.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Venedig – Venezia – Vattnets stad

Ämne: Geografi
| Mer

Venedig är huvudstaden i regionen i Veneto och ligger i nordöstra Italien. Staden med kanalerna, palatsen och många kyrkor blev världsarv 1987.

I Venedig tillåts ingen biltrafik förutom vändplanen vid Piazzale Roma. Man går eller tar egen båt, gondol eller båttaxi.

Även polis, brandkår, ambulanser och andra italienska myndigheter tar sig fram med båt i staden. Detta är förståligt eftersom det finns ca 150 kanaler och 400 broar i staden.

Sälja/Resa

Man kan såklart både ta sig till Venedig med bil och tåg men det bästa sättet är att flyga till Marco Polo flygplatsen som ligger ca 13 km nordost om Venedigs centrum. En flygresa tur och retur till Venedig i maj kostar 2 728 kr inklusive skatter. Man reser då från Arlanda till Amsterdam där man byter flyg till Venedig. Till Arlanda kan man ta sig på flera sätt men det billigaste är flygbuss som kostar ca 100 kr för en enkelresa per person.

Marco Polo flygplasten är en stor och modern flygplats. Du kan ta dig in till Venedig från den via taxi, flygbuss eller båttaxi.

Bo

Att bo sju nätter på det trestjärniga Hotell Ariston kostar 2593 kr. Hotellet ligger 8 km från Marco Polo flygplatsen och det är ca 4 km in till centrum. Alla rum har balkong, telefon, tv och badrum med hårtork. Det finns värdeförvaringsskåp i receptionen, hiss, parkering och tillgång till Internet i hotellets lobby.

Hotellet har en frukostbuffé varje morgon från klockan 7.00 -11.00.

Äta

Restaurangen Bonvecchiati har traditionell mat från Venedig och Italien men också flera internationella rätter. Restaurangen har också ett stort utbud av fina viner och en egen vinkällare.

Om du är sugen på pizza så ska du gå till Casin dei Nobili som ligger nära San Barnaba. De är kända för sina goda pizzor och det är inte speciellt dyrt.

Om du hellre vill äta fisk och skaldjur ska du däremot besöka Ristorante da Ivo som är en av Venedigs bästa restauranger och har specialiserat sig på fisk och skaldjur. Denna restaurang är något dyrare än Casin dei Nobili.

Detta är bara några av de många restauranger som finns i staden. En trattoria är en enklare variant av restaurang och ofta mindre men det är dit du ska gå om du ska äta genuin italiensk mat. Oftast är det billigare att äta på trattorior också men det finns också många turistfällor.

Göra

Det finns ett flertal återkommande festivaler i Venedig. Vogalonga är en av dessa och startade 1974 av några roddarentusiaster som tidigare deltagit i den årliga historiska septemberregattan (“Regata Storica”). Festivalen har sedan dess vuxit till en stor roddartävling och uppvisning med båtar från hela Europa. Det finns många kringtävlar men huvudtävlingen sker i mitten av maj varje år. Det är en häftig upplevelse att se alla båtar med sina färgglada flaggor fylla kanalerna.

Rialtomarknaden ligger vid Canal Grande alldeles i närheten av den berömda bron med samma namn. Under eftermiddagen säljs det kläder, väskor, plånböcker m.m. och på förmiddagarna säls det mat. På söndagar är det helt stängt.

För den som är historiskt intresserad är Palazzo Ducale ett ställe att besöka. Entrébiljetten är rätt så dyr men man får mycket för pengarna med tanke på vad man får se. Det gigantiska palatset började byggas runt åt 800 men det vi ser idag är byggdes på 1300 – 1400-talet. I museet finns stora salar där de som styrde i Venedig höll sina möten och hade sina baler. I dessa rum finns mycket känd konst i form av takmålningar. Palatset har också ett gammalt stadsfängelse som man kan besöka. Här finns också en arkeologisk utställning. Det är tyvärr inte tillåtet att fotografera inomhus p.g.a. att fotoblixtar sliter på all konst.

Venedig – Venezia – Vattnets stad, 3.2 out of 5 based on 13 ratings
| Mer
Betygsätt Venedig – Venezia – Vattnets stad


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Venedig – Venezia – Vattnets stad eller som på något sätt är relaterade med Venedig – Venezia – Vattnets stad.

Kommentera Venedig – Venezia – Vattnets stad

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2