.nu

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Gusht Strindberg

Rreth 1850, Suedia është një vend në këtë rast. Kur një mbret suedez vdes në 1818 pa fëmijë dhe të trashëgimtarëve të fronit merr suedeze fuqi e madhe fund të periudhës. Pas kontrollit fushave gjatë gjithë rrugës poshtë në Poloni dhe Gjermani, Suedia ka rënë në fund. Një eksod i madh fillon si rezultat i kësaj dhe njerëzit të përpiqen për të gjetur lumturinë në Amerikë. Uria është ndezur në Suedi dhe popullsia vuan. Por është pikërisht këtu, në Suedi janë poshtë në më të errët të natës si një nga më të mëdha dritat shkojnë në. Më 22 janar 1849 lindi Johan gusht Strindberg në Stokholm. Gusht Strindberg u rrit në një familje të famshme dhe të pasur mjekësore. Babai i tij ishte një komisioner gjemi emrin Carl Oscar Strindberg dhe nëna e tij një vajzë me emrin Ulrica Eleonora. Gjatë fëmijërisë së tij, ai kaloi kohë me familje të tjera të klasës së mesme dhe të kishte kontakte veçanërisht midis elitës artistike Suedisë. Kur në vitin 1867 ai kthehet 18 kështu që ai në fillim të Universitetin Uppsala. Kur ai ishte tre vjet më vonë është i gatshëm ai konsiderohet një premtim të tillë të madh se ai merr një bursë mbretërore për të vazhduar studimet e tij. Pas 5 viteve të trajnimit në Uppsala, ai lëviz përsëri në kryeqytet, por janë të detyruar të jetojnë në mjerim dhe varfëri. Ai jeton në këtë kohë, në periferi të qytetit së bashku me artistë të rinj dhe në sajë të kësaj ai fillon vetë për të pikturuar. Ai tani është duke filluar të shkruaj Master Olof e cila ishte pjesa e parë ai shkroi.

1870 nuk ishte vetëm dekadë ai do të godasë përsëri, por dekadë në të cilin ai u takua, ra në dashuri dhe u martua skåderspelerskan Siri von Essen. 1879 erdhi hit parë Strindberg-së. Libri "Room Red" hap të gjitha llojet e dyerve për të dhe me dramën e tij "Master Olof" më në fund merr luajtur dhe gjithashtu të bëhet një sukses i madh. Në mes të 1880-1884, ai dhe Siri tre fëmijë së bashku. Karin lindur 1880, Greta 1881 dhe 1884 e Tij. Ai gjithashtu shkruan libra "Old Stokholmit" dhe "njerëz suedeze" gjatë atyre viteve.

Strindberg ishte shumë gjëra, gjatë viteve tetëdhjetë ai u shfaq gjithashtu të jetë një shkencëtar. Ai ka punuar për të kërkuar një mënyrë për të prodhuar ari, diçka që do të provojë të jetë shumë i suksesshëm. Por në 1883, ka ndodhur diçka e papritur, Strindberg, i cili ishte drejtuar për diçka të madhe në Suedi hyri papritmas në mërgim. Ai u zhvendos me gruan dhe fëmijët e tij përreth dhe jetoi në guesthouses të ndryshme në vende të tilla si Gjermania dhe Franca. Tani, shkruan ai, e martuar 1, e cila është një koleksion i egër tregime të shkurtra që të çojnë në Strindberg akuzuar për blasfemi, ai shpallet i pafajshëm, por në fund.

Gusht Strindberg ishte në rreth kësaj kohe e barazisë midis grave dhe burrave. Megjithatë, kjo do të vijnë për të ndryshuar mendjen e tij në sajë të Strindberg kishte një krizë në martesën e saj dhe filloi gjatë kësaj kohe më shumë shih marrëdhënien ndërmjet një burri dhe një gruaje si një luftë. Ai tani është i liruar "e martuar 2", "Defense një i çmendur-së" dhe dramat "Atin" dhe "trupin e kreditorëve." Por kjo është për esenë e tij "inferioriteti i një gruaje të njerëzve", pasi ai ka përfunduar transformimin e tij nga një feministe të hershme për t'u njohur si më e madhe grua-urren.

Rreth vitit 1872 fillon Strindberg ndjehen të përmalluar për shtëpi dhe ai e shpenzon më shumë dhe më shumë kohë në arkipelag Stokholmit. Ai shkruan tregime të ndryshme arkipelag, duke përfshirë edhe popullore "Hemsöborna", që e bëri në mënyrë që njerëzit u bënë më të interesuar dhe më shumë kohë e kaluar në arkipelag. Megjithatë, ajo merr të vitit 1892 deri ai shkon përsëri në Stokholm përsëri, të divorcuar kohët e fundit nga Siri von Etten. Kjo qëndroj përkohësisht në kontinent, megjithatë, e shkurtër jetuar në tetor të të njëjtit vit, ai vendos për të kaluar në Berlin. Atje ai takohet Frida Uhl i cili ishte për të lindur fëmijën e tij të katërt, Kerstin, ndërsa jetojnë në Austri të lindjes së saj. Strindberg ishte tashmë shumë i njohur në Evropë. Gjithkush e dinte se kush ishte ai, dhe ai kishte shpesh titujt në gazeta dhe shkrimet kulturore.

1894 do të jetë një krizë në jetën Strindberg-së. Kjo është kur ai shkon në Paris, si e ashtuquajtura 'Inferno' fillon. Ora para krizës Inferno mësoi Strindberg dini Emanuel Swedenborg. Swedenborg ishte një okultist fetare dhe ai mori Strindberg parë botën si ferr të vërtetë. Gjatë kësaj kohe Strindberg u ndjenjë shumë e keqe mendore siç pasqyrohen në librat që ai shkroi gjatë kësaj periudhe, të tilla si "Inferno" nga 1897. Atë vit, ai dallon edhe nga Frida dhe në vend të kësaj ai martohet me aktoren e re Harriet Bosse. Por, në përpjekje për të përmirësuar gjendjen psikologjike Strindberg-së lëviz ata në Suedi dhe të shpenzojnë vetëm një kohë në Lund dhe më pas përfundimisht të shkojë në shtëpitë e tyre të duhur, Stokholm. Gjatë viteve ai ka qenë jashtë Suedisë kështu që ai ndjeu se ai e kishte tradhtuar popullin suedeze, tani ai donte të jetë një prej tyre përsëri.

Në të ashtuquajturën "Shtëpia e Kuq" në Östermalm, ai e kalon kohën me Harriet, dhe së bashku ata marrin fëmijën e pestë për gushtin, Kerstin. Së bashku me një aktor të ri suedez me emrin gusht Falck ai hap "Teatri intime". Ishte teatri Strindberg-së ku ai kryer luan e tij. Ose luan ai i pëlqente të luanin mëparshme ose ato që ai ka shkruar gjatë periudhës që ai u zhvillua në teatër. Spösonaten është një shembull.

Strindberg bëri gjatë jetës së tij një përshtypje të madhe, jo vetëm në Suedi, por në të gjithë Evropën. Ai ose është dashur apo të urryer, por ai nuk la pa një përshtypje. Ai ishte një njeri i diskutueshëm modern që e tha atë që ai mendonte dhe mendonte. Pra, ajo ishte me trishtim i madh se 60.000 njerëz pa udhëtimin e tij të fundit në varr pas tij 14 maj 1912 ndërroi jetë në shtëpi në kullë blu. Kur ne shohim prapa në të, ne e shohim jo vetëm autorin më të madh të Suedisë, por ndoshta personi më të madh ndonjëherë.

based on 7 ratings Gusht Strindberg, 3.6 nga 5 në bazë të 7 ratings
Rate gusht Strindberg


Related schoolwork
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me gusht Strindberg, apo në asnjë mënyrë në lidhje me gusht Strindberg.

Duke komentuar gusht Strindberg

« | »