.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

USA

Ämne: Geografi
| Mer

Historia

1. Vilka var Amerikas ursprungsbefolkning?
Svar: Indianerna

2. I de olika kolonierna livnärde man sig på olika sätt, varför?
Svar: För att de levde under olika omständigheter. På vissa platser var t. ex inte jorden brukbar, så då fiskade man och hittade mat på flera andra ställen.

3. När förklarades USA:s första 13 kolonier självständiga?
Svar: Den 4 Juli 1776

4. Vem var USA:s första president?
Svar: George Washington

Naturgeografi

De östra delarna: Ut med kusten finns mycket berg och fjordar. Tempererade furuskogar breder ut sig på sandjord och träskområden på vissa områden. Lite mer inåt landet finns stora slättland och bergsystem som det Arkadiska.
Stora välutvecklade jordbruksområden med majs, tobak, bomull, jordnötter, frukt och grönsaker täcker stora delar av östern och skingras av de stora, skogsbeklädda bergsryggarna.

De västra delarna: Här har vi de höga, långa bergskedjorna och de få aktiva vulkanerna i landet. Mellan veckningarna, skapade av jordbävningar från stillahavsplattan, genom millennium, breder sig stora högplatåer ut över stora områden och i sydöst finns en öken, fruktad av många, vid namn Death Valley, 84 meter under havsytan.

De inre delarna: Nästan hela mitten av USA täcks av en närmast oändlig prärie, randig uppifrån av de många bifloderna från Mississippi, som också löper längs med präriens östra del. Temperaturen på Prärien varierar men det är oftast torrt, eftersom där regnar väldigt få gånger om året.

För övrigt så finns det inget annat land som skiljer sig så i klimat och temperatur som i USA. Man kan nästan leta upp sitt eget personliga väder på bara en dag! Skillnaderna har sina rötter i polarvindar som blåser ner över Kanada och in mot de inre delarna av USA, De varma strömmarna i mexikanska golfen och höglanden och bergen som blockerar viss tillförsel av fukt från haven och lämnar området bakom sig torrt och oftast varmt.

Mississippifärden

Jag börjar min färd i en liten båt vid Itascasjön i norra Minnesota, där floden har sin mynning. Vattnet rör sig snabbt och jag når efter ett tag en damm som jag slussas igenom, men jag hinner inte långt förrän nästa damm nalkas och vi får forslas förbi även den när ytterligare en damm framträder tänker man “*suck* när tar de slut”? Dedär känslorna lär inte försvinna, utan snarare förstärkas under resans gång, eftersom jag måste färdas genom 27 st dammar innan jag ens hunnit förbi staden Saint Louis, men utsikten runtomkring floden distraherar mig tillräckligt för att det inte skall bli långtråkigt.
Det sträcker sig kullar längs sidorna och på många av dem står vackra, och mindre vackra städer. Själv ser jag inget vackert med storstäder – de bara förstör vad man egentligen skulle ha sett om de inte kommit dit, men det är mäktigt att passera under de stora broarna som binder samman de olika städerna på var sida om floden.
Efter Saint Lous tar dammarna slut – bara ett fridfullt glidande över vattnet. Jag kommer fram till några vattenbankar där människor tar sig över floden på pråmar.
Skogen blir mer tätväxt och tjocka rötter letar sig ner i vattnet längs kanterna.
Efter ca 90 dagar börjar floden bida kurvor och jag åker förbi flera bifloder. Vattnet är grumligt av smuts och föroreningar nu och floden flyter i egna avlagringar. Jag vill inte rinna ut i mexikanska golfen, så jag tar och går iland här i New Orleans.

Mississippi floden

Industri

1. En tull är en plats vid gränsen av ett land där man får visa upp last och bagage för vakter som skall godkänna att lasten är legalt transporterad och intagen i landet. Ibland får man betala en tullavgift för varorna man för in i landet, för att de inte ska konkurrera med de inhemska varorna.
Tullar har man för att landet skall ha kontroll över vad som förs in i landet och ut.
2. T-forden var den första bilen i världshistorien som massproducerades på löpande band. Den tillverkades av Ford Motor Company i Detroit och konstruerades 1908 av en man vid namn Henry Ford.
3. John Jacob Astor IV – Turbinmotor, Leo Baekeland – fotopapper, Harold P. Brown – elektriska stolen, Malcolm Laughead – flygbåten, Samuel Morse – telegrafen, morsespråket, James Naismith – Basket, Wilbur Wright – utvecklade flygplanet.
4. Fördelen med löpande band var att man kunde tillverka fler varor snabbare och billigare. Nackdelen kan vara kvalitén på varorna, eftersom tillverkaren bara har en viss tid på sig att utföra sin del av arbetet och måste vara snabb, och eftersom varorna blir så många så måste man pressa ned priserna, vilket inte alltid slutar så fint…
5. Depressionen, startade år 1929 i samband med Wall-Street kraschen i New York. Den stora börskraschen blev en ekonomisk kris som började med att amerikanerna lät européerna låna pengar till att ersätta skadorna efter andra världskriget och bönderna investerade mer i aktier.
USA trodde att Europas lånekris skulle fortsätta länge och tryckte därför pengar i massantal. Detta ledde till att pengarna sjönk i värde, så när första kriget tog slut, fick inte bönderna sålt lika mycket längre. De försökte hålla budgeten uppe genom att producera mer, vilket gjorde att de var tvungna att sänka priserna på sina varor. Tillslut, gick jordbrukare efter jordbrukare i konkurs och en lång depression följde.
År 1933 bildade Franklin D Roosevelt ett reformprogram om arbetstillfällen för de arbetslösa och det gav gott resultat. Han lanserade en politik, The New Deal som innebar att staten fick gripa in mer i ekonomin has folk.
6. Ett multinationellt företag är ett företag som har verksamhet i många länder.
7. Elkraften i USA kommer främst ifrån olja, men även från kolkraft, vattenkraft, kärnkraft och naturgas.
8. I Sydstaterna, väststaterna och de inre delarna av USA finns det stora oljetillgångar.
9. De stora skogsbruken finns i New England staterna och på västkuststaterna.
10. Framtidsbranscher inom USA:s industri är Bil, elektronik, data, livsmedel, textil, verkstad och kemi.
11. Exempel på amerikanska företag:
- Flygindustri: Boeing,
- Bilindustri: General motors
- Datorföretag: Hewlett-Packard
- Restaurang: Kentucky Frie Chicken

12. Silicon Valley är känt för sin dataindustri som skapat datorchipset.

Transporter och stadsgeografi

1. 80% av USA:s befolkning bor i städer.
2. Anledning till detta är att jordbruket inte längre behöver så mycket arbetskraft eftersom det mesta arbetet tas upp av maskiner, däremot behöver städerna mycket arbetskraft på flera ställen, så det är lättare att försörja sig om man bor i en stad.
3. Man bygger skyskrapor i storstäderna för att de inte ska breda ut sig så mycket och för att spara plats.
4. De mest kända skyskraporna är:
Namn: Plats: Höjd (meter):
Empire state building New York, 443,2 inkl tornspira och radiomast
Chrysler Building New York 319
Sears Tower Chicago 445 (524 med masterna)
Key Tower Ohio 288,6

Stad: Invånare:
New York City (the big apple) 8,214,426
Los Angeles 3,849,378
Chicago 2,833,321
Houston 2 144 491
Phoenix 1,512,986
Philadelphia 1,448,394
San Antonio 1,296,682
San Diego 1,256,951
Dallas 1,232,940
San Jose 989,496

5. Bilen har stor betydelse för amerikanerna för att 80% av dem färdas till bil

Grupp 2:

Grand Canyon
Grand Canyon är en 446, km lång, 0,4 – 24 km bred och 1,6 km djup fåra i berggrunden i västra Arizona. Det var floden Colorado som slet upp berggrunden när den rann där i århundraden så att den trängde sig allt djupare ner i marken, där den fortfarande rinner, mellan de röda bergväggarna. Plattektoniken och landhöjningarna påverkar landskapet synbart – Den norra delen av Coloradoplatån är 300 meter högre än den södra pg. a ojämn landhöjning. Erosionen och jordskalven påverkar hela tiden djup och bredd av kanjonen.
Grand Canyon var från början ett ökenlandskap som eroderades av Coloradofloden.
Den består av många olika bergarter. Bland dem kalksten och fossil.
Området i och runt kanjonen är torrt och kalt på växter.

Flodomlopp

Människor kan ibland få för sig att reglera flodomlopp med dammar och vallar mm. Med det vill de vinna ett bättre och smidigare bevattningssystem för åkrarna, underlätta och göra det framkomligt för flodtrafik och för att få floden att flyta i en bra bana i förhållande till bl. a städer och byar.
Ibland händer det att det regnar alldeles för mycket eller att det på något annat sätt blir översvämning i floderna. Då Kan de bli fyllda upp till toppen på vallarna men byggt runtom den och tillslut bryta sig igenom dem i en stor våg. Ett exempel på detta är översvämningen i Missouri år 1993, då 25 människor dog och åkermark, lika stor som 4 gånger Gotlands yta förstördes.

Hawaiianska öarna

De bildades av återkommande vulkanutbrott på havsbottnen. Anledningen till att det är flera öar på rad är att plattorna som bildar jordens översta lager flyttar sig hela tiden och så får ju vulkanen hela tiden ett nytt ställe att “spruta upp” ur.

Niagarafallen

Är tre vattenfall under ett namn. De ligger i östra nord Amerika på gränsen mellan USA och Kanada. De rinner ut ifrån Eriesjön som har sitt tillflöde från Niagarafloden. Fallen har alla egna namn – Hästskofallen som är 54 meter högt och bredast med sina 920 meter, Amerikanska fallen som är 54 meter högt och 325 meter brett och Bridal falls som är 54 meter högt och endast 17 meter brett.
Varje år får vattenfallen miljontals besökare som kommer för att uppleva den mäktiga synen av 2000 kubikmeter vatten som forsar från 54 meters höjd i sekunden!
Niagarafallen

Ett Amerikanskt storföretag

McDonald’s:
- Är ett snabbmatsföretag som tillverkar och säljer hamburgare och snabbmat på restaurang.
- Grundades och öppnades 1940 av Maurice och Richard McDonald. Åtta år senare blev den berömd för sin snabba service, som berodde på att de lagade maten enligt löpbandsprincipen. 1954 gjorde McDonald’s succé med sin nya restaurang i Illinois. 1955 grundades McDonald’s systems Inc. Och 1960 namngav de sig som McDonald’s Corporation.
McDonald’s spred sig över hela världen och i Ryssland och Kina var den en symbol för status eftersom de var så noggranna med hygien och renlighet.
1990 bildades McDonald’s barnfond som har i syfte att ge barn drabbade av svåra sjukdomar, chansen att bo nära sjukhus en längre tid. Den sponsrar även barnsjukhus med lekrum.
1995 började de med återvinningsstationer där kunderna kan sortera skräpet som blir över efter maten. I dag återvinns 90 % av McDonalds avfall.
År 2003 fick de sin slogan: I’m lovin’ it.
- McDonald’s produkter säljs i 121 länder. Däribland hela nord- och syd Amerika, Europa, Australien och nästan hela Asien och i vissa delar av Afrika.
- McDonald’s har 438 000 anställda.
- Utbildningsprogrammet varierar beroende på vilken post man har som arbetare på McDonald’s, men den obligatoriska utbildningen för alla medarbetare tar upp nästan en vecka och då får man utbildning i Säker mat & hygien, lokal kurs, Första hjälpen, Grillar och fritöser, Glass och milkshakemaskin, Värd och värdinna, lokal kurs.
- Jag, personligen är en stor McDonald’s älskare och tycker de anställda är välutbildade och vänliga. Jag har inget emot löpandebandprincipen om man bara äter det då och då. Själv äter jag på McDonalds ca 1 gång i månaden.
Det har riktats mycket kritik mot dem, jag vet och jag är medveten om varför, men jag tycker att de som kallar sig offer för deras snabbmat är oansvarsfulla och klantiga. Det är helt hållet deras eget fel att de mår dåligt eller blir feta – man SKA inte äta McDonald’s varje dag. Däremot kan jag tycka att de inte borde rikta så mycket reklam mot barn, även om det är föräldrarnas ansvar att se till att deras barn inte blir manipulerade.

Miljösituationen i USA

USA är det land som förutom Kina, släpper ut mest miljögifter och föroreningar i vår luft. Amerikanerna anser vara lata och bekväma människor som inte ofta tänker på vad de utsätter miljön för när de tar bilen till platser dit de kan gå eller cykla.
Över flera storstäder ligger smog som tätnar för varje dag som går, och när det är helt vindstilla så sjunker den ner i staden och människor som djur får andas in den giftiga luften.
Detta är förskräckligt och löjligt ansvarslöst av människan! Och vi ska vara De intelligentaste varelserna på jorden! Vad har vi någonsin gäldat vår jord med?
Vad har vi någonsin gjort för gott mot den som skulle täcka det onda? Vi tar och tar utan att ge tillbaka. Vi gör jorden fruktsam för att föda oss själva, vi planterar träd för att få virke till bostäder och vi avlar nya djurarter som är tvungna att vara våra ägodelar för att överleva.
Skulle jag regera över världen så skulle jag låta höja lönen för naturforskare till det tredubbla, höja antalet gasdrivna bussar och göra kollektivtrafiken större och billigare.
I extremt drabbade städer skulle jag ordna så att fordon med jämn siffra i slutet på registreringsnumret fick köras varannan dag och fordon med ojämnt varannan.
Jag skulle förbjuda avel av svaga djurarter som nakenhund/katt.
Jag skulle även beordra alla länder att plantera ett antal hektar skog beroende på hur stor yta de har och inte reglera skogarna utan endast fälla träd som växer i överflöd.
Snart skulle jag göra det olagligt att köra fordon drivna med fossilt bränsle också.
Drastiska åtgärder är faktiskt ett måste med det här – det kan till och med femtonåriga jag säga med säkerhet!

McDonald’s restaurang

Undersökningen

Jag, Felicia Gustafsson och Filip Gard har tillsammans gjort en undersökning om hur många 6: or och 7: or på vår skola som vet vad USA:s främsta flygvapen heter. Både US Airforce och Air force One har godkänts som rättmätiga svar.
Såhär gick undersökningen till:
Jag och Filip frågade 100 elever ifrån sexan och sjuan på Getinge skolan om de visste vad USA:s främsta flygvapen heter. Vi har totalt frågat 50 flickor och 50 pojkar. Vi har sammanställt antalet felaktiga svar (där vi även räknade med om de inte hade en aning), och rättmätiga svar. Eleverna fick inga alternativ vid undersökningen.
Här är resultatet:

1 tillfrågad av 50 flickor visste vad flygvapnet hette. Alltså 2 % av flickorna.
8 tillfrågade av 50 pojkar svarade rätt. Alltså 16 % av pojkarna.
Totalt 9 tillfrågade elever av 100 kunde svaret på frågan alltså 9 % av eleverna i sexan och sjuan.
16 % av pojkarna kunde svaret – Det är åtta gånger mer än flickorna där bara 2 % kunde!
Varför är det såhär då? Det har det väl varit i alla tider? Pojkar leker med bilar, flygplan och stridsfarkoster och flickor med barbiedockor och My little pony figurer. Sedan finns det ju undantag, men det är så man generaliserar.
Jag skulle tro att anledningen är att föräldrar och omständigheter som miljön påverkar barnen till vad de väljer att leka men och vara intresserade av.
Mammor köper ju inte ofta ett stridsflygplan till sin 5 – åriga dotter och de köper inte små glittriga rosa plasthästar och barbiedockor till sina söner vad jag vet.
Detta sitter förstås i för de flesta i resten av livet och påverkar vad vi snappar upp och kommer ihåg från nyheter, lektioner och omgivningen.
Peter Gustafsson

USA, 2.9 out of 5 based on 24 ratings
| Mer
Betygsätt USA


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om USA eller som på något sätt är relaterade med USA.
  • No related posts

Kommentera USA

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2