.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Thomas Alva Edison och glödlampan

Thomas Alva Edison föddes 11 februari, 1847 i Milan i Ohio. Han var en uppfinnare och uppfann något som skulle förändra världen, glödlampan.
Innan glödlampan uppfann han fonografen som är en enkel sorts grammofon. Det var enligt honom själv sin bästa uppfinning men uppdateringen, den riktiga grammofonen uppfann en tysk uppfinnare vid namn Berliner.
Thomas första stora uppfinning var en automatisk rösträkningmaskin som räknade rösterna vid politiska val, men politikerna gillade inte idén och Thomas bestämde sig för att aldrig mer göra något ingen gillade.

Thomas Alva Edison

Redan i lågstadiet var Thomas smart och ifrågasatte mycket, lärarna fick nog och Thomas blev undervisad av sin mamma hemma. Efter några år var Thomas redan smartare än sin mamma och satt istället hela dagarna och självlärde sig genom böcker.
Vid 12 år ålder började han jobba på ett tåg där han sålde tidningar och ätbara saker. Efter många intervjuer fick Thomas ett jobb på en telegrafstation när han var 15 år gammal. Men redan efter ett par år slutade han för att ägna all sin tid åt uppfinningar.
Han lyckades inte uppfinna något användbart förrän han var 20 år då han en liten ändring vid telegrafen, börstelegrafen. Han tog patent på uppfinningen och med pengarna han fick köpte han en liten verkstad i New Jersey. Han använde verkstaden som laboratorium och fick pengar från småsaker han tillverkade. Affärerna började gå lite slött så han trodde det berodde på verkstaden. Med hjälp från sin far byggde han ett nytt laboratorium, det också i New Jersey. Han anställde några uppfinnare som assistenter och började uppfinna saker på heltid.
Folk fick reda på vad han gjorde och gav idéer och beställningar på uppfinningar.
Han gjorde som folk sa och tjänade mycket pengar. Han byggde vidare på Bells telefon så att man kunde prata med normal ton med varandra.
Med alla pengar han började få anställde han 50 medarbetare till.

Om Thomas kände att han var nära på att uppfinna något arbeta han ibland flera dygn i sträck och ibland fick han fram saker som har ändrat historien.
Han gjorde en regel i sin verkstad att varje tionde dag uppfinna något litet och var sjätte månad uppfinna något stort som han ville skulle bli världskänt. Hur mycket pengar Thomas än fick för sina uppfinningar jobbade han inte för pengarna, han tyckte det var kul och ville ge folk saker som skulle underlätta vardagen.

Glödlampan

1913 uppfann Thomas Edison dagens glödlampa med volframtråd och glas. Thomas la flera år åt att bara hitta rätt tråd. Han köpte in flera tusentals olika trådar som han trodde skulle hålla.
När han och hans medarbetande Joseph Swan testade koltråden lyckades dom hålla igång glödlampan i cirka 45 timmar i sträck. Men när en springpojke skulle ge Thomas glödlampan tappade han den och det enda exemplet gick itu. Thomas brydde sig inte så mycket eftersom han ville få glödlampan att hålla ännu längre, så han fortsatte leta efter den rätta tråden.
Thomas var ändå oroande eftersom han inte gillade idén att alla skulle ha en generator i huset och byta glödlampa hela tiden. Så han uppfann elektricitetsverket. Det byggdes ett stort elverk i staden och när elverket var klar lyckades Thomas hitta den rätta tråden. Han hängde upp några glödlampor utanför huset och tidningarna samt folket i staden blev förbluffade hur länge dom höll.
Thomas fortsatta testa trådar och till slut kom han till volframtråden, en tråd som klarar hög värme länge. Hand glödlampa blev världssensation och Thomas Blev hyllad av hela världen som historiens bästa uppfinnare. Glödlampan börjades användas runt om i hela världen och att folk kunde börja arbeta på natten var det bästa tyckte många.

Glödlampan idag

Än idag används samma sorts glödlampa runt i världen och det hade varit svårt att klara sig utan glödlampan.
Volframtråden är i glas eftersom om volfram kommer i kontakt med syre brinner tråden upp på några sekunder.
Nu på 2000-talet finns det tiotals olika sorters lampor att välja mellan, från glödlampan till UV-lampor. Men hur många lampor det än finns håller många med om att glödlampan fortfarande är bäst och kommer vara på topp länge till.

Miljökonsekvenser

Själva användningen av glödlampan gör ingen skada på miljön men vanliga glödlampor drar mycket energi men det finns en farlig metall i sockeln som heter bly. Glödlamporna i Sverige är den största källan till utsläpp av bly i naturen. 20001 blev det lag i Sverige att glödlampor ska insamlas och återvinnas. Och förr när man använde stearinljus och det blev väldigt dyrt i längden eftersom man var tvungen att köpa nya ljus hela tiden. Samt när volfram grävs fram måste man öppna stora gruvor och gräva, det är inte bra för miljön och påverkar växthuseffekten mycket på grund av alla maskiner och alla avgaser.
Elen som vi får till glödlampan tillverkas i vindkraftverk, vattenkraftverk och så vidare. Men elen tillverkas också via kärnkraftverk som är extremt dåligt för miljön. Men nu finns det inte många kärnkraftverk kvar för folk har förstått att det är inte smart att förstöra miljön.

Arri Kelmendi

Thomas Alva Edison och glödlampan, 3.0 out of 5 based on 70 ratings
| Mer
Betygsätt Thomas Alva Edison och glödlampan


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Thomas Alva Edison och glödlampan eller som på något sätt är relaterade med Thomas Alva Edison och glödlampan.

One Response to “Thomas Alva Edison och glödlampan”

  1. fel on 20 Maj 2009 at 2:21 e m #

    Thomas Edison uppfann inte glödlampan, det var Nikola Tesla som var 5 gånger bättre uppfinnare än Edison. Edison stal flera stora uppfinningar från Tesla…

Kommentera Thomas Alva Edison och glödlampan

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2