.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Sport förr och nu

Ämne: Historia, Idrott
| Mer

Förr & Nu

Vad tänker du på när du hör ordet sport? Jag antar att du tänker på en stor, grön fotbollsplan med nymålade vita sträck och fotbollsspelare som springer fram och tillbaka efter bollen för att göra sitt land eller lag stolta. Eller kanske tänker du på en blank, nyspolad, orörd is med blinkade ljus och ishockeyspelare som åker ut på isen i takt till musikens dunkande. Men det spelar ingen roll vad du tänker på för sport för all sport har sin historia, sina rötter och sin grund.

Antikens Grekland

Olympia. Staden i Grekland, där de allra flesta idrottstävlingar ägde rum, har varit med om hundratals, jag kanske tusentals sporthändelser. Staden har säkert burit på flera hundra män som stupat i sin tävlan till guden Zeus ära. Den har säkert burit på stora byggnader som nu är ruiner och den bär säkert på mörka, djupa hemligheter som sades eller utspelade sig och som vi aldrig kommer att få reda på.

De tävlingar som hölls i staden Olympia har pågått i tusentals år och fick därav namnet Olympiska spel. Det blev en tradition att dessa tävlingar skulle hållas och det blev ett uppehåll på fyra år mellan varje gång spelen hölls. Då samlades män för att offra till gudarna och för att uträtta tävlingar till guden Zeus ära. De tidigaste förteckningar man hittat, som har koppling till spelet, är från 776 f.kr. men man tror att spelen pågått mycket längre än så.

De olympiska spelen

Under tiden de olympiska spelen pågick, fick det inte förekomma krig mellan Grekiska stadsstater för att de tävlande skulle kunna ta sig till Olympia och hem utan att behöva riskera livet. Ett exempel på konsekvenserna när någon stadsstat brutit mot någon av reglerna var att ingen från den staten tilläts att delta i spelen eller kommande tävlingarna samt fick man betala höga böter.

Tävlingarna

De deltagare som skulle vara med i spelen anlände ca 30 dagar innan spelen började. Man samlades oftast på högsommaren, när tiden var inne för fullmåne. Åskådare och deltagare kunde ha rest en lång väg för att delta i spelen eller bara för att se när deltagarna tävlade mot varandra i olika grenar.

Spelen brukar hålla på i ca fem dagar och för vare dag så hölls en ny gren.
Under den första dagen tävlade man i kappridning och kapplöpning med häst.
Andra dagen tävlade man i femkamp d.v.s. löpning, längdhopp, brottning, diskus och spjut. De flesta av dessa grenar tävlar vi i än idag. Tredje dagen hade man offer och festtåg till guden Zeus ära. Den fjärde dagen hade man löpartävlingar och femte och sista dagen hade man tävlingar i boxning och brottning. Efter alla tävlingar, under den femte dagen, tagit slut så fick alla segrare en olivkrans som domarna satte på deras huvud. Olivkvisten till kravsken kom från guden Zeus “heliga träd”. Senare avslutade spelen med en festmåltid som det ansågs att vara en ära att delta i och vinnarna blev väl emottagna i deras hemstad eller by och blev dessutom oftast rikligt belönad.

Kvinnans del i olympiska spel

Kvinnor fick dock inte delta i spelen. Gifta kvinnor fick inte ens titta på tävlingarna. Dom var inte avsedda för kvinnor med det fanns dock kvinnor som klädde ut sig till män för att se tävlingarna. För att förhindra kvinnor från att komma till spelen så kom föreskrifter om att de tävlande alltid skulle delta nakna.

Men det fanns faktiskt tävlingar bara avsedda för kvinnor. Dessa tävlingar arrangerades till gudinnan Heras ära

Gladiatorspelen i Rom

Jag är inte säker på att gladiatorspelen räknas som en sport men gladiatorerna tränade inför kampen dom skulle ställas inför. Man lät kristna kämpa för sina liv mot djur och gladiatorerna uträttade en kamp mot civila människor som straff för något brott man begått. Oftast så dog någon och ibland dog flera till jublet och ropen från åskådarna

Sport har inte alltid varit som den är idag. Den har inte alltid varit en lek. Det har varit ett spel. Ett spel med en vinnare och en förlorare och förloraren fick det straff den förtjänade.

Romerska hästkapplöpningar

Det var en av antikens roms underhållning som fångade mest åskådare. Hästkapplöpningar var ju ej som gladiatorspelen. Dom var oförutsägbara och det var nog det som lockade alla åskådare. Sporten var ungefär som en fotbollsmatch idag. De tävlande hästarna hade en speciell färg som representerade deras lag. På läktaren satt sedan både män och kvinnor i sektioner där man bar kläder i samma färg som den häst man hejade på.

Medeltidens idrott

Under medeltiden var sporten inte alls lika central i samhället som under antikens Rom och Grekland. Spelen som ordnades då lockade inte alls lika många åskådare som hippodromerna gjorde i Rom.
En idrottsman sågs som en förebild för barnen. Det var till och med vanligt att det ingick i barnens uppfostran att kunna fäktas och kasta sten men man lärde sig även att kasta spjut med båda armarna samt att kunna hantera pil och båge. Dessa saker skulle vara bra att lära sig ansåg man för att dom kunde vara nödvändiga i krig.

Men allt man lärde sig var inte ämnade för krig. Man hade styrkeprov för att kunna lyfta tunga saker eller för att kunna ha dragkamp. Man tränade i löpning och i simning och under vintrarna så kunde man åka en typ av skridskor men med skenor av ben som man knöt fast vid skorna. Även ridning tränades både pojkar och flickor i.

Riddar och tornerspel

Dessa spel gick ut på att visa sin skicklighet på häst samtidigt som man hanterade vapen som lans, spjut och svärd. Men det var inte bara att visa upp sig. Det kunde även vara ett spel på liv och död. Man skulle sitta på var sin häst mot varandra. Så fort “domaren” gav sitt tillstånd så rusade hästarna mot varandra och man sänkte lansen mot motståndarens hals. Så fort dom träffat varandra så kunde lansen gå av men då kunde kampen fortsätta på marken tills en av dom erkände sig besegrad och gav upp. Det fanns sällan några speciella regler men det fanns alltid en som kvarstod: Man får inte skada motståndarens häst. Om man bröt mot den regeln så skulle riddarens sköld hängas upp och ned vid ingången så att alla fick se vem som begått misstaget.

Fotbollens historia

Vid samma tidpunkt ute i byarna så ägnade man sig inte till torneringar. Man ägnade sig till grunden till fotbollen vi har idag.

Byar tävlade mot varandra genom att föra en boll genom långa terränger mot motståndarens mål som kunde vara t.ex. kyrkan i byn
År senare så utvecklades fotbollen och man valde att ha båda målen synliga och en öppen plan.

Djurhetsning – en sport?

1600-talets människor påminde mycket om antikens Roms människor och syn på sport. Man hetsade nämligen djur men nu satte man dock inte sitt eget liv på spel men djurplågeriet var densamma. Exempel på djurhetsningar:
• Tupphetsning
• Tjurhetsning
• Björnhetsning
Det kunde gå till så att man satsade pengar, ibland stora summor, på ett djur. Dessa hetsningar förbjöds senare i många länder men det pågår dock än idag.

Fortsatta vadslagningar

Vadslagningen fortsatte under 1700-talet i rätt stor skala. Man kunde satsa pengar på boxning, som nu kommit till, hästkapplöpning och även löpning till fots. Om man då satsade pengarna på rätt så kunde man vinna en stor summa pengar.

Under 1700-talet pågick det även en “duell” mellan socknarna i Sverige. Vanligtvis så tävlade man i tre idrottsgrenar. Den socknen som vunnit två av dessa grenar hade alltså vunnit hela våget som det kallades.

Modern idrottsstart

Den moderna idrotten kom igång under mitten på 1800-talet med hjälp av ny teknik som kommit. Man började till och med trycka speciella idrotts sidor i dagstidningarna.

Sporter som tennis och golf kom men sporterna riktade sig mer mot en överklass publik som kunde uppträda civiliserat. Till andra sporter som utvecklades, som t.ex. fotboll och boxning, fick man däremot gärna påpeka sina åsikter och behövde inte alls uppträda civiliserat.

Fotbollen utvecklades och började se ut som den gör idag. Den spreds över hela världen och blev snabbt en favorit sport bland arbetarklassen. Även “Fair play” kom till under 1800-talet.

Många sporter utvecklades under 1800-talet och både kvinnor och män började idrotta. Rugby, friidrott och gymnastik växte fram men dessa sporter var mer riktade till män men efter ett tag tycket man att gymnastiken blev tråkig och män började istället skapa idrottsföreningar. Gymnastiken togs istället över av kvinnor men man tävlade dock inte i det därför att man var rädd att livmodern skulle skadas.

Moderniteter och idrottens utveckling

Efter andra världskriget kom genombrottet för radio och tv vilket gav effekt på idrottsvärlden. Människor började ha koll på vad som hände i sporter, det blev ett intresse. Man började även ha idrotts undervisningar i skolan. En orsak till att idrotten slog ut i världen var bl.a. att man inte ville att ungdomar skulle dricka alkohol och lyssna på Rock n’ roll. En annan var att man ville vara bäst. Man ville slå alla rekord och visa sig vara bäst i landet eller i världen.

Kvinnor i idrotten

Kvinnor kom i idrotten efter andra världskriget. Då männen var ute i krig så tog kvinnorna över det mesta. Dom var tvungna att arbeta i fabrikerna och dom provade på de idrotter som männen utövade och som kvinnor inte fick. Efter kriget började jämställdheten och man ville att män och kvinnor skulle bli jämställda och dom skulle bli sedd lika värda.

1900-talets sport såg i princip ut som den gör idag men den har utvecklats lite och tydligare regler har kommit.

Osportsliga beteenden

Men under 1900-talet kom det fram ett mycket osportsligt beteende och då pratar jag varken om djurplågeri eller sport som dödar. Då pratar jag om doping. Att människa blev så egotrippad och så besatt av att ta nya rekord och att bli bäst att vanlig träning inte räckte till. Man tog till starkare preparat för att bli snabbare och för att orka mer. Men det var inte allt som förändrades. Man förändrades på fysiskt och psykiskt i form av humörsvängningar eller kroppsliga förändringar. Men som tur är så förändras tiderna och som jag skrev tidigare så förbättras tekniken för varje år och för varje år som går så spårar man enklare dopade idrotts män och kvinnor.

Idrott är inte idrott om man ser förändringar genom ohälsiga preparat eller om man inte idrottar för att det är kul utan för att slå rekord.

Sammanfattning

Sporten har förändrats så otroligt mycket, men en stor del av sporten har också behållits, men bara utvecklats till en sport med regler, “Fair play”, en stödjande publik och jämställdhet. Kvinnosporten kom t.ex. inte igång i Europa förrän efter andra världskriget men i antikens grekland förekom kvinnoidrott. Den sport vi har idag började inte utvecklas förrän kring slutet av 1700-talet och 1800-talet och mycket tack vare allt ny teknik. Om den nya tekniken aldrig hade kommit så kanske vi inte hade haft samma idrottssamhälle som vi har idag. Sporterna vi spelar eller betraktar dagligen kanske inte skulle ha funnits utan den teknik som kom. Men en sak som är ganska otroligt är att vi än idag tävlar i friidrott som dom utövad långt innan Jesu födelse. Men jag tycker att det är tack vare Grekerna och tekniken att vi ser på sport som vi gör idag och att det är tack vare dom som vi är så upplysta om historien och utan tekniken så hade det kanske aldrig spridits runt om i världen om de olympiska spelen och vi kanske fortfarande skulle ha suttit och hetsat tuppar för att få något att göra på våran fritid. Utan dom så kanske vi inte hade sett på sport på samma vis som vi ser på det idag. Då kanske vi skulle se det som ett spel med en vinnare och en förlorare som borde få det straff den förtjänar

Sport förr och nu, 2.2 out of 5 based on 14 ratings
| Mer
Betygsätt Sport förr och nu


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Sport förr och nu eller som på något sätt är relaterade med Sport förr och nu.

Kommentera Sport förr och nu

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2