.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Astronomi

Tokë

Toka është 4,5 miliardë vjet i vjetër. Kjo është 4500 ° C në qendrën e tokës.
Toka është 12.700 km në diametër. Toka nuk është e përkryer rrumbullakët.
70% e tokës është mbuluar nga uji.
Outermost e kores sferës së dhe është 30-40km i trashë.
Atmosfera e Tokës nuk është drejtpërdrejt ndalet por ajo është rreth 1000 km e trashë.
Toka vishet një herë rreth boshtit të saj në 23h dhe 56min dhe vetëm
se ajo vishet, ne kemi marrë ditë e natë. Dhe kjo sillet rreth diellit në 365,25 ditë.
Është ky gjykim 0,25 që do të thotë se ne kemi një vit brishtë çdo katër vjet.
Toka është tilted për ne për të marrë stinët.

Hëna

Hëna rrotullohet ashtu si toka bën të ngurta në vend të rradhës rreth
moon dielli rrotullohet rreth tokës. Gjymtyrë është e mbuluar nga kratere dhe fushat.
Gropat e bombave kanë dalë për në hënë, u godit nga boulders të mëdha
gati 10 milionë vjet më parë. Mali më i lartë i Moon është 8000 metra.
Distanca në mes të Tokës dhe Hënës është 380.000 kilometra.
Diametri i Moon është 3200 km. Hëna është rreth një e katërta më të mëdha si Toka është. Temperatura moon sipërfaqe është nga -160oC në 110 ° C.
Anijen e parë drejtuar zbriti në hënë ishte 20 korrik 1969. Neil Armstrong ishte njeriu i parë i cili ecte në hënë.
Gjurmët e tij do të mbetet në hënë për disa miliona vjet për të hëna nuk ka atmosferë kështu që pse të hedhur atë asgjë atje. Graviteti i hënës është 1/6 e Tokës. Kështu që ju mund të heqë 50 kg në tokë ju mund të heqë 300 kg në hënë.
Hëna është quajtur edhe Luna.

Diell

Dielli është një yll. Ajo duket aq e madhe në krahasim me yjet e tjerë është për shkak se ajo është aq afër. Ajo merr 8min për një rreze dielli që vjen nga dielli në tokë. Distanca në mes të Tokës dhe Diellit është 150 milionë kilometra.
Diametër e diellit është 1.392.000 kilometra. Temperatura e siperfaqes eshte 6000oC.
Dhe në mes është 15 milion oC. Dielli është 4.6 miliarda vjeç.
Çdo i dyti, dielli humbet 4.5 miliard ton pesha e saj.
Shkencëtarët vlerësojnë se dielli do të shkëlqejnë në rreth 5 miliardë vjet.
Nëse dikush do të shkoj me makinë për të diellit, ajo do të marrë për 200år.

Eklipsi diellor dhe hënor

Hëna lëviz në një orbitë rreth tokës dhe orbitave të tokës rreth diellit.
Ndonjëherë ndodh që dielli, hëna dhe toka janë në linjë, por njëri-tjetrin. Në varësi të faktit nëse skema është dielli-moon-tokë apo dielli-tokë-hënë të kemi eklips apo eklips. Një eklips diellor zgjat për një maksimum prej 7min. Eklipsi i fundit në Suedi ishte në 1954 dhe eklipsi diellor i ardhshëm do të në 2126

Planetet

Në sistemin diellor janë ato nëntë planetet. Merkuri, Venus, Toka dhe Marsi janë mjaft të ngjashme. Ato përbëhen nga shumë prej gurit dhe planetët janë mjaft të vogla.
Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni, i takon planetet gjigante.
Ato përbëhen nga çështje të lëngshme dhe të gaztë. Plutoni mendoj se është mjaft e ngjashme me katër të parë. Planeti Fjala vjen nga greqishtja dhe do të thotë të bredhin.
Planetet shkëlqen në vetvete, ata bëhen të dukshme nga drita e diellit reflektohen. Planetet lëvizin në orbita ovale rreth diellit.
Ata shtigjet quajtur elipsa.

Kometat

Kometat përbëhen prej gazit ngrirë, zhavorr dhe akull. Kometat shkuar rreth Diellit në intervale të rregullta. Të kometa lëvizin në orbita eliptike rreth diellit.
Pikë në rrugën e duhur kur kometë është më afër diellit quhet "perihelion".
Ata janë zakonisht shumë më larg në buzë të sistemit diellor. Dhe, kur kthehen më pranë diellit bëhet pjesë e gazit kometë, dhe ata marrin një bisht. Bishti gjithmonë vë larg nga dielli (kur kometë shkon jashtë përsëri nga dielli shkon bishtin duke i parë).
Ndonjëherë ju mund të shihni dy bishtin. Të kometat dukshme nga disa ditë deri në disa muaj. Mesatarisht, një 8-15 km kometë në diametër.

Kometat pas 1950
• Kometa Hale-Bopp në 1995
• Huyakutake 1996
• West 1996
• Kohoutek 1973
• White-Ortiz-Bolelli 1970
• Bennett 1969
• Ikeya-Seki 1965
• Seki-Lines 1962
• Wilson-Hubbard 1961
• Mrkos 1957
• Arend-Roland 1957

Asteroids

Midis Marsit dhe Jupiterit ka një rrip ku ka shumë e shumë planete të vogla. Dhe këto småplaneterna quajtur asteroids.
Asteroid i parë u gjet në 1801 dhe u quajt atë për Ceres.
Pastaj ata gjetën Pallas, Vesta dhe Juno.
Por tani ata kanë gjetur disa mijë. Ceres ka një diametër prej 1000km.
Shumica e asteroids tjera zakonisht kanë një diametër prej 1 km ose Minde.
Pra Ceres masë është pothuajse gjysma masë e të gjitha asteroids në rripin.
Në qoftë se një asteroid i madh mund të godiste Tokën do të ndoshta të gjitha qeniet e gjalla vdes.

Meteorites

Asteroids që është më pak se 100 metra në diametër quhet meteorites.
Meteorit është një gur i madh. A do një meteorit në atmosferën e Tokës kështu ai do ta djegë. Kjo mund të ndodhë që një meteorit mund goditi terren.
Është e rrallë që një meteorit do të vetëm.
Ata zakonisht do të humbasin gati dhjetë në një kohë.

Merkur

Merkuri është planeti më të afërt të diellit. Ajo është shumë e vogël,
vetëm pak më e madhe se hëna jonë dhe sipërfaqja e Merkurit ngjan manes tona shumë. Merkuri nuk ka atmosferë. Temperatura gjatë ditës mund të ngrihen mbi 420ºc.
Dhe natën ajo mund të bjerë në -108ºc. Venus nuk ka mun

Venus

Venus është e ngjashme në madhësi në Tokë. Ajo ka një diametër prej 12 104km. Temperatura e siperfaqes eshte 740ºc. Ajo merr 225 ditë për Venus të rrotullohen një revolucion rreth diellit, dhe 243 ditë për të rrotullohen rreth boshtit të saj.
Venus nuk ka hënë.

Mars

Mars është quajtur planet e kuqe, sepse ajo duket e kuqe, sepse në qoftë se ju shikoni në atë me vetëm sytë tuaj. Marsi është rreth gjysma si i madh në diametër, si Tokë,
Marsi ka 6 786km. Ajo merr 1,88 vite për atë për të rrotullohen rreth Diellit,
dhe 24,6 orë rreth boshtit të saj. Para, vullkanet e marsit por ata kanë shkuar jashtë. Marsi ka dy hënave (Phobos dhe Deimos).

Jupiter

Jupiteri është planeti më i madh në sistemin tonë diellor. Ajo ka një masë më të madhe se të gjitha planetet e tjera të kombinuara. Në qendër të Jupiterit është 20 000ºc.
Diameter është 142 984km. Ajo merr 11,86 vjet për Jupiter për të rrotullohen rreth Diellit, dhe rreth 10 orë për Jupiter për të rrotullohen një herë rreth boshtit të saj.
Jupiteri ka 16 hënave.

Saturn

Saturni është e dytë më e madhe e nëntë planeteve. Ajo ka një unazë rreth tij.
Ose në të vërtetë ajo është të paktën 10.000 unaza. Unazat janë të përbërë nga akulli dhe zhavorrit.
Diameter është 120 536km. Në qendër Saturn është 15 000ºc.
Ajo merr 29,46 vjet për Saturn për të rrotullohen një herë rreth diellit, dhe të rrotullohen një herë rreth boshtit të saj, ajo merr 10,65 orë.
Saturni ka 18 hënave, më i madhi prej tyre është quajtur Titan.

Uran

Urani u zbulua në 1781. Ajo është e blu-jeshile. Ajo ka një diametër katër herë diametër të tokës. Ajo merr 84,01 vjet për Urani të rrotullohen një revolucion rreth diellit, dhe rreth boshtit të saj, ajo merr 17,2 orë. Urani ka 15 hënave.

Neptun

Ajo u zbulua në 1989. Neptun është Urani barabartë.
Ajo ka një diametër prej 49 528km. Ajo merr 164,79 vjet për Neptun për të rrotullohen një herë rreth diellit, dhe rreth boshtit të saj, ajo merr 16,1 orë. Neptun ka 8 hënave.

Plutoni

Plutoni u zbulua në 1930 nga rastësia. Plutoni është planeti më i vogël i nëntë. Ajo është Minde edhe se hëna jonë. Distanca në mes Diellit dhe Plutoni është 5.9 miliard kilometra. Diametër Plutoni është 2300km.
Dhe temperatura është në -230oC. Plutoni ka hënë e vet të quajtur Charon.
Ajo u zbulua në vitin 1978. Ajo është mjaft i madh në qoftë se ju krahasoni veten e tyre, por Plutoni. Diametër Charon është 1265 km. Plutoni rrotullohet rreth diellit në 247,7 vjet.
Dhe ajo rrotullohet rreth boshtit të saj në 153h.
Plutoni është i përbërë nga 70% rock dhe 30% akullit të ujit.

based on 12 ratings Astronomi, 2.4 nga 5 bazuar në 12 vlerësime
Rate Astronomi


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë astronomisë apo në asnjë mënyrë në lidhje me Astronomi.

Koment Astronomi

« | »