.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Zigenare

Religion

Det folk vi kallar zigenare härstammar från Indien och var på den tiden naturligtvis hinduer. När Islam sedan bredde ut sig mer och mer i norra Indien tvingades ett stort antal människor att fly och överge sitt land och sin religion. För att komma vidare var de tvungna att utnyttja motsättningarna inom Islam och för att senare överleva och undvika förföljelse tvingades man att anpassa sig till den kristna tron. Detta har medfört att många nuförtiden inte anser att zigenare har en religion, dvs att de är ateister.

Man än idag kan man känna igen zigenska ordspråk, sånger, böner och andra traditioner hos den hinduiska tron, även om dessa zigenare protestanter eller grekisk-ortodoxa. Zigenargrupperna i olika kristna länder har t.ex. olika skyddshelgon varav inga är godkända av kyrkan. De har t.o.m. egna statliga missioner i t.ex. Finland.

Seder och bruk

Renlighet

Renlighet är något som zigenare tar väldigt allvarligt. Då menar jag själslig renhet såväl som kroppslig. Man tvättar sig alltid innan man sätter sig till bords och om något matkärl tappas i golvet räcker det oftast inte med att tvätta det utan då bör det helst slängas. Det blir nämligen marimé, dvs orent, och detsamma gäller för människor om de utfört en olämplig handling, även om de givetvis inte kastas. I sådana fall kan man förklaras marimé för en viss tidsperiod. Enligt zigenare är alla övriga människor, dvs de som inte är zigenare och av zigenarna kallas för Gajé, också marimé. Det beror på att de inte kan skilja på sådant som är rent och sådant som är orent på samma sätt som zigenarna själva.

Unga och gamla anses vara renare än övriga och män är enligt zigenare renare till själen än kvinnor. Det yttrar sig i att kvinnor aldrig får befinna sig högre än män – de anses förorena männens huvud. Därför är det alltid kvinnorna som går sist uppför trappor och först ner.

Boende

Vad gäller boende och sätt att leva har zigenarna väldigt stränga regler. Många av dessa förordningar har skapat motsättningar mellan zigenare och andra grannar. Zigenare är väldigt flitiga med att använda tvättstugan. De gör det ofta och länge. När de tvättar kläder tvättar de kvinnornas och männens separat, liksom de ungas och de gamlas. Även kläder ovanför midjan och kläder under midjan tvättas var för sig. Vissa föremål, t.ex. handdukar och bordsdukar, måste i stället tvättas för hand i diskhon. Att unga män inte tillåts tvätta sig eller raka sig i de äldres åsyn bidrar även det att tvättstugorna används mer regelbundet. En annan faktor är att gamla och unga inte får använda sig av samma toalett – därför måste de unga gå ner i tvättstugan. Detta gäller egentligen även mellan kvinnor och män.

När man ska sova måste man se till att ens fötter aldrig pekar mot kylskåpet eller andra matförråd. Ej heller får fötterna vara i närheten av, eller peka mot, de äldre i huset. Allt detta beror på att fötter anses väldigt orena och givetvis också att de äldre anses renare än övriga. Unga människor får aldrig sova nära varandra i äldres åsyn och de måste helst vara uppstigna och påklädda innan det blir ljust på morgnarna om det finns äldre i huset.

Giftermål

I frågan om giftermål varierar sederna stort mellan olika zigenska grupper runtom i världen. Vi tänker ta upp hur zigenarna gör i Finland eftersom de där har alldeles speciella regler.

Förlovning och bröllop har först på senare tid blivit ganska vanligt bland zigenarna. Förr i tiden förekom det aldrig. Faktum är att ömhetsbeygelser har aldrig visats öppet bland zigenare. Om två personer fattade tycke för varandra höll man det hemligt och det traditionella sättet att tillkännage ett förhållande har alltid varit att rymma tillsammans. Enligt tradition skulle då flickans bröder försöka hämta hem sin syster – det scenariot känner man igen från många romantiska berättelser och filmer. Bortgifte har zigenarna alltid tagit avstånd ifrån, man anser det skamligt och tycker att de vuxna inte ska lägga sig i. Det rymda paret återvänder efter en tid till familjen och släkten, ibland inte förrän första barnet redan kommit. Vid graviditet skall det helst hållas hemligt så länge som möjligt och på BB besöker endast yngre systrar den nyblivna modern. Efter födseln är modern oren i cirka sex veckor och barnet så länge det får bröstmjölk. Under den tiden skall modern hålla sig undan så mycket som möjligt och hon äter inte av samma porslin som resten av familjen. Att tala om sex eller någonting som har med sex att göra med andra än familjen är inte passande. Av den anledningen är det opassande att fråga om ett barns ålder och man lär barnen att kalla sina föräldrar vid förnamn, inte säga mamman eller pappa. På en kvinna kan man se om hon är gift på om hon bär en huvudduk, en sk diklo, virad runt huvudet och fastsatt oftast av ett vackert smycke.

Dödsfall

Att tala om döden är att framkalla den, säger zigenarna. Att besöka en sjuk person är viktigt för alla zigenare. Man brukar säga att om denne person skulle dö gäller det att inte ha några ouppklarade affärer med denne. Egentligen kan man säga att seden att samlas runt en sjuk person mest speglar den zigenska sammanhållningen mellan familjer och zigenare i övrigt. Man vakar alltid hos den som dött – så är det bland alla zigenare i alla länder och ceremonierna som följer är olika beroende vilken troskådning man har.

Alla husgeråd och kläder som tillhört de avlidna bränns och helst skall man inte bo kvar i ett hus där någon dött, men det är så klart inte alltid så lätt att flytta. De enda saker som bevaras är minnesföremål som klockor och smycken som går i arv hos familjen.

Klädsel

Den traditionella folkdräkten har blivit mer sällan använd bland dagens zigenare. I t.ex. Polen var det under kriget nödvändigt för zigenarna att dölja sin identitet för att överleva. Även i andra västerländska länder har man anpassat klädseln till de övriga människornas och använder sina traditionella kläder endast vid högtider och fester. I Sverige bär kvinnorna, vid högtider, en lång volangprydd klänning eller kjol som kan vara sydd av olika material. Klänningen eller blusen kan vara urringad och har oftast korta ärmar, och gifta kvinnor har, som jag tidigare nämnt, en diklo runt huvudet. Alla färger kan användas med undantag för svart som symboliserar sorg och därför anses oren.

I Finland däremot används svarta sammetskjolar. Det beror på att när det blev väldigt kallt om vintrarna i Finland på 20-30-talen började man kanta yllekjolarna med svart sammetstyg. Efter hand blev så hela kjolen täckt med detta tyg. Om man vill hedra de äldre så bör man ha på sig sin traditionella dräkt. Man bör heller inte sminka sig, klippa sitt hår eller färga det. Man bär gärna håret i flätor eller låter locka det.

Männen, framför allt i Finland, bär gärna långa byxor och stövlar och väst är något obligatoriskt. Bland övriga zigenarmän har klädseln förlorat sin innebörd och hos unga zigenare idag är det mer en fråga om renhet och bekvämlighet än tradition.

Rättsregler

Svenska och utomnordiska zigenarna har en egen “domstol” där de samlas till något de kallar kris och här berörs endast interna angelägenheter såsom otrohet, skilsmässor, förolämpningar eller ohederliga beteenden. Vid direkt kriminella handlingar eller andra händelser som kräver det så vänder man sig naturligtvis till polisen eller andra myndigheter – någon egen lag har de inte. De gånger som behövs så dömer man efter vad sedvanerätt och zigensk moral och tradition föreskriver. Då någon kallar till kris väljs några zigenare ut till jury, eller rådgivare som de kallas. Detta är en hedersbevisning. Domen brukar bli böter eller att man förklaras marimé för en kortare eller längre tid och då tillfälligt utestängs från gemenskapen. Efter krisen samlas man till försoningsfest.

I Finland förekommer inte dessa kriser, här samlas man ibland vid marknader och diskuterar de problem som uppkommit. Gör man något orent kan man förlora sitt anseende och rykte inom den egna gruppen. Om någon gör något sådant drar han skam inte bara över sig själv utan även restan av sin familj. Släktfejder eller “blodshämnder” har alltid förekommit och är förmodligen en urartning av de gamla sederna.

Kriminalitet förekommer hos zigenare, men är inget som är specifikt för zigenare – den är nämligen inte större än hos andra folkgrupper.

Zigenare, 2.2 out of 5 based on 86 ratings
| Mer
Betygsätt Zigenare


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Zigenare eller som på något sätt är relaterade med Zigenare.

15 Responses to “Zigenare”

 1. miki on 11 Dec 2008 at 11:22 e m #

  jag vile bara påpeka att du har helt fel med våran bänemninh zigenare det är väldigt osäker varifrån kommer det ordet och vad den betyder om det är negativt eller positivt det vet jag inte ,men jag måtsäter mig attt man ska kala någon folk slag med någon ord som först och främst fins inte i våran romani språk men däremot om det fins någon ord i vårat språk så är det rom eller romani som betyder och det ordet har vi tagit som skule representera våran nation , likadant som tilexempel ni svenskar det fins et ord som heter svensk och kvinan kallas svenska då sjäv klart har ni tat det namnet som ska representera eran nation och själv kart ni pratar svenska som vi romer eller romani pratar romani,
  men däremot ni skule inte vara glada om ni hade blivit kalade som nation vikingar
  fast det tilhör eran historia för det fäörsta det är inte populert för det andra vikingar fans men inte längre ,och tyver till de alla glada som har så många fördomar om oss romer zigenare det fins inte längre kanskee fans före två hundra år sen eftersom ni kalade de så men idag lever de som alla andra normala meniskor baqra de får det chans och de egenskaper som du har beskrivit med dit inläg du kan inte ta två tre familijes privata liv och sen döma eller beskriva en hel nation det är helt fel en exempel svenson nr ett är gift har två barn upfostrar sina barn på rät sät bli kvar med sin kära fru i 60 år och dör glad
  svenson nr två gifter om sig 6 gånger skafar barn från varje förhålande försöker mislukad att upfostra sina barn blir 60 år gammal barnena flytar hemifrån han blr ensam och börja må dåligt
  svenson nr 3 flytar från sverige åker till någon annan land typ thailand lever hela sit liv utomlands och ner han blir gammalt kommer han tilbåka till sverige
  alltså det jag vile beskriva där upe är privata liv som folk lever i sverige men du skule inte var glad om jag hade dömt hela svenska folket efter det ,
  även om det fins folk som lever positivt och även folk som lever negativt
  det skule var helt fel hoppas att du blev inte arg eller iriterad av min inläg meningen är att du ska uppfata och skriva rät om meniskor mvh miki

 2. tjej on 16 Dec 2008 at 11:47 e m #

  var fick du en sånt information??? Den måste vara 200 år gammal. Jag är zigenare men känner inte till något av det du skriver. Lite ovanligt att man ska bräna kläder och hus och den där om ren och gadjo…var fick du ta reda på allt sånt är du säkert på att det är om zigenarna du skrev?? som sakt det måste vara jätte gammalt info du har.

 3. chey on 13 Mar 2009 at 1:47 e m #

  till tjej: , då kanske det är att i ditt tidigare farföräldrar har dom lagt alla traditioner o regler åt sidan , och anpassat sig till det landet där dom bor i. delvis tycker jag att det är synd , då blir man för mycket anpassade till gadjes. om man är rom , ska man se och märka det , det ska skilja sig från alla andra :) Men , det är mycker sant att informarmationen är gammal såklart, det är den ursprungliga traditionen vi talar om, men fortfarande andvänds traditionen lite här och där, det beror på hur precis man han uppfostrats, som jag till exempel. Jag har lärt mig traditionen som liten, men har fått valt att gå efter den eller inte . som nu i detta läge har minskat bort en stor del av traditionen. pga av min kille som inte är rom. Som egentligen är inte bra, man ska inte blanda rom o gadje..det får inte blandas för mycket, det ger slutsats att man snart glömt vad rom är, och vad det innebär att vara det. Det där med efter döden är sant..kanske inte att man bränner ner ett hus precis , de kan man ju inte göra i sverige till exempel , o de tror jag inte att nån har gjort.
  Men tex kläder ,skor, och annat har bränts efter den döde. Som sagt, klockor o smycken går i arv.

 4. romni on 15 Apr 2009 at 6:16 f m #

  Hej.
  Jo, det som författaren beskriver om att man ska bränna den avlidnes ägodelar såsom kläder stämmer faktiskt. det r inte gammal information men något som numera inte tillämpas längre. Anledningen till att man skulle bränna den avlidnes fräst kläder och personliga ägodelar var att te x det inte skulle hamna i “fel” händer, dvs te x hos gadje. Hos oss är det så att de närmaste släkten delar upp kläderna och försöker åtminstonde “gå” i dessa någon gång så att de senare kan slängas ellr så. Men det är så väldigt mycket som skiljer sig bland de olika romska grupperna så det är svårt att ta fram information som skall gälla alla romska grupper. Väldigt mycket av det som står ovan stämmer faktiskt mycket bra in på de flesta romska grupperna däremot. Religion däremot är något som alla romska grupper (eller i alla fall de flesta) har burit med sig alltid. Gud och tro, spiritism och liknande har alltid präglat romerna. Än idag. Att kalla sig för ateist är en skam hos romer. Benämninger zigenare har sitt ursprung i grekiskans “artzinganos” , något som man kallade en grupp spåmän i grekland. Rom är benämningen som vi har på oss själva, er motsvarighet är “svensk”.

 5. lina on 16 Apr 2009 at 9:15 e m #

  Jag läste en bok där en zigensk kvinna berättar om sitt liv, hennes släktingar och deras tradition, regler osv. Jag tycker att det som skrivs här och det som jag läste i boken stämmer helt

 6. ELMIJE on 30 Okt 2009 at 11:11 e m #

  JAG ÄR SJÄLV ZIGENARE MEN INGET AV DETA STÄMER MED OSS.VI ZIGENARE HATAR ATT DET ÄR OSTÄDAT OCH SÅNT .HOS OSS SKA MAN ALLTID HA DET STÄDAT.OCH VI HAR INGEN SPECIL KLÄDSTIL MAN FÅR HA VAD MAN VILL PÅ SIG .MEN VI ÄR ALLTID FIN KLÄDA SÅ VI GÅR ALDRIG UT OM VI INTE ÄR FINT KLÄDA DE KVITTAR VART VI SKA GÅ

 7. Natasja (Finsk Rom) on 24 Nov 2009 at 10:03 e m #

  Hej! Att alla inte håller med i det du skriver beror nog på till stor del att du beskriver Finska Romers traditioner, seder och kultur. Vid bortgång bränner vi den avlidnes kläder, textilier i hemmet m.m. Smycken eller dylikt behåller man. Allt som nämns i texten rent/orent stämmer till 100 procent. Själslig renhet + yttre. Skribenten beskriver exakt hur man tvättar textilier och hur det går till i tvättstugan! :) Men, att inte alla känner igen sig beror nog på att alla länders romer har inte samma seder o bruk. I grunden (tror jag) hade vi alla samma grundregler. För vissa grupper har de nästan försvunnit helt, andra håller hårt på vissa. Vi Finska Romer håller väldigt hårt på regler och förundras stort när vi ser de märkbara skillnaderna hos andra romer. Din text ska du ha stort beröm för! All fakta stämmer bra!

 8. örebro gitanan on 10 Jan 2010 at 4:57 e m #

  shit va bra gjort jag ee själv finsk zigenare och de du skriver stämmer precis de va för frösta gången ingen överdrivde

 9. milajah on 12 Okt 2010 at 1:45 e m #

  jag e oxå finsk zigenare, allt som står där om våran kultur stämmer. bra att det finns folk som skriver ner sånt så att gadjes lär sig lite om våran kultur.

 10. jago on 05 Nov 2010 at 12:28 f m #

  Det som ELMIJE nämner stemmer till 100% .Jag är också zigenare och det som många pratar om att det finns zigenar hövdingar och kungar stämmer inte och i såfall vem är dom ? .
  Om det värkligen skulle vara på sådanna sätt skulle remerna hålla sin kultur och inte låta sina barn missbruka droger eller blanda sig med droger över huvetaget!!!.
  Det 2a är att romerna har sålt sin kultur pga pengar ex; bidrager till föreningar och klubbar som är bara är en mantel för att visa att man är ärlig.
  Våra gammla förfödrar sa att inte lära utomståande folk romska för det ska hållas innom romerna och även att inte publisera den romska kulturen men allt detta har visats till alla gadje som vi säger.
  Allt detta pga pengar, man har gjort böcker ,romsk ordlistor även lexikon. Idags läget finns det svenskar och andra gadje som kann bättre romska än våra egna barn varför inte lära sina barn den kultur som våra förfädrar lärde oss . Vi vågade inte säga imot våra föräldrar värken ont eller gott . vi satt tysta och sade inte. Våra unga i dag svär och slåss mot oss och vi vågar inte nämna något till den för då är det kört med oss.
  JAG UNDRAR HUR FAN MAN KAN SNACKA OM DEN ROMSKA KULTUREN NÄR MEN INTTE KAN HÅLLA DEN .

 11. Daniel on 09 Dec 2010 at 3:02 e m #

  “Kriminalitet förekommer hos zigenare, men är inget som är specifikt för zigenare – den är nämligen inte större än hos andra folkgrupper.”

  Detta var nog det dummaste jag någonsin läst.

  För det första säger det sig själv att kriminaliteten inte är exakt lika utbredd inom alla folkgrupper. Det finns absolut ingenting som tyder på det – påståendet är helt orimligt.

  Dessutom vet väl alla att zigenare är betydligt mer kriminella än gemene svensk. Ta en titt på valfri svensk anstalt och jämför andelen zigenare där med andelen zigenare i befolkningen som helhet, så ser du själv vilken oerhörd överrepresentation de står för.

 12. svensk on 11 Jan 2011 at 7:50 e m #

  zigenare……jag har erfarenhet av zigenare och knepigaste folk finns inte, här i sverige har de chans att leva ett normalt liv, men de fortsätter med att stjäla, leva på bidrag, är duktiga på att skapa segregation, smuts, kriminalitet där de lever…..
  [Kommentar från skolarbete.nu]
  Jag som driver skolarbete.nu är utlänning. Som ung fick man alltid höra att utlänningar bara utnyttjar Sverige. Förra året betalade jag närmare 800 000 i skatt. Innan du drar all utlänningar/zigenare/turkar etc över en kant och samtidigt tror att vara svensk innebär att vara helig så bör du kanske fråga dina föräldrar hur mycket bidrag de har fått genom åren. Jag gissar att jag har betalat din familjs och din släkts bidrag många gånger om. Jag gillar heller inte folk som utnyttjar samhället, det utlänningar OCH svenskar. Det roliga i det hela är att de som klagade om utlänningar mest när jag gick i skolan är de som idag generellt är fattigast och är mest alkoholiserade. Dina klagomål är för mig tecken på att du missnöjd med dig själv. Det är lätt att börja söka fel hos andra då.

 13. Fatima on 14 Maj 2011 at 11:50 e m #

  Hej alla kan ha sin åsikt om romer men låt oss romer bestämma hur vi vill bli kalade och om finska romer känner sig igen i texten då skulle bli bra om det står att det handlar om de inte alla romer,Snälla dra inte alla romer över en kam vi är alla olika och man ska va respekterad för det man är.Låt vara barn känna sig lika med alla inte som vi kännde oss och känner oss fortfarrande olika.
  Det finns en romsk dikt som går så här när man översääter de romska ord:

  jag är människa som du
  från kött och blod
  jag går som du
  jag äter som du
  jag skrattar som du
  jag gråtter som du
  jag hatar som du
  jag älskar som du
  jag är människa som du!
  Tack MED RESPEKT TILL ALLA FATIMA

 14. Åke Malmros on 03 Mar 2012 at 9:18 f m #

  Det där med att kriminaliteten inte är hög hos zigenare är ju HELT FEL.
  En myt.
  Fråga vilken polis som helst.

 15. Lenita on 09 Mar 2012 at 10:30 e m #

  Hej. jag är en finsk zigenare och jag har aldrig hört talas om att man bränner upp kläder efter att någon dött… Smycken och klockor och sånt, det går i arv, det har nog pågått i flera hundra år. Sedan det där med slöjan, så är det inte hos många av oss zigenare, kanske typ hos arabiska eller sånt.. Och vi har aldrig varit hinduer eller muslimer.. Och ifall vi gifter oss så har vi ingenting på huvudet, vi har BARA kjol. Vissa zigenare har inte likadana kjolar som vi finska zigenare. Vissa klär sig som vanligt. Vi är antingen kristna eller så tror vi inte på nån religion. Vi finska zigenare framkallar inte döden genom att besöka den. Jag förstår inte riktigt vart du fått tag på din information men den stämmer inte riktigt. Jag är själv 16 år gammal och jag har aldrig I HELA MITT LIV sett en zigenare ha slöja på huvudet.

Kommentera Zigenare

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2