.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Vattenspindeln

Ämne: Biologi, Djur
| Mer

Den enda spindeln som riktigt är bunden till vattnet är Vattenspindeln. Den kan vara från 8 till 15 mm lång. För det mesta är hanen större än honan. På latin har vattenspindeln ett namn som är Argyroneta aquatica.
Man kan se den springa runt på vattenytan på en damm men är för det mesta under vattnet. När den simmar är hela kroppen omgiven av en silverskimrande luftblåsa det är därifrån den har fått sitt latinska namn, för Argyroneta betyder silverspinnerska.

Utseende, Allmänt

Vattenspindelns framkropp är mörkbrun och bakkroppen är brungrå och hårig. Den lever i sött eller bräckt vatten. När vattenspindeln är under vattnet har den en silverglänsande luftbubbla på den speciellt håriga bakkroppen, med denna tar spindeln luft under vattnet eftersom den inte har gälar. Vid buksidan är luftlagret särskilt tjockt, det är här den har sina andningsorgan. Detta medför att Vattenspindeln för det mesta simmar med ryggen neråt. Så fort Vattenspindeln märker att det börjar bli lite ont om syre går den upp och förnyar sin luftbubbla, den sticker upp bakkroppen ovanför ytan. I denna ställning kan den förbli ganska länge innan den simmar ner på nytt igen. Med hjälp av luftbubblan kan vattenspindeln stanna under vattnet i flera timmar och ibland i flera dygn.
“Bostaden”
Vattenspindeln bygger ett vågrätt nät mellan vattenväxter. Samtidigt som den jobbar med nätet går den upp till ytan och hämtar ena luftblåsan efter den andra och placerar dem under nätet, som den tar ner med hjälp av sina bakben. Tillslut får nätet formen av en luftfylld klocka. I klockan som ungefär lika stor som en valnöt spenderar Vattenspindeln det mesta av sin tid.
Födan
Vattenspindelns föda består av småkryp, som små kräftdjur, vatteninsekter eller kvalster, som den får tag på antingen med hjälp av sina nät som löper ut från boet, eller så jagar den dem på havets botten. Honorna brukar ta bytet till boet medan hannarna och ungarna äter upp det på plats.

Förökningen

Fortplantningen sker från ca april till augusti. I början av denna tid börjar hannarna
väva ett särskilt bo för honan och äggen. Detta är mycket tjockare och större än ett vanligt bo.
Befruktningen kan ske så här:
Hannen tränger sig in i honans bo och tränger sedan ut honan ur boet, och utanför boet sker en våldsam parningslek. När honan har tröttnat på leken simmar den tillbaka till sitt bo, hannen följer förstås efter. Och det är nu befruktningen sker. Däremot om honan inte är parningsvillig visar den det med slag med frambenen och låter sig inte trängas ut, hannen backar då förståande ut ur boet och letar rätt på en annan. Äggen kan förvaras i boet, men för det mesta ligger de i ett speciellt “äggbo” precis under ytan, där honan brukar uppehålla sig när den har lagt sina ägg. Ungarna lämnar inte sitt “bo” förrän en månad efter kläckningen, för det är endast då ungarnas hårbeklädnad vuxit klart. Ungarna börjar genast försöka bygga sin egen lilla “klocka”.

Vattenspindeln, 2.8 out of 5 based on 4 ratings
| Mer
Betygsätt Vattenspindeln


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Vattenspindeln eller som på något sätt är relaterade med Vattenspindeln.

Kommentera Vattenspindeln

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2