. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Hapësirë ​​Përgjithshëm

Subject: Astronomi

Spacecrafts e para

Sputnik 1 ishte sateliti i parë artificial në botë. Ajo ishte nisur më 4 tetor
1957 nga Bashkimi Sovjetik. Ajo ishte e vogël si një top plazh me një radio transmetues brenda.
3 Nën 1957 ishte krijesë e parë në të u zhvillua, ajo ishte një qen ne emrin
Laika, ajo doli me një anijen quajtur Sputnik dytë Ajo kaloi një
javë në orbitë. Ajo vdiq në gjumë e saj kur oksigjeni u zhvillua nga kapsulë hapësirë ​​për njeriun
nuk kishte asnjë shans për të mbajtur gjallë përsëri në tokë saj.
Njeriu i parë në hapësirë, Alan Bariu, dhe që ishte në vitin 1961.

Satellites

Satellites janë përdorur ndër të tjera lëvizin imazhet në një TV. Ato mund të përdoren gjithashtu
për të spiunuar. Ajo kishte satelitore KLT 1ï për të. Ata mund të qëndrojnë në një
orbitë në dy vjet.
Satellites mund gjithashtu të përdoret për të marrë fotografitë e Tokës, për shembull,
imazhe të detajuara të qyteteve. Kur përdoret satelitë tokës. Ekziston edhe një
metosat e cila është një satelit motit. Ekziston edhe një satelit që ka vetëm një të tillë
detyrë, për të studiuar diellin, por ajo ra në tokë pas një elektrik
qark të shkurtër. Viti ishte 1989.
Sateliti i parë u nis në vitin 1957, ajo u quajt Sputnik dhe ishte deri në 94 ditë.

Sun

Në sistemin tonë diellor është dielli i cili formon pikë qendrore, dhe se është tonë
burim ngrohjes. Distancat mesatare nga toka deri në diell është 149.600.000 km, një
zgjas se ajo merr tetë minuta për të lehta për të udhëtuar. Për të yllit më të afërt të merr
e 4.28 vjet për të lehta për të arritur. Dielli përbëhet nga rreth tre të katërtat e hidrogjen dhe a
Pjesa e katërt e helium, dhe elemente të tjera që përbëjnë 2%. 10-15.000.000 gradë, ajo është në
brendshme diellore. Presion atmosferik është 400 miliardë herë e madhe se presionit të ajrit në
Sipërfaqe të Tokës. Çfarë e bën dielli mund të shkëlqejë pa u pakësuar në shumë miliona
vjet është reagimet bërthamore që konvertohet hidrogjenit në helium. Nga të gjitha totalit të
Rrezatimi se dielli dërgon goditi tokën prej më pak se 1/1000000000.

Dielli ka lindur nga një re e gazit, për c 5 miliardë vjet më parë.
Këtu në foto më poshtë është i lindur një yll nga
një re gazi.

Kur dielli është bërë shumë e vjetër, ajo do të zgjerohet në një gjigand të kuq
yll. Në fazën përfundimtare, zvogëlohet atë në një ftohje të vogël të vazhdueshëm
yll xhuxh. Toka është shumë e shumë më e vogël se sa dielli.
Dielli është 109 herë madhësia e Tokës. Një milion globe do të përshtatet në
Sun.
Dielli konverton hidrogjenin në energji çdo sekondë. Kjo është arsyeja pse dielli ul në
peshë në të gjithë. Rënia në peshë prej 4 milion ton në sekondë!
Dielli ynë është 100 herë më e madhe se yllit më të madh. Minimale është 15 km
në diametër, ata janë quajtur neotronstjärnor. Stars shndrit aq i fortë si në ditën e
gjatë natës, por gjatë ditës dielli shkëlqen aq i fortë në mënyrë që ju nuk mund të shihni
yjet.
Ylli ynë i ardhshëm më i afërt (dielli është më i afërt) është Proxima Centauri. Ajo merr rreth 4
vjet për të lehta për të arritur Tokë. Një vit dritë është 9500000000000 kilometra, aq sa udhëtime
dritë në një vit.
Lista e se sa kohë do të marrë:

Car - 45 milion vjet.

Duke ecur - 900 milionë vjet

Space Vehicle - 100 000 vjet

Sistemi Diellor

Sistemi diellor përbëhet nga Dielli, planetet dhe hënave të tyre. Planetet rrotullohen rreth
Sun në kurse të rregullta. Kjo është se si sistemi ynë diellor nga:
Të gjitha planetet kanë hënave përveç Merkuri dhe Venusi. Këtu është një listë e numrave
hënave:
Earth - 1
Mars - 2
Jupiter - 13
Saturn - 10
Neptun - 5
Neptun - 2
Plutoni - 1

Planets

Merkur
Planeti më afër diellit është Mërkuri, dhe është i dyti më i vogël. Pothuajse të gjithë
që janë emëruar në Merkur, shkrimtarë apo artistë dhënë emrin
për të.
Shekspiri është një krater gjigand për shembull.
Merkuri është aq afër diellit në mënyrë që ajo zgjat më shumë për të rrotullohen një herë rreth
boshti i saj se një revolucion rreth Diellit.

Venus
Nuk është një planet që është e nxehtë, e stuhishme dhe i mbuluar me re, është e Venus. Ajo shkëlqen
më e fuqishme e të gjitha planetet dhe yjet e qiellit natën, ajo është më e afërt e tokës
fqinj. Venus është pothuajse aq i madh sa Toka. Ajo është gjithmonë c 460 gradë në
Venus, ajo është një moti monoton. Lead shkrihet atje. Që Venus rrotullohet në
një drejtim të ndryshme se e Tokës shkakton dielli lind në perëndim dhe në lindje. Një
Ditë Venus është shumë e gjatë, 117 ditë Earth. Në një vit Venus është vetëm 2 ditë.

Earth (në latinisht TELLUS)
I vetmi planet që ka ajrit, detit dhe jetë është Toka. Oqean të mëdha duke mbuluar një pjesë të madhe
pjesë e sipërfaqes së tokës. Lart mbi tokë është një atmosferë e mbushur me retë. Jeta e mbrojtur
e atmosferës, sepse ajo pengon rrezatimet e dëmshme nga dielli për të arritur sipërfaqen e tokës.
Atmosfera zvogëlon diferencën e temperaturës mes ditës dhe natës. Në atmosferë
ka edhe oksigjen që e bën të mundur për të jetuar atje.
Graviteti i Tokës është i fortë. Nëse dikush është për të nisur një satelit dhe për të marrë
në një orbitë kështu që ju duhet të shtyjë atë në një shpejtësi prej 28 000 km / h

Hënë
Moon është planeti Terra hëna. Ajo është shumë më e vogël se e Tokës. Hëna ka një
temperatura shumë të pabarabartë. Në ditën, ajo mund të jetë + 110grader Celsius dhe gjatë natës
- 140 gradë Celsius.
Ka vende në hënë e quajtur dete, Regnens Detit të qetësisë detit dhe
Det Cloud. Ka fusha të shkëmbit të errët. Arsyeja ajo
quhet deti është se ata mendonin se ishte e njëjta lloj deteve që ne kemi këtu në
toka.

Mars
Marsi është një planet të ftohtë dhe të shkretë. Në mes të marsit dhe Jupiteri, ka një rrip që
formuar nga rreth 50.000 asteroids. Planeti ka dy hënave të quajtur Phobos dhe
Deimos, që do të thotë Horror dhe frikë. Marsi është emëruar pas zot i luftës. Ajo
gazit që përmban pije të buta dioksidit është ajri në ajër mars, për më
Pjesa konsiston. Ajrit Mars është shumë e hollë.
Koha po ndryshon, por zakonisht të ftohtë. Temperatura varion mes 20 dhe 120 + -.
Nëse dikush do të jetë mars kështu që nuk do të jetë në gjendje për të përdorur një busull nëse
mantappar larg për muajin mars nuk ka fushë magnetike.
Marsi është rreth më shumë se gjysma aq i madh sa mbi tokë nëpër, kështu mars është më pak se
Earth. Endel shkencëtarët besonin se kishte kanale në Mars me ujë, dhe në qoftë se
nuk do të kishte qenë kanale kështu që dikush duhet të ketë ndërtuar ato.
Pra, shkencëtarët racion besonin se kishte Martians. Por kanalet ishin vetëm një
imagjinatën. Një marsår është pothuajse dy herë më gjatë si një vjet Tokës. Një ditë mars është
për sa kohë që një Ditën e Tokës.

Jupiter
Planeti më i madh i të gjitha, Jupiteri, të gjitha planetet e tjera mund të përshtatet në
ajo. Jupiteri është si një top i madh të gazit, kështu që ju nuk mund të tokës në Jupiter.
Presioni është aq e lartë më në gaz është ngjeshur aq tepër. Si një
anijen do të jetë i ngjeshur në një top të vogël.
I tërë sistemi diellor si Jupiteri është dita më e shkurtër, kjo është vetëm nën 10 orë Tokës.
Edhe pse vitin e Jupiterit është 12 vjet Earth. Tërheqje e planetit është shumë i fortë.

Saturn
Saturni është planeti me shumicën e ditëve të hënës (24 pc) dhe të zgjuarit
unaza rreth tij. Unaza e Saturnit të përbëhet nga kristale akulli që kanë aglomeruara
deri në copa, të cilat janë më shumë se disa centimetra në madhësi. Planeti është
sistemit diellor dytë më e madhe. Tërheqje është rreth aq i madh sa toka,
edhe pse ajo peshon rreth 100 herë më shumë, dhe është më shumë se 9 herë më të mëdha në të gjithë.
Vitin e planetit është 29.5 vjet Earth dhe një ditë është 10 orë Toka dhe 40 minuta. Ajo lëviz
ngadalë rreth diellit. Nëse burri juaj do të merrni për të Saturnit do të
ne nuk jemi në gjendje të tokës mbi të përbëhet kryesisht prej gazit.
Koha është e ftohtë dhe me erë. 180 - gradë, temperatura mesatare. Një shembull i
Hënat e Saturnit janë Mimas.

Uran
Saturni ka shumë unaza dhe 15 hënave. Urani duket si një top tavolinë tenisi. Planet
është e ftohtë, shumë larg nga dielli. Dita është vetëm 18 orë Tokë, por vit është 84
dhera. Zbulimi i Uranit janë bërë në 1781 dhe ajo e mori pra njeriun, William Herschel
rreth. Një shembull i një prej hënave të Jupiterit është Miranda. Dhe kjo duket si një përzierje të
të gjitha llojet e planeteve dhe të hënave. Ka fusha të qetë, vrima të thellë, të çara
dhe vargjet malore. Ajo gjithashtu ka kanione të thella, në qoftë se ju hidhen nga buzë e
më të thellë, ajo merr 10 minuta para se të arrijnë pjesën e poshtme, ajo varet nga
atraktiviteti i Miranda është mjaft e dobët. Kur të arrijnë pjesën e poshtme, ju keni një
Shpejtësia e 200 km / h.

Neptun
Ishte një anijen amerikane që kaloi Neptunin në vitin 1989, ajo u quajt Voyager
2.There është e ngrirjes në Neptun. Nëse dikush do të shohim Neptunin në distancë, kjo do të duket
blu-jeshile out. 165 vjet Earth është Neptun vit dhe 19 orë toka është Neptun Front.
Neptun ka 8 hënave. Nuk është një hënë e quajtur Triton, ajo është shumë më e ftohtë
se Neptuni. Triton ka rekord të ftohtë në sistemin diellor, minus 235 gradë.

Plutoni
Plutoni është vetëm dy të tretat e madhësisë së hënës Tokës. Planeti ka një hënë që
emrin Charon. Kjo është - 220 gradë në Plutoni. On Pluto shkëlqen Rrezet e diellit 1600 herë
më i dobët se në Tokë
Planeti u zbulua në vitin 1930 nga Clyde Tombaugh.

GALAXY

Kashta e Kumtrit është galaktikë ne vetë i përkasin dhe janë të paktën 100.000 vite-dritë të gjerë, ku
Kashta e Kumtrit është parë dendur atë si një grup të ndritshme. Në brezin e ndritshme janë
yjet tejet të bollshme. Në Rrugën e Qumështit, ka disa qindra milion
yjet. Pothuajse çdo gjë që ne shohim përkasin Rrugën e Qumështit. Ka 100 miliardë
galaktikat dhe Rruga e Qumështit është një prej tyre.
Dielli ynë është në qendër të Rrugës së Qumështit dhe është një yll i madh. Ka
miliardë yjet në galaktikë. Dielli ndodhet rreth 30,000 vite dritë nga Rruga e Qumështit
qendra.
Milky Way rrotullohet jo vetëm, ajo lëviz me një shpejtësi prej 2.2 milionë banorë km / h
Ne e shohim Rruga e Qumështit është më e mira në verë. Sistemi ynë diellor është e vendosur në e jashtme
e treta e të gjithë Milky Way. Magallanska mëdha Cloud, galaktikës sonë më të afërt,
ajo është 150,000 ljussår larg dhe është më i vogël se sa Rrugën e Qumështit.

Ekzistojnë tri lloje të ndryshme të galaktikave:

1st Spiral Galaxies
Galaktika spirale të ngjashme me eddies të mëdha me duart e mundshëm.
Dy milion vjet dritë është galaktika më e afërt spirale nga Toka dhe është
Andromeda Galaxy.
Galaktikat eliptike 2nd

Ata janë si galaktika spirale, por pa armë. Galaktikat eliptike janë të përbërë, besohet,
po vdes e mundshëm të vjetra.

3.Oregelbundna galaktikat
E treta është i parregullt dhe mund të ketë ndonjë formë. Ata duket se përbëhen nga
yjet e rinj të sapo formuar.

Nëse dikush do të shohim Kashtën e Kumtrit nga ana e ajo do të duket si një diskut.
Kashta e Kumtrit është një galaktikë spirale.

based on 5 ratings Hapësirë ​​e Përgjithshme, 2.5 nga 5 në bazë të 5 ratings
Vlerësoni AMBJETET Përgjithshëm


Related schoolwork
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Hapësirën e Përgjithshëm ose në asnjë mënyrë në lidhje me Gjeneralin hapësirë.

Koment mbi Përgjithshëm Hapësirë

« | »