.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Finlandë

Gjeografi dhe Klima: Sipërfaqja Zona: 338 145km2

Finlanda është pak më në veri sesa Suedi. Në lindje, në kufi me Finlandën në Rusi, në veri që kufizohet Suedia dhe Norvegjia, Estonia gjithashtu numëron si një vend fqinj në jug.

Sistemi i Finlandës liqen është madhësia e vendit i madh në botë. Në total janë në vend rreth 187 000 liqene. Është pastaj çudi vend quhet vendi i njëmijë liqenet plot 11% e sipërfaqes së tokës përbëhet nga liqenet dhe kënetat.
Liqeni më i madh në Finlandë quajtur Saima.

Klima e Finlandës është e ngjashme me Suedinë me klimë kontinentale (verë të nxehtë dhe dimër të ftohtë), por dimrat mund të jenë pak më ftohtë.

Kapitali është i Helsinkit dhe Helsinki në finlandisht.

Popullsia:

Ka rreth 5.1 milion banorë në Finlandë (1995)
Vendi është i populluar mjaft të rrallë. Shumica jetojnë në qytetet e mëdha të tilla si Helsinki, Espoo, Tampere, dhe Turku (rreth 64,6%)

Në Finlandë ka rreth 6% finlandezët. Ata vetëm flasin gjuhën suedeze me një theks finlandeze natyrisht. Shumica e tyre jetojnë në ishujt Aland, ku rreth 95% janë të Suedisht-folëse Ostrobothnia, Espoo dhe Vantaa.

Pas Luftës së Dytë Botërore, rreth 11% e pastrehë të popullsisë, kur Finlanda u detyrua të braktisë Karelia në Bashkimin Sovjetik. Shumica Karelians vendosën në pjesët jugore dhe qendrore të vendit.
Edhe pse emigrimi në Suedi është rritur pas luftës dhe tërë 500,000 vendos në Suedi. Dhe grupi më i madh i emigrantëve në Suedi finlandezët.

Emigracioni në Finlandë ka qenë në fakt shumë pak gjatë viteve.
Në 1996 ka qenë rreth 69.000 emigrantë në vend.

Popullsia është quajtur finlandezët ose pimples.

Gjuha dhe fe:

Gjuha buron nga, ndër të tjera, Hungarez dhe Sami.
Gjuhët zyrtare të Finlandës, Finlandisht, Suedisë dhe madje edhe Sami vonë 1995.

Feja në Finlandë janë besimi kryesisht Lutheran por edhe besimi ortodoks grek është, rreth 1%. Kishat e lira kanë përafërsisht të njëjtën figurë.

Politics:

Finlanda është republikë.

Njësitë finlandeze Presidenti Martti Ahtisaari. Ai u zgjodh 1994.
Presidenti nuk është i zgjedhur nga zgjedhësit, por nga populli për një mandat prej 6 vjetësh. Ai është udhëheqësit më të mëdhenj të vendit.
Ai është komandant në kohë paqeje dhe ka përgjegjësinë më të madhe për të dy politikën e jashtme dhe të mbrojtjes.
Qeveria ka emëruar edhe nga presidenti.,

Në Parlament, ka 200 vende vende.
Çdo vit i katërt është zgjedhje e re përgjithësi.

Partitë më të mëdha në Finlandë: Sociale
Koalicion
Left Aleanca
Partia e Gjelbër
Partia Liberale Suedisht
Ju keni të drejtë të votojnë që nga mosha 18years

Vendi është i ndarë në pesë storlän dhe Aland.
Ka 455 komuna + e 16 Aland
Aland ka një autonomi të caktuar

Ekonomi:

Monedha e Finlandës është quajtur "toka". 1mark = 100penni = 1,42 për SEK

Industria në Finlandë filluan të vijnë në fillim të viteve 1900 dhe pas Luftës së Dytë Botërore si industria mori një nxitojnë të madh.

Pasuritë më të mëdha natyrore që pylli i Finlandës. Përafërsisht 60% e sipërfaqes është e mbuluar me pyje, kryesisht pisha dhe bredh. Dhe pylli është mall më e madhe e eksportit të vendit. Finlanda është një nga prodhuesit më të madh në botë të letër dhe karton.

Se bujqësia nuk është aq e madhe sepse është kaq i ftohtë për aq të gjatë se një vit që është e pamundur për të kultivuar. Por vendi është i vetë-mjaftueshme në bujqësi.
70% e të ardhurave të fermës vjen nga produktet e qumështit.

Finlanda është një nga vendet më të pasura të botës.

Edukimi:

Shkollë në Finlandë janë në thelb të njëjtën ndërtimin që në Suedi me arsimin e detyruar në 9 vjet dhe tre vjet të shkollës së mesme një herë.

Por shkolla e mesme është diçka e ndryshme tani. Në vend të linjave për të zgjedhur 75 kurset e kërkuara që janë të ngarkuar në një shkallë. Ka edhe kurse të lirë që mund të merren përveç kurseve të kërkuara.
Kurset mund të zgjidhen p.sh. Rus, IT, të Kujdesit Shëndetësor dhe Psikiatria.

Media:

Gazetat, Radio dhe TV në Finlandë janë transmetuar në të dy finlandeze dhe suedeze.

Ka 370 gazeta, të cilat 16 janë duke folur suedez. Gazeta më e madhe finlandez Helsingin Sanomat quhet ajo është edhe gazeta më e madhe në mëngjes. Emri Suedisht Hufvudstadsbladet.
Suedisë Channel 1 është kanali i katërt përveç YLA e dy kanaleve MTV3.

Kultura:

Finlanda figurë e shquar në letërsinë është Johan Ludvig Runeberg. Puna e tij më e famshme është Mit i Ensign Stal. Ku poemë i parë i quajtur:
Vendi ynë. Ajo është gjithashtu himni kombëtar i vendit. Por ishte Frederick Pacius cili u shoqëronte atë.

Zakaria Topelius është gjithashtu i vlerësuar shumë.
Ngjyrat e flamurit finlandeze u deklarua kështu ka Topelius:
E bardhë do të qëndrojë për dimër finlandeze, Blue do të gjykonte për mijëra e liqeneve dhe kryq për komunitetin nordike.
Pra, ajo ishte Zakaria Topelius cili shpikur tokën e famshme fraza e mijë liqene.

Jean Sibelius është një kompozitor shumë i njohur dhe jo më pak veprat e tij ai përbëhet Finlanda 1899
Sauna është një kalim kohe shumë popullor në Finlandë dhe shumica finlandezët mendojnë se ajo i takon ndonjë e jetës së miri.
Finlandezët pëlqen të lahet disa herë në javë dhe në mënyrë ideale duhet të ketë një fshesë me thupër. Sauna është jo vetëm e mirë për trupin ajo është gjithashtu e mirë për shpirtin.
Emri finlandez për sauna, sauna është përdorur në të gjithë botën.

Disa fakte të tjera:

Estonia ka të njëjtën këngë kombëtare të Finlandës

Finlanda ishte një nga vendet e para në botë për të futur votës grave në vitin 1917. Në të njëjtin vit deklaroi vetë një shtet i pavarur.

Finlanda bën Gjahtarët në finlandisht.

Koha = 2+ Londër

based on 5 ratings Finlanda, 2.8 nga 5 bazuar në 5 vlerësime
Rate Finland


Related schoolwork
Vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë Finlandën apo në asnjë mënyrë në lidhje me Finlandën.

Një përgjigje të "Finlandë"

  1. dobësim Lammi më 25 tetor, 2011 në 20:47 #

    Më pëlqen këtë fakte ajo do të jetë e mirë për punën time e shkollës në lidhje Finlandë! :)

Koment Finlandën

« | »