.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Vintergatan

Ämne: Astronomi
| Mer

Stjärnor

Vintergatan är ett stjärnsystem eller en galax. Det finns 100miljarder stjärnor i Vintergatan. Det är hundratusen ljusår från ena sidan till andra sidan. Ett ljusår är den sträcka som ljuset med 300.000 km/s går på ett år. Alla stjärnor som vi kan se med blotta ögat tillhör Vintergatan. Solan är också en stjärna, som ligger någonstans mellan Vintergatans cemtrum och des utkant.

Kretslopp

Mellan stjärnorna finns stora mängder gas och damm det är byggmatrial när nya stjärnor bildas. I stjärnorna pågår en kärnreaktion som förvandlar väte och helium till kol, kväve och syre. De är detta som kommer ut i rymden mellan stjärnorna och som sen kan bilda nya stjärnor igen där det börjar nya kärnreaktioner igen. Detta är ett kretslopp som pågår hela tiden.

Stjärnor föds

En stjärna föds när ett gas moln blir så tätt så de kollapsar av sin egen tyngd. Det är då det blir så tätt så att det startar en kärnreaktion. Att det går till såhär vet vi för att vi med radio teleskop kan av lyssna på radio signaler som sänds ut när allt detta händer. Radiosignalerna talar om vad det finns för molekyler hur varmt det är i gasmolnen och densitet.

Molekyler

Man har hittat 116 olika molekyler i rymden, även organiska förreningar som metanol, etanol och myrsyra. Dessa ämnen har skapat liv på jorden och då kan man tro att dom skapat liv på andra planeter i vårt solsystem.

Molekylmoln

Molekyl moln är det största som finns i Vintergatan dom kan ha en massa som är miljoner gånger störren än solens massa och dom kan vara hundra ljusår stora. Precis som stjärnorna hålls som i hopp av sin egen tyngdkraft.

Vintergatans centrum

I vintergatans centrum har man hittat något som kan vara ett svart hål. I ett svart hål har atomerna kollapsat så att det inte är något avstånd mellan atomerna och kärna. Ett svart hål kan ha samma massa som 3 miljoner solar. Det är svårt att studera Vintergantans centrum för sikte skyms av massor med stoff. Därär det mycket man inte vet om Vintergatans centrum.

Vintergatan, 0.5 out of 5 based on 1 rating
| Mer
Betygsätt Vintergatan


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Vintergatan eller som på något sätt är relaterade med Vintergatan.

Kommentera Vintergatan

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2