.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Strykjärn

Ämne: Uppfinningar
| Mer

Strykjärn används för att göra textiler mjukare och slätare. Strykjärnet uppfanns för att människor ville och behövde efterbehandla linnetyger.

Konsten att släta till tyger med något varmt har funnits sedan 300-talet e. Kr. Då användes en sten som gneds mot läder tills den blev varm. Sedan drog man stenen mot tyget tills det blev slätt. Det här tog väldigt lång tid och det var ett väldigt jobbigt sätt att stryka. Det uppfanns i Kina. Det elektriska strykjärnet uppfanns år 1882 i USA.

Det första strykjärnet var gjort av massivt järn. Man ställde strykjärnet på spisen tills det blev varmt. Ofta hade man två strykjärn, ett på spisen och ett i handen som man strök med. När det strykjärnet blev kallt bytte man bara med det andra. Nästa strykjärn i utvecklingen var fortfarande i järn, men nu ihåligt. I hålet lade man en varm järnbit. Då vägde det inte lika mycket och när det blev kallt kunde man bara lätt lägga i en annan järnbit. Nästa strykjärn var gaseldat, det fanns en brännare inuti järnet som gjorde det varmt. Då kallnade inte järnet efter ett tag som det gjorde innan. Sedan kom ångstrykjärnet. Det fyller med vatten som sedan värms upp inne i järnet. Molekylerna i vattnet börjar göra på sig i strykjärnet för att de åker i genom en så tunn tråd som de knappt får plats i och då ”skyndar” de sig för att komma ut. Vattnet blir då varmt som sedan värmer upp plattan som man pressar mot tyget när man stryker. Vattnet kommer ut som ånga genom hålen och då blir tyget blött. När man då pressar den varma undersidan av strykjärnet mot det blöta tyget är det lätt av få det slätt.

Det är tur att utvecklingen har gått så mycket framåt för strykjärnet, det första som var av järn vägde mycket och var jobbigt att använda. Det tog också långa tid att få tyget slätt. Även att få strykjärnet varmt tog lång tid, men sedan kallnade det väldigt fort. Nu väger det mindre, är lättare att använda och går mycket snabbare att värma upp. Värmen stannar också kvar nu, vilket den inte gjorde förr. Det går också att ställa in värmen på strykjärnet nu, så man kan ha lägre temperatur när man stryker tyger som inte tål lika mycket och högre temperatur på tyger som klarar av det. När det är varmare går det snabbare att få tyget slätt.

Det positiva med strykjärn för miljön är att det inte drivs på batteri, så det finns ingen risk att någon ska få för sig att slänga batteriet i naturen vilket inte skulle vara så bra. Men det är ändå negativt, för då drivs den ju med el istället. Ju mer el som går åt desto sämre är det för naturen. För samhället är strykjärnet positivt för att företagen som tillverkar dem tjänar pengar på att sälja dem. Det positiva för individen är att man får slätare och mjukare kläder när man använder strykjärnet. Det negativa är att man kan bränna sig och få brännskador, eller bränna sina kläder så att man blir tvungen att köpa nya. Men är man tillräckligt försiktig så ska ju inget hända.

Eftersom strykjärnet inte är en så stor uppfinning tror jag inte att samhället skulle ha sett annorlunda ut om strykjärnet inte hade uppfunnits. Människorna skulle bara ha haft lite skrynkligare kläder, men det är allt. Visst, det är roligare att ha släta kläder på sig, men det är nog inget som har kunnat förändra samhället. Det enda som skulle ha varit annorlunda är att de som arbetar med att tillverka strykjärn inte skulle ha de jobb de har nu, men antagligen skulle det ha uppfunnits något annat liknande som de behövde tillverka istället. Eftersom konsten att släta ut kläder har funnits så länge tror jag inte att strykjärnet kunde har undkommit helt att bli uppfunnet. Behovet av att allt ska bli så bekvämt som möjligt måste ha gjort att glasklotet byttes mot något annat.

I framtiden tror jag att strykjärnet kommer att försvinna helt från hemmen. Jag tror att Tobi Steamer kommer ta över, men det dröjer nog väldigt länge innan det blir så. Bland dem som lever nu och redan har ett vanligt strykjärn tror jag inte det är så många som slänger bort sitt gamla strykjärn för att byta mot en Tobi. Det är nog mer kommande generationer som väljer Tobi istället för strykjärn. Eftersom Tobi:n är så pass ny är det kanske inte så många som vet om att den finns än. När fler och fler i framtiden köper den sprider det sig att den finns och då borde ännu fler köpa den. Det är då jag tror att strykjärnet försvinner.

Tobi Steamer är en produkt som verkar vara bättre än det vanliga strykjärnet. Den slätar ut kläder och andra tyger. Den verkar bättre för att man kan bära den med sig, till exempel så kan man ta bort skrynklorna från gardinerna när de hänger på gardinstången. Man kan inte bränna tygerna med den, för det enda som används är ånga. Man behöver bara hälla i vanligt vatten i behållaren och sedan kan man använda den i en halvtimme. Ångan från Tobi tar sig in i tyget och slätar till det istället för vanliga strykjärn som bara trycker till tyget för att få det slätt. Tobi:n tar även bort otrevliga lukter från tyget med hjälp av ångan.

Strykjärn, 3.4 out of 5 based on 14 ratings
| Mer
Betygsätt Strykjärn


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Strykjärn eller som på något sätt är relaterade med Strykjärn.

Kommentera Strykjärn

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2