.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Energji

Wind Power

Energjia e erës gjeneruar nga (diellore) rrezatimit që ofron dallimet në temperaturë mes vende të ndryshme. Kjo shkakton një ndryshim në presionin e ajrit e cila nga ana përcakton ajrit në lëvizje. Turbinë turbinë montuar në një kullë mbi tokë. Nga turbinave, një bosht të drejtpërdrejtë në një gearbox që rrit shpejtësinë rrotulluese në mënyrë që gjenerator merr shpejtësinë e duhur. Ajo ka prodhuar një gjenerator që lëshon energjinë më të madhe në një shpejtësi të caktuar erës. Shpejtësia e erës është quajtur shpejtësia vlerësuarat erës.

Energjisë së erës është përdorur për mijëvjeçarë. Që nga fillimi, u gjetën energjinë e erës, duke përdorur velat për të çuar anije të thjeshta për të të jetë në gjendje për të lëvizur më lehtë përgjatë brigjeve dhe në lumenj. Shfrytëzimi i erës si një burim të energjisë nuk është e re në Suedi as, por ka qenë përdorur që nga vitet 1300. Ajo ishte atëherë se erës para u ndërtuan në pushtet fabrika mielli dhe llojet e tjera të makinave. Sot, turbinat e erës janë përdorur kryesisht për prodhimin e energjisë elektrike.

Rreth 1-3% e energjisë nga dielli në tokë konvertuar në energjinë e erës. Shumica e energjisë së erës në dispozicion në lartësi të madhe, ku shpejtësi të erës prej 160 km / h të ndodhë, por kjo nuk është e mundur që të përdorin. Energjia e nxjerrë nga turbinat e erës në fund të fundit do të ngrohjes nga energjia mekanike dorëzohet motore elektrike ose konvertimi i drejtpërdrejtë i energjisë elektrike për të ngrohur në

Në nëntor të vitit 2006, ka pasur rreth 750 turbina ere të instaluara në Suedi me një fuqi totale të instaluar prej rreth 500 MW, ekuivalente me rreth gjysmë një reaktor bërthamor ose një bimë të mëdha hidrike. Dorëzuar një total prej gati 1 TWh të energjisë elektrike nga të energjisë së erës suedeze në vitin 2006. Energjisë prej energjisë së erës pritet të shumëfishohen nga të dy në det të hapur dhe onshore energjisë së erës. Në shtator të vitit 2006, Qeveria vendosi të bimëve nën 25 MW në të njëjtin vend nuk ka nevojë të testohet sipas Kodit Mjedisor.

Në maj të vitit 2008 i cili vuri në Agjencinë e Energjisë nga 423 vendet në Suedi që do të jetë një përshtatje të mirë për turbinat me erë. Nga sipërfaqja e përgjithshme e propozuar janë 5817 km2 tokë, 1908 km2 ujë dhe 1948 km2 në det të hapur. Këto zona përbëjnë rreth 2 për qind të sipërfaqes së Suedisë. Zonat ofron mundësinë për një prodhimin e energjisë elektrike prej 20 TWh nga turbinat e erës në tokë. Konsumi i përgjithshëm i energjisë në Suedi një vit është rreth 670 TWh. Agjencia e Energjisë e Suedisë ka ndarë 35 miliardë korona në vitin 2008 për të studiuar efektet mjedisore të energjisë së erës është e një projekti i cili do të zgjasë deri në vitin 2011, i cili tani e tutje do të përqendrohet në efektet e turbinave të erës.

Zgjerimi i fermave të erës në Evropë kanë marrë një përgjigje të mirë nga publiku. Qeveria e Anglisë, për shembull, objektivi prej 10 për qind të energjisë së përdorur në familje duhet të vijë nga burime të rinovueshme deri në vitin 2010.

Aspektet negative:

Propellers mëdha rradhës në polet gjatë dukshme nga larg dhe ndryshon nga mjedisi natyror. Turbinat e erës do të jetë e nevojshme të vendosur deri në vendosjen e piktoreske, zakonisht fushat që janë të klasifikuara si zona të ruajtjes, rezervat natyrore, bregdetar dhe zona ishullore ose zona me një jetë jashtëzakonisht të pasur shpendëve ku blades shpejt rradhës paraqesin rrezik të përplasjes me zogj. Rreth faqet e mundshme e ndërtimit kanë sugjeruar se stacionet e energjisë ul çmimet e pasurive të patundshme, por kjo është kompensuar në një farë mënyre. Termocentralet gjenerojë një zhurmë të veçantë.

Aspekte pozitive:

Era është i lirë. Energjisë së erës nuk është i varur nga lëndët djegëse të importuara. Çmimi i energjisë elektrike që rrjedhin nga era nuk është prekur nga kriza ndërkombëtare. Ekologjikisht miqësore: nuk ka tym, nuk ka emisionet, jo të mbeturinave dhe ai shkon pothuajse aq shpejt për të çmontuar një turbinë ere për të ngritur një të re.

Energjia bërthamore

Teknologji fuqia bërthamore është e bazuar në të ashtuquajturën atomike: ndarjen e berthamat e uraniumit metalik radioaktiv. Kur kokrra gabimisht formuar ngrohjes. Ajo është përdorur nga ana e tij për të ngrohur ujin e cila formon avull që drejton një turbinë që gjeneron energji elektrike. Rezervat e uraniumit do të zgjasë për 50 vjet në qoftë se ne vazhdojmë të përdorin atë si ne bëjmë tani. Reaktorët e ujit dritë aktuale nuk përdorin karburant të veçantë në mënyrë efikase, duke reduktuar tepricë të energjisë që nuk mund të marrë kujdesin e. Karburantit bërthamor shpenzuar është e mbeturinave radioaktive. Karburantit kaluar kohët e fundit është aq radioaktiv që një rrezatimi minutë çon në vdekje. Një fabrikë e madhe bërthamor prodhon 3 metra kub (25-30 ton) e mbetjeve çdo vit.

Uraniumi është nxjerrë energji nga energjia bërthamore do të jetë lodhur brenda një kohe relativisht të shkurtër, ndërsa era gjithmonë do të shfrytëzohen. Të dy centraleve bërthamore dhe mullinjtë me erë të shkatërrojë imazhin natyrore dhe mund të shkaktojnë zhurmë. Por energjia bërthamore nuk është aq i varur nga natyra e rrethinë kështu që ju mund të ndërtojë ato në vende ku njerëzit nuk merrni shqetësuar nga ana e tyre. Asnjë nga burimet e energjisë të kontribuojnë në ngrohjen globale. Energjia bërthamore është shumë efektive dhe të lira, dhe nëse për të investuar në të energjisë së erës vullnet në fillim të kushtojë shumë dhe kanë nevojë për shumë e shumë turbinave të erës për të zëvendësuar një central bërthamor.

based on 25 ratings Të energjisë, 3.7 out of 5 bazë të 25 ratings
Shkalla e Energjisë


Projektet e ngjashme shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me burimet e energjisë, ose që janë në asnjë mënyrë në lidhje me Energjinë.

Koment Energjisë

|