.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Våldtäkt

Ämne: Samhälle
| Mer

“Man häktad för våldtäkt på barn”, “22-årig kvinna våldtogs” och “Våldtog 16-årig pojke i ett buskage” är bara några utav de hundratals rubriker man kan råka på i tidningarna rörande våldtäkt. Våldtäkt är ett brott som blivit allt vanligare i Sverige under senare år. Tyvärr. Jag kan inte räkna till antalet gånget jag bläddrat i tidningen och hittat någon artikel om någon stackars tjej som fallit offer för denna fruktansvärda, brottsliga handling. Oskyldiga tjejer, och ibland även killar, som råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. På kort tid förändras hela deras liv.Jag har alltid varit intresserad av det här med brott och lagar, och nu får jag äntligen möjligheten till att kika lite närmare på ett brott och säga min mening. Allt vi gör, gör vi utav någon anledning och syftet med det här arbetet är självklart att jag ska lära mig någonting. Jag vill veta vilka sorts människor som våldtar och varför. Jag vill veta hur man får hjälp efter att ha blivit utsatt och vem man vänder sig till. Jag vill veta vad lagen säger och vad straffet blir.

Vad är en våldtäckt? Lagen säger att våldtäkt är en handling där en individ tvingar en annan till samlag eller till annat sexuellt umgänge med hjälp av våld eller hot. Straffet för våldtäkt är fängelse i två till fyra år. För grov våldtäkt döms man till fängelse i lägst fyra och högst tio år. Hur bedömer man då om en våldtäkt är grov eller inte? Ju, lagen säger att man ska ta hänsyn till om våldet varit livsfarligt eller om den som begått brottet orsakat någon allvarlig skada eller sjukdom.
Då undrar jag vad som räknas till kategorin “allvarlig skada”? Är det bara stora blåmärken och könssjukdomar som räknas dit? Alla de tjejer som drabbas av depression då? Alla tjejer som drabbas av mardrömmar och sömnproblem och även självmordstankar i vissa fall. Är deras skada inte stor nog? Hur trygg känner man sig egentligen när man är medveten om att gärningsmannen är tillbaka på fri fot inom några år igen? Jag skulle då i alla fall leva i ständig skräck. Jag hade inte vågat gå någonstans ensam och jag hade förmodligen tittat bakom mig minst tjugo gånger för att vara säker på att det inte är någon som förföljer mig. Lever man då, eller väntar man bara på döden?

Vem är förövaren och varför utför han våldtäkt? Det finns flera sorters våldtäktsmän och därför även flera svar på frågan om varför de begår detta brott. Man har därför delat in våldtäkterna i grupper.
Maktvåldtäkten är den vanligast förekommande våldtäkten. Denna handling är oftast planerad och medför hot om våld, antingen genom tal eller med ett vapen. Gärningsmannen har ett stort behov av att dominera och ha makt över en annan människa. Förövaren har dålig självkänsla och en stark känsla av otillräcklighet. Han har ofta svårt att skilja mellan vad som är tvång och övertalning och det är därför inte helt ovanligt att han förnekar att det varit fråga om sexuellt våld från hans sida. Gärningsmannen vill gärna tro att offret samtyckte till samlag och att hon njöt utav det.
En annan variant av våldtäkt är vredesvåldtäkten som oftast är en oplanerad impulshandlig som karaktäriseras av överdrivet mycket våld. Anfallet kan komma plötsligt och oväntat och på grund av detta är offret ofta fullständigt oförberett och försvarslöst. I denna kategori av våldtäkt är gärningsmannens drivkraft vrede. Efter övergreppet känner förövaren en viss lättnad, men inte för att han blivit sexuellt tillfredställd utan för att han fått utlopp för sin ilska. Det är inte helt ovanligt att samlaget inte genomförs på grund av att mannen ofta har svårigheter med att få erektion, vilket kan bli följden till att mannen blir mer frustrerad och aggressiv och därför tvingar kvinnan till andra sexuella handlingar såsom oralsex eller att onanera åt honom.
Den sadistiska våldtäkten är namnet på en sista typ av våldtäkt. Här finner gärningsmannen tillfredsställelse av att se sitt offers lidande, plåga, rädsla och hjälplöshet. Han vill förnedra, kränka och förödmjuka sitt offer. Ofta är övergreppen rituella där offret är fastkedjat och olika redskap används under våldtäkten. Våldtäkten kan pågå under ganska lång tid och kan ibland sluta med mord. Handlingarna är ofta noggrant planerade och inte ett resultat av ett plötsligt vredesutbrott. Vanligtvis är offren främlingar men har någon specifik egenskap gemensam t ex yrke, ålder eller utseende. Prostituerade eller kvinnor som gärningsmannen betraktar som slampiga faller särskilt ofta offer för sadistiska våldtäktsmän.

Jag hade tänkt berätta vilken form av våldtäkt just jag tycker är värst, men det kan jag tyvärr inte göra. Alla är de lika hemska enligt min mening. En våldtäkt är och kommer alltid att förbli en våldtäkt. Ett tvingande till samlag. Jag kan inte i tillräckligt många ord beskriva hur synd jag tycker om de personer som faller offer för detta fruktansvärda brott. Vissa av dem blir av med oskulden och vill aldrig mer ha sex. Därför tycker jag att det är viktigt att de får tid på sig och att allt inom sex får ske på deras villkor.
Något de alla kommer få är skador för livet. Ett sår i både hjärta och i hjärna som tyvärr aldrig kommer att läka. Tyvärr, så suddas vissa minnen aldrig ut.

En majoritet av de polisanmälda våldtäkterna begås av gärningsmän som är bekanta med offren. I nästan en tredjedel av fallen är gärningsmannen offrets nuvarande eller före detta make, sambo eller pojkvän. Det visar en utforskning som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har utfört.

Det finns också ett antal myter om våldtäkt idag, som enligt min åsikt, är rena påhitt.

“Utmanande klädsel, som korta kjolar och urringade tröjor ökar
våldtäktsmannens lust.”
“Bara en viss typ av kvinnor blir utsatta.”
“Hon sa nej, men menade ja.”
“Hon var full och får skylla sig själv.”
“Hon vill bara hämnas och sätt dit en kille/man som hon var arg på.”

Jag tycker inte att det spelar någon roll hur kvinnan klätt sig eller om hon varit full, ett nej är vid varje tillfälle ett nej! Det är heller inte sant att bara en viss typ av kvinnor blir utsatta, det kan tyvärr drabba vem som helst! Det är, enligt min mening, en felaktig uppfattning att män bara våldtar kvinnor de attraheras av. Jag har i tidningar, tv och på Internet sett och läst att både små flickor och gamla tanter blivit våldtagna. Menar folk att de ber om det då? Att det är rätt åt dem? Jag har då under mina sjutton år i alla fall inte träffat på någon gammal dam med “utmanande klädsel”. Inte heller någon stackars tjej som förtjänar att förlora sin oskuld på detta fruktansvärda sett.
Det är aldrig rätt att tvinga en människa till något denna inte vill, vare sig det rör sig om samlag eller annat. Våldtäkter bortförklaras ofta med att män inte kan kontrollera sin sexualitet eller att våldtäktsmän är psykiskt sjuka. Varenda en av dessa myter leder till ett ansvarsbefriande av män och skuldbeläggande av kvinnor. Det borde inte vara tjejerna som ska känna skuld utan de killar och män som våldtar. En våldtäkt är alltid ett brott och skulden ligger endast hos gärningsmannen, oavsett omständigheterna.
Våldtäkt är inget man åtrår. Det är något man inte ens bör önska sin värsta fiende.

Efter att ha blivit våldtagen bör man så snart som möjligt kontakta polis och sjukhus. Oavsett vem man först besöker kommer de att hjälpa än vidare i processen. Det är också bra att ta med sig någon som man känner förtroende för, då det kan kännas jobbigt att sköta alla kontakter med polis och sjukhus på egen hand efter en sådan psykisk påfrestning.
Det är en stor fördel att kontakta sjukvården så snart som möjligt efter övergreppet, helst inom 72 timmar. Spår av förövaren kan lättare säkras ju kortare tid som passerat. På sjukhuset fotograferas skadorna och de letar efter sädesvätska, blod, saliv och hårstrån.
Den drabbade får den vård den behöver och undersöks också för att se om våldtäkten har lett till könssjukdom eller graviditet. Om man önskar kan man få träffa en kurator.
Undersökningen är frivillig men om man gör det ökar chansen att identifiera förövaren om denne är okänd. Personalen på sjukhuset är heller inte skyldiga att anmäla en våldtäkt utförd på en vuxen person till polisen. Beslutet att anmäla får man ta själv.

Våldtäkt är ett förskräckligt brott som bör motverkas och stoppas på alla tänkbara sätt. Frågan är bara hur. Det finns åsikter om att legaliserad prostitution skulle minska antalet våldtäkter. Faktum är nu att prostitution faktiskt existerar, och det har inte alls löst några problem. Jag anser istället att det bästa sättet för en våldtäktsman att bli botad är att genomgå behandling. Där kan han få lära sig att respektera kvinnor och konfrontera sina problem. Att straffa våldtäktsmän löser bara problem tillfälligt då gärningsmannen är bakom lås och bom, men jag tror inte det avskräcker honom, eller andra män, från att begå våldtäkt i framtiden. Risken är istället stor att straffet ger liv till bitterhet och våld. Att straffa med fängelse för våldtäkt innebär enligt min åsikt enbart att samhället ogiltigförklarar våldtäkten, men det leder dessvärre inte till ett våldtäktsfritt samhälle.

Jag tycker mig kunna se ett samband mellan den mansroll som finns idag och våldtäkt. Våldtäktsmännen är själva offer för sin mansroll. En man har förväntningar på sig att vara dominant och stark. Om en man då inte lever upp till dessa krav som omgivningen och han själv sätter tror jag att det finns en stor risk att en man med dålig självkänsla, psykisk osäkerhet eller en traumatisk barndom då måste finna ett sätt att få denna kontroll och makt, detta sätt kan vara våldtäkt eller misshandel.
Våldtäktsstatistiken visar att våldtäkterna ökade under 70-talet, det var en tid då kvinnorörelsen var stark. Jag tror att detta kan vara ett tecken på att många män kände att deras makt minskade, vilket blev följden i fler våldtäkter. Skulle mansrollen förändras så att män slapp utsättas för dessa förväntningar tror jag även att antalet våldtäkter skulle minska drastiskt. Jag tror att ett jämställt samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter och skyldigheter skulle bidra till att antalet män med kvinnoförakt skulle minska och därmed även våldtäkter. Det viktiga är ju att hela synen på mans- och kvinnorollen måste förändras, i grunden. Uppfostran, undervisning, skolan, dagis, mödrar och fäder – alla måste från början vara med på att ge barnen nya roller. Människoroller istället för mans- och kvinnoroller.

| Mer
Betygsätt Våldtäkt


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Våldtäkt eller som på något sätt är relaterade med Våldtäkt.

Kommentera Våldtäkt

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2