.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Filozofët

Robert Boyle (1627-1692)

Robert Boyle ka lindur në Irlandë dhe ishte një nga shkencëtarët e parë që filluan të dyshojnë se gjithçka ishte i përbërë nga katër elementeve toka, zjarri, uji dhe ajri. Ai gjithashtu do të donte për të treguar se ajo që ai tha se paditur duke bërë eksperimente. Boyle erdhi duke bërë eksperimente mbi gazrat janë të përbërë nga "rruazat," të vogël e cila kishte boshllëqet mes tyre. Boyle tha se Leucippus kishte të drejtë, kur ai foli për atomet dhe Boyle tha "rruazat" e tij ishte pikërisht këto atome.

Anaxagoaras, Leuki PPOs & Democritus rreth 420 f.Kr

Për më shumë se 2000 vjet më parë, foli një filozofët disa nga Greqia se çdo gjë është bërë nga atomet. Një filozof grek i quajtur Anaxagoaras u argumentuar gjithashtu se të gjitha çështje ishte pafundësisht e ndashme.

Një burrë i quajtur Leucippus besonin se çdo gjë në univers përbëhet nga vetëm dy gjëra domethënë të atomeve dhe e pavlefshme. Ai gjithashtu tha se këto atomet ishin të pandarë dhe aq të vogël që ju nuk mund të shohin ato. Leucippus Democritus ishte një student dhe ishte edhe një filozof i cili erdhi nga Greqia. Besohet se Democritus mori idetë e tij nga filozofë të tjerë të tilla si Leucippus, por ju nuk jeni mjaft të sigurt për këtë. Democritus u pajtua me Leucippus se duhet të jenë të pandashme "gjëra", ato që ai i quajti atomet. Atom Fjala vjen nga fjala greke "ATOMOS" që do të thotë "e pandashme" (edhe pse tani ne e dimë se një atom nuk është e pandashme). Ai tha se çdo gjë ishte për shkak të madhësisë atomike dhe formën. Kur Democritus tha se kishte atomet, ai nuk mund të provojë atë, tha ai, të bëjë ndonjë eksperimente.

Një tjetër filozof quajtur Epikuri (300 f.Kr) nuk besoj se ka pasur atomet. Filozofi Aristoteli (rreth 384-322 f.Kr) gjithashtu nuk besoj se çdo gjë do të përbëhet nga atomet, por argumentoi në vend se çdo gjë ishte i përbërë nga katër elementet e tokës (të ngurta), uji (të lëngshme), ajër (gazi) dhe zjarri. Teoria e katër elementeve u pranua nga shkencëtarët, edhe pse nuk kishte asnjë provë aktuale. Kjo nuk do të thotë se këto elemente janë ndërtuar nga materiale të tjera.

Ndoshta shumë menduan se çfarë ka thënë Aristoteli, sepse ai ishte një filozof shumë i njohur. Democritus teori atomike nuk është diskutuar deri qindra vjet më vonë.

John Dalton (1766-1844)

John Dalton erdhi nga Britania dhe ishin të dy kimistë dhe fizikantë. Ai është i njohur si "themeluesi teorisë atomike". Në 1807, Dalton, një studim i komponimeve kimike. Ai shqyrtoi substancat e përbashkëta, të tilla si oksigjen, squfurit dhe azotit. Dalton erdhi nëpër këto eksperimente që substancat duhet të ndërtuara nga, njësive të vogla të pandashme apo atomeve. Në 1808 ai botoi teorine e tij të famshëm atomike. Në të cilën ai argumentoi, ndër të tjera, se dy ose më shumë atome u bashkuan së bashku për të formuar një molekulë. Ai sugjeroi gjithashtu se "të gjitha atomet në një element kimike janë identike, ndërkohë ndryshëm nga atomet e të gjithë elementeve të tjera".

Isaac Newton (1642-1727)

Isak Njutoni lindi në Woolsthorpe dhe vdiq në Londër në 1727. Ai ishte një shkencëtar anglez shumë i njohur, matematikan, teolog dhe alkimist.
Ashtu si Robert Boyle, Newton gjithashtu besonte se nuk kishte atomet që mund të ndërveprojnë me forcat e tyre. Isaac Newton gjithashtu donte për të provuar se gjithçka përbëhet prej atomeve duke bërë eksperimente. Ai tha se duhet së pari të gjeni pronat e gjëra dhe pastaj të bëjë teori të ndryshme për të shpjeguar ato.

Antoine Lavoisier Laurent (1743-1794)

Antoine erdhi nga Franca dhe u bë i famshëm për shkak se ai arriti të balancojë substanca të ndryshme. Për më tepër, ai kishte një teori se një substancë "është vetëm një element në qoftë se nuk është e mundur për të thyer në komponente më të vogla." Ai e dinte në lidhje me 33olika elemente që ai u përpoq për të rregulluar në një tryezë. Lavoisier është quajtur shpesh "babai i kimisë moderne" dhe luftoi kundër idesë se gjithçka do të përbëhet nga katër elemente. Për fat të keq, ai u ekzekutua më vonë gjatë Revolucionit Francez për shkak se ai ishte edhe i pasur dhe aristokratike.

Dmitri Mendeleev (1834-1907)

Dimitri nga Rusia dhe bëri një tabelë ku ai ndahet në elementet e ndryshme që u zbuluan. Pastaj ai ka punuar në bërjen tryezë si ai renditura subjektet e ndryshme në bazë të karakteristikave të tyre të tilla si peshë, volumin, etj Ai e kuptoi se ajo duhet të mungojnë disa tema, duke lënë lojëra elektronike bosh cilën ju më pas mund të plotësoni në qoftë se substanca është zbuluar. Sistemi i tij quhet sistemi periodik ku elementet janë të ndarë në grupe, dhe boshllëqet.

Wilhelm Röntgen (1845-1923)
Wilhelm zbuluar një rrezatim të cilën ai e quajti "X-ray", është rrezatimi që ne e quajmë X-rrezet. Hulumtuesit e kuptoi më vonë se kishte një lidhje mes si atom është ndërtuar dhe rrezatimi X-ray. Nëse ju e dini frekuencën e elementeve të ndryshme janë të X-rrezeve dhe numrat e tyre atomike mund të thotë gjithashtu të përcaktojë numrin e protoneve në bërthamë atomike. Për zbulimin e tij të X-rrezeve Wilhelm Röntgen mori çmimin Nobel në 1901

Thomson (1856-1940)

Sir Joseph John Thomson ishte një fizikant francez. Ai mori çmimin Nobel për Fizikë në vitin 1906. Thomson ishte një studiues i cili shqyrtoi cilësitë e brendshme atomin së. Ai zbuloi se një lloj të caktuar të rrezatimit që erdhi nga eksperiment Wilhelm Röntgen bërë më parë përbëhej nga grimca të vogla. Thomson ata quhen "rruazat". Ata janë quajtur tani elektronet. Pra, ajo ishte Thomson i cili zbuloi elektron. Teoria Thomson ishte se çdo atom përbëhet nga akuza pozitive dhe një numër të mjaftueshëm të elektroneve negative që e bëjnë atomi neutral. Thomson besonte se këto elektronet ishin brenda bërthamës atomike.

Amadeo Avogadro (1776-1856)

Amadeo Avogadro ishte një kimist italian dhe fizikan. Ai është i njohur për të ai dhe kimist Stanislao Cannizzaro erdhi në një teori që ka bërë, atëherë ju mund të gjeni madhësinë molekulare dhe peshë. Ai zbuloi diçka që erdhi të quhet fjalim Avagadros. Ashtu si Dalton tregoi Avogadro se kur atomet kombinohen për të formuar molekula. Ai nuk mund të kuptojnë se si ka ndodhur.

Ernest Rutherford (1871- 1937)

Ernest Rutherford ishte një fizikant nyzeeländsk- britanik. Ju zakonisht e quajnë atë "babai i atomit." Rutherford mori Çmimin Nobel në Kimi në vitin 1908. Rutherford ishte kreu i një laboratori ku e kishte bërë eksperimente me rrezet alfa transmetuara përmes fletë e hollë metalike. Në eksperimentet e tilla, ajo u zbulua se disa rrezet alfa e mori veten nga metali në vend të prerjes atë nëpërmjet. Falë këtij eksperimenti Rutherford kuptuar se të gjithë atom ngarkuar pozitiv duhet të jetë e përqendruar në një qendër të vogël në mes. Ai dhe Niels Bohr bërë një model të një atom në të cilën çdo atom kishte një bërthamë pozitive rrethuar nga elektronet negative. Këto elektronet sillen në orbita dhe atomet janë mbajtur së bashku nga një forcë elektrike. Rutherford gjithashtu sugjeroi se kishte grimca brenda bërthamës atomike që nuk kishte ngarkuar, por ai kurrë nuk ishte në gjendje për të provuar këtë me eksperiment. Në vend të kësaj, ai ishte nxënës i tij James Chadwick (1891-1974) i cili zbuloi ekzistencën e neutron-së.

Niels Bohr (1885-1962)

Niels Bohr ishte një danez dhe një fizikant i njohur, i cili donte për të gjetur se çfarë çështje të vërtetë përbëhej nga. Ai bëri një model i atom hidrogjeni ngjante sistemin diellor. Në mes ka pasur një bërthamë rëndë pozitiv (dielli) dhe si një planet lëviz elektronet në orbitë rreth tij. Niels Bohr tha gjithashtu se elektron është tërhequr deri në palcë nga një forcë elektrike. Ai gjithashtu tha se një elektron lëviz vetëm në një mënyrë të veçantë dhe se elektron i jep ose merr energji vetëm kur ajo hedhje në mes këngë të ndryshme. Bohr shkoi kundër të menduar më parë në shkencat. Në vitin 1922 Bohr mori Çmimin Nobel në fizikë. Bohr gjithashtu botoi një "teori kuantike" dhe kjo lejohet hulumtuesit pastaj u përpoq për të marrë të dini më shumë për strukturën e atomit. Ne kemi gjetur tashmë disa grimca që hulumtuesit ndarë në "kuarkeve" dhe "leptons". Për leptons përfshijnë ndër të tjera elektronet dhe mendimi është se protoni përbëhet nga tre llojet e kuarkeve, e cila nga ana është besohet të jetë i pandashëm.

Maja Berlin Eklund

based on 24 ratings Filozofët, 2.2 out of 5 në bazë të 24 ratings
Rate Filozofët


Projektet Related shkollore
Më poshtë është schoolwork bëjnë Filosofer apo në asnjë mënyrë në lidhje me Filosofer.

Koment Filozofët

« | »