.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Trashëgimia e antikitetit - 10 pikat atëherë dhe tani

Subject: Historia

* Teatër / Drama

Dy degë të reja janë zhvilluar kryesisht në antikitet - komedi dhe tragjedi.
Edhe Kori kishte një rol qendror në zhvillimin e teatrit.
Për më tepër, duke pasur parasysh dizajnin vendosur gjithnjë e më të rëndësishëm, kështu që nëpërmjet përdorimit të maskave të tilla dhe props të tjera.
Sot, Skenografi një rol të rëndësishëm në grupe, në mënyrë për të rritur përvojën e spektatorëve.
Komedi është sot një nga më të zhanret, si në teatër dhe film.

* Shkenca

Ata filluan të mendojnë më tepër palidhur në fe.
Teoritë shkencore ishin nënshtruar kritika, diskutim dhe shqyrtim në një mënyrë që nuk ka qenë më parë i zakonshëm por është tani një praktikë e pranuar gjerësisht në Perëndim.

* Matematikë

Një matematikan i shquar, Pitagora, formula e përdorur gjerësisht sot kryesor i të cilit - Teorema Pythagorean.

* Demokracia

Grekët e lashtë ishin njerëzit e parë që e përkushtuar veten për ne gjëra mjaft të dukshme si e lirisë së mendimit dhe të shprehjes.
Megjithatë, jo demokraci në kuptimin tonë moderne të kohës ku kishte vetëm njerëz të lirë të moshës 20 ose mbi të cilët mori për të marrë pjesë në marrjen e vendimeve.
Jashtë qëndroi gra, skllevër dhe emigrantë - një ndarje që vazhdoi në botën perëndimore dhe në të viteve 1900.

* Librat

Letërsi tre formulat themelore - epike, poezi dhe dramë - u ngrit në kohët e lashta dhe vazhdon edhe sot.

Epik: Letërsi Kasas
Një mesin e epike, epike, e përdorur në kohët e lashta.
Zgjasë poezi narrative në vargun e zbrazët, të tilla si Odisea.

Poezi:

Tekste të shkurtra që janë të destinuara për të përcjellë një imazh dhe një ndjenjë, shpesh një të subjektiv.
Shembuj të një poeti antike është Sapfo.

Drama:

Punon të destinuara për punën publike. Për shembull Antigona

* Filozofi

Sokrati ishte një prej filozofëve të lashtë.
Ai paralajmëroi dhe inkurajuar të menduarit e lirë dhe kërkimin për njohuri, të cilat mund të shihet si një revoltë kundër shoqërisë të së ardhmes.
Kjo u vlerësuar, megjithatë, nga brezi i vjetër qeverisës, i cili përfundimisht e kishte atë ekzekutuar.
Sokratit idetë e lirë të menduarit dhe rëndësinë e dijes mund të shihet si një fillim i mirë për herë të ardhshme vlerave filozofike.

Shembuj të mëtejshme të filozofëve bashkëkohorë Platonit dhe Aristotelit.

* Edukimi

Platoni dhe Aristoteli themeloi një arsim të lartë, shkollat ​​që shërbyen si model për universitet bashkëkohor. Platoni e quajti sistemin e tij për Akademinë, një koncept që ende e njohur.

* Mjekësia

Mjekësia moderne ka qenë djepi i Greqisë së lashtë.
Një nga më të famshme është Hipokrati, mjeku i cili themeloi një shkollë mjekësore në ishullin Kos.
Atje, nxënësit mësojnë për të bërë ushtrime diagnoza bazuar dhe vëzhgimet në vend se vetëm teori.
Në mënyrë të ngjashme, programet e sotme ndërtuar.

* Roli i grave në shoqëri

Greqia e lashtë ishte një shoqëri dukshëm mashkull.
Gruaja ishte përmes jetës një të vogël, pa të drejtë vote dhe nuk kishin të drejta civile.
Detyra e saj ishte që të sigurojë për familjen dhe fëmijët.
Qëndrim i ngjashëm me femrat ka mbijetuar në shoqërinë tonë moderne; E drejta e votës për gratë është futur, për shembull, prania deri 1921 në Suedi, dhe u desh deri 1960 para grua filloi me zell për të lënë rolin e tij si amvise për të arritur nga të tregut të punës të dominuar nga meshkujt.

Megjithë klimën e ashpër sociale që mbizotëronte për grua në kohët e lashta, ka qenë ende ata të cilët
guxuar të rrinë zverkun e tyre jashtë.
Një nga këto ishte poet Sappho, që sipas disa interpretimeve mendimet dhe ndjenjat e ndërmjetësuar
rreth dhe për gratë.

* Gjuha

Rreth të viti 800 para Krishtit Grekët e mori alfabetin fenikas, që përmban vetëm bashkëtingëllore.
Alfabeti ishte përshtatur më pas nga duke përfshirë shtimin e zanoreve.
Është kjo që përbën bazën e alfabetit tonë moderne, dhe rrjedhimisht grekët e lashtë një pjesë të madhe në kulturën tonë moderne!

based on 13 ratings Trashëgimia e antikitetit - 10 pikë, atëherë dhe tani, 2.2 nga 5 bazuar në 13 vlerësime
Rate trashëgimi e antikitetit - 10 pikat atëherë dhe tani


Related schoolwork
Projektet e mëposhtme janë shkollave që kanë të bëjnë me trashëgiminë e antikitetit - 10 pikë, atëherë dhe tani, apo në asnjë mënyrë në lidhje me trashëgiminë e antikitetit - 10 pikë atëherë dhe tani.

Lini një trashëgimi të antikitetit - 10 pikë atëherë dhe tani

« | »