvecklas är den ofta lindrig med blödningar i huden. Den är dessutom begränsad till individer med mycket dåliga kostvanor. Svårare form av skörbjugg är mycket ovanlig i Sverige, den förekommer främst i flyktingläger där kosten är undermålig.
Skörbjugg hos spädbarn påverkar särskilt de växande benen och gör dem tunna och sköra. Andra symptom är bl. a. viktminskning, förlorad aptit, ödem på ögonlocken, extrem ömhet på armar och ben, feber, nervositet, irritation, slappa muskler och snabb andning och puls.

ORSAK OCH VERKAN

Både experimentella och kliniska fakta visar att skörbjugg är orsakad av brist på vitamin C, askorbinsyra. Människan, andra primater och marsvin är de enda däggdjur som inte kan tillverka egen C-vitamin i sina egna kroppar och måste därför få i sej detta genom födan, eller kosttillskott. Vitamin C lagras inte i kroppen, därför behöver det hela tiden fyllas på nytt. Rökning ökar behovet av vitamin C, och hos ammande mödrar som röker minskar bröstmjölkens, även normalt låga, halt av vitaminet så att barnet kan drabbas av brist.
Vitamin C förekommer huvudsakligen i vegetabilier som frukt, bär och grönsaker. Citrusfrukter, paprika, kål, persilja, svarta vinbär, hjortron, nypon etc. är rika på vitamin C.
Vitamin C är nödvändigt för att bindvävstrådarna (kollagen) ska kunna bildas i kroppen. Kollagen finns i de flesta vävnader inklusive blodkärlens väggar och tändernas upphängningsapparat. Har man skörbjugg uppkommer livsfarliga blödningar därför att blodkärlen blir sköra och går sönder p g a bristen på kollagen. Kapillärväggarna blir så svaga att minsta tryck kan får dem att brista. Tänderna lossnar därför att sårläkningen försvåras därför att kollagen är nödvändigt för reparation av bindväven i sårskadan.
Vitamin C underlättar upptaget av bristämnet järn ut maten. Anemi får man av järnbrist.

SKÖRBJUGG, 2.1 out of 5 based on 7 ratings
| Mer
Betygsätt SKÖRBJUGG


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om SKÖRBJUGG eller som på något sätt är relaterade med SKÖRBJUGG.

Kommentera SKÖRBJUGG

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2