.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Psikologji etologjike

Subjekti: Psikologji

Psikologjia etologjike është pjesë e të ashtuquajturit "perspektivë etologjike," kjo do të thotë pak më konkret, unazë kurvar e sjelljes së kafshëve. Që njeriu është gjithashtu një kafshë, ajo gjithashtu do të thotë unazë kurvar e sjelljeve të ndryshme të njeriut.
Etologernas Pyetja më e madhe ka qenë gjithmonë, dhe gjithmonë do të jetë:
"Ne udhëhiqemi nga instinktet tona?" Ajo që psikologët janë duke u përpjekur për të gjetur jashtë është nëse ne udhëhiqemi nga instinktet apo në qoftë se ne, kështu që të flasin të ketë dëshirën e tyre.
Sipas ethologist Edward Wilson, mund të ndajnë botën e kafshëve në tre grupe të ndryshme, në varësi të numrit të neuroneve.
Në grupin e parë do krijesa me deri në 100.000 neurone, i quajtur edhe "pajisje refleks dhe instinkt" për shkak të mënyrës së tyre shumë të kufizuar të jetës. Këto kafshë të bëni pothuajse çdo gjë në instinkt, shembuj të kafshëve nga ky grup janë krimba dhe myggor.I grupi i dytë ne e gjejmë kafshët nga një milion deri në një miliard neuronet. Këto kafshë kanë një aftësi të caktuar të mësuarit që i bën ata të vijnë më tej deri në zinxhirin ushqimor.
Shembuj të këtyre kafshëve janë zogjtë dhe bletët, zogjtë kanë një orientim të caktuar, në të cilat ata mund të lëvizin në jug dhe pastaj të kthehen në të njëjtin vend përsëri gjashtë muaj më vonë.
Bina, nga ana tjetër, mund të komunikojnë me njëri-tjetrin përmes një lloj "valle", dhe me të të them pals e tyre ishin ka një restorant dhe sa larg nga koshere, ajo është aq.
Megjithatë, edhe këto kafshë "zgjuarsi" i kufizuar dhe kjo na çon në fazën e tretë.

Në fazën e tretë gjejmë kafshët me miliarda qelizave të trurit, të tilla si majmunët dhe njerëzit (10 miliarda qelizave nervore). Çfarë i bashkon ne njerëzit me majmunët është se që të dy kemi mundësi të mëdha për të mësuarit, sidomos ne njerëzit janë të mirë në përshtatjen sjelljen tonë në situata të ndryshme dhe madje edhe të menduarit përpara, jo vetëm në çështjet që janë të drejtë para nesh. Kjo na bën superior ndaj krijesave të tjera dhe kjo do të thotë se ajo është ne që të sundojë mbi kafshët dhe jo anasjelltas.
Njeriu është thënë nga fleksibilitetit të saj dhe aftësinë e shkëlqyer të mësuarit për jetë krijesë që është të paktën instinkt dëbuan nga të gjithë. Megjithatë, ka raste kur ne jemi pak a shumë të kontrolluara nga instinktet tona të trashëguara.

Në vitin 1967, i dha Zoologu i famshëm Desmond Morris librin e tij "Naked majmun", që do të tregojë se ne ndoshta kishte më shumë gjëra të përbashkëta me majmunët sesa kemi dashur të besojmë.
Arsyetimi i tij është i bazuar në evolucionarë formuar nga miliona vjet dhe mori majmunët të ecin në këmbë, fillojnë të gjuetisë për ushqim, jetojnë në shtëpi të vogla, bëjnë rrobat e tyre, dhe përfundimisht të zhvillohet në njerëzit.
Ai thotë se tashmë disa milionë vjet më parë, ka pasur dy apsorter ndryshme. E ai zgjodhi për të thirrur Monkey Forest, i cili ishte një majmun i shoqërueshëm merrnin ushqimin nga pemë dhe shkurre etj Apsorten dytë ai e sheh si një specie shumë më të avancuar, ai dëshiron për të thirrur majmun zhveshur. Ky majmun u bë një gjahtar, dhe të vrasin pre të mëdha detyruar punën me speciet e veta. Kjo nuk kishte asnjë problem me ose, kur i pajisur me një tru më të madh sesa miqve të tyre pyjore-banesa.
Gradualisht u ngrit familjet dhe një majmun më të barabartë filluan të shfaqen. Edhe atëherë u ngrit klasik "nëna është në shtëpi dhe të kujdeset për fëmijët, ndërsa babai është jashtë dhe sindromi Kryefamiljari".

Arsyeja se majmuni lakuriq evoluar shumë më të shpejtë ishte kryesisht për fëmijërinë e tyre të gjatë. Ndërsa babai ishte jashtë gjueti mori kujdes nënë për fëmijët dhe i mësoi të gjitha ato që ajo mund. Sepse babai u kthye, ai duhet të ketë ndjerë një lloj të besimit të nënës, dhe në këtë fazë, ne mund të supozojmë se çdo lloj i dashurisë ekzistuar midis gjinive. Majmun lakuriq ishte edhe krijesa e parë që ka pasur marrëdhënie seksuale me njëri-tjetrin për kënaqësinë. Ky "instinkt" jetojnë mbetur ende sot ne kemi të gjithë një lloj instinkti për të qenë në dashuri me njëri-tjetrin dhe për të rritur një familje, për më tepër, ne jemi ende territoriale.
Kush nuk ka, për shembull veten se çfarë një person i panjohur e bën të dikujt kopshtin e vet dhe pastaj të dalë dhe e pyeti atë për të lënë, të njëjtin shembull, ne mund të tërheqë në një këmbë të vogël fëmijë dhe vemje në dikujt motor të ri. Pastaj ne do të shkojmë prapa dhe i tregon që ata të mos.
Libri Morris ngjalli interes të madh dhe është marrë në pyetje padyshim, por kishte, megjithatë, ai tha se Charles Darwin: se ne jemi prejardhjen nga majmunët tashmë në vitin 1859 ai kishte qenë ndoshta më pak të mirëpritur se ai ishte.

Një tjetër çështje ethologists luftuar me është nëse agresioni ynë është i lindur, dhe në qoftë se ka ndonjë qëllim?
Sipas ethologist austriak Konrad Lorenz, i cili botoi librin 'të ashtuquajturin keqen "kështu është agresion në shumë specie të kafshëve të dobishme dhe të nevojshme për mbijetesën e specieve. Një shembull është peshkatarët koral terren ftohtë mbrojtur çuar në specie është e përhapur në zonat më të mëdha, e cila është thelbësore për jetën, si ushqim përndryshe nuk do të jetë e mjaftueshme. Në raste të tjera, agresion të jetë e nevojshme për mbijetesën e specieve në një mënyrë të ndryshme. Në baboons, për shembull, meshkujt mund të luftojmë derisa të Korat fortë prej tyre. Ai pastaj e lejuar femrat dhe pastaj kur fëmijët e tyre janë të lindur, ata kanë gjene të mira dhe kopeja është "më i mirë" dhe në këtë mënyrë mund të ndihmojë të mbrojë kundër kafshëve të tjera.
Luftimet midis meshkujve e shumicës së llojeve zakonisht nuk mbaron me vdekjen e njërit, por është kryesisht një mënyrë për të gjetur se kush është më i forti.
Qëllimi Agresioni për kafshët Prandaj është e rëndësishme për mbijetesën e tyre, por se si është me ne njerëzit?
Sipas agresionit lindur Lorenz-së, si në kafshë dhe në njerëz. Ai gjithashtu beson se agresioni është një nevojë për ne njerëzit, ai thotë se agresioni është "një parakusht, si miqësi dhe dashuri." Arsyetimi Loren është me pak fjalë se agresive mashkull tregon se ai është i madh dhe me flokë, por jo për femrat, duke krijuar kështu një lidhje personale mes tyre dhe ata mund të riprodhoni.

Personalisht, ne mendojmë se shumë interesante me psikologji etologjike (Në çdo rast unë (Linus))
Të gjitha teoritë e ndryshme janë shumë interesante dhe të tregojë të gjitha gjërat sjellje të ndryshme që nuk janë menduar për para. Psikologji bën që ju të merrni sytë të reja për gjëra që vetëm kohët e fundit ishte e qartë.
Në psikologji etologjike është e vërtetë natyrisht që ne po zbret nga majmunët, por gjërat e tjera shkon mirë, jo të vërtetë për të provuar, kjo është ajo që e bën atë një pak më emocionuese ...

based on 1 rating Psikologji etologjike, 2.0 nga 5 bazuar në 1 vlerësim
Shkalla Psikologji etologjike


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Psikologjisë etologjike ose në asnjë mënyrë në lidhje me Psikologjisë etologjike.

Koment Psikologji etologjike

« | »