D-Day (1)

Tema: Historia
|

D-Day ishte kulmi i mbi dy vjet të planifikimit nga warleaders britanike dhe amerikane. Në një operacion që përfshinte krijimin e flotës së pushtimit më të madh në historinë e njerëzimit, massed ushtrive aleate me sukses zbarkoi në Normandisë, punching një vrimë gjigante në mure me sa duket i pathyeshëm e Hitlerit e "Europës kështjellë".
Përkrahur nga trupat e rënë nga sulmet masive ajrore dhe bombardimeve, ushtritë siguruar plazh kokat nga mbrëmjen e ditës së parë. Me këtë Operacioni filloi Overlord - paraprakisht e vështirë dhe e përgjakshme që në fund të fundit pikë në Berlin dhe drejt fitores.
Në 4:30 6 qershor 1944, trupat e para të Aleatëve u ul në Normandisë. Trupat Aleate kishin planifikuar këtë pushtim për një kohë të gjatë. Ajo kishte qenë shtyrë edhe dy ditë, ndërsa një stuhi e kishte thyer humbasin mbi Channel anglisht 4 dhe 5.
Komandanti i lartë i ngarkuar ishte i Përgjithshëm amerikan Dwight D. Eisenhower. Arsyet për pushtimin ishin të shumta, ndër të tjera se rusët u zhvendos drejt Berlinit dhe aleate kishin frikë se ata do të ketë duart mbi të gjithë Evropën. Një tjetër arsye ishte se Forcave Aleate gjetur këtë herë për të kërkuar të drejtën për të shtypur gjermanët që ishin në prag të rrënimit.
50-milje shtrirje të Francës quajtur Normandisë, është ndarë në pesë plazhe, secili prej tyre u caktua në një vend anëtar i aksit Aleate:
1. Utah & Omaha Beach - amerikan.
2 Shpatë & Gold Beach - anglisht.
3 Juno Beach - kanadez.
Nga mesnatë 6 qershor, Aleatët kishin ul disa 155,000, por në Normandisë (duke përfshirë edhe disa 26,000 nga ajri), me më shumë se 1,000 veichles dhe armë të rënda. Ata morën rreth 12,000 viktima - proporcion më të madh në "Bloody Omaha". Humbjet gjermane në D-Day janë llogaritur në rreth 6.000. Në disa plazhe shanset janë vrarë u 1:2.

|
Rate D-Day (1)

- (streck)IG (icke godkänt)G (godkänt)VG (väl godkänt)MVG (mycket väl godkänd) (Not yet rated)
Loading ... Loading ...
Shkollë-punë lidhur me:
Më poshtë është punë e shkollës është për D-Day (1) ose që janë të lidhur disi me D-Day (1).
  • Asnjë mesazh i lidhur

Comment on D-Day (1)

«Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës | polet tretem»


Shkollë punon me një vlerësim maksimal

Më të lexuar skolarbeten