.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

William Shakespeare

Ämne: Biografier
| Mer

“To be or not to be, that is the question”Närmast sörjande är hustrun Anne, döttrarna Sussanne och Judith
En av vårt lands främsta dramatiker har avlidit. William Shakespeare påträffades död i sitt hem på morgonen till tisdagen. Han har under den senaste tiden allt oftare begett sig hem till Stratford för att söka lugnet hos hustrun och sina döttrar.

Många minns William som den fattige bondpojken som kom att skriva många välkända dramatiska verk, allt från hans första verk, Henrik IV till hans sista, Stormen. Han utstrålade självsäkerhet under hela sin levnadstid och blev snabbt en omtyckt och känd dramatiker. Men vem var William egentligen?

William föddes på en gård i den lilla staden Stratford upon Avon. Han far var den respekterade borgaren John Shakespeare och hans mor var Mary, efternamn okänt. Han var det tredje barnet i familjen och var den som kan att lyckas bäst. Han läste endast de grundläggande ämnena i skolan, förutom att han gick i stadens grammar school. Det är därför mycket imponerande att denne man besatt så mycket kunskap som han senare kom att använda i sina pjäser.

1582 gifte sig William med Anne Hathaway. Deras äktenskap var lyckligt och de fick 3 barn, av vilka två var tvillingar. Familjen till trots begav sig William till London. Här lyckades han få jobb som hästpojke på teatern “teatern”. Han lyckas dock att avancera och blev efter ett par år medlem i Lord Stranges teatertrupp. I samband med det här skrev William sitt första skådespel, Henrik IV, och medverkade troligen i den när den framfördes på The Rose. Pjäsen var en omedelbar succé .

På grund av böldpesten tvingades ett par teatrar att slå igen år 1592-94. Det här visade sig vara en välbehövlig paus för William som använde tiden till att komponera två av sina stora versberättelser. Dessa är kända för sina passionerade sonetter som troligen är tillägnande hans fru eller någon nära vän. De här berättelserna kom också att bli några av Williams mest kända verk, och detta trots att han inte var äldre än 19 år.

1597 revs Williams gamla teater och man byggde istället en scen, The Globe, på den södra Themsenstranden. William kom här att framföra många kända verk såsom Julius Cesar, Hamlet, Othello och Macbeth. Dessa verk är djupa tragedier som troligen uppkom på grund av hans sorg efter det att hans son dött av pesten.

I samband med att drottningen dog och James VI av Skottland kom till makten, upphöjdes Williams teatersällskap till The Kings Men. Glädjen av detta märks i pjäserna Lika för lika och Macbeth.

Efter ett par års vila i skrivandet gjorde William comeback och skrev sina sista pjäser, som var sagoberättelser: Cymbeline, En vintersaga och Stormen. I samband med detta avtog dessutom teaterintresset i London, vilket inte verkade vara något negativt för William. Efter att ha flyttat hem till Stratford och skrivit sitt testamente avled William Shakespeare på sin 51:första födelsedag.

William Shakespeare , 1.5 out of 5 based on 2 ratings
| Mer
Betygsätt William Shakespeare


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om William Shakespeare eller som på något sätt är relaterade med William Shakespeare.

Kommentera William Shakespeare

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2