.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Trafikuppstats

Bilen

Inledning-Sammanfattning:
Carl Benz byggde den första bensindrivna bilen 1885, varefter han senare slog ihop sig med Gottfried Daimler för att lägga grunden för den tyska bilindustrin 1886.
Utvecklingen har gått framåt rätt så fort och gett oss de bilarna vi har idag som är betydligt säkrare än för 50år sen.
Vad är det som gör bilen säker och vad kan du tänka på för att hålla din bil så säker som möjligt?

Faktadel:
Bälten, ett av de viktigaste skydden vi har i bilen som ser till att din kropp fångas upp så mjukt som möjligt vid en krock. Den håller kvar dig i bilen och hindrar kroppen från att åka mot instrumentpanelen. Bilbältet minskar risken att skadas eller dödas med upp till 70%. Nils Bohlin uppfann trepunktsbältet 1959.

Däck:
Mönsterdjupet på vinterdäcken ska vara minst 3mm, på sommardäck minst 1,6mm.
Men du bör ha däck som har ett mönsterdjup på minst 4mm, då det redan vid 3-4mm finns risk för vattenplaning. Att blanda sommar och vinterdäck är farligt, dessutom kan du bli bötfälld. Är däcken äldre än 10år så bör man byta dom. De däcken med bäst mönsterdjup ska man helst ha bak på bilen, för minskad risk att få sladd.
Dubbdäck får användas 1oktober-30april. Krav på vinterdäck: 1december-31mars.

Bromsar
I bilen har du två olika bromssytem. Färdbromsen och parkeringsbromsen. Bromsarna hjälper dig att stanna bilen vid olika hinder så som t.ex en älg på vägen eller en olycka längre fram. Och vid parkering. Nyare bilar har ett nytt utvecklat system, s.k ABS (Anti Blockier System) vilket innebär att bromsarna inte låser sig. Det låter dig styra under kraftiga inbromsningar och minskar sladd under inbromsningen. Du bör kontrollera med jämna mellanrum så att dina framhjul bromsas hårdare än bakhjulen för att undvika bakhjulssladd.

Färdbromsen styrs av kraften mot bromspedalen med hjälp av bromsvätskan.
Det är viktigt att hålla koll så att bromsvätskan inte läcker om man har en äldre bil då det kan få bromsarna att sluta fungera. I nyare bilar har vi en reservledning för bromsvätskan så att bromsen fungerar på några hjul. Bromsvätskan bör bytas ut vartannat år.

Parkeringsbromsen är till för att hålla kvar bilen på det ställe du vill ha den.

Krockkudde
Krockkudden skyddar föraren och passageraren fram. Man ska tänka på att inte sitta för nära och ha bilbältet på, annars kan det ge allvarliga skador. Tänk på att koppla ur den vid montering av barnstol, det är väldigt farligt annars!
På nyare bilar finns det även sidokrockkuddar.
För att krockkuddarna ska blåsa upp krävs det en krock i farten 20-30km/h.

Huvudskydd
Huvudskyddet skyddar mot nackskador. Tanken är att huvudskyddet ska ta emot huvudet mjukt vid krock för att motvärka whiplash och pisksnärt-skador.

Barn i bilen
Babyskydd spänner du fast på avstånd från panelen med bilbältet. Babyskydd används till barn 0-9 månader. Glöm inte att koppla ur krockkudden!

Bakåtvänd bilbarnstol används för barn i åldern 7månader-4år. Den kan du montera i båda bak och framsätet men tänk då på att i framstätet ska den lutas mot instrumentpanelen och krockkudden ska kopplas ur. I baksätet ska den lutas mot passagerar stolens ryggstöd.

Bältesstol/bälteskudde ca 4år till 135cm längd
Bältestolen ska du använda om sätet saknar nackskydd bak.

Miljösäkerhet:
För att köra miljösäkert kan du välja att köpa en miljöbil om du har råd med det.
Annars bör du tänka på hur du kör istället.
Undvik stopp,använd motorbromsning och kör inte på tomgång, Kör med jämnt tryck på gasen o håll hastighetsgränserna, Växla upp tidigt & kör på så hög växel som möjligt. Använd motorvärmare och serva bilen regelbundet.
Välj en bil med katalysator då den rensar ut 80-95% av de skadliga ämnena i avgaserna.
Slutligen:
Får du möjligheten att välja en bil med antispinnsystem så är det ett klokt val att lägga vantarna på.
Antispinnsystemet kan nämnligen känna av om bilen sladdar och justerar omedelbart kursen genom att något eller några hjul bromsar in, vilket reducerar riskerna starkt för olyckor.
Har du last i bilen så är det viktigt o tänka på att spänna fast den ordentligt och så långt fram och lågt som möjligt. Annars kan den flyga fram i hög fart även vid mildare inbromsning.
Innan du sätter dig och kör bör du kontrollera så att bilens belysning,styrning och bromsarna fungerar. Justera sätet och speglar. Du bör dessutom se till att hålla koll på kontroll lamporna och mätarna under körningen då de ger viktig information om körningen, bilen och alla dess komponenter.
Glöm inte att kolla bromsvätska,batteri,motorolja,kylarvätska och spolar vätskan när du tankar.
Välj en säker bil, folksam har en sida där de visar statistik och omdömmen över bilar.
Följ trafikreglerna.

Diskussionsdel:
Bilarna idag är utformade med deformationszoner (fram och bak), ABS, säkrare bilbälten, krockkuddar och en hel del andra funktioner som är till för våran säkerhet. Varje dag utvecklas tekniken och vi får nya säkerhetsfunktioner som ser till så att vi inte somnar vid ratten, inte kör för nära och miljötänkande bilar. Bilar som endast för bara några år sen existerade i Sci-fi filmer har nu blivit eller börjar bli verklighet för oss som t.ex den miljösäkra bilen AirPod One* som förhoppningsvis kommer att säljas till privatpersoner snart.

Körkortsutbildningen har blivit svårare jämfört med förr, men mycket av det hjälper oss att skydda oss själva och våra medtrafikanter i trafiken. Utan den kunskapen vi får skulle vi vara direkt farliga i trafiken med en bil.
Mycket av trafiken blir också säkrare då man lär sig av folks misstag, dvs är ett område speciellt olycksdrabbat så kollar man hur man kan förändra det med t.ex hjälp av lagändringar.
Kraven på bilarna blir hårdare för varje år som går.

Något som skulle vara säkert är om man införde flygtrafikens system som ser till så att flygplanen inte krockar. Skapa ett GPS-liknande system som ser till så att fartbegränsningarna följs, vart alla bilar befinner sig, interagerar vid t.ex korsningar om vem som får köra när, hindrar krockar och styr körsättet på ett sånt sätt där bilen förbrukar minimalt med bränsle och på ett miljösäkert sätt.
Men att helt förlita sig på ett datoriserat system kan också vara farligt, systemet ska kunna gå och stänga av.

Hela bilen skulle kunna ha ett stort krockkudds system, så att den blåser upp till en stor ballong vid krock med skumgummi som utlöses inne i bilen för att skydda ballongens passagerare.

Mycket av säkerheten beror också på din erfarenhet och omgivning, som t.ex reaktionssträckan och bromssträckan. Gör du dig handlingförberedd så kan du förhindra eller förminska olyckor.

Sebastian Piliman

Trafikuppstats, 2.5 out of 5 based on 26 ratings
| Mer
Betygsätt Trafikuppstats


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Trafikuppstats eller som på något sätt är relaterade med Trafikuppstats.
  • No related posts

Kommentera Trafikuppstats

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2