. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Anarki

Anarkizmi - Pa sundimtari

Ka shumë drejtime të ndryshme brenda anarkizmit. Agorism, anarcho-sindikalizmi, individual Anarkizmi, Anarkizmi Social, Anarcho-feminizmi, communalism, anarkizmi i krishterë, anarkizmi gjelbër janë disa prej tyre. Në këtë tekst ju do të mësojnë bazat e anarkizmit.

333-264 f.kr jetuar filozof grek Zenon e cila mund të konsiderohet si anarkiste parë. Ai do të donte anarkistët sot se nuk do të ishte e pronës private, qeveria, para, tempuj, ligjet dhe policisë. Kështu, pra, anarkizmi nuk është një ide e re në mesin e të rinjve si shumë mendojnë.

Anarkizmi është një tendencë politike brenda socializmit me synim heqjen e shtetit, kapitalizmin dhe të gjitha strukturat e tjera hierarkike dhe autoritare në shoqëri. Anarkistët janë në vend shpesh duke u përqëndruar në demokracinë e drejtpërdrejtë lokale të cilat do të aplikohen edhe në të gjithë ekonominë. Ata gjithashtu e konsiderojnë punën parlamentare si të paaftë për të arritur një shoqëri pa klasa e cila është një bazë për anarkizmit. Me një shoqëri pa klasa do të thotë se askush nuk do të kenë pushtet mbi dikë tjetër. Ai gjithashtu përpiqet të krijojë një shoqëri pa shtet, sepse ata janë ata që vendosin dhe zbatojnë ligjet. Duke bërë kështu, ata kanë edhe pushtet mbi popullin, të cilat askush nuk duhet të ketë. Shumë besojnë se shteti duhet të hiqni, sepse ai i shtyp njerëzit dhe taksave do të cila konsiderohet vjedhje.

Një ashtu-quajtur arkist, një mbështetës i autoritetit, fuqisë dhe pasurisë, atëherë të kundërtën e një anarkist.

Anakismen kurrë nuk ka qenë një lëvizje e madhe në Suedi. Anarkist më e rëndësishme apo organizatë është SAC (Punëtorët suedezë Organizata Qendrore), e cila u formua në vitin 1920. Ata origjinën në Socialistët e rinj, origjinal Lidhjes Rinore Socialiste si ata u shkëput dhe formoi bashkimin e tyre.

Nuk ka asnjë vend që ka këtë sistem të qeverisjes. Por në Rusi dhe Spanjë, anarkizmi aplikuar për periudha të shkurtra. Gjatë Luftës Civile Spanjolle (1936-1939) është kryer një revolucion anarkiste, por rezultati nuk është mbështetur.

Unë mendoj se anarkizmi ideja themelore që të gjithë njerëzit janë të mirë në qoftë se ata janë të lirë dhe do të marrin përgjegjësi është e bukur, por jo të vërtetë. Nuk është një shtet dhe ligjet që janë krijuar për një shoqëri nevojë për të. Nëse do të mund të jetojmë pa menduar që ajo të jetë me të vërtetë mirë, por tani kjo nuk është atje.

Dikush mund të ketë një anarkizmi të caktuar të e një vendi. Njerëzit mund të ketë më shumë një rol, një lloj të demokracisë direkte dhe votimin për çështjet që prekin njeriun e përbashkët. Më shumë se kaq, unë nuk mendoj se ju mund të merrni në anarkizmit në një shoqëri pa të, duke u bërë anarki - kaos.

Për fat të keq unë nuk mund të përgjigjem pyetjeve të 3 dhe 4, sepse ajo kurrë nuk ka qenë me të vërtetë një vend anarkik.

based on 4 ratings Anarchy, 2.0 nga 5 në bazë të 4 ratings
Rate Anarchy


Related schoolwork
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë anarki apo në asnjë mënyrë në lidhje me Anarchy.

Duke komentuar Anarchy

« | »