.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Sveriges nationaldag

Ämne: Samhälle
| Mer

Sverige är ett hyfsat stort land, så varför firar vi inte våran national dag som Norge och Usa tillexempel? Många tror jag inte ens vet när Sverige har sin nationaldag.
Det är ju ingen självklar dag att fira nationaldagen. De flesta av oss vet väl egentligen inte varför vi firar just den sjätte juni.Svenskarna tror jag heller inte vill “hylla” sitt land som tillexempel Usa gör, varför vet jag inte riktigt, men det kanske framstår som lite rasistiskt. Borde man inte vara stolt över sitt land, och visa tacksamhet? Jag tycker att alla länder skall kunna känna stolthet för sitt land utan att behöva bli anklagade för rasism.

Jag tror att en annan anledning är att vi i Sverige inte firar våran nationaldag så mycket som Norge t.ex. är för att Sverige inte har varit med om nåt krig på över 200 år, och då har vi inte heller haft något hot mot våran frihet. Det tror jag är en stor orsak.

En annan sak är som USA tillexempel har fått slåss för att bli själv ständigt, under det amerikanska frihetskriget. Att slåss för att bli självständigt har även Norge fått göra, men inte vi i Sverige.

Varför har inte Sverige 6 juni som en röd dag?
År 2005 (i år) blir faktiskt den 6 juni en röd dag. Varför det har tagit så lång tid är därför att en ny röd dag anses dyrt, för det beräknas kosta 9 miljarder kronor. Därför har man nu tagit bort annan dag påsk som röd dag och istället satt in den 6 juni.

Jag tycker det är synd att vi inte firar mer i Sverige. I Norge är det riktigt kul 17:e maj, mycket folk ute på stan & trevlig stämning. Egentligen borde man kanske byta Sveriges nationaldag till midsommar för det är ju en fest och glädjedag, för jag tror inte någon firar midsommar som vi i Sverige. För min del betyder våran nationaldag ingenting, jag har faktiskt bättre koll när Norge har sin nationaldag, än jag har på våran egen. Jag visste heller inte varför vi firade våran nationaldag förrän jag börjat forska i det, och det tror jag inte många svenskar gör. Vi firar nämligen 6 juli för att det var den dagen då Gustav Vasa utropades till kung 1523 och det var det datum på den då gällande regeringsformen skrevs under 1809.

Sveriges nationaldag, 0.5 out of 5 based on 1 rating
| Mer
Betygsätt Sveriges nationaldag


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Sveriges nationaldag eller som på något sätt är relaterade med Sveriges nationaldag.

Kommentera Sveriges nationaldag

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2