.nu

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

DYTË WORLD WAR

Subjekti: Historia , Lufta

1 Përshkruani shpërthimin e luftës.

* Lufta e Dytë Botërore ishte në njëfarë mënyre një vazhdim i Luftës së Parë Botërore. Shpërthimi i luftës erdhi pas periudhës midis dy luftërave. Ishte Gjermania e Hitlerit i cili ka filluar shpërthimin e luftës në Luftën e Dytë Botërore duke shumëzuar zgjeruar Gjermaninë e saj për një të pasur i madh, motoja e tij ishte një vend, një popull dhe një udhëheqës. Por ajo që me të vërtetë shpërtheu luftë, kur Gjermania sulmoi Poloninë më 1 shtator të vitit të vitit 1939, ajo ishte një ashtuquajturi Blitzkrieg ku gjermanët sulmuan Poloninë shpejt me aeroplanë dhe tanke në mënyrë që ata ishin shumë të habitur. Pas tashmë katër javësh gjermanët kishin triumfuar mbi ushtrinë polake dhe në të njëjtën kohë, Bashkimi Sovjetik marshuan në anën lindore të Polonisë. Kështu pra, Polonia ishte e ndarë në mes Bashkimit Sovjetik dhe Gjermanisë. Më 3 shtator, Britania dhe Franca i shpalli luftë Gjermanisë dhe Luftës së Dytë Botërore ka filluar.

2 Cili ishte Lufta Finlandisht Dimrit për?

* Finlandisht Lufta e dimrit ishte rreth sovjetikët donin pjesë të isthmus e Finlandës në tetor vitin 1939 në mënyrë që të ketë një bazë detare atje për 30 vjet. Ata gjithashtu donin disa ishuj në Gjirin e Finlandës, por finlandezët nuk pranoi për të shkuar së bashku me këtë në mënyrë të mëngjesit të datës 30 nëntor, Bashkimi Sovjetik sulmoi Finlandën. Rusët bombarduar qytetet finlandeze dhe mësuesi ishte duke u përpjekur për të marrë të gjithë nxënësit e ngazëllyer për të strehimoreve. Që ishte dimër, dhe ata kanë përdorur një shumë të pajisjeve e cila është quajtur Lufta e Dimrit. Finlandezët arritur të mbrojtur veten kundër sovjetikëve për 3 muaj, më pas thyen sovjetikët nëpërmjet firmës finlandeze të mbrojtjes finlandezët mori paqen, por ata kishin për të lënë shumë më tepër zona të sovjetikëve se çfarë ajo do të vërtetë vjet në 1939.

3 Na tregoni shkurtimisht për pushtimin e Norvegjisë dhe Danimarkës. Të përfshijë edhe pse gjermanët pushtuan Norvegjia dhe Danimarka.

Ishte gjermanët që kishin uzurpuar Norvegjia dhe Danimarka, por në fillim ajo ishte menduar vetëm për ta do të zënë Norvegji për shkak se ata do të jenë në gjendje për të transportuar mineral hekuri të lehtë dhe pa probleme, por kam menduar ata që të mund të zënë Danimarka gjithashtu në mënyrë që ata do të kenë një edhe rrugë më të mirë për xeheror hekuri e saj. Në të njëjtën ditë që Gjermania sulmoi Poloninë shpalli veten Danimarka neutral dhe kështu që ata vendosën mina në të anijeve korsi (kjo është ujërat përdorimi detare). Në vitin 1940, 8 prill, e madje edhe minierat britanike e cila, kur gjermanët dërguan një flotë të madhe drejt veriut, pastaj çuan flotën britanike të tërhiqen për të menduar se ata do të mund më lehtë të fitojë mbi ushtrinë gjermane në vendin e tij. Por gjermanët nuk u kthye kundër britanikëve, por ata do të shkojnë në Norvegji. Ndërkohë, ushtarët gjermanë kaluan kufirin danez, gjermanët e quajtur këtë sulm për kirurgji Weserübung. Më 9 prill, ra telefoni në Ministrit të Jashtëm danez në Kopenhagë, ishte ambasadori gjerman i cili tha se Gjermania ishte gati për të sulmuar Danimarkën dhe të përpiqen për të zënë ato në mënyrë që ata të mund ta mbrojnë nga britanikët. I dërguari gjerman tha se nëse danezët do të heqë dorë rezistencë, ata do të bombë Kopenhagen. Pastaj Danimarka hoqi dorë dhe ata u pushtuan nga Gjermania. Në të njëjtën ditë, të caktuar nga mesnata sulmuar Gjermaninë pas qytetet e portit norvegjeze Oslo, Bergen, Trondheim, Narvik dhe Kristiansand. Disa orë më vonë erdhi ambasadorin gjerman dhe tha se Norvegjia do të pranonte që Gjermania pushtoi ato. Pastaj tha se qeveria norvegjeze: "Ne nuk e japim vullnetarisht, lufta tashmë ka filluar." Gjatë kësaj luftë është përdorur për Skydivers herë të parë që ju hodhën në Oslo dhe Stavanger. Pas luftës 62-ditore norvegjezët u detyruan të dorëzohen. Mbreti norvegjez dhe familja e tij iku në Mbretërinë e Bashkuar, ajo ishte edhe shumë "zakonshëm" norvegjezët që kaloi në anën e Britanisë. Deri tani, gjermanët kishin një rrugë të sigurt të transportit për xeheror të saj nga Suedia.

4 Na tregoni në lidhje me rolin e Suedisë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Suedia kishte një rol shumë të rëndësishëm për gjermanët gjatë Luftës së Dytë Botërore, dhe ata kishin mjaft ore si ata mund të transportuar në Gjermani, kështu që nëse Gjermania do të kishte zënë Suedia gjatë Luftës së Dytë Botërore ishin ato të shqetësuar se britanikët do të shpërthimit të minave ore me aeroplanë. Prandaj, Suedia kishte një kohë mjaft të mirë gjatë Luftës së Dytë Botërore, ata nuk e bënë në të gjitha rastet e luftës në shtëpi. Suedia kishte deklaruar edhe vetë neutrale, por gjermanët kishin injoruar atë në raste të tjera, në mënyrë që ata nuk mund të jetë i sigurt. Përveç kësaj, udhëtim gjermane tren përmes Suedisë, anijet gjermane kishte për të kaluar në territorin e Suedisë, dhe kështu me radhë.

5 Cila ishte mrekullia në Dunkirk?

Dunkirk është një qytet port të vendosur në veri të Francës (anglisht Channel). Mrekullia në Dunkirk ishte kur Gjermania kishte nisur sulmin e saj kundër Francës. Gjermanët marshuan nëpër Belgjikë për të marrë në Francë, si në Luftën e Parë Botërore, por tani eci ato përmes Holandë shumë. Ata nuk guxonte të shkojë mbi kufirin gjermano-francez, për të cilën Franca kishte ndërtuar një mbrojtje të fortë. Kjo nuk ishte e përgatitur francez dhe ata kishin pothuajse të gjithë mbrojtjen e tij në kufirin gjerman, kështu që tanket gjermane të avancuar dhe e rrethuar rreth 1 milion ushtarë britanike dhe franceze, gjermanët presion britanike franceze dhe kundër kanalit anglez. Kur ata kishin arritur Dunkirk shtyhej të gjithë ushtarët në plazhet. Qeveria angleze u përpoq për të dërguar mbi anije në mënyrë që ata të mund të shpëtojë rreth 45,000 ushtarë. Pas një kohë, dikush erdhi në (gjatë një shërbim të kishës që u mbajt për ushtarët), për të gjithë ata që kishin anije do të ndihmojnë në evakuimin. Nën sulmet ajrore të vazhdueshme nga gjermanët në Dunkirk arritur të sjellë në shtëpi 338.226 trupa. Prandaj ajo është quajtur mrekulli në Dunkirk sepse ata arritën të shpëtuar sa më shumë ushtarë. Atëherë gjermanët shkuan në Paris.

6 Cili ishte Beteja e Britanisë dhe çfarë ishte pika?

Pika e Betejës së Britanisë ishte se Hitleri ishte i mirënjohur i madh dhe të bëhet më e "rrezikshme" për kundërshtarët e tjerë, kur e kishte mposhtur Francën, kështu që ai i realizuar artistikisht se ishte tani vetëm Britania, ai kishte qenë në masë të madhe që ai donte (në të gjitha rasti në Evropë) "një vend." Për shkak se Britania ishte shumë i mirë në të kthehet në ajër me avionët e tyre kanë gjermanët disponuar me mbrojtjet e tyre ajrore. Plani i gjermanëve ishte të shkatërrojë Britanisë bazat ajrore dhe industritë e avionëve, dhe pastaj për të sulmuar ushtarët në anglisht Channel. Ata pastaj u përpoq për të shtypur Forcave Ajrore Mbretërore. Hitleri besonte se ne mund të fitojë luftën lehtë por pilotët gjermane ishin më të shqetësuar se ata kishin parë luftëtar britanik Spitfire. Britanik arriti të rezistojë sulmeve ajrore gjermane, edhe pse ata bombarduan një grimë e disa qytete të mëdha dhe Hitleri e mori përsëri aeroplani i tyre. Britania kishte arritur të rezistojë superfuqi Gjermaninë. Këtu foli kryeministri i ri i Britanisë së Madhe: "Kurrë më parë në histori kanë kaq shumë kishte kaq pak që të falënderoj për të aq shumë." Them këto fjalë janë bërë të famshëm.

* 7 Përshkruani Operacionin Barbarosa. (Gjithashtu arsyeja pse Hitleri sulmoi Bashkimin Sovjetik).

Operacioni Barbarossa, sulmi i Hitlerit në Bashkimin Sovjetik, jo lufta mes Gjermanisë dhe Bashkimit Sovjetik, por vetëm sulmin e parë të Gjermanisë. Ky sulm do të çonte në një luftë 4 vjet të gjatë. Kjo ishte lufta e përgjakshme gjatë Luftës së Dytë Botërore, vdiq këtu rreth 30 milion njerëz të cilëve ka qenë rreth 4.3 million ushtarë gjermanë (total vdiq në 5.3 milionë ushtarëve gjermanë gjatë Luftës së Dytë Botërore). Që nga fillimi, Hitleri dhe Stalini (lideri sovjetik) ranë dakord për një pakt jo për të sulmuar njëri-tjetrin, por ai theu Hitlerin më 22 qershor në vitin 1941, Hitleri sulmoi sovjetikët vetëm për shkak se ai donte që të ketë më shumë hapësirë ​​për gjermanët "e tyre" (lebensraum, duke biseduar në qoftë se në të gjitha fjalimet e tij), ai gjithashtu donte për të marrë të gjitha të naftës, mineral hekuri dhe grurit, për këtë arsye ajo nuk ishte Hitleri vënë atë të gjithë në Britani të Madhe, ai ishte duke shkuar për të marrë ato nga sovjetikët. Hitleri gjithashtu mendonin se kur ai kishte pushtuar të gjitha vendet e Lindjes, ai do të bëhet më e fuqishme, gjermanët do të jetë më mirë me të gjithë njerëzit që kanë jetuar në Evropën Lindore do të bëhemi skllevër të tyre. Bashkimi Sovjetik ishin edhe komunistë dhe Hitleri mendonte se komunistët dhe çifutët ishin armiq kështu ai donte larg gjithë komunistët në mënyrë që ata nuk mund të vrasin.
Hitleri u ndihmuar nga Italia, Hungaria, Rumania dhe Bullgaria. Ai gjithashtu ka marrë ndihmën e Finnland cili donte për të përmbysur sovjetikët që kishin pushtuar vendin. Jugosllavia ka qenë një qeveri e "British-miqësore" refuzoi të ndihmojë Gjermaninë, kështu që kur Hitleri pushtuan ato, ai gjithashtu zënë Greqinë dhe Kretë. Herët në mëngjes 22 qershor 1941, Hitleri kaloi kufirin sovjetik me tanke dhe ushtarë të tyre. Ai u përpoq për të bërë edhe një Blitzkrieg, kështu që bombarduesit sulmuan aeroportet sovjetike, madje edhe para se plani të mund të heqë ato u bombarduan. Plani i gjermanëve ishte për të pushtuar Moskën, Leningradit dhe Ukrainën para dimrit erdhi. Në këtë luftë, Gjermani përdorur 67% të ushtarëve të tij, pra rreth 3,4 milion njeriun. Në fillim të luftës shkoi shpejt, tashmë në tetor gjermanët mund të shohin kishat e madhe dhe kështjella në Moskë. Gjermanët ishin shumë të suksesshme për të thënë aspak deri tani, ushtarët e Bashkimit Sovjetik ishte i habitur tërësisht dhe shumë vdiqën ose u burgosën. Tani që gjermanët ishin aq afër Moskës, ata besonin se ata mund të marrë përsipër sovjetike lehtë, kështu që gjermanët filluan të sjellin një shumë prej guri përtej kufirit për të ndërtuar çift rrotullues të madh dhe statuja që do të simbolizoj fitimin. Por kjo nuk ndodhi, jashtë Moskës, rusët kishin fituar një ushtri të madhe e cila ishte në lindje të mbrojtur Bashkimin Sovjetik nga japoneze, por Stalini nuk mendoj se ata do të sulmojnë. Deri tani, Gjermania ka qenë një rezistencë mjaft të rënda dhe Leningrad kishte jo ata të menaxhuar mirë në të gjitha. Në Leningrad kishte vdekur 3 milionë njerëz. Ai kishte qenë edhe në dimër Sovjetik dhe për shkak se Hitleri mendonte se gjermanët do të fitojë para se të dimrit arriti në mënyrë që ata nuk ishin të pajisur për të dimrit, por ushtarët e Bashkimit Sovjetik kishin veshje të mirë të dimrit dhe ata ishin mësuar me dimër të ashpër me ta. Gjermanët asnjëherë nuk arriti të marrë mbi Bashkimin Sovjetik dhe Moskës. Por nuk ishte vetëm për shkak se ishte dimër. Që nga gjermanët kishin pasur një nxitojnë të tillë drejt Moskës kishte kaq të vështirë për të kontaktuar në shtëpi dhe ishte e vështirë për të marrë atje ushqim dhe ushtarë të reja që nga shumica e rrugëve në Rusi janë bërë nga balta dhe kur binte shi u bë e rrugëve me baltë dhe e vështirë për të përzënë në.
Së pari, Hitleri kishte popullsi të Bashkimit Sovjetik në anën e tyre, sepse ata ishin të lodhur e Stalinit. Pra, njerëzit besonin Hitlerin si çlirimtar. Ajo nuk donte Hitleri të jetë si ai shkoi në shtesë të vështirë kundër popullit civil dhe Stalini i dha zë të ri dhe arritën të shpëtojnë kështu që kur popullsia Sovjetik shkoi për Stalinin përsëri. Stalini përdorur edhe propagandë të tilla si Kjo foto në të djathtë. Unë besoj se Gjermania e Hitlerit mund të ketë qenë në gjendje të marrë përsipër sovjetikët në qoftë se vetëm ai kishte menduar pak më shumë në atë ndoshta ata mund të kenë qenë pjesë e dimrit në Rusi dhe e dërgoi me veshje dimrit. Ai e kishte fituar edhe në qoftë se ai kishte qenë "nicer" mbi popullsinë civile në mënyrë që ata të mund të ndihmojë për të përmbysur Stalinin.

8 Pse japonezët sulmuan bazën detare të Shteteve të Bashkuara në Hawaii? Ajo që çoi në këtë sulm?

Japonezët sulmuan bazën detare të Shteteve të Bashkuara në Hawaii (Pearl Harbor), thjesht sepse ata besonin se Gjermania do të marrë përsipër të Bashkimit Sovjetik në çdo kohë, kështu që Japonia ishte aleat i Gjermanisë donte për të zgjeruar zonën e tyre në mënyrë që ata të planifikuar për të sulmuar Kinën. Por ata nuk mund aq kohë sa Shtetet e Bashkuara mund të largojë ato. Ajo kishte qenë e gjatë disa probleme mes japoneze dhe Shteteve të Bashkuara në det. Japanese menduar se në qoftë se ata mund të marrë nga rruga Pearl liman, ata do të gjeni të lehtë për të marrë përsipër Kinë. Më 7 dhjetor 1941 erdhi me një avion të çuditshme fluturues kundër Pearl Harbor. Askush nuk e mori këtë në Alvar dhe së shpejti erdhi më shumë ajër dhe të rënë bomba mbi Pearl HARBO. Kjo çoi në Shtetet e Bashkuara iu bashkuan allierandes dhe të kërkuar për të ndihmuar të përmbysur Gjermania dhe Japonia.

9 Më tregoni shkurtimisht për pushtimin e Normandisë.

Në vitin 1944, sulmuan Bashkimin Sovjetik me 10 milionë njeriut në Perëndim dhe në Rumani zënë, Bullgarisë, Polonisë Lindore dhe shtetet baltike. Stalini donte një sulm Gjermani nga dy drejtime. Pra, 6 qershor 1944 (i njohur si D-Day) erdhi 4000 anije me ushtarë nga Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe në Francë, ndërsa parachutists zbarkoi dhe pas 24 orësh ka pasur 250 000 burra në bregdetin francez. Ata shkuan në Normandi, gjermanët nuk kishte asnjë shans për t'i rezistuar sulmin. Pas 6 muajsh, ushtritë amerikane në tokën gjermane anglisht dhe.

10 Më tregoni për në fund të luftës në Evropë.

Pas Luftës së Dytë Botërore ka pasur shumë shumë vdiqën këtu është një tabelë e sa në çdo vend:
Siç mund të shihet, kjo ishte një luftë shumë të përgjakshme. Në total ka qenë rreth 29 milionë ushtarë të cilët u vranë. Në përgjithësi ka qenë rreth 66 milionë njerëz. Fundi i luftës në Evropë u zhvillua në 1945 nga Perëndimi erdhi britanikët, amerikanët dhe pushtimin francez ing në Gjermani dhe nga lindja, ata erdhën nga Bashkimi Sovjetik, ata marshuan në Gjermani dhe ajo shkoi shumë shpejt përpara për ta, sepse Gjermania kishte marrë pothuajse të gjithë mbrojtjen Blitzkrieg tyre dhe për luftën e madhe kundër Bashkimit Sovjetik. Hitleri gjithashtu mendonin se ai e kishte shumë më shumë burime se sa ai me të vërtetë kishte. Në këtë sulm kundër Gjermanisë, Hitleri bëri një gabim shumë të madh, ai nuk pranoi të tërhiqej, kështu më shumë do të jetë shkatërruar për gjermanët dhe ata do të gjeni atë shumë më të vështirë pas. Bashkimi Sovjetik dhe inkurajuar shumë nga lindja dhe kështu bëri të tjerët nga Perëndimi. Në pranverën e vitit 1945 u takuan ushtarët nga Amerika dhe sovjetike në lumin Danub. Hitleri fshehur në bunkerin e tij në Berlin, e kuptoi se ai ishte gati për të humbur luftën dhe ai nuk ka dashur të tregojnë dobësinë e tij me një bazë dhe ai nuk ka dashur të rysarna apo amerikanët do të merrni një të mbajë trupin e tij. Pra, më 30 prill, ai kreu vetëvrasje në bunkerin e tij duke ngrënë helm. Ka pasur shumë ushtarë që e ndoqën shembullin e Hitlerit dhe gjithashtu mori jetën e tyre me ose helm apo një goditje në kokë mbi veten e tyre. Edhe një javë pasi Hitleri kreu vetëvrasje dhe Gjermania u dorëzua të gjithë ushtarët të magjepsur për të mos hapur zjarr.

* 11 Çfarë ka ndodhur në Gjermani dhe në Berlin pas luftës?

Gjermanët "pastër me gjak" nuk ishin aq të vështira gjatë Luftës së Dytë Botërore, por ajo ishte vetëm nga fundi dhe pas, ata patën të vështirë. Pas luftës u vendos që hir të Gjermanisë të marrë që të ketë ndonjë ushtri. Pas Luftës së Dytë Botërore, Gjermania u nda në Gjermaninë Perëndimore dhe Gjermanisë Lindore. Gjermania Perëndimore ishte Bonn si kryeqytetin e saj. Gjermania Perëndimore u quajtur edhe Republikën Federale të Gjermanisë dhe Mbretërisë së Bashkuar, Franca dhe Shtetet e Bashkuara vendosën mbi këtë pjesën perëndimore të Gjermanisë, në këtë faqe ju u përpoq për të ndërtuar një shoqëri të re dhe të ekonomisë dhe industrisë shkoi mirë. Ndërkohë, Bashkimi Sovjetik vendosi mbi Gjermaninë Lindore quajtur edhe Republika Demokratike Gjermane dhe Deutsche Demokratische Republik Gjermane (DDR). Kapitali i Gjermanisë Lindore ishte Berlin Lindore. Ai kishte qenë gjithashtu dakord që ata do të ndajnë në Berlin, rusët mori pjesën lindore të Berlinit, dhe Franca, Britania dhe Shtetet e Bashkuara ka marrë pjesën perëndimore. Ishte e ndaluar të kalojnë kufirin në mes të Perëndimit dhe Gjermanisë Lindore, por nuk kishte gardhe kudo mes kufijve vetëm në disa vende, dhe në disa mënyra të vogla (p.sh. në Lübeck), aty nuk ishte edhe një shenjë të vetme që lindi që Ai shkoi në Gjermaninë Lindore. Më keq, ajo ishte në Berlin që udhëtoi për të Murit të Berlinit më 13 gusht 1962, ka pasur një mur 2 metër të lartë me tela me gjemba mbi krye, dhe pas murit ishte një gardh i gjatë pak poshtë përmes vendit. DDR ishte ajo që e kishte ndërtuar atë. Ajo ishte absolutisht e ndaluar të kalojnë kufirin ndërmjet Berlinit Lindor dhe Berlinit Perëndimor, rusët kishin vendosur. Në anën lindore të Berlinit, njerëzit kishin shumë më të vështirë për të marrë ushqim dhe i pëlqente mirë ata nuk të vërtetë komunistët rusë, ose, për ata që nuk lejohen të kenë mendimet e tyre. Kufiri ishte i ruajtur shumë të rëndë në lindje. Ka qenë shumë e shumë që u përpoq të kalonte murin, dhe shumë prej tyre u qëlluan për vdekje nga trupat sovjetike, shumë u përpoq për të hedhur mbi fëmijët e tyre në anën perëndimore, për ata nuk do të duhet të jetojnë në një varfëri të tillë dhe pa ushqim. Më 9 nëntor 1989 Berlinin Lindor nuk mund të ishin të jetojnë si kjo më në mënyrë që ata sulmuan e Murit të Berlinit. Ka pasur disa ditë shumë të vështira para se muri i Berlinit ra, njerëzit ishin rebeluar. Muret u klasifikuar si një nga ngjarjet më të mëdha në Evropë pas Luftës së Parë Botërore 2. Një tjetër gjë që erdhi me rënien e Murit të ishte Bashkimi Sovjetik, i cili humbi të gjithë vendin e tyre ata në pronësi të tilla Polonia dhe Rusia u bë përsëri. Një tjetër gjë që ka ndodhur në Gjermani pas luftës ishte se ata humbën të gjitha vendet që kishin zënë gjatë luftës, dhe Austria u bë e pavarur. Pas luftës, aleatët zbuluan gjithashtu tërë Judejtë që kishin qenë në kampet e përqendrimit, dhe e vërteta e tmerrshme doli në botë. Një tjetër gjë që ndodhi ishte se gjyqet e Nurembergut mori në ato udhëheqësit të Gjermanisë naziste, të paktën atyre që nuk e kishin marrë veten pas humbjes Gjermanisë. Nuremberg Gjykimi ka filluar në vitin 1945 në nëntor. Ata ishin dënuar për krime kundër njerëzimit, atëherë Holokaustit. Totali i dënuar me 22 copa dhe 12 prej tyre u dënuan me vdekje.

* 12 Na tregoni në lidhje me shfarosjen e hebrenjve. Si mund Gjermania naziste arrin të vrarë 6 milion hebrenj?

Shfarosja e hebrenjve, unë mendoj se është një nga gjërat më të këqija që kanë ndodhur në histori. Në fillim Nazistët geto të vogla për Judenjtë dhe nuk kishte ushqim i keq, dhe shumë u bë i sëmurë, kështu që i takonte në një shfarosje mënyrë në fakt ishin shumë të cilët vdiqën. Pastaj erdhi kampet e përqendrimit dhe më pas u bë më e keqja e Judenjve. Si ka që të ndodhë. Së pari, si Judenjtë u dërguan me tren në kushte shumë të këqija në kampet e shfarosjes dhe të përqendrimit. Nuk ishte trenat e zakonshme e tyre për ju, por ajo ishte në vagonë, të cilat janë të mbushura me njerëz, dhe në një qoshe ishte një i hollë do të bëjë nevojat e saj. Ata ishin dhënë qasje në një vend me ujë, por ajo nuk ishte aq shumë për shkak se nganjëherë shkoi ato 5 ditë (ajo mori këtë kohë për shkak se shumica e kampet e përqendrimit ishin në Poloni) në një shtrirje me vetëm pak ujë që ndoshta u zhvillua nga 2-3 ditë. Që ka pasur shumë hebrenj që ishin të vjetra apo të sëmurë ata vdiqën gjatë udhëtimit dhe, kur arritën në kampin e përqendrimit u renditur ata në mënyrë që të dobët dhe të sëmurë të cilët nuk mund të punojnë kishte për të shkuar direkt në kampin e shfarosjes dhe duke u djegur i gjallë apo i vdekur i gazuar, te incizuara ju të vrasë ata, por kjo nuk ishte aq efektive. Pastaj ai ishte Judenjtë që kishin për të marrë kujdesin e flokëve të vdekur dhe bizhuteri. Ata që ishin të shëndetshëm dhe të fortë e kishte për të punuar në fabrika të vendosura përgjatë kampet e përqendrimit, ku i kanë marrë për të punuar me të vërtetë e vështirë dhe ata nuk ishin aq shumë për të ngrënë. Ka pasur edhe shumë që u kapën, u përpoq njerëzit në hulumtim, shumë u torturuan dhe ata që nuk kanë punuar ose bërë diçka të gabuar u qëlluan. Judenjtë ishin gjithashtu ka varreza, ata i vendosi në grumbujt e njerëzve dhe pastaj ndoshta e varrosën të gjithë në një grumbull i madh. Ajo ishte shumë i zakonshëm me tortura në koncentrationslägrarna, në vetvete ishte e gjitha kjo punë dhe kështu me pak tortura ushqim shumë. Shumë vdiq i prodhimit apo vdiq nga uria.
Çifutët nuk kanë shumë për të thënë për ta, ju do të mendoni se kjo ishte për shkak se shumë njerëz më shumë se rojet në mënyrë që ata mund të kenë tentuar një rebelim, por ata ishin të dobët, pasi të gjithë punën dhe rojet ishin të armatosur dhe gjithashtu kishte një qen pak në dispozicion të tyre. Megjithatë, ajo është parë e dëgjuar Judenjtë që kanë mbijetuar këtë kohë të vështirë, unë besoj se ata kanë mbijetuar vetëm për shkak se ata ishin të fortë, arritën në kampet e përqendrimit mjaft vonë dhe kështu që kanë ata me fat.
Por si mund të ndodhi kjo në të vërtetë? Një arsye se e gjithë kjo mund të ndodhë është se nazistët e bëri atë në increments vogla. Para se të filloni me atë nervärdera hebrenjve dhe shumë hebrenj u rrahur dhe Judenjtë që kishin dyqane në pronësi të pasur ato shpartallua. Që ata filluan me geto hebraike. Pastaj erdhi kampet e përqëndrimit dhe nazistët kërkuar të jetë shumë i veçantë me të, ai ishte ndoshta edhe ndoshta një arsye pse të gjitha kampet e përqendrimit ishin në Poloni për të mos donte që ajo të jetë sa më i qartë me të gjitha fabrikat që i bënë kaq shumë trenat e mallrave me njerëz, por ajo nuk ishte vetëm për shkak se ata kishin kampet e përqëndrimit në Poloni, por hekurudhat Polonisë ishin shumë të përhapur në mënyrë që ata të mund të përzënë të burgosurit direkt në pragun e kampet e përqendrimit. Pastaj kështu nuk keni për të shkuar goxha larg me të gjitha të kapur. Sigurisht ka pasur edhe disa kampe përqëndrimi në Gjermani duke përfshirë një Hamburg jashtë. Kjo nuk ishte shumë i matur me këtë holokaust, por ka pasur shumë gjermanë që dinin se çfarë po ndodhte, ata panë trenat në mënyrë të sigurtë dhe ajo u detyrua të hequr të gjitha trenat tjera nga binarët në mënyrë që ajo nuk u rrëzua. Përsëri, unë të supozojmë se propaganda kishte një rëndësi të madhe. Hitleri kishte dhënë atyre më gjermanët të urrejnë çifutët, ai i bëri ata të duken si kundërshtarët. Që ishin aq shumë që vdiq, unë mendoj se më e për shkak se ata ndahen ato dobët dhe të sëmurë, duke vrarë shumë njerëz në çast. Shumë kishin vdekur me siguri në punë e vështirë, por në qoftë se ata ishin më shumë, ata nuk mund të ketë qenë si punë të vështirë para se të mund të thyejnë atë, por ushqimi ende nuk do të jetë mjaft e veçanërisht i mirë dhe kjo sigurisht gjithashtu ishte bërë sëmundje të ngushtë e më shumë, por unë mendoj se pak më shumë do të kishte mbijetuar në qoftë se ata nuk e kishin renditur ato në fillim.

* 13 Pse SHBA përdorur bomba atomike kundër Japonisë? Gjithashtu mendoj se nëse kjo ishte e drejtë ose e gabuar për të përdorur "bombë".

Kjo nuk ishte me të vërtetë e nevojshme për Shtetet e Bashkuara të përdorin bomba atomike kundër Japonisë, që kishte fituar në thelb tashmë luftën. Shtetet e Bashkuara nuk duan të shkojnë rreth të gjitha ishujt e vegjël që Japonia kishin, kështu që ata i realizuar artistikisht ata mund të hedhur në erë një shumë në një herë dhe për të marrë tmerrin e japonezëve si ata tërhoqën direkt në vend që të shkojnë për të gjithë ishujt dhe ndoshta edhe të humbasin disa ushtarë. Japonia kishte lënë ende rreth 2 milion njerëz e betejës-gati dhe një sulmi nga Shtetet e Bashkuara do të kushtojë një shumë për SHBA, kështu që ata e konsideronin këtë si zgjidhjen më të mirë. Amerikanët gjithashtu donte për të treguar se sa të fuqishme ishin dhe se ata ishin më të fortë në botë. Ata gjithashtu donte për të treguar se ata guxuan të përdorin të tillë një armë të fuqishme në këtë luftë. Unë gjithashtu besoj se amerikanët kërkuar për të dhënë përsëri në sulmin japonez në Pearl Harbor dhe të kërkuar për të treguar se në qoftë se ju të heqë dorë nga amerikanët për të marrë përsëri të mëdha. Në këto raste, hera e parë dhe e vetme deri më sot se një bombë bërthamore është përdorur në luftë. 6 gusht 1945 u lirua bombën e parë në metropolet japoneze Hiroshima dhe 3 ditë pas pastaj gusht 9 raste një bombë mbi qytetin e Nagasaki. Më 15 gusht, Japonia u dorëzua dhe lufta ishte e gjatë.
Unë mendoj se kjo ishte e gabuar që Shtetet e Bashkuara e përdorur bombën atomike në një luftë. Për shkak se Shtetet e Bashkuara ishte / është një fuqi e madhe, ata kishin qenë në gjendje për të sulmuar me ushtarët këmbë në vend që të shtyjnë një bombë atomike shpërtheu parë dhe merr shumë jetë atëherë nuk ka fuqi bërthamore ende në o ajrit të paktën sa më shumë, ku për të, dhe edhe sot mund të ju merrni kancerin e lehtë në qoftë se ju jeni në ato zona. Unë gjithashtu mendoj se Shtetet e Bashkuara nuk kishin për të treguar fuqinë e tij me anë të bombës, sepse bëri ato tashmë duke menaxhuar që të jenë të dyja në Evropë dhe lufta dhe pastaj edhe duke fituar mbi Japoni, ata kishin ata gjithashtu e ka bërë nuk e kishte përdorur bombën atomike. Ajo ishte gjithashtu shumë e gabuar që kishte kaq shumë njerëz të pafajshëm të cilët kishin për të kanë për të vdekur. Unë nuk e di nëse Shtetet e Bashkuara paralajmëroi Japoninë e parë dhe tha se në qoftë se ata nuk dorëzohen në mënyrë që ata do të bjerë bomba atomike mbi qytetet, kështu që shumë njerëz do të vdesin. Unë nuk mendoj se është e drejtë në asnjë mënyrë për të marrë armë të tilla të rrezikshme në luftë dhe në mënyrë shumë të vdesin nga një goditje në tru, ajo ishte me të vërtetë frikacak e amerikanëve mendojnë. Fixed io se, ata dëshironin për të siguruar se lufta do të përfundojë shpejt në mënyrë që njerëzit në fund mori qetë, por rastet ISA menduar se nuk ka shkuar aq larg sa për sa njerëz të pafajshëm, dhe se ata mund të ketë bërë atë në një mënyrë të tillë që ata humbën disa ushtarë ( se ata janë njerëz, por të paktën lufta dhe ndoshta do të vdesin për vendin e tyre amë apo u detyruan ata që të kthehet) sesa për njerëzit që kurrë nuk mund të ketë bërë diçka të trashë do të duhet të vdesin. Por në të vërtetë kjo ishte Japonia që ishin të trashë të mjaftueshme për të shkuar në sulm kundër një vendi të tillë të rëndë si Shtetet e Bashkuara.

14 Cilat janë efektet e një bombe atomike?

Gjatë bombave atomike në Hiroshima shpërthimet vranë 129 000 njerëz të drejtpërdrejtë dhe Nagasaki vrarë 70.000 copë e njerëzve.
Një bombë atomike është e përbërë nga një shumë të energjisë, energjia vjen nga të përbashkëta ose të përbashkëta bërthamave të caktuara. Bomba atomike shpërtheu jo më shumë se një bombë të rregullt, por ajo është më pas. Energjia e bombës atomike është i ndarë në faza të ndryshme. Parë, një valë presioni përbëhet prej 40-60% te energjise. Shpërthimi është ai që shkatërron shumicën e shpërthimit, ndërtesat e zakonshëm nuk mund të trajtojë presion pa thyer poshtë, presioni është edhe shumë e madhe për popullin dhe ata që janë pranë vdekjes. Presioni mund të arrijnë një shpejtësi prej disa 100 km / h. Pastaj, rrezatimi ngrohjes dhe përbëhet nga 30-50% të energjisë. Rrezatimi termik është përhapur e ndryshme për shkak të motit që është, në qoftë se është me diell ajo përhapet më tej. Rrezatues ju bën të merrni dëme të ngrohjes dhe në të keqe mund të bëhet i verbër. 5% e energjisë së rrezatimit jonizues dhe 5-10% e energjisë është mbeturina radioaktive. Mbeturina radioaktive do të mbetet në ajër kohë pas shpërthimit, dhe kjo është shumë e rrezikshme për të marr frymë. Mbeturina radioaktive mund të merrni kancerin. Një gjë e fundit që mund të vijnë me një bombë bërthamore është EMP (Elektro magnetik Pulse) që është e padëmshme për njerëzit, por ajo rreh nga më elektrike në këtë zonë. Kështu, një bombë atomike e rrezikshme në shumë kushte, ajo shkatërron shumë.

* 15 Ajo që filloi Luftën e Dytë Botërore dhe se si është e lidhur për të parë? Çfarë ngjashmëritë dhe dallimet ekzistojnë ndërmjet dy luftërave? (Ex:? Çfarë janë dallimet në frontin perëndimor në vitin 1940 në krahasim me 1914)

Lufta e Dytë Botërore filloi ashtu si çdo luftë tjetër nuk kishte vend apo dikush që donte të kishte më shumë pushtet dhe më shumë tokë për popullin e tij si Hitleri donte më tepër lebensraum për gjermanët e tyre të pastër me gjak. Dikush mund të thotë se Lufta e Dytë Botërore është një vazhdim të parë. Kjo ishte Lufta e Parë Botërore ka pasur një fund të keq, se Gjermania ka humbur shumë dhe kjo ishte një småspänt pak midis vendeve gjatë periudhës midis dy luftërave. Një tjetër gjë që e bëri luftën e dytë botërore filloi ishte se nazistët donin hakmarrje nga humbja e Luftës së Parë Botërore, dhe ata ishin shumë të pakënaqur me Traktatin e Versajës. Kur Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani, ai filloi të ndërtojë një ushtri të madhe, së pari në fshehtësi, por pastaj publikisht. Për shkak se Britania dhe Franca nuk duan një luftë të re të madhe Gjermani kështu që le ta ndërtojë një mbrojtje, por ai nuk ishte mendimi i Hitlerit, ai donte një ushtri të fortë sulmuar si ai ishte në gjendje të marrë dhe të pushtuar tokat e Lindjes. Para se Hitleri mori Poloni kështu që ai pushtoi një shumë të mesazhit në lindje, të tilla si Çekosllovakia pa luftë, ai u dha leje nga Britania e Madhe dhe Franca edhe një herë. Por kur Hitleri shkoi në Poloni, dhe e mori atë, e mori Franca dhe Britania e mjaftueshme dhe shpalli luftë me Gjermaninë
Ka shumë ngjashmëri dhe dallime në mes të dy botë këtu janë disa: Ishte Gjermania që filloi Luftën e Dytë Botërore, por ka pasur disa arsye që çuan në Luftën e Parë Botërore filloi, por mund të thuhet se ishte Gjermania e cila ka filluar para luftës dhe të pajisur atëherë ai u bë çdo vend tjetër të shqetësuar dhe filloi për të pajisur veten (por që ishte kur Parimi vrau çiftin mbretëror austriak si filloi lufta).
Ishte pothuajse e njëjta vendet që luftuan kundër njëri-tjetrit. Në njërën anë ishte Bashkimi Sovjetik, SHBA dhe Franca (Antantës gjatë i pari dhe aleatët në dytë) dhe nga ana tjetër, Gjermania, Italia (i cili kaloi në anën e Antantës në fund të parë), Austria (që nuk ka të vërtetë të mbështeteni në të dytë për ata i përkisnin Gjermanisë si një vend të gjerë), Japonia (i cili nuk ishte me të vetëm të tjerët e parë) dhe të gjitha shtetet e Gjermanisë Lindore që e kishte marrë (Fuqive Qendrore gjatë e parë dhe të fuqive të Boshtit gjatë Dytë).
Një ngjashmëri që është pothuajse e qartë por që ka ndodhur shumë më tepër në luftën e parë dhe të dytë botërore ishte se ishin në sasi të cilët vdiqën. I pari vdiq 9.906.000 copë trupa dhe gjatë të dytë 25 milion ushtarë të. Lufta e Dytë Botërore ishte shumë më i përgjakshëm dhe shumë më tepër vdiq, unë mendoj (pothuajse e sigurtë) se kishte disa civilë të cilët vdiqën gjatë dhe kjo ndoshta ishte shumë e shumë për shfarosjen e hebrenjve.
Një ngjashmëri e madhe është se në të dy luftërat Shtetet e Bashkuara të shkuar në dhe të ndaluar ata, edhe pse Shtetet e Bashkuara është shumë frikacak, ata nuk e ka ndihmuar në një moment para se ata u bënë të rrezikuara. Në Luftën e Parë Botërore Shtetet e Bashkuara nuk e deri në Gjermani e kishte sulmuar anijet e tyre me qytetarët amerikanë në bord, dhe kur ata i dërguan një mesazh në Meksikë dhe sugjeroi se ata do të sulmonin Shtetet e Bashkuara, e cila së pari shkoi në Shtetet e Bashkuara dhe ndihmoi kur tashmë shumë kishin vdekur. Në Luftën e Dytë Botërore, e jo Shtetet e Bashkuara me vetëm japonezët kishin sulmuar Pearl Harbor, edhe pse ata ndihmuan për t'i dhënë fund luftës dhe se aleatët fitoi.
Një tjetër ngjashmëri është se Aleate / Antantës fitoi dy luftëra, dhe se Gjermania humbi shumë. Gjatë parë ishte Gjermania me një pjesë e madhe e ushtrisë së tij, ka humbur vendin (siç bënë edhe ata të 2), dhe ishte i detyruar mirëkuptim shumë para në dëmshpërblime. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, ata humbën fuqi totale dhe Gjermania ishte e ndarë dhe ka qenë nën kontrollin e aleatëve, ka një dallim të pas Luftës së Parë Botërore, Gjermania kishte ende për të vendosur për veten e tyre pak, por pasi i dyti e mori Qeveria gjermane asnjë pushtet sepse ishte britanik, francez, sovjetike dhe amerikane qeveria që ka pushtetin mbi Gjermaninë. Efter andra världskriget var Tyskland två land: östtyskland och västtyskland, men efter första var det bara ett land.
På västfronten under 1: a världskriget hände det inte mycket, först gjorde Tyskland ett blixtkrig mot frankrike och gick i en båge genom Belgien som var neutralt (precis som i andra världskriget), sedan grävde man ner sig i skyttegravar och låg och sköt på varandra utan att komma någon vart. Men där emot under 2: a världskriget lyckades Tyskland med sitt blixtkrig och lyckades tvinga de franska soldaterna till havet där dem flydde till England i båtar.
Under andra världskriget hade Sverige en mycket större roll för vi hade tillgång till järnmalm och lät tyskarna transportera soldater och vapen upp till Finland.
Under andra världskriget var det på östfronten det hände mest, där var det blodigast och många dog där, det var Tyskland som startade kriget på östfronten genom att förråda deras och Sovjetunionens pakt att inte anfalla. Under första världskriget var det mycket rörligt på östfronten och det var mest Österrike-Ungern som slogs mot Ryssland.
Under båda krigen kom det en massa nya vapen som t.ex. första kom u-båten, kulsprutor, tanks, flygvapen och olika sorters gaser. Under andra världskriget hade det självklart alla dem här grejerna utvecklats, men under andra världskriget kom det även bazookas, V-2 raketer, eldkastare och atombomben som man såg hur farlig den kunde vara vid attackerna i Japan.

Egna tankar

Detta har varit ett roligt och intressant arbete att jobba med, jag brukar oftast tycka att vi får ganska lite tid på oss att jobba med något arbete men det här har vi haft alldeles gott om tid. Med det här arbetet har jag även tagit hjälp av min mormor och frågat hon lite saker, för hon föddes i Tyskland och växte upp under andra världskriget, det har varit väldigt intressant att lyssna på vad hon har haft att säga.
Andra världskriget är en av de hemskaste sakerna ja har hört om, alla dem här judarna som dog i koncentrationslägren. Vad hade dem egentligen gjort mot Hitler? Jag förstår egentligen inte hur alla människor lydde honom. Men att han själv hade samvetet att ta livet av så många oskyldiga människor, jag vet att han hade en psykisk sjukdom, men då är frågan ännu större hur kunde man lyssna på en man som är så sjuk. Det måste väl ha varit någon annan i hela Tyskland som hade kunnat försöka att hjälpa folket när det var som svårast med pengar och arbeten istället för en person utan samvete. Det krävs nästan att man har varit med själv för att kunna föreställa sig de här hemska sakerna som hände och verkligen känna desperationen efter någon som kunde hjälpa till att få tag på jobb och pengar att försörja sin familj med. Jag kan knappast förstå hur vissa judar har lyckats överleva den här sjuka tiden, även om man var stark fysiskt behöver inte det betyda att man var stark psykiskt, att klara av att se så många sjuka och kanske till och med gamla slita så hårt och plågas. Även att skiljas från resten av sina familjemedlemmar och inse att dem har blivit ihjäl gasade eller uppeldade. Sedan se någon skjutas ihjäl eller dö av utmatning framför ögonen på dem, och hur kunde vakterna klara av att se och göra allt det här dem borde också ha varit psykiskt sjuka eller så var de så rädda at de inte vågade säga emot och ja tror det var även var vissa vakter som mådde riktigt dåligt av det här. En sak jag inte förstår är hur dem som är nazister i dagens läge tänker med. Dem borde ju ha hört talas om vad som hände med judarna på riktigt och hur kan dem tycka att Hitler var en bra människa, jag förstår att vissa vill ha speciella frisyrer eller liknande men att kunna vara nazist det är oförklarligt. Det enda som var bra med dem här krigen, fast det var egentligen inget jätte positivt med det. Det är att de som blev dödade eller skadade under kriget gick vissa till forskning och man kunde kanske hitta nya mediciner och liknande men det är fortfarande inte bra att människor behöver dö för en sjuk man som är maktgalen och saknar med känsla. jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om att England och Frankrike före kriget, på ett sätt var det bra att de inte gick in och stoppade Hitlers framgång förrän Polen och undvikte ett krig men det kom ändå senare. Men det var ändå bra att de gick in efter Hitler intagit Polen för tänk om han hade fortsätt att gå och ta över en massa oskyldiga länder. Men man tänker även hade det inte gått att gå in på ett tidigt stadium och stoppat Hitler utan att det hade blivit ett jätte stort krig. För Tyskland hade inte så mycket att komma med förrän Hitler hade börjat bygga upp armén igen, men det var ingen som kunde veta hur det här skulle sluta, man kanske trodde att ett krig aldrig skulle komma, man hoppades på det i alla fall. En annan sak som var bra det var att de allierande vann, fast jag tycker inte om sovjets sätt att styra Östtyskland och Östberlin, det kunde ha varit bättre. För tänk om nazisterna hade vunnit och nazismen skulle vara en huvud ideologi i hela världen och jude utrotningen fortsatte, fast vid det här laget hade det nog inte funnits så många judar kvar, men även homosexuella och andra drabbades även, jag vet inte om jag hade velat leva med det, men man vet inte riktigt hur man själv skulle handla, med all propaganda och de hemliga poliserna så om man sa något kunde man bli dödad. Några som var fega var USA (både under första och andra världskriget) de gick inte in förrän de själva blev hotade, eftersom USA var så starka kanske dem hade lyckats avgöra kriget mycket fortare och lika många civila kanske hade sluppit att sätta livet till. Jag hoppas att något sådant här aldrig händer igen…
Anders Johansson

ANDRA VÄRLDSKRIGET , 3.0 out of 5 based on 60 ratings
Vlerësoni DYTË WORLD WAR


Related schoolwork
Nedanstående är skolarbeten som handlar om ANDRA VÄRLDSKRIGET eller som på något sätt är relaterade med ANDRA VÄRLDSKRIGET .

10 Responses to “ANDRA VÄRLDSKRIGET”

 1. dalleknalle on 06 Feb 2009 at 1:27 fm #

  Den var bra, men använd styckeindelning (Y)

 2. Ekkerman on 29 Apr 2009 at 7:12 em #

  Många bra influenser. Håller dock med Dalleknalle. Använd styckeindelning, tänk på stavning och dela upp meningar, både för att göra det lättare att läsa och för att ge ett bättre intryck.

  = D

 3. Wiccini on 14 Maj 2009 at 8:53 em #

  Mycket bra innehåll och egna tankar. Det skulle vara ännu bättre om du rättar stav- och grammatikfel. Som “dem” ska vara “de” i 98% av fallen. Dina egna tankar var bra men kunde ha varit kortare, blir ganska enformigt efter en stund…

 4. klara on 31 Mar 2010 at 9:53 em #

  skitbra ju!

 5. caro on 26 Maj 2010 at 10:39 fm #

  mkt text
  men vem började allt
  bra fakta

 6. claudia on 07 Dec 2010 at 10:40 fm #

  mycket bra fakta, men exakt vilka menas med de renblodiga tyskarna? om du menar den heltyska befolkningen, så stämmer de inte helt att de hade det bra. Många städer de bodde i bombades ofta, hungern var också ett stort problem, pappor var ute i krig/krigsfångar och ofta visste man inte om de levde ens. Min morfar och många andra pensionärer jag känner i Tyskland berättar om händelser och trauman de upplevt som barn — så hemska saker som vi knappt kan föreställa oss.

 7. Olof on 16 Feb 2011 at 10:42 fm #

  Kära Anders

  Jag är ganska säker på att du inte fått med alla orsaker över varför Japan attackerade Pearl Harbor. Japan var en militärmakt under mellankrigstiden och förde krig mot syd-ost Kina för att expandera sitt herravälde; än var Japan ingen demokrati ~ det var en diktatur. Hursomhelst ogillade USA detta krig av olika orsaker och bad Japan att avsluta kriget annars skulle USA lägga sig i. Japan vägrade. USA kapar då olje tillförseln till Japan då Japan måste svara med att starta ett krig mot USA, annars skulle Japan riskera att kollapsa som nation.

  MVH // Olof

 8. Sanna on 09 Apr 2011 at 6:28 em #

  Toppen, men hitler dog inte av gift? Han sköt sig, han och hans fru sköt sig i hand skyddsrum (Bunkern) :)
  Annars jätte bra

 9. emma on 22 Maj 2011 at 11:39 fm #

  Jättebra! :)

 10. zune on 01 Dec 2011 at 5:49 em #

  det hade varit bra om man tog med vad som hade hänt om attentaten mot hitler lyckats ! : D

Kommentera ANDRA VÄRLDSKRIGET

« | »