.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Vad är en supernova

Ämne: Astronomi
| Mer

En supernova är en exploderande stjärna. De är sammansmältande av svarta hål och neutronstjärnor och hör till de våldsammaste händelserna i universum. Det krävs ett visst antal solmassor för att en stjärna ska kunna bli en supernova. De stjärnor som är mellan 1,4 – 3 solmassor (1 solmassa = 1,9891•1030 kilogram) blir supernovor när de dör. En supernova kan lysa upp till hundra miljarder gånger starkare än vår sol, vilket är lika mycket som lyskraften i en hel galax. Det är inte ofta en supernova inträffar, man brukar säga att i en typisk galax sker det ungefär vart femtonde år. De flesta supernovorna kan man inte upptäcka pga. att de är dolda av stoft och gas. I Vintergatan observerar man ungefär tre synliga supernovor per tusen år, vilket är väldigt sällan. I övriga galaxer exploderar en stjärna ungefär en gång per år.
Idag kan vi se och studera väldigt många supernovor med moderna teleskop. Förr i tiden var det annorlunda, det var inte många supernovor man kunde se med blotta ögat eller med de enkla redskapen man använde.

Om en stjärna inom 100-200 ljusår från jorden skulle bli en supernova, skulle det kunna innebära jordens undergång. Än så länge har det dock inte observerats någon sådan stjärna inom det området, som tur är!

Vad är en supernova, 2.9 out of 5 based on 10 ratings
| Mer
Betygsätt Vad är en supernova


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Vad är en supernova eller som på något sätt är relaterade med Vad är en supernova.

Kommentera Vad är en supernova

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2