.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Solen

Inledning

Solen är en stjärna som finns i mitten av vårat solsystem. Den ger oss värme, energi och allt annat som vi behöver för att kunna leva. Utan den så skulle ingenting levande på jorden kunna existera. Alla planeterna i vårat solsystem har en egen bana runt solen. De hålls kvar av gravitationen som bildas när de cirkulerar i sin bana. Jorden är den enda planeten som har det rätta avståndet från solen för att det ska finnas liv här. Det solens strålning som påverkar fotosyntesen som ger oss syre. Men solens strålar kan även vara farliga. De innehåller UV- strålning som kan leda till hudcancer. Den gör även att vi får solbränna.

Solen

Solen är en stjärna bland miljarder andra i rymden. Den är ett brinnande klot som består av heta gaser. Den är ca 4,6 miljarder år gammal och förväntas leva i ca 5 miljarder år till. När den tiden har gått så kommer solen att svälla upp till en röd jätte och sluka alla de närmaste planeterna. Sen kommer den att bli vit och krympa ihop igen innan den slocknar helt. De planeterna som inte brunnit upp kommer då att bli förfrysta och flyga iväg fritt i rymden eftersom att gravitationen från solen inte längre håller kvar dem.
Den är ca 1,4 miljoner kilometer i diameter (109 gånger längre än jordens). Solens totala massa är mer än 333 000 gånger större än jordens. Den utgör ensam 99,85 procent av solsystemets massa!
Det är svårt att avgöra solens exakta storlek och vikt eftersom dens vikt minskar hela tiden. Varje sekund blir den ca 4 miljoner ton lättare. Det beror på att dess massa omvandlas till energi och lämnar den tillsammans med solstrålarna.
Det är ca 150 miljoner km mellan jorden och solen (det är ett medelvärde eftersom avståndet ändras hela tiden) och det tar ca åtta minuter för solens strålar att färdas den biten. Ljuset rör sig alltså med en hastighet på 300 000 km/s och det finns ingenting som vi känner till som rör sig snabbare. Förr så trodde man att ljuset förflyttade sig långsammare i helium men nu vet man att hastigheten är densamma överallt. Vid ytan (fotosfären) har solen en temperatur på 6000 grader C. Vid kärnan är temperaturen ca 15 miljoner grader. Solens ljusstyrkan är ca 390 kvantiljoner megawatt! (jag har ingen aning om hur många nollor det är i det men det låter i alla fall mycket).

Fotosyntesen, energin och växthusefekten
Allt liv kommer från solen från början.
Inuti solen bildas små explotioner (fusion). Explotionerna omvandlas till energi. När solstrålarna kommer till jorden och träffar tex ett träd överförs solenergin till bladen. Det i sin tur startar tillsammans med vatten och koldioxid fotosyntesen. Det är tack vara fotosyntesen som vi får syre så att vi kan andas. Om energin träffar tex en fors så omvandlas energin till rörelseenergi. Vi kan dra nytta av energin genom att tex bygga ett vattenkraftvärk. Sen åker energin ut till våra hem fast omvandlat till elektricitet. Solen ger oss även värme. Hela jorden hade varit täckt av is och omöjlig att leva på om solen inte hade lyst lika starkt.

Växthusefekt innebär i stort sett att lika mycket av energin som kommer till jorden studdsar ut igen. Men vi är för tillfället på väg mot en total växthusefekt vilket innebär att atmosfären blir så tjock att energin inte kan studdsa ut igen, bara in. Då skulle temperaturen stiga och och det skulle bli en massa naturkatastrofer, tex att nord- och sydpolen skulle smälta.

Solbränna

Solens strålar kan även vara farliga för oss. Det beror på att de innehåller ultraviolett strålning, en osynlig strålning som i för stora mängder kan leda till hudcancer. Därför ska man inte vistas ute i solen för mycket, speciellt inte om man är blek. Det bästa sättet att skydda sig mot UV- strålning är att använda solkräm men även om man har solkräm bör man inte vistas för mycket i solen mellan kl 11 -16. När man solar så bildas mer pigmentfärg i huden för att skydda den mot UV-strålningen. Solbrännan är en inflammation i huden som bildas när huden utsatts av för mycket UV-strålning. Vissa tror att det är bättre att sola i solarium men efekten är densamma så strålningen därifrån är precis lika farlig som den i från solen.

Tidvatten

Solens dragningskraft påverkar även oss här på jorden. Det är på grund av solen och månens dragningskrafter som vi har ebb och flod. Dragningskraften från månen är starkare ju närmare månen vi befinner oss. Därför är dragningskraften större på den sidan av jorden som är mot månen och mindre på den sida som är mot solen. Solens dragningskraft är egentligen mycket starkare en månens men eftersom solen ligger så långt bort har månens dragningskraft större påverkan på oss.
När vattnet dras mot månen blir det flod. Men när jorden vänder sig mot solen så är det solens dragningskraft som tar över.

Reflektion

När jag skulle börja skriva så hade jag jättesvårt att bestämma mig för vad jag skulle förljupa mig i. Man skulle ju skulle ju skriva vad solen betyder för en men när jag började tänka efter så hade jag ingen aning. Solen är något som bara finns där och därför har jag aldrig tänkt på det förut. Man vet ju tex att hela jorden skulle vara täckt med is om inte solen lyst så starkt men jag har aldrig funderat på vad det faktist skulle innebära. Man fick tänka en hel del när man skulle börja skriva.
Jag tycker att det är så otroligt att allt bara rullar på, allt om energi och fotosyntesen. Vi tycker att vi är jättesmarta som har uppfunnit alla maskiner och apparater, men naturen fungerar på ett helt annat sett. Den funkar av sig själv, utan att man behöver trycka på några knappar eller hålla koll på att allting fungerar som det ska. Allting är beroende av varandra. Om bara minsta sak hade varit annorlunda så hade vi kanske aldrig funnits. Tänk att solens strålar inte alls innehöll energi, då hade ingenting levande här existerat. Och även om vi skulle ha klarat oss utan energi så skulle inte fotosyntesen ha fungerat så då hade vi inte fått något syre.
Jag tycker det är ganska häftigt att energin stannar kvar i de föremål som den träffat och inte bara studdsar bort igen. Och att vi kan fånga in energin och anvnvända den till tex elektricitet.
Men jag förstår inte riktigt var energin kommer från. Energin bildas ju vid fusion (det är i alla fall som jag har uppfattat det) men från början så måste ju energin ha kommit från någon annan stans. Fusionen hade inte fungerat om inte solen hade varit varm men solen behöver ju energi för att kunna bli varm? Och Big Bang kan inte ha kommit från ingenting, det måste ha funnits energi för att explotionen skulle inträffa över huvud taget.
På alla internetsidor som jag kollade på stod det att solen är runt 4,6 miljarder år gammal. Men på en sida om jorden så stod det att jorden också var 4,6 miljarder år och jag trodde att solen hade funnits mycket längre en jorden. Jag tycker att det värkar lite konstigt att både solen och jorden bildades vid samma tidpunkt.
Jag har svårt att få en bild av hur stor solen egentligen är. Man vet ju att den är jättestor men det var först när jag började skriva som jag fattade hur stor. Det stod att varje sekund så tappar den ca 4 miljoner ton. Man tycker att om den förlorar så mycket vikt hela tiden så borde den minska ganska synbart varje dag. Men det gör den inte, alltså måste den vikten vara obetydlig i gemförese men sin egen.

Linda LundquistSolen, 2.4 out of 5 based on 16 ratings
| Mer
Betygsätt Solen


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Solen eller som på något sätt är relaterade med Solen.

Kommentera Solen

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2