.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Sveaborg

Ämne: Geografi
| Mer

Sveaborg ligger på några öar utanför Helsingfors i Finland. Bygget inleddes under ledning av Augustin Ehrensvärd. Den byggdes 1748.
Det hette Sveaborg för att Finland då var en del av Sverige. Sverige (Finland) var i strid mot Ryssland, men borgen var ännu inte färdig byggd, fast den var väl utrustad med 6750 man och 465 kanoner. Försvarsplanen var tänkt att man skulle bränna ner hela Helsingfors för att den inte skulle falla i händerna på ryssarna, men högste befälet i fästningen Carl Olof Cronstedt genomförde inte planen.
Den andra mars anlände ryssarna med 2000 man men det var ändå för lite för att kunna storma fästningen.
De bevakade den istället, och efter två veckor hade de tillräckligt med utrustning. De öppnade eld mot Sveaborg och Sveaborgs försvar besvarade den.
Ryssarna bestämde sig för att trötta ut försvaret, och de försökte också övertala dem att ge upp. Tillslut kapitulerade svenskarna och hela Finland blev ryskt. Sveaborg var ryskt från början av 1800-talet till början av 1900-talet.
Idag är Sveaborg ett populärt utflyktsmål och det finns många museer.
När Finland blev självständigt år 1917 fick borgen istället namnet Suomenlinna som betyder den Finska Borgen.

| Mer
Betygsätt Sveaborg


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Sveaborg eller som på något sätt är relaterade med Sveaborg.

Kommentera Sveaborg

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2