.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Ted Gärdestad

Ämne: Biografier
| Mer

Den 18 februari 1956 föddes Ted Arnbjörn Gärdestad. Han växte upp i Sollentuna med mor och far och även två stycken bröder. Han var intresserad av musik och ljud redan i väldigt ung ålder. Han sprang ofta runt och sjöng och komponerade melodier med munnen. När han var sex år komponerade han en melodi so blev döpt till “Sollentunavalsen”. När han var åtta år så var han med i “Circus Minimum” och spelade nya kom kompositioner med dragspel.
1996 års julkalender så hade Ted huvudrollen och så spelade han några år senare in en anan film med Bibbi Andersson. När han fyllt 15 år så kom äntligen hans första skiva “Undringar” och nådde svensktoppen med “Jag vill ha en egen måne”.
Våren 1972 så åkte Ted på sin första turné som blev mycket lyckad. Under den tiden kom det mer och mer fram att Ted var väldigt duktig på tennis, fast han hade då spelat länge men han var “het” under den tiden. Han tävlade faktiskt mot Björn Borg men tyvärr så vet jag inte hur det gick men jag gissar på att Björn vann.
Ted Gärdestad sjöng nästan bara om naturen och kärleken för det var dom två sakerna som han värnade mest om. Han blev snabbt många i Sveriges idol, speciellt tonårstjejerna som alla ville få han. Han blev alltså jagad och känd nästan bara på grund av han kärlek till saker.
Han tyckte att det var kul med att dom tyckte om han men det ledde mer till stress och senare kanske till hans död.
1973 kom albumet “Ted” som innehåller dom stora titlarna “Sol, vin och vattnen” och “Kaliforniens guld”. Årets efter kom en till väldigt stor succé, då var det skivan “Upptåg” som kom med den kända låten “Eiffeltornet”. Efter dom där två skivorna sägs det att han började få problem med stress och sånt. Han erkände aldrig under den tiden att han hade problem eller liknande men det var då hans närmaste började fundera på hur han egentligen mådde.
Det visade sig senare att han mådde hur bra som helst under den tiden bara att han tog längre tid på sig på nästa skiva som var “Franska kort” som kom år 1976 med låtarna “Chapeau-Claque” och “Angela”. Efter denna tid så tillverkade han väldigt mycket skivor med kändisar som t ex: Björn Skifs. Han tillverkade också några låtar i Hollywood. 1979 vann Ted melodifestivalen med en av han största låtar “Satellit”. Han visade även i den låten hur grymt dukigt han var på piano.
Tiden efter det i början på 80-talet började väldigt måna rykten sprida sig om att han gått med i en väldigt konstig Indisk sekt (Bhagwanrörelsen) där han fick namnet “Swami Sangit Upasani” och verkade ha dragit sig tillbaka från musikvärlden.
Han flytta till Oregon ett tag men efter sekten ha splittrats så flyttade han senare hem till Sverige igen. Efter det började den väldigt svåra tiden när han började höra onda röster annat. Ha lades flera gånger inte på psykiska avdelningar, men ibland var han även lika glad som förut. Under en väldigt lång tid så hörde han en röst på engelska som sade “go kill yourself”. Ibland kunde det även komma pip eller ljudkombinationer som också störde han hela dagarna ibland. Han fick allt starkare mediciner som han tog mer och mer för varje dag.
Han blev även anklagad för att ha mördat Olof Palme och det bidrog mycket till hans död. Han började må dåligt av att uppträda, han var aldrig glad och blev aldrig senare det heller för söndagskvällen den 22 juni 1997 så hoppade han framför pendeltåget. Han blev 41 år och historien om den glade kärleksfulle Ted Gärdestad är slut. Det var ett stort bakslag för hela Sverige att han dog, men många kommer att minnas han som en glad människa som senare fick psykiska problem.
Det behöver ju inte bara vara sorg att han har dött för hans död har på sätt och viss blivit något bra för väldigt många. Det har vart många som visat intresse för “Ted Gärdestad-klubbar”. Hela Teds familj har även fått ett otroligt stöd från närmare personer och “klubbarna”.
Han försökte så länge det gick men det gick inte till slut “R.I.P Ted Gärdestad”

Ted Gärdestad, 1.9 out of 5 based on 17 ratings
| Mer
Betygsätt Ted Gärdestad


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Ted Gärdestad eller som på något sätt är relaterade med Ted Gärdestad.

2 Responses to “Ted Gärdestad”

 1. Jocke on 26 Mar 2008 at 7:41 e m #

  Kan bara säga att Teds musik var och är riktigt bra, min favorit är
  Jag vill ha en egen måne. Har alltid gillat Ted Gärdestad, grym
  kille

 2. Ann Agersten on 31 Mar 2010 at 11:15 f m #

  Jag älskade Teds musik, jag är ju lite yngre men det kvittar ju elller hur!

  I det 7 dödsynderna borde finnas falskhet om det inte redan finns?

  Med tanke på alla dom som svek honom när han behövde det som mest.
  Nu menar jag inte familjen så klart.

Kommentera Ted Gärdestad

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7

Warning: fopen(/var/tmp/.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 7