. Tani

Punën e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko për projektet shkollore

Vdekja Zi

Parathënie

Nga 1340-1740 murtaja Evropës shkatërruar. Rreth 15 milion njerëz vdiqën, (rreth një e treta e popullsisë së ardhmes). Vdekja Black ishte një sëmundje që shpërtheu në vitet 1300, sëmundja është transferuar nga një virus që ulej mbi pleshtat që kanë jetuar mbi minjtë.

Unë zgjodha për të shkruar në lidhje me vdekjen e Zi, sepse kjo është diçka që unë kam kohë wondered se si ajo ishte me të vërtetë, si ajo theu dhe pse. Unë mendoj se ka njerëz më shumë se unë që kanë menduar dhe wondered se si kjo sëmundje do të vijnë të ndikojë shumë njerëz në Evropë.

Qëllim

Qëllimi i kësaj letre është për të gjetur se si Vdekja e Zezë shpërtheu, pse dhe kur, por edhe se çfarë ndodhi me njerëzit të cilët ishin të prekur. Në këtë letër, unë të gjeni edhe nëse ajo është me të vërtetë pllakos pleshtat se përhapjen e sëmundjes.

Çështjet:

• Si dhe pse shpërtheu Vdekja e Zezë?
• Kur Vdekja e Zezë shpërtheu?
• Cilat janë format e ndryshme të sëmundjes, nuk ishin, dhe çfarë ndodhi me njerëzit të cilët janë të prekur?
• A ishte ajo me të vërtetë pllakos pleshtat se përhapjen e sëmundjes?

Si shpërtheu sëmundja e zezë?

Vdekja e Zezë shpërtheu nga një bakter që ulej mbi pleshtat që kanë jetuar në brejtësve të ndryshëm, sidomos minjtë, por edhe hamsters bashkëkohore dhe ketrat. Kur rats vdiq jashtë, ata kërkonin pleshtat bakter infektuar ndonjë burim tjetër të ushqimit, ushqimi ishte burimi llojet e tjera të kafshëve dhe të njerëzve.

Bakter transmetohet nga minjtë përmes takimeve të ngushtë me njerëz të tillë dhe kafshët e tjera, por ajo u dërgua kryesisht nëpërmjet Xenopsylla cheopis murtajës pleshti. Sot, rreth 250 lloje të ndryshme të kafshëve, (kryesisht brejtësve) që kishin qenë në gjendje për të transferuar infeksionin tek njerëzit.

Pra përhapur sëmundja e zezë

Plaga shkatërruar Evropën në 1340s deri 1740. Vdekja Zi mbërriti në Evropë ndoshta nga qyteti i Kaffa në Krime.

Kaffa u rrethua nga një mongolhär, kiptjakkhanen Jambeg udhëhequr mongolhären. Të plasi murtaja parë në 1346 në ushtrinë e armikut, popullsia e krishterë e panë shpëtimin e tyre në vdekjen që goditi armikun dhe e bëri në mënyrë që ata nuk mund të vazhdojnë luftën. Para se të dalë në pension për të rrëmbyer një luftë Jambeg embrion, ndoshta hera e parë në histori. Jambeg pestlik hodhën nga catapults mbi muret e qytetit, fatkeqësia kishte ardhur në përmes mureve.

Plaga ka filluar të përhapet në pjesën veriore të Evropës. Nga Siçilia murtaja u përhap shpejt në Itali, dhe nga atje më tej në veri dhe perëndim. Në murtaja përhapur në perëndim të Spanjës dhe pastaj u kthye në veri. Murtaja erdhi në Francë / Marseille 1/11- 1347 Pas rreth dy muajsh, ajo arriti në qytetin pastaj papnore të Avignon, ku plaga e parë shpërtheu në një manastir. Në verën e vitit 1348 erdhi deri plaga Paris. Anglia ka pasur zona të mëdha në jug të kanalit në Calais e cila u godit nga murtaja, i cili pastaj u përhap në të gjithë kanalit në Angli. Murtaja përhapur më tej nga Franca në lindje të Gjermanisë dhe Holandës.

Përhapur kështu vdekja e Zi në veri

Vendi i parë nordike shkatërruar nga murtaja ishte Norvegjia. Në 1349 në verë, mbërriti një tregtar që i takonte bashkimit të tij që lundroi nga Anglia në Bergen është një komunë norvegjeze. Nuk ishte e qartë nëse ndonjë i anijes ishte gjallë, kur ai erdhi në Bergen. Anije norvegjezët lundrues u goditur me murtajë, dhe solli infeksionin me ta në vend.

Në pranverën e vitit 1350 plaga ishte përhapur në Suedi. Në vitin 1348 një anije angleze beached në bregun perëndimor të Jutland. Ekuipazhi i vendit anije të mbushur përplot në të cilin mallrat ishin goditur nga murtaja dhe murtaja erdhi në Jutland.
Në vitin 1349 plaga ishte përhapur në të gjithë Danimarkë, ku ai u takua me një valë dëmtuese nga Gjermania u shkon në veri. Larg nga Gjermania përhap murtajën në Rusi.

Harta e murtajës përhapur në të gjithë Europën.

Cilat ishin format e ndryshme të murtajës?

Kishte tre format e murtajës, murtajën pneumonike, murtaja dhe murtaja bubonike gjakut. Vlim plaga nuk ishte aq vdekjeprurëse si murtaja e mushkërive, por ishte shumë më tepër ngjitëse. Një person i cili ka qenë i infektuar me sëmundje epidemike bubonike nuk ishte smittospridaren por ajo ishte pleshtat murtajë dhe minjtë. Plaga pneumonic ishte njeriu i cili ishte smittospridaren.

Simptomat keni pasur murtajën bubonike ishte boils të mëdha në të gjithë trupin e tij me u, në disa raste, abscese të jetë aq i madh sa mollë. Murtaja bubonike ishte duke u thënë jo aq vdekjeprurëse si format e tjera të murtajës, rreth 80% e viktimave vdiqën.

Simptomat keni pasur plagën e gjakut ishin njollat ​​e errëta në trup gjasojnë vrragë, por pak më e errët dhe shumë më tepër, të gjithë njerëzit që ishin prekur nga murtaja gjakut vdiq.

Njerëzit të cilët ishin të prekur nga murtaja pneumonic filloi kollitjes gjak dhe vdiq menjëherë. Shenjat e para të murtajës u ndjerë të ftohtë dhe ngurtë, dhe madje edhe një ndjesi shpimi gjilpërash, pastaj ndjeu një vuajtës valës. Çfarë ndodhi atëherë ishte se aty filloi të dilte një ulcerë të vështirë zakonisht në ijë ose sqetull. Vlon ishin të zi dhe përbëhej nga qelb dhe gjak. Faza tjetër filloi të shkaktojë njolla të zeza mbi lëkurën e gjakderdhje të brendshme. Viktima pësoi shumë e vështirë dhe vdiq si ngarkesë normale brenda pesë ditëve.

Ishte me të vërtetë pllakos pleshtat se përhapjen e sëmundjes?

Ka shkencëtarë që besojnë se plaga ishte me të vërtetë një shpërthim i antraksit, e cila është një sindromë shumë serioz infeksion.

Gjurmët e antraksit në varre masive dhe murtaja në Islandë, edhe pse ata nuk janë ndonjë rats në atje. Pyetja është nëse ajo me të vërtetë ishte murtaja që preken gjysmën e popullsisë së Europës.

Disa studiues argumentojnë se plaga ishte me të vërtetë një epidemi e antraksit, ethet hemorragjike ndoshta i ngjan një çelës për Ebola.

Ajo nuk ka qenë provuar se ajo ishte Yersinia pestis që shkaktuan vdekjen e Zi, por kjo nuk ka qenë diçka që flet për të kundërtën. Ajo ka qenë përpjekur për të marrë mostra të ADN e kockave nga pestlik por testet nuk kanë treguar asgjë.

Pra, si sëmundje epidemike përshkruar në shkrimet e Mesjetës nuk është në përputhje me mënyrën se si plaga duket sot, një tjetër arsye e mirë për të dyshuar bakter murtaja.

Hulumtuesit kanë provuar kryesisht për të gjetur informacion mbi vdekshmërinë në masë e minjve, i cili do të jetë mjaft e natyrshme, nëse ajo do të lëvizë plagën.

Simptomat vuajtur nga ata që ishin goditur nga fatkeqësia, ka disa ngjashmëri me Ebola.

Një gjë është e sigurt. Në Mesjetë ishin të gjithë absolutisht i bindur se ata kishin qenë të prekur nga murtaja, dhe ajo ishte rats u ishte arsyeja.

Diskutimi përfundimtar

Ka pikëpamje të ndryshme në lidhje me vdekjen e Zi, por unë kam marrë ende një përgjigje për disa nga pyetjet e mia. Unë personalisht nuk ishte mjaft ajo Yersinia pestis që shkaktoi vdekjen e Zi, sepse kjo është views kaq të ndryshme në lidhje me këtë.

Tani unë e di pothuajse të gjitha ato që kam kërkuar për të marrë përgjigjet dhe unë nuk pendohem një të dytë që kam zgjedhur për të shkruar në lidhje me vdekjen e Zi, e cila është një temë shumë interesante për të shkruar rreth, nuk është se unë jam i lodhur nga vdekja e zezë dhe madje edhe do të jetë në gjendje për të lexuar më shumë rreth kësaj.

Pyetja e fundit kisha, unë nuk kam të vërtetë të marrë një përgjigje për të, ajo ishte views kaq të ndryshme mbi këtë çështje të veçantë, në ditët e sotme nuk mendoj shkencëtarëve se ajo ishte Yersinia pestis ishte shkaku i fatkeqësisë, por në Mesjetë ishin të gjitha mjaft të sigurt se ata të bëhen të viktima të murtajës shkak të minjtë. Unë besoj në veten time të plotë për studiuesit.

Author Unknown

based on 81 ratings Vdekja Zi, 2,0 nga 5 në bazë të 81 ratings
Vdekja Vlerësoni Zi


Schoolwork Related
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me vdekjen e Zi, ose në ndonjë mënyrë në lidhje me vdekjen e Zi.

Koment mbi vdekjen e Zi

« | »