.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Staden Ur

Ämne: Historia
| Mer

Staden är ungefär 5000 år gammal. Staden ligger ungefär 30 mil sydost om Bagdad och 15 km sydväst om Eufrat i nuvarande Irak. Staden upptäcktes redan 1854 men utgrävningarna började först 1922-1934. De leddes av den engelske arkeologen Leonard Wooley. Arkeologerna var tvungna att gräva sig ner 2.5 m då Ur under en period översvämmats av slam. Under utgrävningarna hittade man kungagravar, som innehöll vapen, redskap och lyxföremål. Ur har alltid varit ett religiöst centrum, men det var när Akkadierna härskade över staden 2371-2230 f.Kr., som staden blev ett centrum i hela Mesopotamien. Staden beskyddades av månguden Nannar, och det var till hennes ära som man byggde tempeltornet Ziggurat.

Under just Urs storhets tid regerade A-an-ni-pad-da och Mes-an-ni-pad-da. Staden beskyddades av en stor mur med 7 öppningar, och täckte ett område på 33 hektar. Muren byggdes av Ur-Nammu 2100 f.Kr. Idag är Ur en ruinstad i södra Irak.

Det finns tre tidsperioder i Urs historia, som delas in i 3 olika riken.

Under det första riket regerades Ur av Mes-an-ni-pad-da och hans son A-an-ni-pad-da. Mes-an-ni-pad-da var en erövrare och tempelbyggare. Men det var hans son som byggde templet 8 km nordost om Ur till gudinnan Ninhursags ära.

Man vet inte så mycket om det andra riket!

Ur-Nammu var tredje rikets förste härskare, som regerade både över städerna Sumer och Akkad. Det var just han som erövrade utloppet av floden Eufrat, och gjorde Ur till den rikaste staden i hela Mesopotamien. Ur-Nammu och hans son Shulgi byggde templet till ära för månguden Nannar, och andra magnifika tempel i många andra städer i Mesopotamien. År 2000 f.Kr. tillfångatog folket Elemiterna kungen Ibbi-Sin och förstörde staden. Den byggdes däremot upp strax efter. Och Ur blev en del av Babylonien, som var riket söder om Mesopotamien vid persiska viken.

ZIGGURAT

Ziggurat är ett fyrkantigt tempeltorn. och ziggurater fanns i de flesta sumeriska städer. De är byggda av lerplattor med glasyr. Det mest berömda tornet är det i Babel. Tempelområdena (området närmast templet) blev som ett centrum i städerna, där fanns skolor och bibliotek. I biblioteken har man hittat massor med lertavlor, som användes som papper på den tiden. De flesta är handelskontrakt som har gjorts upp, de har till och med sigill. De berättar också om skolan, handel, gudar, myter och livet i städerna. Det finns också tavlor som använts som lagböcker. De flesta lertavlorna samt andra fynd finns nu i Brittish Museum.

Källor

Vårt kulturarv del 1 Vår världs historia Kunskapens värld Forntidens historia Encarta cd-rom Internet

Staden Ur, 1.8 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Staden Ur


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Staden Ur eller som på något sätt är relaterade med Staden Ur.

Kommentera Staden Ur

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2