.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Tillgänglighet nu

Ämne: Filosofi, Svenska
| Mer

Tillgänglighet är ett ord som man kan beskriva många saker med, en kille/tjej kan vara tillgänglig, ett jobb kan vara tillgängligt, man kan vara tillgänglig efter åtta o.s.v. Det finns även så mycket som kan vara tillgängligt men endast för vissa. En del människor kan inte få jobb på grund av dess härkomst och namn, de har en psykisk eller en fysisk störning eller att man inte är av det kön som arbetsgivaren vill att man ska vara. Varför ska denna värld vara så tillgänglig men ändå så mycket mer men dolt otillgänglig än vad man tror och vet, så många som varje dag kämpar med att få ett jobb men kan inte på grund av arbetsgivarnas och normens fördomar men också dess eget hat eller avsky mot andra som inte är som de. Men varför hata när det ändå kommer komma tillbaka dubbelt så hårt, hatar du mörkfärgade folk så lär kanske er dotter eller son komma hem en dag med en kille från Nigeria och säga att de ska gifta sig så att deras pojkvän/flickvän ska få uppehållstillstånd här i Sverige, eller om du hatar homosexuella så kommer en dag dess son eller dotter komma hem och säga pappa/mamma jag vill byta kön eller så kommer t.ex. dess son komma hem en dag och säga pappa detta är Roger och jag älskar honom. Så varför hata? Det kommer antingen sluta med att det vänder sig mot dig, eller med att du kommer att vara så bitter och missnöjd så att det kommer att sluta med att du kommer vara olycklig resten av ditt liv för att du inte kunde komma över ditt hat, istället för att försöka finna frid och få överseende med det som du innan tyckt skulle vara omöjligt för dig att förstå. Vi är alla människor så varför kan vi inte komma överens och leva tillsammans i ett samhälle där alla är accepterade, kan det verkligen vara så svårt att se förbi sina problem och sin egen egoism så att man vill leva i ett samhälle där det är “De och vi”.
Mycket sällan kan någon som är handikappad få ett jobb på grund av att många folk inte vet vad de är kapabla till. De tror att de bara skulle vara en börda som skulle ge dem extra jobb men det är inte sant. Många som är handikappade har fått lära sig sedan barnsben att ta hand sig själv för de vet om att det inte finns någon som kommer att ta hand om dem resten av deras liv, så många handikappade är så mycket mer självständiga än de som inte är handikappade. En handikappad person är inte bara en person med en psykisk och/eller en fysisk störning utan det är oftast en glad person med mycket själ, en arbetsvillig person som lägger ner hjärta i allt, en person så rädd att göra misstag att den gör allting mer noggrant än vad en annan person helt enkelt inte hade orkat. För en handikappad person så handlar det inte alltid om pengar utan att känna att de betyder nåt, att de har ett syfte med livet. Är det inte så vi alla vill känna här i livet? Vi är inte så olika som man kan tro vi är snarare mer lika, vi vill ha samma saker men skillnaden är hur vi tar oss dit och vad och/eller vilka som stoppar oss.
Ett s.k. ordspråk som jag försöker att leva efter är “att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad”. Det betyder egentligen inte något att man inte är svensk, utvecklingsstörd, skåning, har rätt hårfärg eller helt enkelt inte ser ut som andra vill att man ska se ut, man ska vara sig själv kvittar vad, take it or leave it. Man ska inte leva sitt liv med att försöka göra andra nöjda utan man ska leva sitt med att sträva efter lycka och försöka göra sig själv nöjd med sig själv, sen får andra säga vad de vill för de har inte med det att göra.
Varför ska så många invandrare känna sig tvungna att byta namn till ett typiskt “Svensson namn” för att ens ha chansen till att få ett jobb? Det är så fel så jag är helt mållös. Rasister borde ta sig en titt på deras eget liv och se vad som är fel där istället för att se vad som är fel på en persons namn och sedan slänga deras jobbansökan i sopptunnan. Hur kan man ens ha gott samvete efter att ha gjort något sådant? Det kan ha varit den som skulle passa bäst för jobbet men istället för att ens ge det en chans så kastar de ansökan precis som om det inte gör något. Det finns många invandrare i Sverige som just nu är utbildade till bl.a. civilingenjörer, läkare, arkitekter etc. men ändå jobbar de som t.ex. städerskor. Så borde det inte få vara och så varje dag hör man att det finns brist på läkare o.s.v. men nej, inga invandrare vill de ha utan de måste ha en svensk. Vad är det som är så fel? Varför kan man inte ens testa om deras kunskaper är tillräckliga innan man dömer dem till att leva resten av sina liv som städare? Många tror att invandrare på t.ex. Rosengård sitter hemma och levar på socialbidrag men det många inte vet är att de flesta söker jobb men kan inte få något på grund av dess utseende, namn och bakgrund. Det är vi som stänger ute dem från samhället redan från den dagen som de kommer hit. De flesta svenskar har så många fördomar om invandrare p.g.a. allt de läser i tidningarna om inbrott, bränder, våld mot tjänstemän och civila rån. Enligt mig så är det vi som skapar de brottslingarna för vi vägrar dem jobb och vi stänger ute dem, de får inte tillräckligt med pengar för att kunna försörja sin familj så det enda val vi ger dem är att göra brott för att kunna försörja sin familj. När de sträcker ut deras arm efter hjälp så vägrar ge dem vår. Så helt enkelt så är verken jobb, samhällets acceptans eller hjälpen tillgänglig för dem.
Det är hemskt vad vi blonda, blåögda “Svensson” folk är egoistiska även när vi behöver fler arbetare här i samhället. Arbetarna finns där men vi vägrar ge dem chansen för att vi låter våra “tomma” argument, åsikter och våra fördomar komma i vägen. Vi är alla så blinda.

Lina Holmgren

Tillgänglighet nu, 2.8 out of 5 based on 6 ratings
| Mer
Betygsätt Tillgänglighet nu


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Tillgänglighet nu eller som på något sätt är relaterade med Tillgänglighet nu.

Kommentera Tillgänglighet nu

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2