.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Vad kan få en människa att lämna sitt hemland

Ämne: Samhälle
| Mer

3.1 Iran

Iran, eller Persien som det tidigare hette, är ett land i mellanöstern som är tre och en halv gånger så stort som Sverige. Landet har stora geografiska skillnader och temperaturen växlas också mycket mellan sommar och vinter. På sommaren kan det bli upp till 50 grader och på vintern kan det vara lika kallt som i Sverige. Av landets ca 73 miljoner invånare bor många av dem på högplatån där bland annat huvudstaden Teheran ligger.
Majoriteten av iranierna är muslimer och mer än 90 procent tillhör den shiitiska inriktningen som varit statsreligion i Iran sedan 1500-talet.

3.2 Revolutioner

3.2.1 Den vita revolutionen

Iran tjänade många miljarder dollar på oljan som fanns i landet. Pengarna som tjänades på oljekällorna bidrog till att schahen, kungen, trodde att han skulle kunna skapa ett modernt, industrialiserat Iran. För att kunna genomföra sina planer inleder han “den vita revolutionen” 1962. Reformerna som bland annat innebar att kvinnor fick ökade rättigheter och att stora jordbruk styckades upp. När reformerna godkändes utlöstes blodiga protester från religösa ledare. En av de som var med i upproret var ayatolla Khomeini. Han och flera andra greps och förvisades ur landet. De som drog mest fördel av reformerna var de rika och välutbildade, därför stödde de försöket att göra Iran mer västerländsk. Men schahen fick också många andra fiender, som till exempel basarernas köpmän och hantverkare.

3.2.2 Den islamska revolutionen

1978 utbröt kravaller i Iran. De shiitiska muslimernas ledare, ayatolla Khomeini hade kritiserats i en av regimens tidningar. Kravallerna fortsatte på hösten i alla större städer och schahen införde belägringstillstånd i hela Iran. I början av 1979 lämnade schahen landet för att aldrig komma tillbaka. Kort efter hans flykt återvände Khomeini till Teheran till folkets stora jubel. Han var då nästan 80 år gammal. Nu var den islamska revolutionen i full gång. Efter en folkomröstning utropades Iran till en islamisk republik Islamska lagar började att tillämpas. Alkoholintag, kvinnor som inte bar slöja och äktenskapsbrott straffades hårt. Islams lagar, sharia innebar också att kvinnorna fick sämre rättigheter. Kvinnor riskerar spöstraff eller fängelse om de inte har täckt sitt huvud och kropp. Både kvinnor och män som begått äktenskapsbrott kan straffas med stening till döds. Khomeini inrättade ett parlament, majles, men över det stod en samling laglärda, mullor, som tolkade Koranen och traditionerna. Mullorna har alltså stor makt över politiken i Iran. All politisk opposition var också förbjudet. Många som misstänktes var emot den nya regimen avrättades, särskilt efter revolutionens första år. 1989 dog Khomeini nästan 90 år gammal. Hashemi Rafsanjani valdes till ny president. Han var president fram till 1997 då Mohammad Khatamis valdes till president. Sharia tillämpas inte lika hårt och kvinnorna har fått mer rättigheter efter Khomienins tid.

3.3 Intervju

3.3.1 Före den islamska revolutionen

Roya Raiaeyan kommer från Esfahan, Irans tredje största stad. Hon hade varit gift med sin man Reza i fyra år när ayatolla Khomeini tar makten i Iran. Reza var arkitekt och hade ett eget företag som Roya också arbetar för. De hade tillsammans ritat ett eget tvåvåningshus som låg några kilometer utanför Esfahan. Men de hyrde ut huset och bodde själva hos Rezas föräldrar som ägde ett stort trevåningshus i utkanten av samma stad. Föräldrarna tyckte inte om att vara ensamma i ett stort hus och Reza hade bara en syster som flyttat till USA. De var nöjda med sina liv och ekonomin var bra.

3.3.2 Efter revolutionen

Efter revolutionen förändrades deras liv. Iran blev en islamisk republik, som i princip innebar diktatur. De som motarbetade den nya regimen dömdes till hårda straff. En av de som gjorde det var Reza. Han var med i en grupp som försökte avskaffa regimen, som även flera av Royas bröder också var med i. Gruppen hade sitt fäste i London och många av de som var med i den hade tidigare jobbat för hovet, men tvingats lämna Iran. För att slippa åka i fängelse och kanske torteras måste Reza lämna landet. Men det blev inte lätt, för hans iranska pass hade tagits ifrån honom. Helst ville de flytta till USA, där hans syster bodde. Efter revolutionen har USA inte haft någon ambassad i Iran, så utan pass får Reza försöka ta sig till ett land där en ambassad finns. Några vänner som befinner sig i Dubai hjälper honom att komma in i landet, men eftersom han inte har något pass beviljas inget uppehållstillstånd i USA. Ett andra försök görs att få uppehållstillstånd, men nu i Sverige. Den här gången går det bättre, Reza beviljas asyl i Sverige men det skulle ta någon månad innan han fick lämna landet.
Reza lämnade landet med flyg från Teheran till Frankrike och därifrån med flyg till Sverige. Resan tog sammanlagt tjugo dagar.

Kvar i Iran fanns Roya som var gravid i sjunde månaden med sitt och Rezas första barn. Hon hade blivit lovad att få åka till Sverige tre månader efter att Reza åkte. Tiden går men Roya får inte lämna landet. Under tiden var de som hade letat efter Reza på Roya och ville ha information om vars han fanns och vad han gjorde där. Efter tre år fick Roya komma till Sverige, då var deras första barn, Pouyhe två år gammal och hon hade aldrig sett sin pappa. Roya tog sig till Sverige med flyg från Teheran till Arlanda. Hemma i Iran hade alla deras ägodelar tagits ifrån dem och om Reza åkte tillbaka till Iran hotades han av fängelse. Om man sitter i fängelse i Iran är risken stor att man aldrig kommer ut därifrån.

För två år sedan kunde Roya och Reza för första gången åka återvände till Iran sedan de flytt därifrån. Trots att släkt och vänner bor kvar i Iran kände de sig inte hemma där längre. De kändes som om de hade varit borta för länge. Barnen gillade inte heller att ha på sig slöjor och för dem var Sverige hemma.
Familjen driver idag en pizzeria och trivs med det, även om det är långt ifrån att arbeta som
arkitekt.

Vad kan få en människa att lämna sitt hemland, 3.5 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt Vad kan få en människa att lämna sitt hemland


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Vad kan få en människa att lämna sitt hemland eller som på något sätt är relaterade med Vad kan få en människa att lämna sitt hemland.

Kommentera Vad kan få en människa att lämna sitt hemland

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2