.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

1600

Subject: Historia

Nën kohë Charles IX-së kështu filloi Luftën Kalmar kundër Danimarkës. 1611 sulmuan danezëve Kalmar dhe në 1612 u pushtua Älvsborgsbron. Suedia ishte në gjendje për të blerë përsëri Älvsborgsbron për gjysmë milion dollarë.
Në 1611 vdiq Charles XI.
Mbreti Gustavus Adolphus organizuar mbretërinë. Më shumë se 30 qytete të reja u themelua në shekullin e.
Suedia hynë në luftë 30-vjeçare dhe në 1630 u ul Gustavus Adolphus në Gjermani.
Shumë gra humbën njerëzit e tyre në luftë. Disa ushtarë të vdekur nga sëmundje sesa në betejë.
1648 erdhi Paqen e Vestfalisë. Suedia ishte tani një fuqi super qëndroi në anën e fitores. Suedia u qeveris pastaj nga e bija e Gustav Adolf Kristina pas Gustav kishte vdekur në betejën e Lützen.
Në 1650 u kurorëzua Mbretëresha Christina.
Në 1654 abdicated Kristina, u bë një katolike dhe u zhvendos në Romë. Ajo u pasua nga kushëriri i tij Gustav i Pfaltz. Por mbretërimi i tij ishte i shkurtër.
Në pranverën e vitit 1657 Danimarka shpalli luftë Suedi. Trupat suedeze kanë qenë në Poloni dhe ata shkuan në veri dhe pushtuan Danimarkën, por ishujt daneze ishin të mbrojtur nga flotës danez. Shpejt erdhi dimrin dhe akull la nëpër ngushticën. Ushtria suedez kaloi rripa. Akull mbajtur dhe Danimarka bënë paqe në panik. Danimarka u detyrua të heqë dorë nga Danimarkën Lindore (Skåne, Blekinge dhe Halland).
Charles X Gustav vdiq në 1660. Djali i tij Charles ishte një fëmijë dhe një regjencë mori përsipër.
Në 1676 danezët u përpoq për të marrë përsëri Skåne por u mund në betejën e Lundit. Ajo e bëri Charles XI popullor. Ai mori avantazhin e tij dhe e bëri vetë autokrati.
Në 1697 vdiq Charles XI. Djali i tij Charles u bë mbret kur ai ishte 15 vjeç.

based on 2 ratings 1600, 2.3 nga 5 bazuar në 2 ratings
Vlerësoni 1600


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me vitet 1600 apo në ndonjë mënyrë në lidhje me vitet 1600.

Koment 1600

« | »