.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Energji

Paraqitje

Ne jemi shumë të varur nga energjia, edhe në qoftë se ne nuk gjithmonë mendoj për këtë. Gatim, ngrohje, ndriçim dhe shumë gjëra të tjera, kompjuteri unë jam me shkrim në, për shembull. Kjo është vetëm për të ndaluar plug në mur për të drejtuar një aplikim running. Por si e bën këtë punë? Energjia as nuk mund të krijohet as nuk shkatërrohet, ajo mund të konvertohet vetëm në forma olka. Altså ne duhet të marrë energji nga diku tjetër për të marrë energji elektrike, ajo është konkluzioni I tërheq.

Ka burime të ndryshme të energjisë, ne mund të kujdeset për, por ato mund të ndahen në dy grupe: të rinovueshme dhe jo të rinovueshme. Flukset rinovueshme vazhdimisht dhe mund të mbulohen. Ata kurrë nuk do të përfundojë, përveç nëse toka shkojnë nën. Burimet jo të ripërtëritshme të energjisë duhet të ruhet një kohë të gjatë dhe të përtërihet jashtëzakonisht i ngadalshëm. Ata do të drejtuar nga një ditë.

Unë kam zgjedhur për të studiuar dy burime të energjisë, hidrocentralet dhe fuqisë bërthamore - një e ripërtëritshme dhe jo të rinovueshme. Unë të fillojë me hidrocentralet, disi të thjeshtë.
Hidroenergjia

Një burim ekologjikisht miqësore të energjisë

Hidrocentralet është altså një burim të rinovueshme dhe ekologjikisht miqësore të energjisë. Shkarkimi as tymi, bloza, ose mbeturinave të tjera të rrezikshme whatsoever. Kjo kryesisht ndikojnë në ndërtimin e natyrës dhe zgjerimin e hidrocentrale. Atëherë ju keni për të ndërtuar digën, termocentralet, rrugëve, tubacionet dhe kështu me radhë. Çdo gjë si kjo e ndryshon natyrën e kursit, si për njerëzit dhe kafshët.

Si funksionon hidrocentralet?

Hidrocentralet është për të transformuar e ujit të energjisë potenciale të energjisë elektrike. Ju ndërtuar një pellg për të mbledhur një sasi të madhe të ujit nga një lumë. Kur pellg është e plotë të mjaftueshme për të lejuar ujin të bjerë poshtë në një turbine të madhe, një lloj rrotë hidraulike. Turbinë rrotullohet dhe drejton një gjenerator që konverton energjinë e ujit në energji elektrike. Që tension është shndërruar në rreth 400.000 volt për të marrë sa më pak humbje të jetë e mundur - si zakonisht kur vjen puna për altså energjisë elektrike.

Hidrocentralet dhe peshkimi

Hidrocentralet është miqësore me mjedisin, por diga do të jetë një rrugë me një kalim për peshkun. Salmon dhe disa peshq të tjera janë të lindur, për shembull, në lumenj dhe migrojnë në det. Një digë hidroelektrike pengon për fat të keq salmon nga marrja qysh nga. Në mordernare hidro miraton një ashtuquajtura Shkalle peshkut. Në ato salmon "rritet" deri lumit, në anën e digës. Megjithatë, kjo është krejtësisht e panevojshme në stacionet më të vjetër të energjisë, ku salmon kanë braktisur tashmë terreneve sportive të tyre.

I ardhshëm

Ne kemi pasur hidrocentralet për më shumë se 100 vjet në Suedi. Sot, hidrocentralet u zgjerua në 64 TWh. Gjeografikisht folur, ajo mund të ndërtohet së bashku 130 TWh. Ata ndërtuan 24 TWh në mes të viteve '90, për shkak të arsyeve ekonomike. Sot, interesi është rritur shumë, por Parlamenti ka vendosur për të mbrojtur lumenjtë shumta dhe shtrihet e lumit. Kjo e bën të pamundur për të kryer ndonjë zgjerim të madh.

Por hidrocentralet është shumë më e pastër se energjisë bërthamore, të cilën unë ndërmend për të marrë deri tani.
Bërthamor

Mbeturinat nga energjisë bërthamore

Ndryshe rënie hidroelektrike jashtë mbeturinat bërthamore, mbeturinave radioaktive. Nëse nuk është marrë kujdesin e duhur, ajo mund të shkaktojë dëme nga trendi rrezeve radioaktive. Ajo encapsulates atë dhe për të mbajtur atë 500 metra në tokë. Ajo mban rrezatimit larg nga njerëzit dhe mjedisin.

Si e bën energjinë bërthamore?

Karburantit bërthamor të uraniumit. Uraniumi përbëhet nga katër istoper (forma të ndryshme të të njëjtit element). Nuk është uraniumi-233, -235, - 237 dhe -238. Për të marrë të ngrohjes e nevojshme duhet të ndahet uraniumit. Nuk është uraniumi-235 që ka prirje të madhe copëtim. Uraniumi natyral përmban vetëm 0.7% të uraniumit-235, kështu që shuma duhet të pasurohet me nje perqindje te vogel. Që uraniumit është gati për t'u përdorur.

Centrali i parë bërthamor, ne kemi një reaktor ku uraniumit është e ndarë, dhe ngrohjes është gjeneruar. Ku uji ngrohet deri në 280 ° C, por presioni është mbajtur kështu i lartë se ai nuk mund vlim. Presioni është i kontrolluar me anë të një anije të mirëmbajtjes presion. Uji i ngrohtë është çuar pastaj në një tub përmes një gjenerator me avull, avull ku është formuar. Nxehtë me avull është kaluar nëpër tub në një turbinë me avull. Presioni mundëson turbinë me avull blades rrotullohen, në një normë prej 3 000 rpm. Turbinë pastaj drejton një gjenerator që prodhon energji elektrike. Pastaj qetësohem me avull të nxehtë është hedhur në ujë të detit. Havsvatnet çuar në shumë tub trasha gisht përmes një kondensator turbinë, ku avulli është kondensuar. Atëherë uji shkon prapa në turbinë me avull që do të përdoret përsëri.

I ardhshëm

E ardhmja e energjisë bërthamore duket e zymtë, edhe në qoftë se ajo mund të jetë një avantazh. Një merr sipas ligjit suedez nuk ndërtojnë reaktorë të rinj bërthamorë. Përveç kësaj, një nga bimëve tona të mëdha të energjisë bërthamore, Barsebäck, për të vënë poshtë. Energjia bërthamore nuk është thjesht miqësore me mjedisin apo të rinovueshme. Energjisë bërthamore i shërben, megjithatë, për një shumë të energjisë marrim. Disa vende, të tilla si Finlanda investon shumë në të ardhmen e energjisë bërthamore. Ka vjen një reaktor i pestë që do të përfundojë në vitin 2009.

Përfundim

Tani unë kam marrë deri dy burimet më të mëdha të energjisë në Suedi sot. Të dy kanë avantazhet e tyre edhe disavantazhet. Hidrocentralet nuk ndikon mjedisin, më shumë se zgjerimit. Kjo e bën bërthamore shumë. Energjia bërthamore nuk ndikon peshkimit, në mënyrë që hidrocentralet bën. Shkalle hydropower've sotme kryesisht peshk, por salmon kanë thënë ishte braktisur tashmë disa terreneve sportive e tyre të vjetra. Nuk ka shumë për të bërë një bujë në lidhje me sot - bërë është bërë, dhe salmon mund të përdorni laxtrapporna.

Waste're radioaktive energjia bërthamore është ende atje sot. Anketat e fundit tregojnë se ka dy herë më shumë si duan të mbajnë dhe të investojnë në energjinë bërthamore, në krahasim me ata që duan për të hequr atë. Unë nuk pajtohem. Mbeturinave radioaktive është shumë e rrezikshme. Vetëm të përfundojë dhe të varrosur atë në shkëmb nuk do të na ndihmojë në afat të gjatë. Unë mendoj se ne duhet të investojë shumë në energjinë e rinovueshme dhe plotësisht të harrojmë për energjinë bërthamore.

Unë nuk jam plotësisht dakord me vendimin e parlamentit për të mbrojtur lumenj të caktuara. Ndoshta kjo është fusha e bukur, por në afat të gjatë, energjisë bërthamore dhe burime të tjera jo-rinovueshme të energjisë për shkatërrimin e tyre anyway! Për të ndërtuar hidrocentralet në vend do të ndihmojë në elementet e natyrës.

based on 10 ratings Energji, 2.2 nga 5 bazuar në 10 ratings
Shkalla e Energjisë


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me burimet e energjisë, ose që janë në asnjë mënyrë në lidhje me burimet e energjisë.

Koment Energjisë

« | »