.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Ngrohja globale

Hyrje

Njerëzit kanë bisedoi rreth motit në çdo kohë dhe kudo. Por kjo është e ndryshme tani. Diçka po ndodh në tokë tonë. Diçka shumë e keqe. Diçka që duhet të ndryshojë. Unë nuk do të thotë të gjitha luftërat ndezur nëpër botë, kriza financiare apo diçka të ngjashme. Unë jam duke folur për diçka shumë më të keqe.

Ndryshimi i klimës është diçka që të na bëjë të gjithë dhe të cilat mund të bëhet një kërcënim më të madh nëse ne nuk ndryshojmë zakonet tona në mënyrë drastike. Në këtë punë, unë do të trajtojë çështje të ndryshme që lidhen me ngrohjen globale për të bërë. Me ngrohjen globale do të thotë për vërejtjet e bëra që nga fillim të viteve 1900 dhe sugjeron se mesatare rritet temperatura e tokës. Këto rritje e temperaturës për shkak të efektit serë që unë tani do të shpjegoj.

Efekti serrë

Efekti serë është tani një fjalë ngarkuar goxha. Por nuk është në fakt asgjë negative, kjo është më tepër një gjë e mirë. Pa efektin serë, ne do të në fakt të ketë një temperaturë mesatare prej 18 gradë Celsius, jo aq veçanërisht e këndshme. Gazet serë, duke kontribuar kështu në një temperaturë mesatare shumë më të rehatshme, rreth 15 gradë Celsius. Problemi është se rritja e gazeve serë në atmosferë çon në më pak nxehtësi emetuar, dhe kështu ne të merrni një temperaturë mesatare të lartë. Është kjo krizë klimë është mbi të gjitha. Sot është gazrat më problematike janë avujt e ujit, dioksidi i karbonit, metanit, chlorofluorocarbons, oksid azoti dhe ozoni. Midis tyre, avujt e ujit që kontribuon më shumë në ngrohjen globale, por ajo është edhe më e vështirë për të hyrë. Prandaj, ju vënë më përpjekje për reduktimin e emisioneve të karbonit.

Një metodë e përdorur sot për të reduktuar emetimet e gazit skemë tregtare. Propozimi është shpikur gjatë negociatave për të Protokollit të Kiotos në vitin 1997. Ajo është që të qeverisë së një vendi vendos se si gazra serë më shumë që mund të lirohet. Çdo lejim atëherë është me vlerë një sasi të caktuar të emisioneve. Kështu, më shumë një kompani ndot, aq më shumë ata paguajnë. Nëse një kompani merr ndihmat gjatë, ata mund të shesin për kompani të tjera dhe kështu të monedhë reduktimin e emetimeve. Çmimi për ndihmat emisionit janë aktualisht 40 euro për ton të dioksidit të karbonit.
Një shpjegim i shkurtër se si funksionon efekti serrë.

El Niño

El Niño është një ngrohja e ujërave sipërfaqësore në pjesët lindore të Paqësorit, pastaj në bregun perëndimor të Amerikës së Jugut. Ngjarja ndodh çdo 4-7 vjet rreth Krishtlindjeve, dhe zgjat 12-17 muaj. Në kushte normale, shih model moti nëpër pjesët tropikale të Oqeanit Paqësor si qëllim që erërat e tregtisë drejton ujë të ngrohtë sipërfaqe në perëndim në drejtim të Australisë dhe Indonezisë, kjo i jep verilindore Australia sasi të reshjeve shumë i nevojshëm, kur ata dështojnë krijon thatësirë ​​të madhe. Në anën tjetër të Oqeanit Paqësor derdh ujë të ftohtë përgjatë brigjeve të Amerikës së Jugut, zakonisht rreth tetë gradë më e freskët se jashtë Australisë.

Kur ndodh El Niño, kjo ndryshon papritmas dhe erërat e tregtisë, të cilat normalisht shkon në rrymat e oqeanit, vdesin jashtë. Kjo lejon ujë të ngrohtë, e cila zakonisht tregon deri në Australi dhe Indonezi, po tregon tani në Amerikën e Jugut, dhe përfshin ndryshime drastike motit. Shembuj të efekteve të El Niño sasi jashtëzakonisht të mëdha të shiut që shkakton shkatërrim të madh në formën e përmbytjeve përgjatë bregdetit. Një tjetër efekt është një rënie të mprehtë në rezervave të peshkut në peshk të pasur me ujëra zakonisht shumë në brigjet e Perusë, kjo siguron një ndikim të madh negativ në industrinë e peshkimit. Në anën tjetër të Oqeanit Paqësor jep një efekt krejtësisht të kundërt, thatësirë ​​të madhe dhe presion të lartë të ajrit jep korren varfër dhe zjarre të rënda pyjore në veri-lindje të Australisë.

Çfarë e bën këtë ngrohja globale për të bërë?
Ka në fakt askush nuk e di me siguri nëse El Niño prekur nga një klimë të ngrohtë, por shumë shkencëtarë kanë frikë se një më të lartë temperaturat mesatare në të ardhmen mund të japë efekte të forta, apo ato më të zgjatur. Edhe tani ajo ka qenë e mundur të konstatoj se El Niño do të gjithnjë e më shpesh, megjithatë, kjo nuk është asgjë që është treguar plotësisht.

Rryma e Gjirit

Rryma e Gjirit është element ynë. Po, është e vërtetë. Pa të, klima në Skandinavi të jetë rreth Chilly si të zymtë në Alaskë. Rryma e Gjirit është një oqean i tanishëm që shtrihet nga Gjiri i Meksikës të drejtë deri në veri të Norvegjisë. Një shembull i mirë i fuqisë së Rrymës së Golfit është se ndryshimi i temperaturës mes Norvegjisë dhe Kanada, e cila shtrihet në të njëjtën gjerësi është mesatarisht 30 gradë Celsius. Ka dallime në temperatura dhe kripësia që drejton Rrymës së Golfit, të ngrohta me ujë të lehtë, i saltier më të rënda.

Disa shkencëtarë spekulojnë se ngrohja globale mund të "fikur" Rrymës së Golfit. Kjo do të rezultojë në një ulje drastike të temperaturave mesatare në Evropën Veriore, veçanërisht Skandinavia dhe Mbretëria e Bashkuar. Argumenti për këtë teori është si i tillë që kur paketë akull nga të tilla Grenlandë shkrihet, sasia e madhe e ujit të freskët për të holluar ujë i kripur. Uji bëhet shumë e lehtë, dhe nuk mund të zhytet më, gjë që e bën të gjithë 'motor' stop. Megjithatë, kjo është ende vetëm një teori, dhe shumë shkencëtarë argumentojnë në lidhje me të. Por një fakt i themeluar shkencërisht është se shkalla Rryma e Gjirit ka rënë me 30 për qind që nga viti 1957.
Rryma e Gjirit është pjesë e një aktuale globale oqean, e cila shkon rreth tokës.

Roli i Suedisë

Shumë Suedezët mendojnë sot se ata nuk mund të bëjë asgjë për të ndaluar ndryshimin e klimës. Kjo është krejtësisht e gabuar. Edhe pse emisionet e dioksidit të karbonit Suedisë përbëjnë vetëm një pjesë shumë të vogël të totalit të emisioneve të gazrave serrë e Tokës, ne mund të bëjë një ndryshim. Në vitin 2003 liruan njerëzit e tokës, mesatarisht, 3.7 ton dioksid karboni për person. Megjithatë, kështu që tërheq vendet në zhvillim poshtë mesatares mënyrë të konsiderueshme, dhe personi mesatar në vendet e OECD është 11.2 ton për person. Në Suedi, ne lirimin e një mesatare prej 5.9 ton dioksid karboni për person në vit. Ky është i ulët, krahasuar me shumë vende të tjera të industrializuara, përfshirë edhe vendet tona fqinje. Kjo është për shkak të Suedisë në më pak të varur nga lëndët djegëse fosile.

Investimet e bëra sot në Suedi, sipas shumë, duket të jenë të pamjaftueshme. Dhe është e qartë se disa hezitoni kur qeveria jonë në detyrë është duke investuar në disa autostrada të reja në vende të përfshirë Stokholm dhe Gothenburg. Partia e Gjelbër ka llogaritur se "Stockholm anashkalojë" do të rrisë emetimet e dioksidit të karbonit nga 140,000 ton dioksid karboni. Në krye të gjithë kësaj është financuar me paratë nga ngarkuar ngjeshur.

Çfarë Efektet e ngrohjes globale do të ketë në Suedi nuk është plotësisht dakord. Suedia është një nga vendet që kanë burimet më të mira për të mbrojtur veten kundër kërcënimeve të ardhshme të tilla si fatkeqësitë natyrore. Por sigurisht, ne përballemi me një detyrë të vështirë. Çfarë ndodh për shembull me Goteborgut, nëse niveli i ujit rritet? Pjesë të mëdha të Gothenburg qendrore është e vendosur në nivelin e rritjes të rrezikut në nivelin e ujit. Kjo ka qenë shembull i disa herë më parë, ne kemi parë shembuj të ujit që arrin të gjithë rrugën deri në kishën e peshkut, përmbytur portit të peshkimit dhe kështu me radhë. Kjo është sigurisht jo për shkak se niveli i ujit është rritur globalisht, por në Portin e Goteborgut, e cila është projektuar në mënyrë të ardhur keq. Kur erërat e vështirë perëndimi që shtyjnë ujin nga Kattegat hyrë në port, ajo mund të ketë pasoja shkatërruese, të cilat do të keqësohen në mënyrë të konsiderueshme nga nivelet e larta të detit.

Mbipopullim

Sot, popullsia e vetëm mbi 6.5 miliard njerëz në Tokë. Shifra është në rritje gjatë gjithë kohës. Në rritje në mënyrë të shpejtë që deri në vitin 2050, ne do të jetë më shumë se 9 miliardë njerëz në tokë. Kjo është sipas një shumë prej kërcënimet më të mëdha. Burimet e Tokës janë, besoni apo jo, nuk është e pakufizuar. Mungesa e ushqimit dhe ujit në vendet në krizë janë tashmë një problem i madh. Këto vende zakonisht kanë një shkallë shumë të lartë e lindjeve, dhe është e qartë se edhe shumë njerëz nuk mund të zgjidhë ndonjë problem të tillë.

Për shumë vite Kina ka qenë vendi me shumicën e njerëzve në tokë, por me një kontroll të suksesshme të popullsisë ka arritur të reduktojë rritjen drastike. Kontrollit të popullsisë në Kinë, që do të thotë që ju mund të ketë vetëm një fëmijë, ka qenë shumë i suksesshëm, por edhe e diskutueshme, shumë njerëz në botën perëndimore kanë menduar se ishte joetike. Por pa kontrollin e popullsisë në Kinë, duhej, sipas OKB-së ishte 2.5 miliardë njerëz, në vend të 1.3 miliardë sotme. Sot është problemi më i madh në Indi, ku popullsia është vlerësuar të jetë më e madhe se e Kinës brenda 10 viteve. Ajo pritet të marrë një kohë të gjatë para se të mund të stabilizohet rritjen. Martesa e hershme dhe dëshira për bijtë besohet të jenë problemet më të mëdha, por edhe në zhvillim probleme të vendit si analfabetizmit dhe injorancës në lidhje me kontracepsionin llogariten si shqetësimet kryesore.

Shtetet e Bashkuara - një fuqi e madhe që duhet të jetë me

Shtetet e Bashkuara - tokë e mundësive, siç është quajtur ndonjëherë që nga miliona evropianë emigruan në fund të 1800s. Kjo është diçka që Shtetet e Bashkuara duhet të përfitojnë nga sot. Sepse ju kanë burime në mënyrë tmerrësisht të mëdha për të reduktuar ndikimin e tyre të klimës. Sot, llogaritë SHBA për 23 për qind të emetimeve globale të dioksidit të karbonit, edhe pse ata përbëjnë vetëm 5 për qind të të gjithë njerëzve në tokë.

Administrata e presidentit Bush në detyrë ka qenë shkatërruese për botën, kjo mund të tingëllojë e ekzagjeruar, por unë guxoj të vërtetë të shkruaj kështu. SHBA është i vetmi vend që nuk e ka ratifikuar Protokollin e Kiotos. Zgjedhjet SHBA 2000 midis ish-nënpresidenti Al Gore dhe aktual George W. Bush është një shembull i mirë. Al Gore, thelbi kryesor çështje në sajë të cilit është klima ndryshojë shumicën e votave, por me sistemin e zgjedhësve fiton Bush dhe politikën e tij jo-ekzistente klimës. Kjo është sipas shumë, një nga zgjedhjet më shkatërruese në historinë e botës. Shumë prej tyre kanë shprehur veten në mënyrë forcë që bota do të kishte qenë një vend më të mirë për të jetuar në qoftë se Bushi kishte humbur.

Në vitin 2008 zgjidhet Barack Obama president i Shteteve të Bashkuara, ndryshe nga kundërshtari i tij, John McCain si politikat mjedisore Obama një hap i madh për Shtetet e Bashkuara. Obama në fushatën e tij zgjedhore, tha se deri në vitin 2050, atëherë Shtetet e Bashkuara kanë reduktuar emetimet e gazit me 80 për qind. Ajo sigurisht mund të jetë i pastër premtimet zgjedhore, por është diçka që mund të zbatohet. Ai gjithashtu dëshiron të investojë 150 miliardë në dhjetë vitet e ardhshme në hulumtimet në biokarburanteve, infrastrukturës dhe energjisë së rinovueshme. Ky është një përparim i madh drejt një planet të klimës neutral.

Analiza

Ne po përballemi me një detyrë gjigande. Ndryshimi i klimës është ndoshta më i madh, pyetja më e vështirë dhe e rëndësishme brezit tonë. Nuk ka më asnjë dyshim se planeti ynë po bëhet më i ngrohtë. E 928 artikujve shkencorë në revista të ndryshme nëpër botë, ai ishte zero për qind që ka shprehur dyshime në lidhje me shkaqet e ngrohjes globale.

Njerëzit në të gjithë botën kanë bisedoi rreth motit në çdo kohë dhe kudo. Por kjo është e ndryshme tani. Në një fshat të vogël në Nepal, ata flasin për mënyrën se si ajo është në ditët e sotme përmbytur vazhdimisht lan lumenjve larg e më shumë toka të punueshme. Në Spanjë, të winegrowers flasin për problemet e tyre për shkak të hotter, verë të thata. Në Afrikë, shkretëtirat përhapjen jashtë shpejtë dhe të shpejtë, duke i detyruar njerëzit të lëvizin. Ndryshimi i klimës është kudo, ne nuk mund të injorojë ato. Thatësira në disa pjesë të botës, përmbytjet në të tjerët, po vdes shkëmbinj nënujorë koralesh, gjithnjë e më të fortë uragane, permafrost shpërbërjen, akullnajat po shkrihen, sëmundje tropikale përhapur më tej dhe më tej në veri. A jeni i bindur?

Në disa dekada ne mund të kemi një lloj krejt të re të refugjatëve. Harrojeni migracionit për motive punësimi dhe të ngjashme, të kujtohet refugjatë klimës fjalë! Nëse do të parashikojnë një skenar makth ku rritja e nivelit të detit nga 5-6 metra, zonat shumë të populluara dendur të tilla si Pekin, Shangai, Bangladeshi, Kalkutë dhe Holanda shkatërruar në masë të madhe. Në zonat e lartpërmendura, ku një total prej mbi 120 milion njerëz. Imagjinoni kur të gjithë ata duhet të lëvizin. Nëse sot ankohemi kur qindra mijëra refugjatë që largohen nga vendi shkatërruar nga lufta, imagjinoni atëherë kur 120 milion njerëz kanë nevojë për të lëvizur. Probleme të reja pastaj do të zhvillohen, ksenofobia mund të bëhet një problem i madh. Kur kaq shumë njerëz të përkatësive të ndryshme etnike të lëvizë, kjo është e vështirë për të shmangur konfliktet, lufta do të bëhet një pjesë e jetës së përditshme.

Toka është shtëpia jonë i vetëm, e ardhmja e qytetërimit tonë është në rrezik. Në dot vogël në univers si ne rrugë e gjatë rreth ka gjithçka që ju ndonjëherë kishte ndodhur. Çdo gjë që njeriu ka arritur. Të gjitha triumfet, të gjitha tragjedive, luftërat dhe zi buke. Është koha që ne të zgjohemi nga gjumi tonë dhe siguron të ardhmen tonë. Është e lehtë të ndjehen të pafuqishëm përballur me diçka kaq të madhe dhe besojnë se përpjekjet individuale nuk kanë rëndësi. Por nga secili individ ka pjesën e tyre të drejtë për të kufizuar mbeturinat e burimeve natyrore, ne të gjithë mund të bëjë një kontribut.

Shembuj të gjërave që çdo person i vetëm mund të mendoni në jetën e përditshme, për shembull, duke zgjedhur llamba të ulët të lehta të energjisë, për të çuar më pak, kursejnë ujë të nxehtë dhe kështu me radhë. Kjo mund të duket gjëra të parëndësishme. Por ka gjëra që duhet të bëni për të shpëtuar planetin tonë.

Felix pranoj Lindgren

based on 50 ratings Ngrohja globale, 3.1 out of 5 në bazë të 50 ratings
Vlerësoni ngrohjes globale


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me ngrohjen globale ose në ndonjë mënyrë në lidhje me ngrohjen globale.

Një përgjigje të "ngrohjes globale"

  1. th më 20 nëntor, 2009 at 1:54 pm #

    Ana e bukur: p

Koment Ngrohja globale

|