.nu

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Astronomi

Subject: Astronomi

Astronomi

Astronomi është studimi i dy organeve të mëdha dhe të vogla. Dikush mund të studiojnë trupat qiellorë në mënyra të ndryshme, për shembull me dylbi ose me sy të lirë. Dikush mund të marrë fotografitë e tyre. Si bazë të vëzhgimeve mund të bëhet shumë modele të ndryshme të planeteve të ngjashme me shembullin e një balte. Ata gjithashtu mund të përbëhet nga matematikë dhe formulat. Këtu janë disa çështje që hasen në të gjithë mijëvjeçarë:
- Sa i madh është toka?
- Pse janë ditët më të shkurtra në dimër se në verë?
- Sa të mëdha janë yjet?
- A janë të gjitha yjet po aq larg?
- Sa i madh është universi?
Disa nga pyetjet në ditët e sotme mund të jetë krejt në mënyrë të sigurt. Të tjerët janë ende pa përgjigje.
Këtu është një pyetje që ju keni gjetur përgjigjen: Cila formë është Toka?
Në Greqinë e lashtë, ata kishin kuptuar se toka ishte e rrumbullakët. Kjo mund të shihet nga sails një anije e janë të dukshme larg në det para se të shikoni byk vetë. Eratosthenes mund edhe të kuptoj se sa e madhe ishte bota.

Botërore Piktura
Botëkuptimin gjeocentrik.
Astronomi grek Ptolemeu kishte. Ai jetoi rreth 1900 vjet më parë (100 vjet). Ai imagjinuar se të gjitha yjet ulur në një sferë, një lloj të mbuluar rrumbullakët qelqi që rrotullohet rreth tokës. Brenda ai mendonte globuset dytë qelqi, secili duke lëvizur në mënyrën e vet. Më të afërt në Tokë ishte Hëna, atëherë si Merkuri dhe Venusi ishin affixed. Jashtë atyre erdhën sferë diellit, dhe jashtë Marsi, Jupiteri dhe Saturni sferat. Për shkak se toka ishte vendosur në mes të quajtur kështu që kjo qasje për botëkuptimin gjeocentrik, që është, me Tokën në qendër.
Botëkuptim heliocentrik.
Nikolaus Kopernikus ishte i interesuar në çështjet astronomike. Ai argumentoi se bota nuk mund të ketë qenë ndërtuar në mënyrë që Ptolemeu kishte në mendje. Koperniku menduar se planetet dhe yjet "Mocioni mund të shpjegohet më mirë në qoftë se ne supozojmë se ajo është dielli e cila është në qendër të botës dhe toka është një nga planetet. Botëkuptim Kopernikan quajtur pikëpamjen heliocentrik botërore si dielli është në qendër. Helios do të thotë dielli në greqisht.
Eratostheus
Eratosthes greke gjetur një mënyrë për të llogaritur madhësinë e tokës. Ai vërejti se dielli duket se qëndrojnë në lartësi të ndryshme në vende të ndryshme deri në jug. Ai mendonte se ajo mund të jetë për shkak se toka është e rrumbullakët, dhe pastaj ai mund të mjaft me kujdes të llogaritur se sa e madhe është Toka.

Në të njëjtën kohë, si dielli shndriste drejt poshtë lapidar edhe Aswan në Aleksandri krijuar një hije që Eratosthenes ishte në gjendje për të matur. Duke përdorur matematikë, ai e kuptoi se kënd e hijes përgjigjej 1/50 herë rreth botës. Perimetri i Tokës është pra rreth 50 x 800 km = 40000 km ose 4,000 mil.

Sezonet dhe Ditët

Stinët, anim e Tokës aks dhe Gjatësia
Ne kemi sezonet e ndryshme të boshtit të Tokës është tilted. Çdo revolucion i tokës rreth diellit merr një vit. Toka po ashtu rrotullohet rreth boshtit të saj dhe kjo është arsyeja pse ne kemi natë e ditë. Ajo merr 24 orë për Toka të rrotullohet një herë rreth vetes. Kur toka sillet rreth diellit, kështu që gjithmonë të mbështetet në të njëjtin drejtim. Pra, Poli i Veriut duhet gjithmonë të vënë në lart. Veriore hemisferën anohet gjithmonë pak në të majtë. Kur toka është në anën e majtë të diellit për të marrë hemisferën jugore më shumë diell se hemisfera veriore merr. Pastaj ju merrni ato në verë hemisferën jugore, ndërsa ne jemi në hemisferën veriore dimrit merr. Në solsticin veror është dita më e gjatë dhe më e shkurtër në të solsticit të dimrit. Gjatësia e ditës të ndryshojë me shpejtësi në vårdagsjämning dhe höstdagsjämning. Për Krishtlindje dhe mes i verës ndryshuar slowest në "fytyrë" kohë.

Hëna

Ajo merr rreth katër javë që Hëna të rrotullohen një herë rreth tokës (një muaj) ajo gjithmonë e kthen të njëjtën anën drejt tokës. Kjo është për shkak se ajo rrotullohet një herë rreth boshtit të saj, ndërsa ajo rrotullohet raundin tokë. Ajo quhet rotacioni lidhur. Nëse ju shihni hënën nga toka, nuk ka mbrapa. Ishte vetëm kur anijen Luna 3 rrumbullakuar hënën në tetor 1958 si u tha se si hëna shikuar prapa. Hëna reflekton dritë nga dielli. Dritat nuk kanë dritën e tyre. Vetëm një pjesë e dukshme e fytyrës së hënës. Kjo varet se si drita godet hënën si ju shihni pjesë të ndryshme të fytyrës së hënës. Ka faza të ndryshme. Nëse drita vjen drejt nga ana e kështu ajo bëhet e hënë. Nëse hëna është mes diellit dhe tokës kështu që do të jetë një muaj i vetëm. Ku vetëm një shirit të vogël e hënës. Kur toka është mes diellit dhe hëna bëhet e hënë e plotë dhe pastaj ju të shihni të gjitha dritë e që godet hënën. Nëse ju shikoni me dylbi kështu që ju mund të shihni detajet e sipërfaqen e Hënës. Kur ajo është e male aq të dukshme hënë dhe kratere si hijet të bëhet më e qartë kur është fjala nga e ana. Në hënë të plotë, si fushat më të mira të parë, apo dete si ato janë quajtur edhe. Nuk është e pazakontë që ajo do të errësojë.

Dobësim dhe përmbytjes (Tide)

Batica është një fenomen më të madh në botë. Arsyeja se ka Tides është më së shumti e gabuar hënor (ose merita), por edhe dielli të hyjë në lojë. Për shkak të hënës dhe të tërheqë dielli masë ujë nga një vend në tjetrin. Kur uji është në më të ulët të saj në një vend të quajtur dobësim. Ujit në anën e hënës u tërhoq drejt hëna për tërheqje hënor është më i madh sesa në pjesën tjetër të tokës. Prandaj është më në hënë se ajo ka në vende të tjera dhe kjo do të përmbytjeve atje. Ujit në anën tjetër të hënës është prekur nga një forcë më të vogël, mesatarisht, dhe kur uji është jashtë dhe kjo do të përmbytjeve atje. Kur vetëm hëna ndikon uji është shumë e lartë, ajo është quajtur lumi. Kur dielli tërhequr në një drejtim dhe hëna është tilted në lidhje 90 nga dielli është nipflod. Kur të dy dielli dhe hëna tërheq në të njëjtin drejtim është valën pranverë.

Teoria e Big Bengut dhe Sun

Big Bang
Kur Edwin Hubble studiuar dritë në distancë në fillim të viteve 1900, ai bëri një zbulim të mahnitshme. Ai zbuloi se galaktika jonë nuk ishte i vetëm. Por ai zbuloi jo vetëm se. Ai gjithashtu gjeti se galaktikat janë hequr. Ata largësinë më të lëvizur larg nga ne, më shpejt se të tjerët. Gjithë në këtë mënyrë kuptohet se universi po zgjerohej. Një teori që ishte relativisht i ri për herë të. Të mendojnë se galaktika jonë ishte në qendër, dhe se të gjitha galaktikat e tjera duke u larguar nga ne nuk është aq logjike. Por kjo është joshëse për të besuar atë. Ajo ka qenë në krahasim me universin me pika në një tullumbace që lëviz larg kur ju të hedhur në erë atë. Por në qoftë se universi po zgjerohet gjatë gjithë kohës ajo duhet të ketë qenë shumë, shumë më pak para. Por si mund të ketë qenë? Pastaj filluan mendimet e një urexplosion kur u formua e tërë gjithësia. Është quajtur Big Bang, ose zhurmë e madhe, dhe u desh pak më shumë se 12 miliardë vjet më parë besohet.

Sun
Dielli është ylli ynë më i afërt. Në krahasim me yjet e tjera, ajo nuk është aq e ndritshme dhe të mëdha. Por për shkak se Toka është aq afër diellit në mënyrë që drita ende shumë e shumë prej saj. Ngrohjes dhe të lehta nga dielli është thelbësor për jetën. Pa të nuk do të kishte jeta në Tokë. Kjo është për shkak të ngrohjes e diellit si ajo shkëlqen. Ajo është rreth 6000o C në sipërfaqe diellore dhe kjo shkakton që ajo të bëhet verdhë. Yjet që janë me të vërtetë të nxehtë janë të bardhë ose kaltërosh-bardhë, ndërsa ata që janë pak më ftohtë se Dielli ketë një ngjyrë më e kuqe. Nuk ka reagime të vazhdueshme bërthamore brenda diellit dhe kjo është arsyeja pse ajo merr në mënyrë të nxehtë. Është si një mega bimë të mëdha të energjisë bërthamore kanë karburantit në mënyrë që ajo zgjat për disa miliardë vite.

Njollat ​​e diellit janë zona në sipërfaqen diellore, ku është e ftohtë. Por ata janë ende shumë të nxehtë, për 4000o C, por jo aq e nxehtë në krahasim me pjesën tjetër të diellit dhe kjo është arsyeja pse ata duket e errët.

Planetet

Mercury
Merkuri është planeti më i thellë në sistemin diellor dhe më të afërt të diellit, dhe ajo u besuar gjatë se ishte i humbur. Ajo ka qenë i njohur për më shumë se 5000 vjet. Merkuri është një planet i vogël., Rreth një e treta e madhësisë së Tokës. Kjo është edhe më e vogël se Jupiteri hënë Ganymede! E parë nga Toka duket si një yll i fortë Mercury shkëlqim që ju mund të shihni vetëm para lindjes së diellit dhe pas perëndimit të diellit. Merkuri është e vështirë për të parë pse qarqet deri në afërsi të diellit dhe pastaj zhduket lehtë në rrezet e diellit. Merkuri është më e lehtë për të vëzhguar, kur ajo është në gjysmë të rrugës në mes të Tokës dhe Diellit. Kur ajo shfaqet si një pikë të vogël të zi në sipërfaqen e Sun. Zakonisht, ju shihni paraqitje e shkurtër vetëm mbi horizont.

Mercury duket si hëna tonë dhe gri, globit pa jetë guri është e mbuluar me kratere dhe male. Ka edhe disa fusha me një numër mjaft të vogël të kratere. Këto janë oqeanet krejtësisht të ndryshme në hënë, por nuk është një pellgu gjigant formë unazë-quajtur Pellgut Caloris, me diametër të saj prej 1400 km kujton Mare Orientale në Hënë. Të dy kanë qenë ndoshta formuar nga meteroitnedslag madh. Ajo është gjetur edhe flukset lavë në Merkur, dhe malet dhe fusha e mbuluar me pluhur pluhur. Planet duket se ka ndjekur shumë njëjtin kurs të zhvillimit si hënës me një bombardim të madh dhe flukset lavë të rënda gjatë årsmiljarden parë pas formimit. Nuk ka prova për të sugjeruar se Mercury është e ndarë në pllaka që tokën. Ashtu si hëna është e kratereve më të re u përmbys nga zonat më të lehta. Masë e Merkurit është 3.3 x 1023 (0.33 katrilion) kg ose 0.4 masa e Tokës. Diametri i saj hani rreth 4 879,4 km. Distanca mesatare të diellit është 57.909.175 km. Megjithëse Merkuri është shumë afër diellit kështu që mund të merrni shumë të ftohtë në disa vende në disa pika. Ajo mund të marrë deri në -180 ° C në vendet dielli nuk shndrit. Çmimi më i lartë në Merkurit mund të arrijë deri në 430 ° C, por sepse Merkuri është aq atmosferë jashtëzakonisht i hollë zhduket ngrohjes pothuajse aq shpejt sa vjen. Një Merkuriusår është 87.97 ditë Earth dhe ditë Mercury është sa më shumë që 58,65 ditë Earth. Ata i dhanë emrin pas të dërguarit të flotës-shpejtë e perëndive Hermes (Mercury). Një gjë e çuditshme për Merkurit është se periudha rotacioni është pothuajse 2/3 e rotacionit. Periudha Rotacioni është 88 ditë Toka dhe periudha rotacioni është 59 ditë Earth. Periudha Rotacioni tregon se sa larg një Merkuriusår është, apo se sa kohë duhet për planet për të udhëtuar një herë rreth diellit. Ora Rotacioni tregon se sa kohë një ditë Merkuri është, apo se sa kohë duhet për planet për të rrotullohen një herë rreth boshtit të saj.
Vitit 1991 është zbuluar me radio teleskop të fortë që ka pasur akull në polet Mercury-së, që do të thotë se mund të ketë qenë e ujit në Mars. Uji është marrë ose nga një kometë të rrëzuar, ose ka nëntokësore të ujit.

Venus
Planeti Venus është planeti i dytë nga dielli. Venus është më e ngjashme me masë Tokës dhe madhësisë. Venus është ajo që Toka do të ishte në qoftë se ajo kishte një orbitë më afër diellit. Në fillim ajo ishte shumë e nxehtë në Venus. Që nga ajo u formua në gazrat e ndryshme, psh. a. dioksidi i karbonit. Dioksidi i karbonit bërë atë hotter, nga rrezatimet termike nga planeti reflektuar mbrapa. Për shkak të ngrohjes formuar edhe më shumë dioksid karboni. Venus re e dendur të mbuluar që janë në të gjithë planetin e bën aq shumë rrezet e diellit është reflektuar mbrapa në hapësirë. Për shkak të kësaj ju mund të shihni Venus shumë e lehtë.

Venus është emëruar pas një perëndeshë greke e dashurisë. Ajo i ngjan një yll të ndritshme blu. Venus në masë është 0.82 masa Earth ose 4.87 x 1024 (4.87 katrilion) kg dhe diameter është 12.104 km. Distanca mesatare të diellit është 108208930 km. Venus është e dukshme para lindjes së diellit dhe pas perëndimit të diellit. Kjo është për shkak se qarqeve kaq afër diellit. Kjo është pra zakonisht quhet ylli i mëngjesit dhe yll mbrëmje, edhe pse kjo nuk është një yll. Ajo është quajtur kështu për shkak se ajo është në dukje vetëm për rreth tre orë para rritet dielli dhe rreth tre timamr pasi dielli perëndoi. Në kohët e lashta është besuar se ka qenë dy trupa të ndryshëm qiellor. Morning Star Venus quajtur Fosfor, dhe ylli mbrëmje Venus quhej ylli i mbrëmjes. Venus Ora rotacioni është shumë e gjatë. Kjo është më shumë se periudha të rotacionit. Periudha Rotacioni është 243,02 ditë Earth dhe periudhë orbitale është 224,7 ditë Tokë. Një ditë Venus është pra më tepër se Venuses. 96% të atmosferës Venus përbëhet prej dioksidit të karbonit. Atmosfera në Venus është aq e dendur që presioni është aq i lartë sa në fund të fund të detit. Temperatura Venus e sipërfaqes është rreth 500 ° C, pra më i ngrohtë se ajo është në Merkur, dhe ai vret një njeri në të njëjtën kohë.
Earth
Toka është planeti vetëm në sistemin tonë diellor ku ka jetë. Deri më tani ajo nuk ka gjetur jetën në një tjetër aeroplan. Ajo që ne e dimë se duhet të jetë e ajrit, ujit, dioksidi i karbonit dhe mundësisht një klimë të butë që jeta të lindin. Toka i quajtur Terra në latinisht. Në Romën e lashtë do të thotë TELLUS "tokën e thatë", ose të kundërtën e detit. Uji është absolutisht thelbësor për jetën organike. Të gjithë jetën organike jetojnë është ndërtuar deri në 50-90% të ujit. 71% e sipërfaqes së Tokës është ujë, dhe vetëm 29% është tokë. Oqeani Paqësor përbën rreth 35% të sipërfaqes së Tokës, dhe Oqeani Atlantik rreth 20%.

Në fillim Toka ishte vetëm një re të gazit. Reja e gazit u bë gjithnjë e më kompakte. Shumica e Tokës përbëhej tani e gazeve dhe lavë shkrirë. Ka pasur shumë reagime radioaktive brenda bërthamës së Tokës. Kjo do të thotë se thelbi i shkrirë. Kur çdo gjë në krye dhe brenda korës së tokës kishte shkrirë, materialet më të rënda u mbyt poshtë në bazë dhe të lehta qarkulloi në sipërfaqe. Në brenda thelb, ka pasur nikel dhe hekur. Në këtë kohë, ka pasur shumë e shumë vullkane. Vullkanet spurted shumat e gazeve dhe lavë. Gazrat janë të kondensuar dhe të formuar p.sh. ujë. Ajrit Earth përmban kryesisht të azotit (78.9 për qind)

Toka rrotullohet rreth boshtit të saj në 4s 23h 56min. Toka rrotullohet rreth boshtit të saj me një shpejtësi prej 1700 km / h, ose 15 / h. Shkalla është e vlefshme vetëm në ekuator. Shpejtësia është ulur në veri dhe shufrat e jugut. Rrotullimi i Tokës rreth Diellit është 365 ¼ ditë. Të ¼ e fundit për të hequr tre vjet rresht. Vitin e katërt shton një ditë, sepse 4 * ¼ = 1 ditë. Ditë shtesë që ju vënë në në shkurt. Shkurt do të ketë 29 ditë në vend të 28 ditë. Toka është e largët nga dielli në korrik. Atëherë ajo është rreth 152 milionë. km. nga dielli. Si dielli është më e afërt me të në janar. Kur distanca është rreth 145 milion. km.

Toka është e ndërtuar nga tri shtresa të ndryshme. Shtresa e parë është kore. Ajo është 35 km e trashë sipas kontinenteve, dhe 11 km e trashë nën oqeane. Sipas kore do të derdh. Mill është më i përbërë nga magnez, hekur dhe silic. Xhaketë shkon poshtë për 2.900 km nën tokë. Nën mantelin është thelbi. Thelbi është i përbërë nga dy pjesë, e jashtme dhe thelbin e brendshme. Bërthama e jashtme është ndoshta lëngshme, ndërsa bërthama e brendshme është e fortë. Dy brendshme dhe bërthamë jashtme konsiston nikelit dhe hekurit. Mali më i lartë i Tokës është Mt Everest (8848 m). Ishulli më i madh është Greenland (2.175.000 km2), dhe e veja më e thellë e detit është Mariana Trench (11,034 m).
Mars
Mars është quajtur shpesh "Planeti i kuq". Mars ndoshta do të ngjyra e saj kuqe të përmbajtjes së lartë të hekurit. Mars është emëruar pas perëndisë romake të luftës. Mars distancë të mesme në Diell është 227.936.640 km. Masa e saj është 6.42 x 1023 (642 000000000000000) në diametër mars është 6787 km. Marsi është planet që ne më të asociuar me UFO dhe të huajt. Arsyeja është bërë kështu, ndoshta për shkak se njeriu në fillim do të mund të shohin "deti" në Mars. Besohet se ka pasur ujë në oqeane kohë më parë. Këto ditë nuk ka ujë në Mars. Disa besojnë se ka akull nën tokë, por nuk ka dëshmi për të. Në polet, ka megjithatë uji dhe karboni ngrirë dioksidit. Më larg resize dhe me stinët marsian.

Gjatë dimrit ajo mund të merrni -120C. Në verë ai mund të merrni 20-30C. Atmosfera presioni i të cilit është një e qindta e Tokës përbëhet kryesisht nga dioksid karboni. Kur Mariner 9, år1971, mori të ngushtë-up fotografi të Marsit zbuloi se Nix Olympica, e cila është një vullkan i madh në gjumë, ishte më i madh se sa ishte menduar më parë. Ata mendonin se ishte i madh përpara, por tani zbuloi se ajo ishte më e madhe "mal" e sistemit diellor me lartësinë e saj prej prej 28 km. Nix Olympica quajt "Olimp Mons", që do të thotë "malin e perëndive."

Si Shtetet e Bashkuara dhe Rusia planifikon ekspedita e drejtuar për në Mars. Ata kanë llogaritur se për të dërguar njeriun e parë në Mars 2022 Ajo merr rreth 1,5-2 vjet për të marrë nga Toka për në Mars. Për Rusinë, ai do të marrë pak më shumë se 2 vjet, dhe për Shtetet e Bashkuara rreth 1.5 vjet. Rusia ka bërë që anije kozmike do të ishte mundësuar elektrike, dhe nuk do të ketë panele gjigande diellore mbledhur nga. Ka shumë më tepër energji-efektive për të bërë këtë këtu, por ajo merr shumë më të gjatë, në krahasim me anijen planifikuar Amerikës. Ata kanë plane për të ndërtuar një të tillë, në thelb, anijet e hapesires përbashkët.

Jupiter
Emri vjen nga perëndia romak krijon dhe sundues botëror Jupiteri. Jupiteri është më i madh dhe më i rëndë nga planetet në sistemin tonë diellor. Masa e saj e 1.90 x 1027 (1900 katrilion) kilogram apo sa më shumë që 318 masa Tokës .. diametër është 142.200 kilometra (= 11.2 jorddiametrar). Ajo merr Jupiteri rreth 12 vjet që sillen rreth Diellit Distanca mesatare në Diell është 778.412.020 km. Planet përbëhet kryesisht nga hidrogjen dhe helium. Jupiteri është një nga pesë planetet që janë të njohura që nga lashtësia. Sipërfaqja e tij të vërtetë, të ngurta, nëse diç e tillë me të vërtetë ekziston, nuk mund të shihet nga këtu, si një re të mbuluar të madhe mbulon planetin. Shumica e brendshme të Jupiterit është e përbërë nga hidrogjeni metalike, por ndoshta ka një bërthamë e vogël që përbëhet nga guri dhe metalet. Madhësia masiv Jupiterit bën atë në masë të madhe ndikon në planetet fqinje lëvizjet dhe shtigjet. Ajo merr 9.8 orë për Jupiter për të rrotullohen një herë rreth vetë. Një Jupiterår është aq sa është 11.86 vjet Tokës.

Më e vështirë shpjegohet fenomeni në Jupiter është i njohur si njollë e kuqe. Kjo është një ovale, njollë të kuqe. Kjo është më shumë se 40 000 kilometra e gjatë dhe 11 km gjerësi 000. Njollë nuk është ende në këmbë, pa bërë lëvizje të parregullt dhe, si lundrues në atmosferë. Ajo ka lëvizur tashmë disa herë rreth planetit, pasi njeriu filloi të respektojë atë. Ajo ndryshon shpesh në ngjyrë, intensitet dhe madhësi. Ndonjëherë ajo është pothuajse i padukshëm, ndërsa ajo ndonjëherë është shumë e sy-infektues. Atmosfera Jupiteri përbërë nga amoniak dhe metan. Temperatura është më e lartë se pika valë të metanit, por më e ulët se pika e ngrirjes së amoniakut, kështu që ka gjasa që retë ndërtuar të paktën pjesërisht nga kristale amoniakut. Temperatura e brendshme e planetit besohet të jetë rreth 30 000o C. Jupiteri ka 16 hënave të njohur, të katër të zgjuarit, Io, Europa, Ganymede dhe Callisto, zbuluar tashmë në vitin 1610 nga Galileo dhe është i njohur edhe si satelitët e Galileut.
Edhe pse tul Jupiteri nuk përbëhet nga ndonjë metali të duhur, fushën magnetike 10 herë më të fortë se sa në tokë. Kjo është për shkak se hidrogjeni, i cili përbën rreth 82% të masës Jupiterit, sillet si një metal në presion jashtëzakonisht të lartë. Temperatura në re mund të jetë -150C. Po të mos ishte për thelbin tepër të nxehtë Jupiterit, ai ndoshta do të kishte qenë edhe më ftohtë. Brenda thelbin Jupiterit mund të jetë aq e nxehtë sa 30 000C. Ka më shumë se pesë herë më shumë se sipërfaqja e diellit. Jupiteri mund të ketë qenë një yll në qoftë se ajo kishte qenë rreth njëqind herë më e madhe sesa ajo që është, sepse ajo përmban për temat e njëjta si dielli.

Saturn
Saturni ishte emri i një perëndie romake. Planeti Saturni është planeti i dytë më i madh. Saturni është kurrë më afër Tokës se 1190000000 km.
Në Saturn, ajo është rreth C. -190o Ajo ka, si Jupiteri, Urani dhe Neptuni nuk kanë sipërfaqe solide. Çfarë e bën Saturn në disa mënyra është unik në mesin e planeteve është se ajo është e rrethuar nga një unazë. Saturni ishte planeti i parë që do të zbuluar unazat rreth. Unaza nuk ka ndonjë disqe fikse apo lundruese. Nuk ka unaza koherente, pasi ato do të shqyer nga forca e gravitetit.
Hetimet tregojnë se grimcat rrjet përbëhet nga akulli dhe shkëmb. Ato janë të mbuluara ndoshta me një fletë akull. Besohet se unaza mund të jetë mbeturinat nga një ish-hënë që erdhi shumë afër Jupiterit dhe për këtë arsye grimcuar. Trashësia e tyre është vetëm disa kilometra.

Rreth qarqeve Saturn 23 hënave. Hëna më e madhe e Saturnit, Titan, dhe u zbulua në vitin 1655, Titan është në lidhje me madhësinë e Merkurit, dhe ajo lëviz rreth Saturnit në një distancë prej
1,222,000 kilometra dhe ka një periudhë rotacioni prej 16 ditësh. Titan është hëna zgjuarit e Saturnit, dhe mund të shihet me një palë të zakonshëm dylbi. Titanium është një objekt shumë interesante qiellore dhe në vitet 1940 u zbulua se Titan ka një atmosferë që përmbajnë metan, dhe kjo ishte në fakt një kohë të gjatë hëna njohur vetëm kishte një atmosferë. Ngjyra e portokalli Titan dhe duket shumë si ngjyra e sigurimit re Saturnin e. Kjo dhe faktorë të tjerë sugjerojnë se Titan është e rrethuar nga një atmosferë të re të mbuluar. Megjithatë, ajo nuk është e pakonceptueshme që ajo mund të zhvillohet jeta në Titan. Nuk është lëndë e gjalla, dhe nëse do të ishte pak më i ngrohtë, jeta ndoshta do të zhvillohet. Kjo mund të ndodhë në të ardhmen, sepse dielli do të bëhet gradualisht ngrohta. Astronomët deri tani kanë parë gjurmë të liqeneve të metanit të lëngët dhe një kontinent madhësinë e Australisë.

Saturni ndoshta mungon në tokë, prandaj, dendësia është shumë e ulët, 684 kg / m3. A do të vënë Saturn në një kovë tepër gjigande e ujit në këtë mënyrë do të teorikisht noton sepse dendësia e ujit është 1000 kg / m 3, por që shumë e Saturnit përbëhet nga gazit dhe të lëngshme, ajo ndoshta nuk do të noton aq mirë.
Urani
Urani është emëruar pas një qielli zot romake. Kur Urani 10 mars 1977 kaloi pranë një yll, u gjet duke studiuar variacione të lehta e yllit para dhe pas kalimit, se planeti ishte i rrethuar nga një sistem unazë. Ka pesë, ndoshta gjashtë unaza. Unazat janë shumë më të ngushtë se në unazat e Saturnit, por ata janë ndoshta të natyrës së njëjtë.
Urani ka 21 hënave. Të gjithë janë shumë të zbehta. Hënave orbitat rreth planetit nuk është rrethore si planetet e tjera, por pothuajse ovale.

Urani është planeti i shtatë nga brenda. Duke parë në Saturn nëpërmjet një teleskop, ajo duket si një disk blu-jeshile me një ngjyrë të zbehtë të gjelbër në buzë. Urani është mjaft e ngjashme me planetet e tjera të mëdha. Atmosfera përmban kryesisht metan, helium dhe hidrogjen. Ashtu si planetet e tjera gjigante, Urani gjithashtu ka një sistem unazë me trembëdhjetë ndryshme unaza të trasha. Unaza thinnest është vetëm rreth 150 m të gjerë, si dhe disa kilometra të trashë. Diametër nga unazat është rreth 150 000 km. Urani është tilted 98 në orbitë, duke rezultuar në pole marrin më diellin gjatë stinëve të caktuara. Dielli mund të shkëlqejë në një shtyllë disa dyzet vjet në fund, por ajo ende nuk është shumë e ngrohtë në polet, temperatura në sipërfaqe re, domethënë rreth -220C. Kjo varet nga Urani distanca të gjata nga Diellit

Uranus është mbuluar nga një mjegull akullt dhe në hapësirën jashtë atmosferës trashë, ka një predhë hollë nga hidrogjen. Ky rast është zbuluar kur Voyager 2 kaloi Urani dhe hënave të tij 1986 Voyager 2 zbuloi shumë gjëra të tjera, duke përfshirë dhjetë copë hënave. Më parë, nga Toka kryer pesë hënave. Dhjetë duroj hënat e reja ishin më të vogla se pesë të parë. Hëna më e madhe është Titania, kjo është gjysma e madhësisë së vet hënës tonë. Hëna më e largët është Oberon. Është largësinë 582.600 km nga Urani. Urani moon pestë më i madh Miranda ka vija mbi të. Nuk ka trup tjetër qiellor në sistemin tonë diellor që ka vija. Deri më tani nuk dihet se çfarë e shkaktoi streaks në Miranda. Disa besojnë se Miranda u coptua në një përplasje, dhe që më pas krijoi vija në një mënyrë të çuditshme.
Neptun
Neptun është emri i perëndisë së detit romak, por besohet se fillimisht të jetë emri i një sötvattengud italic, i cili i shërbente në të, në mesin e burimeve të tjera. Neptun Urani shumë të ngjashme, por ndryshe nga Urani pamundur të dallosh me sy të lirë. Për të parë nevojën për dylbi. Kjo është pak kaltërosh, dhe është jashtëzakonisht e vështirë të dallosh ndonjë hollësi mbi sipërfaqe. Neptun peshon 01:02 x 1026 (102 katrilion) kg dhe është 17 herë më i rëndë se Toka. Temperatura në sipërfaqen është -220 gradë Celsius. Atmosfera Neptun përfshin metan dhe hidrogjen, dhe duhet të kujtoj shumë e shumë në atë të Jupiterit, Saturnit dhe Uranit. Diametër Neptun është 49.528 km dhe ka një distancë mesatare nga dielli në 4498252900 km.

Neptun ka 8 hënave. Më e madhe, Triton, zbuluar nga astronomi britanik amator William Lassel dhe është më e madhe dhe më e ndritshme se ndonjë nga Urani. Ajo nuk ka qenë në gjendje për të zbuluar ndonjë atmosferë, por ka të ngjarë që Triton ka një atmosferë të hollë të përbërë nga metani. Kursi është praktikisht rrethore.

Ajo u zbulua një sistem unazë të hollë rreth Neptuni, edhe hollë se atë rreth Uranit. Atmosfera përbëhet nga hidrogjeni, heliumi dhe metani. Nuk është metani, e cila lejon Neptun merr ngjyra e saj blu. Neptun ka një fenomen të quajtur "Great Dark Spot". Ajo është e ngjashme me të Jupiterit Red Spot. Kjo është në hemisferën jugore dhe ajo rrotullohet rreth planetit. Neptun është një shumë e era-aeroplan. Më të lartë shpejtësi të erës të regjistruara është 2160km / h.
Temperatura e sipërfaqes të Neptuni është rreth -218C. Është për aq ngrohtë sa më Urani, por Urani është rreth 1.5 miliard kilometra më afër Diellit në distancë të mesme. Prandaj Disa shkencëtarë besojnë se duhet të ketë një burim i ngrohjes brenda bërthamës Neptuni.

Plutoni
Plutoni ishte ekuivalenti romak i Hades greke, të nëntokës dhe të vdekjes zot.
Plutoni është shumë i vogël në krahasim me të Neptuni dhe Urani, me një diametër prej vetëm 2300 km. Ajo ka udhë më ovale të gjithë planetet në sistemin diellor, ndonjëherë është edhe brenda në orbitën e Neptunit, por për shkak të prirjeve Plutonit së 17 gradë, kështu që nuk ka rrezik të përplasjes. Ajo merr 248 vjet për herë orbitë rreth diellit. Periudha Rotacioni është 6.39 ditë.

Ai ka hezituar të gjatë nëse do të thërrasë Plutoni një planet i vërtetë. Kjo është përafërsisht e barabartë me Triton, më e madhe e të dy hënave të Neptuni tani të gjitha llogaritjet janë të sakta dhe nuk është krejtësisht e pamundur që Plutoni ka qenë një nga hënat e Neptun, i cili për disa arsye, ndoshta për shkak të një greve meteor, hyri një udhë të veçantë.

Plutoni ka një ngjyrë të verdhë. Plutoni është shtresa më e jashtme e planeteve të njohura, në qoftë se ju nuk llogariten Sedna, por në mes të viteve 1979-1999 është Plutoni brenda orbitës Neptun. Ajo do të jetë kështu përsëri në rreth 230 vjet, dhe përsëri, dhe përsëri ...
Nuk ka asnjë rrezik që Plutoni do të përplasen me Neptunin. Orbita e Plutonit është tilted domethënë 17,2 kundër planetet tjera sepse Plutoni nuk do të kalojnë në orbitën e Neptunit.
Plutoni ka një atmosferë që ndoshta është e përbërë nga metani. Në dimër, atmosfera kondensohen dhe mbulon polet.

Në vitin 1978 u zbulua se Plutoni kishte një hënë. Hëna quajtur Charon. Diametër Charon është ndoshta 1192 km, dhe që nga diametër Plutonit është ndoshta vetëm dy herë më e madhe (2300 milje) besohet nga shumë astronomët se Plutoni dhe Charon është një sistem të dyfishtë.
Nuk mund të them asgjë për të sigurt rreth Plutonit ose Charon të madhësisë dhe në masë, pasi ajo nuk ka ul ndonjë hetim atje. Uppgifter om Pluto eller Charons storlek eller massa har framtagits med hjälp av avancerade instrument och av astronomers beräkningar. Några säkra uppgifter finns alltså inte.

Sedna
Planeten som är den yttersta av planeterna i vårt solsystem har ett vinterklimat som får vår svenska vinter att framstå som rena sommaren. Temperaturen under vinterperioden är nära den absoluta nollpunkten, dvs. ca -273 grader Celsius. Just nu är Sedna ganska nära solen, och kommer att fortsätta att komma närmare solen de kommande 72 åren (2004).

Aktualisht ajo është rreth -240 gradë mbi sipërfaqen e planetit, kjo temperatura në këtë mënyrë do të rritet disa gradë për dekadat e ardhshme para se të orbitës së planetit përsëri larg nga dielli. Planeti është emëruar pas perëndeshë Inuit Sedna, dhe në këtë mënyrë ajo bën në emrin e saj, mund të thuhet ...

Planeti u zbulua kohët e fundit nga një vetëm teleskopin 1.2 metra të gjatë pasqyrë në Kaliforni. Me zbulimin transferuar kufirin e sistemit tonë diellor njohur 20 herë më të gjatë jashtë. Prandaj Sedna është 20 herë më larg nga dielli se Plutoni bën, kur planeti është në fund të fundit në rrugën e saj. Nga Sedna dielli dukshme vetëm si një madhësi knappnålshuvuds.

Sedna është një gungë i akullt i shkëmb që mund të jetë më e madhe se Plutoni dhe është më shumë se një milion miliardë nga Toka. Tani duke matur rrezatim termik që lëshon Sedna - vlerësuar madhësinë e saj. Është vlerësuar Sedna matjen e të paktën 118 mil në diametër. Por kjo mund të jetë aq i madh sa 236 mil. Kjo do të thotë se Sedna është më e madhe se Plutoni, diametri i cili është 230 mil. Emri Sedna nuk është vendosur ende zyrtarisht, por emri i përkohshëm i trupit qiellor është 2003 VB12.

Qielli Starry

Yllësitë
Cili yjet ju shihni varet ku je, moti, kohë të ditës dhe të sezonit. Një hartë yll bëhet më i saktë më i vogël zona tregojnë.
Pak Dog

Pak qen, ne mund të shohim gjatë muajve të dimrit. Plejadë është ylli i ndritshëm Prycon,
e cila ka qenë një nga të preferuarat e lundrim për shekuj si ajo ka ndihmuar ata të lundruar gjatë natës.

Arusha e Madhe (Arusha e Madhe)

Arusha e Madhe është ndoshta plejadë më të njohur në qiell. Ai gjithashtu përmban një plejadë, Arusha e Madhe. Duket shumicën e kohës.

Pak Bear

Plejadë Arusha e Vogël ka afërsisht të njëjtën formë si Arusha e Madhe, por është shumë më e vështirë për të parë, për shkak se yjet, përveç Star Veriut është shumë i dobët. Polaris dukshme gjatë gjithë vitit.

Zodiac

Ka dymbëdhjetë yllësitë bashku quajtur Zodiac. Ata janë të njohur edhe si zodiakut. Kur ju thonë se ju jeni të lindur në shenjën Bricjapi, kjo do të thotë se ai është në dritën e diellit, koha e vitit kur keni lindur. Zodiakut përbëhet nga 12 yje. Kjo është: Leo, Virgjëresha, Peshorja, Aries, Demi, Binjakët, Kanceri Akrepi, Shigjetari, Bricjapi, Ujori dhe Peshqit. Çdo plejadë është e barabartë me 1/12 të vitit. Gjatë mijëra vjet që kanë kaluar që të gjitha personazhet kishin emrat e tyre janë ndryshuar aks drejtimin e tokës. I gjithë sistemi është zhvendosur më pas nga më shumë se një muaj.

Vetë Progresi
Vrimat e zeza
Dikush mund të thotë se një vrimë e zezë është një rajon i hapësirës ku aq shumë në masë është e përqendruar në mënyrë që objektet që vijnë afër tyre nuk mund të dilni jashtë. Kjo është për shkak të një fenomen të quajtur shpejtësia shpëtojnë.

Forca e gravitetit është një forcë e dobët, besohej se në të gjitha rastet në të kaluarën. Tani ajo ka ardhur në këtë gravitetit mund të ketë objekte të zhduket pa lënë gjurmë. Kjo ndodh në një të ashtuquajturat vrimat e zeza.

Në gravitetit një vrime të zezë aq i madh se çdo gjë përreth është e thithur në, madje edhe drita është thithur në. Kjo e bën një vrimë e zezë krejtësisht e padukshme për syrin.

Vlerësoni Astronomi


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me astronomi, ose në ndonjë mënyrë në lidhje me Astronomi.

Kommentera Astronomi

« | »