.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Alumin

Tema: Kimi

Emri: alumini
Simboli kimik: Al
Numri atomik: 13
Tema & Dukje: Silver
Masë atomike: 26.981538 u
Pika e shkrirjes: 660,33º C
Pika e vlimit: 2519º C

Zbulim

Në Greqinë e lashtë e përdorur alum, si ata e quajti atë, shap dhe kalium sulfate alumini si astringent dhe si një agjent detyrues në ngjyrosje. 1807 dha anglez Davy emrin element aluminit, edhe pse ajo nuk është zbuluar. 1827 ishte e izoluar nga Wohler gjerman.

Dukuri

Alumini është metali që ajo është më e kores, 8.3%. Është elementi më i bollshëm i tretë në koren e tokës, dhe pastaj oksigjen duke përfshirë më të zakonshme, por ajo kurrë nuk duket në formë të pastër, por në përbërje të ndryshme, zakonisht me oksigjen dhe silic. Shembuj të përbërjeve të aluminit janë: boehmite, diaspore, gibbsite, bayerite, rubin, safir, feldspat, mikë dhe balte zakonshëm.

Përgatitje

Alumini është prodhuar nga boksit. Boksitit përmban rreth 50- 60% të aluminit dhe të parë të jetë e aluminit pastër prodhuar në një proces kimik. Aluminit të shpërndahet dhe electrolyzed në ngrohje të lartë, i quajtur gjithashtu shkrirjes, në një furrë të veçantë. Pastër, shkrihen alumini mbledh në fund të furrës elektrolizë dhe të marrë jashtë. Kur alumini është prodhuar nga skrap alumini (për. Ex. Kanaçe birrë), vetëm 5% të energjisë së nevojshme për prodhimin e aluminit nga boksit.

Përdorim

Alumini është përdorur për sode dhe birrë sepse ajo nuk ndryshket, është lehtë se çeliku dhe më e lehtë për të riciklojnë. Ajo është përdorur edhe për pasqyra teleskop, letër dekorative, paketimin, biçikleta dhe lodra. Nëse alumini është alloyed me sasi të vogla të bakrit, magnez, silic, mangan dhe jo më shumë substanca mund të merrni lidhjeve për aeroplanë dhe raketa. Tani ata edhe të fillojë duke përdorur alumini për makina për të bërë ato të lehta dhe mos të tërheqë sa më shumë benzinë.

Prona të paluajtshme

Alumini është dritë dhe mund të jetë në formë të lehtë dhe të zezë e me erë. Ajo kryen ngrohjes dhe energjisë elektrike mirë dhe gërryen pothuajse aspak. Për shkak se ajo është e lehtë, të lirë dhe kryen të energjisë elektrike është përdorur për linjat e energjisë elektrike.

Gërryerje

Alumini është konsideruar shpesh si një jo-gërryes metali, por kjo është e gabuar. Alumini gërryen por formë pH 4 dhe 9, një film pasiv oksidit që mbron materialin. Lidhjeve prish më shpejt se alumini të pastër dhe alumini përmban bakrit gërryen më të shpejtë. Ai arrin të jetë në acid sulfurik, acid nitrik dhe acidit acetik me film ose formimin pasiv oksid ose acetate që insulates alumini nga oxidant.

Tjetër

Alumini nuk është aq e pastër si thonë ata. Ajo dëmton flokët bimore rrënjësore dhe për këtë arsye pengon marrjen e ujit të uzinës. Ajo gjithashtu mund të dëmtojë njerëzit, dyshohet se ai mund të ketë pasoja të dëmshme për sistemin nervor dhe trurin e shumë aluminit. Është thënë se ai mund të merrni mm Alzheimer.

based on 7 ratings Alumini, 2.3 nga 5 bazuar në 7 ratings
Shkalla alumini


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me të aluminit, ose në ndonjë mënyrë lidhur me alumin.

Koment Alumini

« | »