.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Stjärnor

Ämne: Astronomi
| Mer

Det finns i genomsnitt 500 miljarder stjärnor i varje galax. Sammanlagt finns det 100 000 triljoner stjärnor i hela universum. Alla stjärnor vi ser ligger i Vintergatan. Alla stjärnor är stora glödande gasklot som lyser. Ju mer gas en stjärna innehåller, desto hetare är den. De stora stjärnorna har kortare livstid än de små, därför att stora stjärnor förbränner sin gas fortare än de små, som är mer sparsamma.Blå jättestjärnor är de hetaste och är mycket större än solen. De har en yttemperatur på 30 000 C eller mer och sänder ut energirikt kortvågigt blått ljus.

Medelstora stjärnor som solen, har en yttemperatur på ca 6000 C och lyser med gult ljus.

Röda dvärgar är de minsta stjärnorna och är ungefär så stora som 1/10 av solens massa. De har en yttemperatur på 3000 C och lyser med ett rött långvågigt ljus. De röda stjärnorna är svåra att se för att de är så små och lyser så svagt.

Bruna stjärnor är små misslyckade stjärnor som inte kan lysa. En brun stjärna är mindre än 1/10 av solens massa och därför är temperaturen inte tillräckligt hög för att väte ska omvandlas till helium i kärnan, och då produceras ingen energi. Därför lyser inte dessa små gasklot.

Supernovor

Alla stjärnor stora som solen eller mindre kommer att dö och sluta sitt liv som svarta dvärgar. Men de största och hetaste stjärnorna, de blå jättestjärnorna exploderar som en supernova.
När en tung stjärna drabbas av sin energikris drar heliumkärnan ihop sig och sväller upp till en röd jätte. Då allt helium omvandlats till kol börjar kolet omvandlas till andra ämnen. Men när järn bildas kollapsar stjärnans centrum och de yttre delarna exploderar som en supernova.

Svarta hål

När de tyngsta stjärnorna exploderar som supernovor, lämnar de kvar neutronstjärnor med stor täthet. Det kallar vi för svarta hål.
Svarta hål kan lysa, men vi kan inte se det för svarta hål har så stor tyngdkraft att inget kan komma loss därifrån, utan ljuset dras tillbaka till stjärnan.
Om Jorden kunde bli ett svart hål, skulle den vara så här stor, men den skulle ändå väga lika mycket som Jorden gör.

Stjärnor, 2.0 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Stjärnor


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Stjärnor eller som på något sätt är relaterade med Stjärnor.

Kommentera Stjärnor

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2