.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Ekologji

Rrëqebulli

Rrëqebulli i përket felines familjare. Pallto është më pak ose më shumë pulla me ngjyrë terren gulbrun merr lehta në dimër. Bishti është e shkurtër me dantella të zezë. Në veshët e ulur tufa veshit të zeza. Tip dhe veshit të saj xhufkat përforcon veshët dhe bisht sjellje të, dhe e bën Lynx gjuhën e trupit në mënyrë të qartë.

Një kafshë turpshëm pyjore
Lynx janë të turpshëm, kafshët e pyllit vetmuar që lulëzojnë veçanërisht mirë në terrenin shkëmbor dhe të pjerrët. Ata mbajnë territore, zonat që ata mbrojnë kundër rrëqebulli tjetër. Territori është e karakterizuar nga shënuesve urinar. Në Suedi veriore, territori deri në një të mëdha kilometra katrorë.
Pre më e rëndësishme janë hares, por rrëqebulli rregulluar zakonet e tyre të hahet pas aktivit. Në zonat renë dërgimit ha më të renë, sidomos gjatë dimrit. Në Suedi jugore dhe qendrore janë dre pre të zakonshme.
Një rrëqebull ndiqte me kujdes kallëzoj deri në pre. Kur distanca është 20 deri në 30 m sulmuar atë me shpejtësi rrufe. Pre më e madhe është vrarë me një pickim në fyt, më pak me një pickim në qafë. Nëse sulm dështon, jap rrëqebulli shpejt gjueti, duke pritur në vend për mundësinë e ardhshëm.

Nënë e vetme
Sezoni i mating është në mars-prill. Në maj-qershor femër lind në 3:59 fëmijët se vetëm ajo është përgjegjëse për. Të cubs ndjekin nënën e tyre për gati një vit. Prej saj, ata mësojnë ndër të tjera, për të ndjekur dhe vrasin pre. Kur chicks janë më pak se dy vjet ata bëhen seksualisht të pjekur.

Të ndjeshme ndaj gjueti
Në fillim të shekullit kishte pothuajse asnjë rrëqebulli lënë në Suedi. Gjatë një periudhe prej MBROJTJEN NGA LIGJI 1927-1942 shëruar tendosje, dhe në fillim të viteve 1980 ka pasur rrëqebulli në pothuajse të gjithë vendin. Por pastaj numri ka rënë dhe në 1991 u bë Lynx jeni të mbrojtur.
Mbi-gjuetia është ndoshta arsyeja për rënien. Zgjebe Sarcoptic, e cila është treguar të ndikojë rrëqebulli, mund të ketë luajtur një rol.
Sot, janë rrëqebulli ndoshta në të gjitha rajonet, përveç në Oland dhe Gotland. Por në jug të një linje VARMLAND, DALARNA-Gastrikland-lindur, pak, apo jo, fëmijët.
Edhe pse rrëqebulli është një specie e mbrojtur, ka gjueti të paligjshme, veçanërisht në zonat ku snowmobiling lehtëson gjurmimin.

Ekosistemet

Një ekosistem mund të jetë çdo gjë nga një komocka në të gjithë globin, por zakonisht kërkon burrë në një zonë të mesme, të tilla si një liqeni apo pyll.

Prodhues

Një zinxhir ushqimi është një bashkëveprim në natyrë mes bimëve dhe kafshëve. Ky zinxhir i ngjarjeve mund të gjenden në forma të ndryshme në vende të ndryshme në natyrë. Por ajo është e ndërtuar gjithmonë në të njëjtën mënyrë.

Si mund të ketë në një liqen:

Arrow 1 Dielli shkakton që ajo të rritet algave që merr ngrënë nga kafshët planktonic.
Plankton kafshëve ngrënë nga një larvë mushkonje.

Arrow 2 larvat mushkonjë janë ngrënë nga një institucion i varfër.

Arrow 3 zymtë ngrënë nga një pike.

Arrow 4 Pike përpirë nga një fajkua deti.

Ajo gjithmonë fillon me diell dhe energji të tij jetëdhënës.
Në një liqen ka bimë të vogla të quajtura algat. Të algave përdorur energjinë e diellit të prodhuar ushqyerit në formën e sheqerit. Ata janë quajtur prodhuesit.
Algat janë ngrënë nga zooplanktonit që të merrni quajtur konsumit të dorës së parë.
Kafshët e plankton nga ana e tij bëhen kështu ushqim për insektet ujore, të tilla si një larvë mushkonje. Mushkonja larvë është quajtur atëherë konsumit të dorës së dytë.
Larvat mushkonjë nga ana tjetër mund të hahet nga një institucion i varfër.
E zymtë është quajtur atëherë tretë duart-konsumator.
Zymtë pastaj mund të gëlltiten nga një grabitqar, që ne e quajmë e katërt duart-konsumatorin. Ajo mund të jetë për shembull një heshtë.
Grabitqarët më quan të gjitha kafshët që hanë kafshët e tjera.
Kafshët janë në krye të zinxhirit të ushqimit mund të jetë fajkua deti apo një njeri. Ata na telefononi për konsumatorët e lartë. Konsumatorët e lartë nuk do të hahet nga dikush tjetër.

Cikël

Fotosintezë
Ekosistemet

Ekosistemi është ilustruar shpesh nga një "piramidë ushqyese".
Ushqyese Piramida tregon biomasës totale të të gjitha bimëve dhe kafshëve të gjalla. Prandaj Biomasa është pesha e të gjithë materies së gjallë dhe as mund të llogaritet në peshë të freskët apo të peshës së thatë.
Niveli më i ulët i piramidës është i zënë nga bimët që janë prodhuesit e ekosistemit dhe gjithashtu të vetmet organizmave që janë fotosintetike (Energy + dioksidit të karbonit + ujë = sheqeri + oksigjen). Kjo do të thotë se ata e ndërtojnë veten e substancave të thjeshta inorganike, domethënë dioksid karboni, ujë dhe mineraleve gjatë pranimit të energjisë diellore. Në ajër janë të dioksidit të karbonit dhe ujit në dispozicion në përgjithësi është me rrënjë në tokë. Në lidhje me thithjen e ujit kështu është edhe mineralet si jon dhe kripë up. Pas bimët janë kështu kafshët barngrënës që përbëjnë bllokun e mesme të piramidës së. Këto janë në ekosistemit ana kryesisht konsumatorët. Kreu i piramidës është e përbërë nga grabitqarët ose, siç unë e quaj ato, konsumatorët e lartë, dhe biomasa më të ulët totale.
Decomposers janë kryesisht bakteret dhe kërpudhave, por ka shumë kafshë më shumë që i përkasin këtij grupi. Materiali i kafshëve të ngordhura dhe qelizave bimore të kthehet në tokë vetëm për shkak të decomposers. Produkti përfundimtar i veprimtarisë së tyre është dioksid karboni, ujë dhe minerale, të cilat pas dekompozimit bëhet në dispozicion të bimëve përsëri. Unë kështu më në fund arriti në përfundimin se ajo është decomposers cila kompleton ciklin.

Rainforest

Vetëm 14% e sipërfaqes së tokës së Tokës përbëhet nga rainforest. Është e rëndësishme për ne në kushtet shumë të ndryshme. Ne hani të tilla si banane, avocados, pineapples, portokall, limon, kakao, kafe fasule dhe shumë më tepër se fillimisht vjen nga rainforest. Mjeksore për të folur, kjo do të thotë rainforest gjithashtu shumë, rreth një e katërta e të gjitha ilaçet që përdorim janë nxjerrë nga bimët gjetur në rainforest.

Një rainforest zakonisht kanë një reshjeve vjetore minuta Niveli 1 500 mm, zakonisht një reshje shumë më e madhe, e cila është e shpërndarë mbi të paktën 9-10 muaj në vit.

Një seksion rainforest në dy varietete të ndryshme, rainforest tropikale dhe rainforest butë. Rainforest tropikale është gjetur në p.sh. Amerikën e Jugut dhe Afrikës. Ku ka një klimë të butë dhe erërat e lagësht perëndimi gjatë më të madhe të vitit, mund të ketë një të ashtuquajtur rainforest butë. Nuk është shembull i bregdetit veriperëndimor të Amerikës së Veriut, Kili dhe Zelanda e Re.

Në rainforest janë disa kafshë mbi të tjerët, të dy fjalë për fjalë dhe në zinxhirin e ushqimit. Në fund të rainforest, lumit, peshqit dhe bimët jetojnë. Një peshk i njohur është Piranha i rrezikshëm. Mbi të lumit, në mëlçi terren duke përfshirë enden milingone, myrfågeln dhe bimëve të ndryshme. Tashmë atje ju shihni shenja të zinxhirit ushqimor dikur. Ant ha bimë dhe kafshë të vogla, dhe pastaj të hani myrfågeln up përçart Ant. Në mes të rainforest, nuk janë kafshë që orkide bletë ushqyerit në orchids, ka edhe pemë bretkocë që ha duke përfshirë orkide bletë. Më të larta deri në rainforest, kulm, zogj të gjallë dhe krijesa të tjera fluturuese, majmunë dhe larvat kurs i vogël dhe kafshëve në pemë. Lartë deri në treetops jetojnë shkaba madhe mbretit.

Kur ju merrni një vështrim në zinxhirin e ushqimit mund të merrni një ide se si duket pasurimi i kafshëve. Ajo fillon në fund të zinxhirit ushqimor, në tokë, nëntokë apo në ujë, përhapet edhe tek konsumatori më i madh. Kur prodhuesit, bimët apo fitoplankton, të absorbuar ushqyesve nga uji që është e kontaminuar toksina ruajtur kështu në inde dhe kur kafshë tjetër, kryesisht të konsumit ha prodhuesve të merrni edhe ato helme vetë ruajtura në inde, dhe kështu ajo shkon gjatë gjithë rrugës deri në këmbë krye të zinxhirit ushqimor. Në këtë pikë, toksina kocentrerats aq shumë sa që predator mund të ketë probleme me fertilitetin dhe mund edhe të vdesin. Ky është një problem, edhe pse sigurisht jo më e madhe.

based on 37 ratings Ekologji, 2.3 nga 5 bazuar në 37 vlerësime
Rate Ekologji


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me ekologjinë ose në asnjë mënyrë në lidhje me Ekologjisë.

Koment Ekologji

« | »