.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Virginia Woolf

Ämne: Biografier
| Mer

Virginia Woolf föddes 1882 i en medelklassfamilj i London, England. Hennes föräldrar hette Leslie Stephen och Julia Duckworths. Båda föräldrarna var viktorianska och väldigt konservativa.
För att förstå Virginias författarskap är det viktigt att känna till de förhållanden som hon levde under. Hon var bara ett av flera barn i familjen (föräldrarna hade barn från tidigare förhållanden). Hon var också ett “mellanbarn” som ofta inte blev hörd.
Hennes uppväxt präglades tidigt av författarskap och språkkunskap p.g.a. att hennes fader jobbade med att framställa en ordbok. Med hjälp av sin faders kontakter fick hon redan som tonåring chansen att skriva i den lokala tidningen, Hyde Park News.
Virginias mamma insjuknade och dog den 5 maj 1895 och det var ett hårt slag för Virginia. Hon började nu få nervösa sammanbrott och fadern blev alkoholist. Det blev nu halvsystern, Stella, som fick ta hand om familjen, vilken höll på att splittras.
Efter några månader tröttnade Stella på att ta hand om familjen och gifte sig och flyttade till Florens. Nu blev det Virginia som fick ta hand om de återstående i familjen (fadern och två småsyskon).
1902 träffar Virginia Violet Dickinson som blev en stöttepelare för Virginia som nu hade en hel familj att ta hand om. 1904 dör fadern i cancer. För Virginia som stått fadern nära p.g.a. deras gemensamma intresse för litteratur, blev detta bara för mycket och hon fick flera sammanbrott och gjorde sitt första självmordsförsök men detta misslyckades.
Under tiden som hon återhämtade sig hos Violet, så flyttade de andra syskonen till Bloomsbury, dit hon sedan själv flyttade.
Hon bjöd hem sina vänner från Cambridge, och snart utvecklade sig det hela till ett “öppet hus” på torsdagskvällarna. Det var dessa människor som kom att bilda stommen i vad som brukar kallas “Bloomsburygruppen”, en samling intellektuella som diskuterade diverse frågor.
Bland gruppens medlemmar fanns Clive Bell, som genast insåg Virginias talang för att kunna uttrycka sig och hennes litterära intresse. Han fixade ett jobb till henne på Times Literary Supplement, något hon skulle fortsätta med under flera år.
1905 reste Virginia tillsammans med sin dåvarande pojkvän, Adrian, till Iberiska halvön, en resa som skulle bli grunden till hennes första roman, The Voyage Out.
Ett år senare dog ett av hennes syskon och Virginia bestämde sig för att flytta ifrån sina syskon och flytta ihop med Adrian. Efter några år skiljdes de åt och hon flyttade tillbaka till den ena brodern, som bodde kvar i det gamla huset.
Nu bestämde sig Virginia för att satsa på att skriva en ny roman, medan hon försörjde sig på att skriva små tidningsartiklar. När Virginia hade återhämtat sig både ekonomiskt och psykiskt köpte hon och hennes syskon ett hus i centrala London. Blommsbury-gruppen hade växt till sig och blivit en stor succé, så att de fick ha sina möten i en lokal som de fick låna av en av medlemmarna.
Till gruppen anslöt sig Leonard Woolf. Leonard och Virginia kom mycket bra överens och efter sex månaders bekantskap friade Leonard till Virginia som svarade ja.
Den 10 augusti 1912 gifte hon sig med Leonard Woolf, och de flyttade till ett hus nära centrala London. Leonard hade blivit dåligt informerad om Virginias nervösa sammanbrott och därför kom det som något av en chock för honom när Virginia åter blev sjuk.
Han ställde upp dag som natt, tog med henne till experter, till olika hem, men ingenting hjälpte. Hon hade djupa depressioner och stark huvudvärk, kunde inte sova och vägrade äta. En gång, då hon lämnats ensam, hittade hon de lugnande medel som Leonard förvarade åt henne, och tog nästan en dödlig dos Veronal. Hon svävade länge i dödsfara, men återhämtade sig efter att ha magpumpats och övervakats i flera dygn.
Medan Leonard skötte det mesta i huset avslutade Virginia sin andra bok “Night and Day”
Hon använde sig utav Stream of Consciousness-teknik, som bland andra Joyce och Rickardson utvecklat. Virginia tyckte att de hade stora brister i sitt skrivande, bl.a. för att de var för egoistiska och såg det hela ur en för snäv synvinkel. Verket utvecklade sig till “Jacob’s Room”, som blev klart 1921.Därefter började hon skriva på “Mrs Dalloway”,
Woolfs hade nu flyttat till Tavistock Square, till stora källarlokaler där de kunde utvidga pressens verksamhet ytterligare. Virginia stod nu på toppen av sin karriär: både Jacob’s Room och Mrs Dalloway hade varit stora succéer, liksom “Mot fyren”, boken om hennes barndom på St Ives.
“Orlando” öppnade vägen för alla som hade tyckt hennes böcker var svåra. Att den väckte stor uppmärksamhet på grund av könsdebatten gjorde att upplagorna steg, och för första gången behövde hon och Leonard inte oroa sig för om pengarna skulle räcka till.
Hösten 1929 började hon skriva på “Vågorna” och den blev färdig i juli 1931.
“Vågorna” fick strålande kritik som de efterföljande böckerna fick svårt att mäta sig med.
“Åren”, som hon skrev på tre år och vållade henne stora bekymmer, var enligt de flesta kritiker inte alls lika bra som hennes tidigare böcker.
“Tre Guineas” som var tänkt som en fortsättning på “Ett eget rum” saknade den medryckande stil och livfullhet som fanns i föregångaren.
När Virginia skrev den sista boken “Between the Acts” mådde hon inte bra. Detta dels p.g.a. den negativa kritiken mot hennes tidigare böcker och dels risken att Tyskland skulle invadera England. Hon och hennes man (som var jude) hade hört vad som hade skett i Tyskland och de hade bestämt att ta sina liv ifall tyskarna kom.
Tidigt på morgonen den 28 mars 1941 tog Virginia sitt liv genom att dränka sig i floden Ouse.

Virginia Woolf, 2.5 out of 5 based on 1 rating
| Mer
Betygsätt Virginia Woolf


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Virginia Woolf eller som på något sätt är relaterade med Virginia Woolf.

Kommentera Virginia Woolf

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2