.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Stig Dagerman: Att döda ett barn

Ämne: Recensioner
| Mer

Berättelsen handlar om en man vars unge omkommer i en tragisk bilolycka. Vi får reda på vem som dödat ungen redan i början av novellen.Jag tror att novellen utspelat sig för ca 50-100 års sedan. Detta är pga. att mannen som dödat barnet körde bil och för att männen fortfarande rakade sig i köket. Hela berättelsen utspelar sig under loppet av tio minuter.

Det är sommar och gott båt väder. Man kan lätt få för sig att mannen med bilden är en aning rikare än ungen och dess tillhörande pappa. Hur jag nu ska motivera detta är inte lika lätt som det kan verka men jag tror jag fått den illusion från att mannen som dödat barnet hade bil.

Pojken verkar vara en väluppfostrad pojke som efter mina uppfattningar inte är mer än 13 år.

Mannen som dödat pojken verkar däremot inte vara så snäll. Han verkar vara en mans gris efter att läst denna text rad “… står han ett ögonblick framför kylaren, som gnistrar i solen och njuter av glansen…”. Detta tycker jag räcker som bevis för hans beteende.

Sen har vi tjejen till mannen som dödat barnet. Hon verkar vara väldigt nöjd över hennes pojkvän och hon tycks nästan vara lite imponerad av honom. Detta efter “…hör flickan i framsätet vad han säjer, hon blundar och när hon blundar ser hon…”

Språket tyckte jag var väldigt lätt läst och kan stark rekommendera den till ovana novell läsare.
Novellen är uppbyggd så att man får reda på vem som dödar barnet och hur lång tid det är kvar tills detta utförs. Förövrigt är den kronologisk.
Novellen börjar med ett tråkigt och standardiserat sett som om det varit vilken novell som helst. Men vad annat kan man förvänta sig av en 50 år gammal novell. Vad jag som läsare funderade på hela tiden var, hur ska författaren kunna göra ett spännande slut på denna berättelse, när den börjar med att man får reda på vem som dödat barnet. Men i slutet fick jag facit. Det var inte spännande. Det slutade precis som man hade tänkt sig och inget mer än så. Heh, hur det går för personerna. Barnet dör och mannen som dödat barnet och tillhörande tjej åkte hem med stora skuldkänslor. Slutet var väldigt kort och koncist. Man kunde spinna vidare lite själv efter att novellen var färdig läst. Detta pga. att mannen som dödat barnet bara åker hem med skuldkänslor. Konstigt att polisen inte kommit.
Det är författaren som berättar hela novellen. Detta inkluderar repliker, reflektioner och inre reflektioner. Författaren växlar synvinkel mellan barnet och mannen som skulle döda barnet. I början trodde man att det skulle vara svårt att hänga med men det visade sig inte vara så svårt. Detta pga. att man trodde att det skulle finnas mer än två platser som författaren skulle växla mellan. Men så var inte fallet. Författaren använder sig uteslutande av indirekt anföring.

Vad jag tyckte om denna två och en halv sidas novell.

Jag tyckte den var professionellt skriven men lite väl trist handling. Egentligen handlade den bara om en endaste sak, “att ungen blev dödad”. Jag förstår inte hur den här novellen kunde ha blivit så populär med tanke på dess innehåll. Den hade inte ens något spännande avslut. Dessutom var den tragisk och det är inte direkt min älsklingsgenre.

Stig Dagerman: Att döda ett barn, 1.7 out of 5 based on 36 ratings
| Mer
Betygsätt Stig Dagerman: Att döda ett barn


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Stig Dagerman: Att döda ett barn eller som på något sätt är relaterade med Stig Dagerman: Att döda ett barn.

2 Responses to “Stig Dagerman: Att döda ett barn”

 1. Pablo on 07 Jun 2009 at 6:55 e m #

  Novellen handlar inte om en man.
  Om barnet är en flicka eller en pojke framgår inte.
  Inte heller tror jag att det finns någon samhällskritik inbäddad i den här novellen, genom att beskriva “mannen som ska döda ett barn” som rik.
  Jag tror att Stig Dagerman försöker beskriva pappan till barnet som ska dö och mannen som ska döda barnet, som jämlikar, då båda är på väg mot sin båt som de ska ro långt ut med.

  “Det är ingen ond man. Han har bråttom till havet. Han skulle inte kunna göra en geting förnär, men ändå skall han snart döda ett barn.”.

  Den här novellen handlar om sekunden mellan himmel och helvete.
  Sekunden mellan idyll och död.

  Det gör mig upprörd att du tagit så lätt på den här novellen och att du recenserat den när du knappt skummat igenom den.

 2. Oscar on 24 Jan 2011 at 2:09 e m #

  Mannen är inte en mansgris för att han:
  “står han ett ögonblick framför kylaren, som gnistrar i solen och njuter av glansen…”
  Han är ingen ond man, bara en vanlig människa som har otur och kommer att få lida resten av sitt liv. Du har läst igenom novellen dåligt och verkar inte förstå den i över huvudtaget. Läs om den.

Kommentera Stig Dagerman: Att döda ett barn

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2