.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Vad händer med kroppen när du äter en näringsrik middag

Ämne: Biologi, Människa
| Mer

Vi kan äta hur mycket som helst och få massor med energi, men vad används denna energi till? Varför ska man äta efter en träning? Och varför blir man trött om man inte äter en ordentlig frukost? Vi alla vet att man tuggar med tänderna, sväljer och sen kommer det ut som avföring, men hur går en middag igenom hela kroppen?
All energi vi får i oss går till användning av muskler, andning, och så klart- matspjälkningen. Den går även till träning, och för att kunna bygga muskler behövs protein, det finns i mat.
Man blir trött om man inte ätit en ordentlig frukost för att man inte har fått i sig någon energi och den vi åt innan vi la oss har gått åt. Resten får du läsa om här nedanför.

Munnen: Används men hjälp av tänderna för att kunna göra den mat vi äter till mindre delar så att det sedan kan blandas med saliv. Detta är den första delningen. För att vi inte ska få ned det farliga ämnet Väteperoxid, som är frätande i för stor mängd, har vi Katalas i saliven som bryter ned Väteperoxiden till vanligt vatten och syre. Med hjälp av saliven så startar en kemisk nedbrytning, saliven hjälper till så att maten blir enklare att svälja. När den kemiska nedbrytningen är färdig har stärkelsen i maten blivit maltos, en slags sockerart som är en del av Polysackarider. När detta är klart ska vi sedan svälja och det gör vi med hjälp av tungan som skjuter födan mot svalget. Maten åker ner igenom matstrupen(oesophagus) som använder sig av muskler som drar ihop sig och för maten ned till magsäcken som är nästa station, denna 25cm väg tar en minut och är indelad i tre olika delar.

Magsäcken: Maten går igenom övre magmunnen till magsäcken. Där mosas och blandas födan med magsaft som innerhåller saltsyra och enzym. Enzymet i detta fall är Pepsin. Enzymerna delar matens proteiner till mindre molekyler tills allt blivit mos. Finns det inte tillräckligt med saltsyra så blir magen orolig. Detta beror oftast på för högt intag av kaffe, alkohol, cigaretter eller för att man är stressad. Orsaker som gör att magsäckens slemhinna inte kan göra saltsyra, biverkningar är t.ex. högt blodtryck. Mosningen av maten tar ca 3 timmar och innan den går ut till tarmarna så går maten igenom nedre magmunnen för att allt inte ska gå direkt ut i tarmsystemet, det förs ut i delar.

Levern: Kroppens reserv och reningstank, gör om vissa ämnen så att de inte skadar kroppen t.ex. alkohol eller ammoniak. Två ämnen som görs om och sedan förs de ur kroppen samtidigt som urin.
Levern renar även blodet ifrån oönskade ämnen genom att transportera dem till tarmen tillsammans med gallan. De ämnena följer med bajset ut ur vår kropp. Exempel på ett oönskat ämne är gallfärgen, den blidas av gamla röda blodkroppar som brutits ned. Det är gallfärgen som ger bajset sin bruna färg.

Njurarna: Här renas blodet, det åker in till njuren via njurartären och sedan skjuts det till blodkärlsnystanet som reningen sker igenom. Dock fungerar inte kärlet ut ifrån njurarna lika snabbt så all vätska flyter förbi och blodkropparna och proteinet stannar till för ett tag.
Allt vatten och ämnen som behövs dras in i njurkanalens väggar och tillbaka till blodet. Resterna passerar bara och övergår till att vara till urin.

Nu kommer vi till tarmkanalen som är uppdelad i två huvuddelar, Tunntarmen och Tjocktarmen. Tarmarna har som uppgift att rensa bort all mat som inte innerhåller några närningsämnen som kroppen behöver. Men först kommer tolvfingertarmen.

Tolvfingertarmen: Maten går ifrån nedre magmunnen till tolvfingertarmen. Där blandas galla, bukspott och dess enzymer och får ett Ph på 8,8 så att det blir en neutral miljö för att syrorna inte ska kunna fräta sönder tarmväggarna. Alla enzymer delar olika saker, Lipas delar Lipider(fett) och gör det till minde delar och Proteinkinas bryter ned Proteinet till Aminosyra. Tolvfingertarmen är ungefär lika lång som matstrupen, ca 25cm lång.

Tunntarmen: är den längsta tarmdel vi har med sina fem meter. Då arbetar musklerna, som sitter runt om tarmen, för fullt. När du är död blir tarmen uppåt tio meter eftersom kroppen inte arbetar och alla muskler slappnar av.
När maten kommer till tunntarmen blandas den med tarmsaft som gör allt lättflytande och sista nedbrytningen sker.
Kolhydrater blir till druvsocker som används som energi och fettet blir till fettsyror.
Tarmluddet sitter på insidan av tarmen och finns där för att ta upp den näring och vitaminer som finns den mat du ätit och som din kropp brutit ned. Tarmluddet sitter på slemhinneveck som i sin tur täcker hela tunntarmens väggar.

Blindtarmen: En 10cm lång del av tarmarna som sitter mellan Tunntarmen och Tjocktarmen som ett slags fack. Är även ett organ som vi kan leva utan eftersom den inte finner någon större funktion för oss människor.

Tjocktarmen: Allt vatten som maten fört med sig på sin resa tas nu upp. Resterande delar av den mat som kroppen inte kunnat ta upp på något vis bli då en ihoptryckt massa. Denna massa(även kallat bajs) hamnar sedan i ändtarmen, där det töms när man går på toa.
Hela denna process har tagit ca en dag. Men vi vet att maten inte bara går rakt igenom kroppen och sedan ut, den bryts ju ned och blir till näring, vitaminer och mineraler. Varför behövs dem?

Först och främst så behöver vi syre för att allt ska kunna gå runt i vår kropp. Blodet hämtar syre och lämnar koldioxid, för att detta ska fungera har vi små klasar i lungorna så kallade lungblåsor. De har en diameter på 0,1mm och har ett litet nät över sig, nätet består av kapillärer som är uppbyggda av platta celler. Det blod som finns i kapillärerna innerhåller Hemoglobin(ämnet som ger blodet sin röda färg, innerhåller järn) och det tar upp och lämnar syre, i detta fall hämtar.
Det syrerika blodet går tillbaka till hjärtat ifrån lungorna, först genom vänster förmak, sedan segelklaffen och in till vänster kammare där blodet trycks ihop och blodet forslas ut genom fickklaffen som under samma process automatiskt öppnats. Hjärtat är trotts allt kroppens starkaste muskel.
Efter denna lilla resa går allt blod till stora kroppspulsådern, även kallad aorta. Denna enorma blodåder delar efter en bit upp sig och blir till artärer. Även artärerna blir mindre och mindre och blir tillslut till Kapillärer som består av ett lager platta celler, dessa forslar ut allt blod till vävnaderna.

Proteiner: Som finns i pasta, kött och mjölk, används för att bygga muskelmassa bestående av celler. Är även en del av hemoglobin och hormoner. Ämnet är uppbyggt av aminosyror och finns i flertal olika kombinationer, aminosyrorna sitter ihop tills maten delas i mage och tarm. Det är i kapillärerna runt om tarmen som blodet hämtar upp aminosyrorna och för dem ut till kroppens olika delar.
Protein är även en del av:
Enzymer som används vi nedbrytningen av stärkelser
Våra naglar och hud

Kolhydrater: Är det namn som används för att definiera alla sockerarter, hur de än ser ut; enstaka eller flera kombinerade.
Enstaka molekyler är t.ex. druvsocker och fruktsocker, eftersom de inte behöver delas av enzymerna på sin väg genom tarmarna så går de direkt ner och ut i blodet. Man får snabbt energi.
Kombinerade molekyler så som stärkelser finns i frön samt potatis och Cellulosa (som finns i växternas väggar bestående av celler). Cellulosa kan inte brytas ned, men det måste Stärkelserna så att de bli till enstaka molekyler, detta tar längre tid och därför får vi inte energin direkt efter vi ätit. Om man äter för mycket kolhydrater än vad kroppen kan förbruka som energi blir det till en lagring i form av fett.

Fett: Är det som kroppen använder som lagring av energi, fett är mycket mer energirikt än vad kolhydrater är.
Känner man att man börjar bli lite runt om magen är det inte nödvändigtvis så att man ätit för mycket, men dock har man högre RDI (rekommenderat dagligt intag) än vad som behövs och det omvandlas till fett som lägger sig runt tarmarna. Man får inte glömma att fettet används i våra handflator för att mildra stötar och som värme i kroppen när det är kallt. Fettet är en energibesparing.
Alla vet att margarin, smör och matolja innerhåller fett men det finns i så många andra former. Animalisk fett är en av formerna och är fett som är i djur, t.ex. lax och gris. Men det är skillnad på fett ifrån gris och fett ifrån fisk eftersom fettet från en gris kan förkalka våra blodådror och fettet från fisken hindrar detta.

Mineraler: Behövs för att hålla vår kropp på benen. De vanligaste mineralämnen är Järn(stor del av Hemoglobin), Natrium(justerar våra kroppars vätskebalans och blodtryck).

Vitaminer: Vissa av dem är en del av enzymer. Får man inte i sig rätt mängd/äter en tillräckligt omväxlande föda är den vanligt, speciellt i länder med fattigdom, att man får sjukdomar.
Det är även viktigt att man vet om att alla vitaminer inte är positiva; äter man helt fel mängd(det vill säga för mycket) av A, D, E och K kan levern ta skada eftersom dessa inte lösgörs med kisset. B och C kan man äta hur mycket av som helst. Vitaminer finns i grönsaker, fett, grövre bröd och som tillskott i form av tabletter.

Vatten: Blir man sjuk och inte kan få i sig föda måste man dricka vatten, samma sak vid sjukdomar t.ex. diarré och magsjuka(sjukdomar som är flytande).
2/3 av våra kroppar är fyllda av vatten som sitter ihop med celler.

Matcirkeln: Ett verktyg som är lätt att använda vid valet av mat. Man borde äta något ur varje del var dag för att få en riktigt varierad, bra och näringsrik kost.

Frida Ahlström

Vad händer med kroppen när du äter en näringsrik middag, 2.7 out of 5 based on 45 ratings
| Mer
Betygsätt Vad händer med kroppen när du äter en näringsrik middag


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Vad händer med kroppen när du äter en näringsrik middag eller som på något sätt är relaterade med Vad händer med kroppen när du äter en näringsrik middag.

3 Responses to “Vad händer med kroppen när du äter en näringsrik middag”

 1. Annica on 26 Jan 2009 at 8:29 e m #

  Hej, du har skrivit en jätte bra upsats och jag kommer använda delvis av den när jag ska skriva min till hemprovet. Men “Det syrerika blodet går tillbaka till hjärtat ifrån lungorna” det måste du gjort ett slarv fel för det är väl syre blodet lämnar i lungorna?

  //Annica

 2. Dartagnan on 25 Apr 2010 at 3:37 e m #

  MYCKET bra skrivet!

 3. Patrick on 27 Maj 2010 at 10:20 e m #

  Hade prov på detta i Tisdags och på måndag så satt jag här utan böcker eller någonting, detta hjälpte riktigt mycket. Fick VG på provet. Tackar :)

Kommentera Vad händer med kroppen när du äter en näringsrik middag

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2