.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Evolucioni dhe zhvillimi i tokës

Në kafshë, si dhe i algave është formuar organizmat shumëqelizore nga njëqelizor. Të dy jovertebrore dhe kurrizorët evoluar në det dhe ka qenë andej përshtatur jetës së vendit. Në të dy kurrizorët dhe jovertebrore ndodhur gradualisht iu përshtatur në një jetë të land.Jorden është rreth 4.6 miliardë vjet i vjetër dhe format më të hershme të jetës përbëhej prej baktereve të vetme-qelizor në oqeane. Organizëm parë e gjallë ishte një alga blu-jeshile pa berthamat e qelizave (rreth 3.5 miliardë vjet më parë). Kur këto asimiluar i suksesshëm i energjisë diellore u formua përfundimisht më shumë oksigjen në atmosferë. Pastaj ajo e zhvilluar organizmave një-qelizor me një bërthamë. Që nga ajo është formuar gradualisht edhe më shumë oksigjen në atmosferë, e cila bëri ndryshimin e jetës dhe të zhvillimit (evolucionin) shkoi më të shpejtë.

Për rreth 500 milion vjet më parë ishte zhvilluar pastaj krimbat shumëqelizore gastropods, Cephalopods dhe krustaceve. Zhvilluar gradualisht peshkatarët e para dhe kështu kurrizorë. Peshkatarët ishin kurrizorët para se të zhvilluara. Besohet se kurrizorët e parë që jetonin në tokë ishin peshk katër këmbë (rreth 400 milion vjet më parë). Kafshët e para të tokës që u zhvilluan nga këto peshkut (kvastfeningarna) ishte amfibet. Kvastfeningarna konsiderojnë disa studiues si një formë e ndërmjetme midis peshqve dhe kurrizoret e parë tokësore. Nga amfibësh erdhi rrëshqanorët dhe madje edhe përfundimisht horror lizards (dinosaurët). Gjatë kohës së dinosaurëve jetuar edhe gjitar parë, i cili i ngjason një hundëgjatë. Të gjitarët, si dinosaurët evoluar nga zvarranikët. Zogjtë ishin një grup i rëndësishëm i dinosaurëve dha të rritet për të para se ata shkuan nën.

Pas dinosaurët vdiq jashtë (rreth 60 milion vjet më parë), e dominuar aq gjitarët, edhe pse të afërmit dinosauri krokodilat, breshka, gjarpërinjtë dhe lizards mbijetuar. Evoluar përfundimisht gjitarët tilla si elefantët, dreri, kafshët qen dhe majmunët. Nga majmunët evoluar që nga krijesa të ndryshme e njeriut-si. Kjo është nga një nga ato familje të njeriut se Homo sapiens origjinën nga.

Zhvillimi i trurit

Madhësia e trurit ka ndryshuar për shkak të mjedisit dhe ekosistemit ndryshimeve për shkak të ndryshimeve sociale. Është e vështirë për të gjetur saktësisht se si truri ka ndryshuar sepse ka kaq shumë fosilet e ruajtura, por ajo ka qenë në gjendje për të gjetur se truri ka marrë më të mëdha. Kjo është kryesisht lëvore cerebrale që e ka bërë më të mëdha.

Për të gjetur se si ndryshimet e trurit mund të krahasohen edhe trurin e njeriut me trurin e tjera të kafshëve (të kafshëve primitive). Për shembull në qoftë se ju krahasoni trurin e njeriut me cerebellar kështu kujton vesa krimb i partisë ime e maskë vesës. Ku ka sythe të ngjashme ashtuquajturat "ndërlikuar", që edhe ju të gjeni në tru rra-së. Nëse ju krahasoni trurin e njeriut me zvarraniket që jetuan 200 milionë vjet më parë, truri gjitari disa herë më të mëdha.

Trurin e jovertebrore dhe të kurrizorëve

Në jovertebrore është një rrjet i nervave që janë në pjesën e përparme të trupit dhe formon një lloj të trurit. Trurit përbëhet nga qeliza nervore dhe paketave nervore që lidhin pjesët me njëri tjetrin. Në invertebrorët janë sistemit qendror nervor të sipërfaqes barkut.

Në sistemin qendror nervor vërtebrorë janë megjithatë në anën e pasme ku ajo formon një "tubin" me nje kavitet. Trurin kurrizor janë formuar pastaj nga tubi nervor. Të pesë pjesë që janë të kurrizorëve është tru, midbrain, midbrain, tru i vogël dhe palcë oblongata. Trurin kurrizor janë të mbrojtura brenda një kranie. Nga trurit kurrizor bronkial nerva pastaj nga truri dhe palcës kurrizore në të gjitha pjesët e trupit. Disa shkencëtarë besojnë se kjo duket si kurrizorët trashëguar një dizajn bazë nga peshku ku truri ka një vend qendror. Truri është atëherë kontrollohet me anë të, në mesin e organeve të tjera shqisore në kokë. Me një tru të tillë mund të kurrizorët dhe peshk të lëvizin trupin e tyre në mënyrë efikase.

Lansettfiskarna është interesante për të studiuar për studiuesit e interesuar në gjetjen e më shumë në lidhje me trendin e zhvillimit evolucionar nga jovertebrore për të kurrizorëve, sepse ata konsiderohen të jenë të afërm të lidhjes kur kurrizorët evoluar 600 milionë vjet më parë. Në lansettfiskarna ngjashmëri me kurrizorë, por ata janë shumë më të thjeshtë e ndërtuar. Lansettfiskarna i mungon truri. Ata kanë një tru-fshikëz që është në frontin e palcës kurrizore që merr sinjalet nga organet shqisore huvudändans nëpërmjet dy nerva. Lansettfiskarna është gjithashtu i veçantë për shkak se ata nuk kanë asnjë shtyllën kurrizore. Megjithatë, ata kanë një varg shpinë që i bën ata shumë të ngjashme me kurrizorë. String dorsal ka të njëjtën ndërtimin si fillesë dorsal që format e kafshë kurrizore gjatë fazës së fetusit dhe si shtylla kurrizore pastaj të zhvilluar jashtë.

Senses e jovertebrore dhe të kurrizorëve

Pamje e jovertebrore nuk janë zhvilluar, si dhe në kurrizorë. Disa kafshë njëqelizore dhe primitive shumëqelizore reagojnë, për shembull, vetëm në sinjale drite dhe nuk ka sy e vërtetë. Këto kafshë primitive mund gjithashtu kanë aftësinë për t'iu përgjigjur lehta dhe të errët.
Kafshët janë më të avancuara ndonjëherë kanë aftësinë, nëpër qelizat e saj vizuale dërgojë sinjale në sistemin nervor. Disa insekteve, në të kundërt, "synganglier" dhe në këtë mënyrë të ketë një vizion më të zhvilluar shumë. Në njerëzit dhe vertebrorëve të tjera, megjithatë, dërgon sinjale të lehta nëpërmjet nervit optik deri në tru që i jep një vizion të mirë foto. Disa kurrizorët mund të ketë shikim shumë të mirë për shembull, disa grabitqarët dhe peshku të thellë me ujë.
Në jovertebrore janë mbaresa nervore të lira. Këto mbaresa nervore të kontrolluar kontakt. Mbaresa nervore mund të jetë e shpërndarë në një pjesë më të madhe apo më të vogël të sipërfaqes së trupit. Disa jovertebrore si kërmijve të ketë antena ku këto neuronet e akumuluara. Në kurrizorë gjetur në lëkurë të dy nervore falas mbaresa dhe në disa prej tyre edhe qelizat shqisore për shqisat e mëtejshme të ndryshme. Në kurrizorë ka qeliza shqisore dhe mbaresa nervore të lira në organet e caktuara të brendshme. Disa nga ndjesi ndodh në mënyrë të pandërgjegjshme në njerëzit dhe kafshët, të cilat janë të etiketuara si reflekset.
Në disa vertebrates ndjenja e erë është e zhvilluar shumë mirë, për shembull në qentë. Disa kafshë më primitive si cyclostomes mund të jetë e pajisur me "gropa të nuhatjes", ku qelizat e nuhatjes janë të mbledhura. Njeriu nuk i përket kafshëve që kanë erë më të mirë të zhvilluar. Megjithatë, ata dërguan erë nëpërmjet nervit të nuhatjes në tru në organet nuhatjes njerëzore.
Disa kurrizorët të ketë një seancë shumë të zhvilluar mirë. Për shembull, të dy shkopinj dhe qentë dëgjoni tingujt që nuk janë veshi i njeriut mund të dëgjojnë. Disa insekte gjithashtu kanë një organe të zhvilluara shumë mirë nuhatjes dhe mund të them dallimin në mes të scents të ndryshme.

Truri maskë

Për disa 1.5 miliard vjet më parë u formua organizmave të përbërë shumëqelizore, për shembull, worms ring, koralet dhe kandil deti. Earthworms kanë sisteme nervor të ngjashme me kurrizorë. Fund para e mjerë është përveç gojës edhe një trashje (qelizat nervore) që është një formë e trurit. Nuk janë qeliza që marrin informacion nga qelizat e tjera dhe në mes tyre ka edhe nerva. Në jovertebrore zakonisht trurit të quajtur qendër cerebrale. E krimba unazë përmban qendra cerebralgangliet vizuale dhe qendrat e erë. Në disa krimba p.sh. polychaetes janë organet shqisore me sytë që vepron gati si një syrin e njeriut.

Sistemi nervor i mjerë e kështu përbëhet nga një tru dhe një bukgangliekedja running përgjatë trupit dhe nga bukgangliekedjan bronkial nerva në të gjitha pjesët e trupit. Ju mund të them se një bukgangliekedja është një zinxhir i gunga afërt nervore. Në krimbat e tokës janë këto gunga nervore në anën e barkut. Janë këto clumps nervore bashku me trurin e mjerë e kontrollon lëvizjet e mjerë-së dhe reagimet.

Zhvillimi njerëzor dhe trurit

Truri i njeriut ka evoluar me kalimin e kohës. Gjatë kësaj kohe ka pasur lloje të ndryshme të njerëzve me intelekt të ndryshme të mesme. Llojet e ndryshme të njeriut filluan të zhvillohen rreth shtatë milionë vjet më parë. Llojet e ndryshme të njeriut ka qenë duke jetuar paralelisht me njëri-tjetrin dhe me apsläkten ndryshme. Majmunët e madhe janë njerëz të afërmit më të ngushtë. Ka nga ata që argumentojnë se shimpanze është relativ më i afërt i njeriut.

Njerëzimi ndryshon nga apsläkten përfshirë speciet njerëzore ka trurin më të madh, një i drejtë, flasin dhe nuk kanë lesh apo grykë shumë të fuqishme. Disa shkencëtarë besojnë se njerëzit dhe majmunët kishin një origjinë të përbashkët rreth 6-8.000.000 vjet mbrapa në kohë. Nëse ju krahasoni la hemisferë të trurit të njeriut është më e madhe se të afërmit tanë më të afërt e majta hemisferën. Është kjo pjesë e trurit që është e specializuar në aftësinë e gjuhës. Falë njerëzve të ecën i drejtë në dy këmbë trurin e njeriut kanë qenë në gjendje për të zhvilluar më shumë, sepse njeriu pastaj liruar duart e tij. Kur e stimuluar zhvillimin e trurit sepse njeriu nuk duhet të përdorni duart tuaja si "këmbët". Pjesë e trurit që evoluar më është lëvore cerebrale dhe lob ballore. Ka, për shembull, kujtesën dhe aftësinë e të mësuarit.

Australopithecus ishte një njeri majmun-si truri i të cilit ishte më i vogël se tona përafërsisht në mes të 375 dhe 550 cm3. Australopithecus kishte grykë të mëdha dhe dhëmbët faqe dhe më pak trurin se ne kemi sot, por eci në këmbë në dy këmbët. Ajo kishte volum rreth gjysmë litër më pak të trurit sesa vëllimit gjini Homos trurit. Ky lloj i majmun-si njeri ka jetuar për rreth 4 milionë vjet më parë. Gjetjet që ekzistonin nga kjo krijesë njerëzore-si tregon se mjet i përdorur. Kur Homo gjini evoluar, kështu që e bëri në tru dhe u bënë më të mëdha. Atëherë truri pothuajse tre herë më i madh. Ajo ishte, ndër të tjera, më i madh për shkak të aftësisë për të folur zhvilluar. Ashtu si Australopithecus Homo përdoret edhe mjet.

Specie të tjera njerëzore, Homo Habilis, Homo Erektus dhe Homo ergaster. Homo Habilis jetoi gati 2,2-1400000000 vjet më parë. Që Homo Habilis kishte për të mbrojtur veten kundër grabitqarët, zhvilluar në mënyrë të trurit. Përjashtim të rastit kur truri kishte evoluar kështu, Homo Habilis nuk qenë në gjendje për të ardhur së bashku në grupe të mëdha në mënyrë që të mbijetojnë. Truri Homo Habilis ishte rreth gjysma sa i madh si njeriu modern (ndërmjet 590 dhe 650 cm3). Homo ergaster jetuar në Afrikë rreth 1,9-1.400.000 vjet më parë. Ergasters Homo do vëllimi ishte midis 750-800 centimetra kub. Për rreth 800.000 deri 400.000 vjet më parë, Homo Erektus kanë jetuar. Kjo specie njerëzore ka pasur kafkën të trasha, të vetullave të rënda, por një tru shumë më të mëdha se sa specie të parë të njeriut. Vëllimi Brain shkonin në mes 950 dhe 1100 cm3.

Ekziston edhe një krijesë më shumë i ngjashëm me njeriun e njohur si Neandertalit. Neandertalët jetuar në të njëjtën kohë si Homo sapiens, por papritmas u zhduk, e cila nuk ka shkencëtar ende shpjegoj. Neandertalit ishte i afërm i parë i njeriut i cili arriti që të jetojnë në klimat e ftohtë të Evropës. Besohet se Neandertalët kishin një fjalim të zhvilluar dhe ajo kishte një ballin me pjerrësi, harqe të mëdha Laps sysh dhe grykë të fuqishme. Truri Neandertalit ishte më e madhe se Homo sapiens, por të dy më të gjatë dhe më e ulët. Truri i njeriut modern përbëhet prej trurit, rrjedhin tru, tru i vogël, midbrain, midbrain, Pons dhe palcë oblongata të. Truri një personi të rritur peshon rreth 1,2-1,4 kg dhe ka një vëllim të trurit të cm3 ungefär1400.

Truri i njeriut

E drejta nga lindja, ka me qindra e miliarda qelizave nervore. Kur qelizat nervore si duke përdorur trurin merr kontakt më të mirë, kështu që ajo zhvillon një rrjet gjithnjë e më të madhe. Një qelizë e vetme nervore mund të ketë kontakt me mijëra e neuroneve të tjera.

Truri është gri, e bardhë dhe një pelte-si pak. Gri janë qelizat nervore të vendosura në pjesët e jashtme të trurit të lëvore cerebrale. Kjo është ajo që ne mendojmë me. Brenda e bardhë po mbështet qelizat, se cila mban trurin. E bardhë gjithashtu përbëhet nga qelizat nervore temat.

Truri është i mbrojtur nga kafkë dhe përbëhet nga disa pjesë. Pjesë e trurit që kujdeset për lëvizjet e pavullnetshme quajtur trurit. Lëvore i madh është palosur në mënyrë që sipërfaqja duhet të jetë më e madhe dhe të përshtatet më shumë neuronet. Tru kontrollon lëvizjet pavullnetshme. Tru i vogël kontrollon lëvizjet e shpejta dhe ritmike. Midbrain, brainstem dhe palcë menaxhon funksionet jetësore të tilla si etja, uria, frymëmarrjes dhe presionit të gjakut.

Trurit, palcës kurrizore dhe nervat shoqërohet sistemin nervor. Sistemi nervor është i ndarë në sistemin qendror nervor dhe sistemit nervor periferik. Truri dhe palca kurrizore janë të rëndësishme dhe pjesa tjetër e nervave në trup takon periferik. Sistemi nervor qendror merr informacion nga sistemit nervor periferik.

Brenda trurit ka disa dëmtimit të dhëmbëve ku truri dhe lëngu kurrizore është e formuar. Lëngshme është edhe e mbron trurin dhe shkakton truri ushqehet. Truri peshon rreth 1.4 kg dhe është rreth aq i madh sa një pjepër. Madhësia e trurit nuk ka të bëjë me mënyrën se si i zgjuar jeni. Truri është pleated, atëherë ajo mund të përshtatet më shumë neuronet. Atëherë ju mund të ruajë më shumë informacion

Nëse një zonë e trurit është më aktive, rrjedhjen e gjakut në atë pjesë të trurit të madh. Trurit perfaqeson 1.5% deri 2% të peshës trupore. Njëzet për qind e energjisë së trupit shkon në tru. Vetëm organ organ që nuk veshin jashtë në qoftë se ju përdorni atë shumë është truri. Përkundrazi, ajo vetëm bëhet më e fortë më shumë ajo punon. Truri funksionon edhe kur fle.

Truri është pjesa e trupit tuaj ju do me, kontrollit të emocioneve, kontrollin e çdo gjë që ndodh në trupin tuaj. Ai lëshon dy sinjale të ndërgjegjshëm dhe pa ndjenja. Ata dërguan në mënyrë të pandërgjegjshme, për shembull, të rregulluar temperaturën e trupit. Trurit punon me sistemin nervor. Truri është qendra e komandës që arrin në pjesë të tjera të trupit me tela të quajtur nerva. Fibrave nervore të arrijnë të gjitha pjesët e trupit dhe në to janë qelizat nervore të quajtura neurone. Ata mund të dërgoni dhe të merrni mesazhe. Neuronet gjendet në tru dhe trup dërgon mesazhe shpejt mbrapa dhe me radhë. Për të arritur sinjale në terren përmes palcës kurrizore është një pako e trashë e nervave dhe shërben si një mënyrë për dhe nga truri.

Truri dhe të pesë shqisat

Ndjenja vizual njerëzor është i zhvilluar mirë. Drita është e le në sy përmes të nxënësit, i cili është në të vërtetë një hapje në irisit. Sinjalet me drita janë dërguar nga macula (e vendosur në qendër të retinës) në tru në mënyrë që ne shohim. Në Macula është qelizat vizion. Ka mbi 100 milionë qelizat dritë-ndjeshme shqisore në retinë. Ata pastaj i dërgon impulse elektrike nëpërmjet nervit optik deri në tru në mënyrë që njerëzit mund të shihni foto. Njerëzit mund të dallojë rreth një milion hije të ngjyrës, por nuk duket aq i mirë në terr. Kur njeriu sheh në errësirë, do të jetë vetëm në hije e gri. Në errësirë ​​nxënës zgjeruar ndërsa ajo nuk ndryshon madhësinë e dritës qartë. Kur nxënësi është zgjeruar, ajo mund të le më në dritë.
Kur ajri është vënë në lëvizje formuar valët e zërit. Ata pastaj kapur nga veshi. Kur valët e zërit hyjnë në vesh, ata janë bërë në impulse elektrike të qelizave auditory.
Pesë mijë qelizat e flokëve të vendosur në kërmill brenda veshit. Në çdo qelizë e dëgjimit është e flokëve që vibron kur të shëndoshë godet ato. Sinjalet audio janë dërguar pastaj në auditory nervore në tru. Truri përkthehet sinjal në tinguj të ndryshëm. Nëse qimet e veshit zbërthimin e shëndoshë të tillë të fortë kështu duke dëmtuar dëgjimin.

Ndjenja e të prekurit është në të vërtetë disa shqisat që janë të lidhura; Mendja e dhimbshme, me prekje, kruajtje dhe "kittlighet". Nga të palcës kurrizore dhe trurit do të nervat e rrugëve atë degë off e lëkurës. Në fund të rrugët nervore është kunjat prekshëm. Disa janë të ndjeshëm ndaj të tjerëve të temperaturës për dhimbje dhe disa për të prekur. Në majë të gishtave ulet qelizat shqisore nga afër dhe ju ndjeheni mirë. Në anën e pasme nuk është aq i ngushtë. Ka qeliza të veçanta ndijor që kruarje të njohur. Disa lloje të prek perceptuar kittlighet. Tru i vogël është i rëndësishëm nëse dikush mund të parashikojnë kittligheten kështu tickled ajo nuk ka, pastaj një përvojat nuk kittlighet nëse ju gudulis veten.

Shije është në gjuhë. Flavors ne mund të mendojnë është e ëmbël (në majë të gjuhës), i lagësht dhe i kripur (në anën e gjuhës), i hidhur (përgjatë pasme të gjuhës). Buds shije të ulet në papillae ku edhe shije qelizat janë. Nëse ju shkëputeni erë do të shijojë i mërzitshëm. Ajo mund të vëreni në p.sh. ftohtë. Konsistenca është gjithashtu e rëndësishme për përvojën shije. Kur truri tregon se si diçka e shije është edhe vizioni i përfshirë. Zakonet dhe kujtimet gjithashtu luajnë rol në perceptimin shije. Përvoja emocional mbetet në tru.

Gjashtë inç deri hundë ulet Mukoza nuhatjes (kuptim e erë). Nuk ulet qelizat nuhatjes që dërgojnë sinjale elektronike që shkojnë në pjesë të ndryshme të trurit. Erë është ndjenjë që ne e dimë shumë rreth. Sistemi limbic i trurit aktivizohet kur ne erë. Erë është ndjenjë që është aktivizuar në fillim të jetës. Tashmë disa ditë pas lindjes aktivizuar erë. Kafshët shpesh mund të ndjehen më shumë aromat se sa njerëzit. Erë mund të shërbejë si një sinjal paralajmërues (p.sh.. Erën e tymit në rast zjarri) dhe marrëdhëniet mes njerëzve.

Maja Berlin Eklund

based on 48 ratings Evolucioni dhe zhvillimi i tokës, 2,7 nga 5 në bazë të 48 ratings
Evolucioni Rate dhe zhvillimi i tokës


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me evolucionin dhe zhvillimin e tokës ose në asnjë mënyrë në lidhje me evolucionin dhe zhvillimin e tokës.

Koment mbi evolucionin dhe zhvillimin e tokës

« | »