.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Ceasar

Subjekti: Biografitë

Kush ishte Cezari?

Jul Cezari ka lindur më 13 korrik 100 f.Kr dhe vdiq 15 Mar 44 f.Kr, ai ishte 56 vjeç. Cezari zbriti nga një familje aristokrat, i cili nuk ka për qëllim aq shumë me politikën romake deri në 300 para Krishtit Por nëna e tij, Aurelia, dhe gjyshja e tij, Marcia, si i përkiste nobiliteten njeri i pagdhendur i cili ishte shumë aktive në politikë. Por Cezari fëmijëria e kishte prekur shumë i familjes ishte e përfshirë në politikë. Njëri nga xhaxhallarët e tij ishte një konsull, një vit pas, një tjetër i afërm atje. Babai i tij, Gaius ishte pretor, një nga ämbetsplikterna lartë dhe guvernator i provincës së Azisë. Shumë anëtarë më shumë të familjes kishte diçka të hartimit të politikave romake, si fëmijëria Cezarit është ndikuar shumë nga politika. Si një të rinjtë përzier Cezarit në luftën civile mes motorët popullore dhe Sulla, duke u martuar Cornelia Cornelius CINNA. Ata kishin një vajzë, Julia. Por ajo u bë një problem për Cezarit. Sulla detyruar Cezarit ta ndajë vajzën e tij, por Cezari refuzoi. Ai qëndroi larg nga Roma. Ai u takua dhe shoqëroi guvernatorin Minucius Thermus në krahinën e Azisë, ku ai edhe diplomatikisht dhe ushtarakisht kryer aktin. Ai ka punuar si dërguarve, ka ndihmuar me kapjen e Mytilene dhe luftoi kundër piratëve në Kilikisë. Ai u kthye në Romë pas vdekjes së sulla së. Në Romë, ai ka punuar si prokuror, ai shkoi në Rodos për të studiuar retorikën me e famshme Apollonius Molon. E tij u detyrua të ndërpres studimet e tij, kur ka pasur një luftë në Azi. Ku ai organizoi një apologji para qyteteve. Kur ai ishte 31 vjet quaestur zgjedhur, një nga ämbetsplikterna lartë. Ai e bëri veten të njohura dhe i pëlqyer duke mbajtur pageants. Dy vjet më vonë ai u zgjodh Pontifex Maximus, kryeprift dhe nga quaestur ai u bë pretor. Por pas një skandali që Cezari nuk ishte i përfshirë edhe në, ai duhej të linte postin e tij si pretor. Ai shkoi në Egjipt, ku ai ndihmoi Kleopatrën në luftë kundër Ptolemeu XIV, ai fitoi. Kleopatra u bë mbretëreshë e tij, por ajo e përdorur atë për të marrë pushtetin në Perandorinë Romake, por nuk patën sukses aq mirë me Cezarit. Por Cezari ishte me kohë Kleopatra.

Ai ishte guvernator i Hispania në mes 60-61 pes Pas një kohe, ai u bë guvernator i Cisalpine Galisë, pjesën veriore të Italisë së sotme, dhe Ilirisë, Gadishullit Ballkanik tanishëm Veriore, me tri legjionet. Më parë Senati në Gallia Narbonensis, jug aktual të Francës me një legjion. Cezari gjithmonë ka shkruar se si ai mori fushat dhe si brutale ai ishte në librat. Cezari gjithashtu kishte konflikte me Senatin, por ju mund të lexoni më shumë në lidhje me "Kush dhe pse vrarë Cezarit?"

Cilat fusha Cezari mori përsipër, dhe sa ishte ushtria e tij?

Cezari ka lindur me një gjeni ushtarak. Ai kishte strategji të mirë dhe ka qenë një komandant i mirë.

Roma ishte i qetë me fiset gjermanike dhe gale, por Cezari luftoi kundër tyre dhe fituan. Ai mori përsipër të gjitha të Galisë. Ai luftoi me Helvetii dhe Suevi. Ai vrapoi fushatën nëpër Rinit dhe anglisht Channel 55 f.Kr, dhe tjetri kundër Britanisë 54 pes Ndërmjet 52-51 f.Kr luftoi Cezari peticioni i madh gal udhëhequr nga Vercingetorix. Ai mori përsipër Marsejë Massilia sotme. Ai shkoi në Egjipt, ku ai ndihmoi Kleopatrën në luftë kundër Ptolemeu XIV, ai fitoi. Ai kishte marrë përsipër Spanjën e sotme, Franca, Gjermania, Luksemburgu, Zvicra, Hollanda, Ballkan dhe shumë vende më shumë. Cezari kishte një marrëdhënie të ngushtë me legjionet e tij, ai i inkurajoi ato para se të filluar luftën, dhe skllevërit të cilët ishin kapur gjatë luftërave dhe pushtimeve, ai i shiti dhe i dha paratë për ushtrinë e tij. Cezari gjithmonë premtoi fitore dhe lavdi ushtarëve të tij. Për shkak të kësaj ishte ushtarët Cezarit shumë besnik dhe i pëlqente atij. Ushtria Cezarit përbëhej nga ushtarët quajtur Legjionarët, dhe një legjion ka pasur rreth 80-120 Legjionarit, një centurion, komandant dhe një flamurtari, një person që mbante një flamur. Legjionarët ishin gjithmonë qytetarë romakë. Një ushtar ishte e pajisur me një shpatë të shkurtër, gladius, një shtiza rënda, PILUM, një kamë, një postë, përkrenare prej bronzi dhe një mburojë të madhe. Me ndihmën e tyre, kjo mburoja mund të jetë një legjion të formuar veten në Testudo, që do të thotë breshkë në latinisht. Kur ishte forma Testudo kështu kishte mburojat e parë e linjës në frontin e tyre, ato në të dy anët kishte mburojat në anën, dhe ata që janë në mes ngriti mburojat e tyre mbi veten e tyre. Legjion ishte si një kuti metalike. Kjo teknikë ishte e mirë kur ata marshuan kundër një mur me rekreativë. Sepse ishte shumë rrallë shigjeta shpuar.

Kush dhe pse vrau Cezari?

Në 50 f.Kr filloi Caesars kohë për guvernator të lëvizin drejt një fundi. Më 7 janar 49 f.kr tha Senatit

Cezari do të dorëzohej dhjetë legjionet e tij. Tre ditë më vonë, Caesar përgjigjet:

- Alea est iacta (vdesin hidhet).

Cezari do të kthehen në Romë, por me gjithë ushtrinë e tij. Senati kishte gjykuar Cezarin. Brenda disa muajsh i tërë i Italisë në duart e Cezarit. Ai u zgjodh diktator në 48 pes Në fillim të 44 f.Kr nga ai shpalli veten diktator për jetën. Cezari u soll si një mbret, në partinë Luperalie February 15, 44 f.Kr ai u shfaq me një kurorë të artë, simbol i sundimit mbretëror. Senati ka humbur gati të gjithë fuqinë për të Cezarit, jo për të humbur më shumë pushtet filloi të Senatit përhapur zërat se Cezari do të shpallte veten mbret, dhe romakët urryer mbretër. Idetë, 15 mars, 44 f.Kr, shkoi Cezarin në Pompey teatër ku Senati pati një takim. Kur ai hyri në sallë ishin rreth 60 senatorë rreth tij. Para se ai e kuptoi se çfarë po ndodhte filloi senatorë shëndoshë thika në të, ata ishin aq të etur që ata aksidentalisht lënduar njëri-tjetrin. Është thënë se Cezari nuk dëgjohet një zë të vetëm, madje edhe kur e pa shoku i tij më i mirë, tha Caesar fjalët e tij të fundit:

- Edhe ti Brutus ime?

Pastaj ai qëlloi poshtë një përplasje në këmbë, mos të jetë bar prapanicë. Pastaj u shtri dhe vdiq, në total ai kishte 23 plagë thikë. Pas vdekjes Cezarit mori të birin miratuar, pushtetin Octavian në Romë (vetëm Perandoria Romake Perëndimore).

based on 20 ratings Ceasar, 2.9 out of 5 bazë të 20 ratings
Shkalla Ceasar


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim është schoolwork që kanë të bëjnë Cezarit apo në asnjë mënyrë në lidhje me Cezarit.

Koment Ceasar

|