.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Upplysningen

Ämne: Historia
| Mer

Upplysningstiden började på ca: 1600-talet och slutade vid 1800. Upplysningen var en kulturhistorisk rörelse i Europa. Det var under upplysningstiden som det vetenskapliga började växa och mänskligheten började förstå att det fanns mer än deras trångsynta liv. Folket började bli mer intresserade av läsning och istället för högläsning läste var och en varsin egen bok. Genom det blev det förmodligen enklare att reflektera och analysera det man läst, och av möjligheten att kunna läsa det som var av eget intresse. Det förmodligen också enklare att sitta och läsa i lugn och ro. Dessutom så förlorade Sverige mycket mark under 1700 talet som då innebar mindre makt. Det fanns inte många författare och lyriker under den tiden, Carl von Linné var en av dåtidens största vetenskapsmän. Upplysningen var även viktig för filosofer. Loke och Hume var två berömda filosofer som skrev på ett sett som kallades för “empirism”, inom empirismen använde man sitt förnuft och drog slutsatser av sina erfarenheter. På 1700 talet handlade det mycket om att man ville ut ur det gamla. Några författare under upplysningen var: Daniel Defoe, Jonathan Swift och Voltaire.

Daniel Defoe

Daniel Defoe föddes år 1659 i London, England. Han var en brittisk författare som var aktiv under upplysningstiden. När han var i 35 års ålder drabbades hans familj av konkurs, då bytta han även efternamn från Foe till Defoe och i samband med det började han att skriva. År 1684 gifte sig Defoe med Mary Tuffley. Han gillade att resa och reste mycket inom Europa. När han var ungefär 60 år skrev han Robinson Crusoe (Robinson Kruse.) Det är en roman från år 1719, som handlar om en man som blir strandsatt på en öde ö mitt ute i havet och tillbringar 28 år av sitt liv själv där. Men en dag upptäcker han infödingen Fredag som fått det namnet för att han fann honom på just den veckodagen. Några andra böcker som Defoe har skrivit är:
Moll Flanders, Kapten Bobos färder och äventyr i Afrika, Överste Jack och Kapten Singletons äventyr

Jonathan Swift

Jonathan Swift föddes den 30 november år 1667 i Dublin. Han var en irlänsk-brittisk kyrkoman, satiriker och författare. Han brukar betraktas som en av världens mest kända litterära satiriker. Han föddes sju månader efter sin fars död. Hans rike farbror betalade hans utbildning och han tog examen vid Trinity College år 1685. När revolutionen bröt ut i Irland flydde Swift till England där han sedan fick jobb som sekreterare åt diplomaten William Temple. Den berömda och omtyckta boken Gullivers resor gav han ut år 1726. Boken handlar om Lemuel Gulliver som studerar för att bli läkare i Cambridge. På väg mot Ostindien blir det skeppsbrott på fyra olika speciella ställen. När boken gavs ut blev den väldigt populär pga. Swifts förståeliga sätt att skriva och att det riktigt osar vrede mot människornas alla dumheter i boken.

Svenskt 1700-tal

Tre stycken författare som var aktiv under 1700-talet är Johan Henrik Kellgren, Anna Maria Lenngren och Thomas Thorild.

Anna-Maria Lenngren

Anna-Maria Lenngren föddes den 18 juni 1780 Uppsala. Hon var en svensk poet. Hennes pappa var lärare vid Uppsala universitet och gav henne en bra uppfostran, dessutom fick hon en bra utbildning som var ovanligt att flickor fick på den tiden. Hon blev snabbt intresserad av att skriva. Hennes barndom var idyllisk fadern miste jobbet som lärare och de levde i ständigt dålig ekonomi pappan var dessutom oberäknelig han beskrevs som bohemisk, och slarvig person. Lenngren publicerade ofta sina dikter i Stockholmspressen men alltid anonymt. Lenngren var en väldigt blyg och tillbakadragen person och ville därför inte bli igenkänd pga. sina dikter. Det var bara hennes närmsta vänner som viste om att det var hon som skrev de omtyckta dikterna. Dikten “Några ord till min kära dotter om jag hade någon” skrev hon när hennes pappa hade drunknat och hennes brorsdotter olyckligtvis hade blivit sinnesjuk. Den dikten blev hennes mest omtyckta.

Carl Michael Bellman

Bellman föddes år 1740 i Stockholm. Han fick en bra uppfostran och båda hans föräldrar jobbade som kanslisekreterare. Han hade en privatlärare, en informator och gick även en termin på universitetet i Uppsala där hans farfar hade arbetat en gång i tiden. Han tog ingen examen men redan i 17 års ålder hade han översatt flera tyska verk. Bellman hade flera korta tjänster som bl.a. tjänsteman inom tullen och riksbanken. Men de fanns ett problem Bellman var väldigt dålig på att sköta sin ekonomi och slösade bort nästan alla sina pengar på nöjen. 1763 hade han så höga skulder att han fick fly till grannlandet Norge. Bellman hade dessutom en hel del kärlekshistorier. År 1777 gifte han sig med Lovisa Grönlund som var dotter till en tulltjänsteman. De fick flera barn ihop trots den svåra ekonomi kris Bellman hade och de levde lyckliga tillsammans. Men så år 1794 hamnade Bellman i fängelset pga. sina problem med sin fordringsägare. Det tog ungefär två och en halv vecka innan hans vänner kunde lösa ut honom. Men då var hans hälsa så dålig att han avled efter sex månader.

Romantiken

Romantiken är en tidsperiod mellan 1790-1850. Under romantiken förändrades samhället på många sätt tex. på grund av att folkmängden ökade, människorna flyttade in till städerna och de blev väldigt trångt i städerna, de mesta berodde på den industriella revolutionen. Under den här tiden började folk våga mer och man började “levde i det fria”. Det finns inget exakt datum för när romantiken började efter som den byggdes på och blev större och större hela tiden. Det som kännetecknar romantiken mest var litteratur-, konst-, musik-, filosof- och vetenskapshistoria.

Realismen

Realismen började någon gång på 1830 och slutade vid 1860. Det var en litterär epok och under den var författare väldigt “rak på sak”. Realismen kan man säga är tvärt i mot romantiken och dess fantasi och naturmystik.

Charles Dickens

Dickens föddes den 7 februari år 1812 i Portsmouth. Han var en brittisk författare som skrev många kända verk. Dickens kännetecknas som en av världens största engelskspråkande författare. Hans popularitet slutade aldrig flöda och hittills har hans verk inte slutat tryckas. Han har även blivit prisad många gånger för hans berättelser och hans minnesvärda romanfigurer.
När Dickens var liten hamnade hans familj i en ekonomis kris (vilket var vanligt på den tiden). Hans skolgång blev det inte mycket av, som tonåring lärde han sig att stenografera, som han hade nytta av när han år 1834 blev journalist. Dickens mest kända verk är Oliver Twist.

Josefine Näsman

Upplysningen, 2.4 out of 5 based on 36 ratings
| Mer
Betygsätt Upplysningen


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Upplysningen eller som på något sätt är relaterade med Upplysningen.

Kommentera Upplysningen

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2