.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Vitlök

Ämne: Biologi, Växter
| Mer

Botaniskt namn Allium sativum = Allium sativa = Arbium sativum
Engelskt namn Garlic, clove garlic, common garlic, allium, poor man’s treacle
Andra namn Skorodon (grekiska), allium, alium (latin), ail (franska), Knoblauch (tyska), hvidløg (danska), hvitløk (norska), valkosipuli (finska), aglio (italienska), ajo com’un (spanska), ninniku (japanska), suan, dasuan (kinesiska), lehsun, lassan (hindi), sir (persiska)
Andra arter • Allium cepa = Kepalök; bildar större lökar
• Allium longicuspis – Centralasien; närmaste släktingen
• Allium tuberosum = Allium odorum = Höstlök, en bland flera asiatiska arter som luktar vitlök men inte bildar lökar
• Allium ursinum, eng. wild garlic, wood garlic
——————————————————————————–
Vitlökens egenskaper är mest verksamma när den är färsk, men har kvar en del effekter när den är kokt eller stekt, speciellt som blodtrycksreglerare. Vitlöken är verksam mot bakterier, svampar, parasiter och virus. Det förefaller som en supermedicin och det är just vad det är.

Bekämpar infektioner – ibland bättre än penicillin

Bekämpar virus – vilket inte penicillin kan

Blodförtunnande – motverkar blodproppar

Sänker blodtrycket – bra för hjärtat och blodkärl

Sänker kolesterolet – bra för blodkärl och hjärtat

Lindrar luftrörskatarr och är slemlösande på luftvägarna

Stimulerar gallutsöndringen till tolvfingertarmen

Verkar mot nikotin. Vitlök kan användas som motgift åt nikotinförgiftningar och besvär hos kroniska rökare

###########################################################
Vitlöksoppa: 4 portioner.

o 3 schalottenlökar o 6 vitlöksklyftor
o 2 msk smör o 5 dl vatten
o 1 grönsaksbuljongtärning o 2 1/2 msk vetemjöl
o 5 dl Matlagningsgrädde
o 1 knippa gräslök o salt och peppar

Finhacka schalottenlök och vitlök.
Fräs löken mjuk i smör.
Häll i vatten och smula ner buljongtärning.
Låt koka några minuter.
Rör ut vetemjölet i lite av grädden och vispa ner i buljongen.
Häll i resten av grädden. Låt soppan koka 5-10 min.
Hacka gräslöken. Rör ner den i soppan.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera soppan med t ex gratinerade skinksmörgåsar eller vitlöksbröd.

####################################################################3

Antingen tycker man om vitlök eller så gör man det inte. Starka känslor kan den nog väcka hos alla på ett eller annat sätt – men de allra flesta tycker om den. Vitlök är en av de allra äldsta odlade växterna och den har kryddat vår mat och botat oss från sjukdomar sedan många, många år tillbaka.

Jag valde vitlök just därför att jag tycker den är en väldigt god krydda och för att jag ville få reda på dels dess historia och ursprung och dels fakta om löken som medicinalväxt.
.

Vitlök – växten
Vitlöken härstammar från Centralasien där den växer vild, och p.g.a. att den är så populär odlas den i varma klimat över hela världen. Vitlöken är två- eller flerårig och löken har bakteriedödande egenskaper. Den tillhör familjen liljeväxter och är släkt med den vanliga matlöken och prydnadsväxter som tulpan, hyacint och liljekonvalj. Den odlade variantens botaniska namn är Allium sativum.

Löken som utvecklas alldeles under jordytan består av 8-20 klyftor och varje klyfta är innesluten i ett papperstunt, lite silkigt skal. Skalet är oftast vitt, men kan också vara rosaaktigt eller ljuslila. Alla delar av plantan luktar starkt, men löken luktar starkast. Växten kan bli 30-90 cm hög. Den har en rak ogrenad stam och flera upprättstående långa och spetsiga blad. Bladen kan hackas och användas i sallader. Smaken på bladen är något mildare än löken och är en bra omväxling till gräslök. Vitlöken blommar på sensommaren och blommorna sitter tätt packade i flock. De små blommorna är normalt vita med en skiftning åt grönt eller ljuslila. Ett kännetecken för vitlöken är att blomstjälkarna har mycket små lökar, groddknoppar, istället för frön. Vitlöken odlas mest i varmare länder, i Sverige kan den övervintra i de södra landskapen. Löken råkar lätt ut för skadedjur och sjukdomar, bl a trådmask, vitmögel och även andra virussjukdomar.

Folkliga namn på vitlök
Allium är det latinska namnet på löksläktet och det kommer troligtvis från grekiskans aglis, vitlökskärna. Folkliga eller lokala namn på vitlök är böndernas teriak, djävulens bukett, häxgift, fattigmans kamfer och kärleksföda. På franska heter vitlök ail, på engelska garlic, på tyska knoblauch, på spanska ajo och på italienska aglio.

Vitlökens historia
Vitlöken har odlats i Östern i århundraden och så tidigt som 2000 f.Kr. tyckte kineserna att den var ovärderlig i både matlagning och medicin. Vitlöken uppträder i de äldsta skriftliga källorna i Kina och Indien. De gamla egyptierna hade så höga tankar om vitlöken att när de svor en ed åkallade de den som en gudom och tillbad den till och med. Den var så helig att präster inte fick äta den. Slavarna som byggde Cheopspyramiden fick varje dag äta vitlöksklyftor för att bevara sin styrka.

Egyptierna har efterlämnat vitkalkade lermodeller av vitlök i vanliga gravar, och sex riktiga vitlökar hittades i Tut-anch-Amons grav. Förmodligen lades de dit som offergåvor och för att hålla onda andar på avstånd. Vid det persiska kungahuset i Susa gick det år 25 kilo vitlök dagligen. Grekerna och romarna uppskattade också vitlök. Deras soldater tuggade i sig stora mängder för att elda upp ilskan mot fiender och för att behålla sin styrka. Grekiska idrottsmän tuggade av tradition i sig en vitlöksklyfta innan de deltog i de olympiska spelen, för dem var det synonymt med hälsa, energi och långt liv.

Vitlöken var en av de fyrahundra medicinalväxter som samlades av medicinens fader, Hippokrates. På 400-talet f.Kr. upptäckte han dess läkande och botande egenskaper. Romarna spred löken till Västeuropa, och spanjorerna spred den till Amerika. Vitlök åts i Sverige redan under vikingatiden. Enligt traditionen skulle vikingarna ha förtärt ansenliga mängder vitlök innan de begav sig ut på plundringståg, för att hålla styrkan uppe.

I Europa blev vitlöken en symbol för proletär matkultur och användes mycket sparsamt i det klassiska franska köket. Ända fram till vårt eget århundrade var det framför allt i Östra Europa – och i USA bland invandrare därifrån – samt alldeles speciellt i det judiska köket som man uppskattade vitlök. I Sverige har vitlök fått kraftigt ökad popularitet efter andra världskriget genom kontakter med utländsk matkultur.

Vitlökens lukt har förföljt den genom historien och sedan urminnes tider har den blivit föremål för grova skämt – och inte utan orsak. Alfons, kung av Castilien under 1300-talet, tålde inte alls lukten av vitlök. Han instiftade en riddarorden om att den riddare som hade ätit vitlök inte fick komma i hans närhet på “åtminstone en månad”. Vitlöken har tom uppträtt i en del rättsliga sammanhang bl a i England. Efter ett mål mellan en lord och en resturangägare som lorden förlorade kom det ett domstolsutslag på att det inte är brottsligt att laga vitlöksrätter. Resturangägaren fick däremot lova att håll dörren till restaurangen stängd.

Våra förfäder betraktade vitlöken som allmogemat, en attityd som har förändrats i grunden i modern tid. I USA är vitlöken så populär att det har lett till kampanjer i jätteformat. Den årliga vitlöksfestivalen som hålls i Gilroy, Kalifornien, drar tiotusentals besökare. Festivalen innehåller “Vitlöks-kram-logdans”, “Älska vitlöken”- tennisturnering, “Stora vitlöksgaloppen” och ett “Andlöst spännande cykellopp”. De kröner en vitlöksdrottning och har en Fröken Vitlöks-parad. Många matstånd som tävlar om “Bästa vitlöksreceptet” och där stinker det av över 150 kilo vitlök. “Garlic Times” som utkommer i Kalifornien innehåller enbart nyheter om vitlök. Pendeln har svängt, idag står vitlöken på de flesta inköpslistor, medan man för trettio år sedan fick leta länge och tom resa för att hitta en vitlök. Kryddan som kineserna verkligen använde sig av för 2000 år sedan har fått tillbaka sin rätta plats i vår tillvaro.

Hur man äter vitlök och ändå luktar gott

Den speciella lökaromen kommer av en svavelhaltig eterisk olja med dialylsulfid som luktbärare. Det finns en ört och en krydda som har speciell samhörighet med vitlök: Örten är persilja och kryddan är salt. Båda tar fram det bästa hos vitlöken. Persilja är även på annat sätt en värdefull ört för vitlöksälskare. Tugga på en persiljekvist så luktar din andedräkt inte vitlök. Ett annat knep är att tugga på teblad. Det finns säkert många andra knep som också är bra att prova. Det är synd att dem som tycker om vitlök ska behöva bekymra sig om sådana saker som dålig andedräkt – tänk om alla istället åt vitlök. Då skulle ingen kunna tycka illa vara!

Folktro om vitlök

“När Satan gick ut ur Edens lustgård efter Syndafallet, växte det upp vitlök där han hade satt ner sin vänstra fot och gul lök där hans högra fot hade rört vid marken”. Ordspråket är ett av de tidigaste exemplen på vitlök i folktron och sedan dess har många sägner och legender, skrock och vidskepelse växt fram om vitlöken. Här är några exempel:

Vitlökens magiska kraft ger skydd mot trolldom. I Mellanöstern och Fjärran Östern bar man vitlöken som amulett. I kinesisk mytologi var vitlök ett knep mot det onda ögat. Den som drömmer om vitlök kommer att hitta gömda skatter eller hemligheter, och det kommer att leda till missämja i hemmet. Det betyder tur att drömma att man har vitlök i hemmet.

Om man vill avmaska en hund lägger man en oskalad vitlöksklyfta i hans mat. Gav man bandhunden vitlök på nyårsdagen skulle hans bett under det kommande året bli särdeles vassa och smärtsamma. Ett halsband av vitlök håller vampyrer, varulvar och häxor borta.

Under medeltiden var vitlöken högt skattad för sin förmåga att hålla vampyrer stången. Om man håller en vitlöksklyfta i handen så blir man botad från tandvärk. Man brukade lägga vitlök i barnens strumpor som en kur mot kikhosta. Att andas in ångorna från en nykrossad vitlöksklyfta är en effektiv kur mot hysteri.

Gnid in liktornar med krossad vitlök eller lägg en vitlöksskiva på liktornen och täck med bandage. Byt varje dag i 8-10 dagar tills liktornen ramlar av. Det här var bara en liten del av alla exempel som finns som handlar om sägner och legender, skrock och vidskepelse.

Hälsa, medicin och andra användningsområden
Naturläkare har föreskrivit vitlök till sina patienter i århundraden och inom dagens medicinska vetenskap växer intresset mer och mer för dess helande kraft. Allicin återfinns i löken, den har antiseptiska egenskaper, är slemlösande och verkar kramplösande. Vitlöksolja som gnids in i huden är ett bra insektsmedel om man står ut med det som parfym. Inom veterinärmedicinen används vitlöksolja för att få bort fästingar och den finns också i ett preparat mot mul- och klövsjuka.

Många människor tror att vitlök ger skydd mot förkylning, halsont, amöbadysenteri och andra infektionssjukdomar, tack vare dess bakteriedödande förmåga. Vitlök är alltså slemlösande och därför bra i behandlingen av astma och luftrörskatarr. Forskning pågår om det går att använda vitlök i förebyggande syfte och vid behandling av hjärtsjukdomar och cancer. Vitlökens historia är överhuvudtaget full av medicinska framgångar.

Förvånande nog är vitlöken en utmärkt samplanteringsväxt. Morötter trivs när de sås i närheten av vitlök. Om man planterar vitlök nära rosor försvinner svartfläcksjukan på rosorna. Det sägs att vitlöken faktiskt förhöjer rosornas doft, därför att rosen blir uppretad av sitt stinkande sällskap och utsöndrar ännu mer doft. Av vitlök kan man tillverka ett effektivt bekämpningsmedel mot lökflugan, som angriper jordgubbar och vindruvor. I dagens kokkonst har vitlök mångsidig användning som krydda i maträtter och i sallader, såser och marinader.

Vitlök , 3.5 out of 5 based on 14 ratings
| Mer
Betygsätt Vitlök


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Vitlök eller som på något sätt är relaterade med Vitlök.

Kommentera Vitlök

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2