.nu

Schoolwork dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Lufta e Parë Botërore dhe lidhjen e saj me Revolucionin Rus

Më 10 mars 1917 ishte përmbys rus Car Nikolla Romanov Aleksandroitj e popullit të tyre dhe ushtrinë e tyre nga posti i tij si kreu i shtetit, Carit dhe Perandorit të Rusisë, Finlanda, Lituania, Siberi, Polonia, Astra Chen dhe Kievit.
Kështu kishte dinastisë Romanov 300- mbretërimit vit mori një fund snörpligt, dhe Nicholas dhe familja e tij u ekzekutuan menjëherë pas kësaj. Por si mund të ndodhë kjo, ishte e mundur që një popull i tërë mund të kthehet kundër Papës Carit dhe gjithë regjimit politik që ishte aq themelore për vendin, dhe çfarë ishte rëndësia e tij në botën e sotme?
Për të gjetur, ne duhet të kthehemi në fillim të Luftës së Parë Botërore.

PSE?

Në vitin 1914 ka pasur dy blloqe të mëdha të energjisë në Evropë; një përhapur në Evropën qendrore dhe përbëhej nga Gjermania dhe Austro-Hungarisë; Fuqitë Qendrore, dhe përbëhej tjera të Britanisë, Francës dhe Rusisë, dhe e quajti veten Antantës. Në mes të këtyre dy blloqeve të energjisë shkoi në një lojë të energjisë, dhe me daljen e nacionalizmit ishte gjithashtu arrestuar nga imperializmi. Kjo do të thotë se ajo ka filluar një garë armësh, dhe për të "nxitur" njëri-tjetrin për armët më të mirë.
Por pse e bëri imperializmin dhe pse u vënë re atë si të mirë vetëm atëherë? E pra, unë mendoj se një imperializmi i caktuar ka ekzistuar gjithmonë, por kjo ishte vetëm kur ata kishin mundësi për të bërë lloj gjë dhe duke u përpjekur për të ndërtuar një perandori, një superfuqi, kryesisht për shkak se shumë vende në Evropë janë zhvilluar edhe vendet industriale. Vendet kishin të re, teknike, njohuri, dhe ajo kishte industri moderne dhe një popull që fryu nacionalizmin. Çdo gjë ishte hedhur themelet për një mbretëri të re të madhe, dhe gjithashtu Cari rus dëshironte të jetë me dhe kandidat për postin e kësaj, edhe nëse ajo më pas rezulton se ky ishte FAL tij.
Austro-Hungaria, e cila në atë kohë ishte një mbretëri të bashkuar, kishte vendosur të zgjerojë kufijtë e saj, dhe në vitin 1908 ata pushtuan Bosnjën.
Por, ajo që ju nuk e dini është se në Serbinë fqinje ishte planifikuar për një Serbi të Madhe që do të përfshinte të gjithë sllavët që jetonin në Austro-Hungarisë. Organizata që do të zbatojë këtë e quanin veten Hand Zi, dhe kur trashëgimtari austro-hungareze në fron Franz Ferdinan dhe gruaja e tij ishin në një vizitë shtetërore me charades e kryeqytetit të Bosnjës në Sarajevë, ai u qëllua nga një anëtar i Dora e Zezë.
Ajo ishte e planifikuar mirë, dhe anëtarët e Dora Zi numërohen ftohtë se ngjarja do të çojë në një luftë, në të cilën Serbia do të ketë Rusinë në shpinë, kur edhe sllavët që erdhën për të mbrojtur Serbinë. Për rusët ishin vetë një vend në luftë është e rëndësishme, ndër të tjera, sepse ishte frika se fusha të rëndësishme rreth Konstandinopojë, Mesdheut dhe Detit të Zi do të kontrollohet më të ashpër kur ai erdhi për eksportet e grurit, në qoftë se ne nuk e fituar luftën.
Se kjo do të ndodhë ka qenë vendimtare për ekonominë e vendit dhe rolin e saj si një fuqi e madhe, dhe Cari Nicholas gjithashtu u përpoq për të fituar përsëri disa të popullaritetit të tij që ishin zhdukur, kur ata kishin pësuar humbje kundër Japonisë në Luftën e Krimesë. Kontradiktat midis palëve të ndryshme politike në vend ka qenë në dhe është rritur, dhe Cari Nicholas panë luftën si një largim i vetëm për të qetësuar ata.

FORT FUNKSIONIMIN

Një nga një shkuan fuqitë e mëdha të Evropës në luftën vërtetë pa e ditur se çfarë ishte pika e që. Lufta zgjati katër vjet, dhe kur ajo përfundoi, kishte deklaruar sa më shumë viktima si popullatës së vendit tonë; nëntë milionë
Fituesit e luftës ishin Ententerna me ndihmën e SHBA, dhe vende të tjera si Japonia dhe India kanë qenë të përfshirë në luftë. Kjo është se si ajo erdhi në jetë e njohur si Lufta e Parë Botërore, dhe kur Rusia u takuan një prej fuqive të vërtetë të mëdha në luftën kundër Frontit Lindor; Gjermania, mundi njeriun, dhe revolucioni që qenë vazhdimisht nën sipërfaqen tani shpërtheu.

Revolucion

Gjatë gjithë periudhës së pasluftës ka pasur presione në Rusi është bërë më e madhe dhe pavarësisht të gjitha propagandë e nacionaliste dërguar rregullisht jashtë për njerëzit nëpërmjet masmedias nuk ishte Cari arritur të qetësuar tensionet politike, dhe forma shumë konservatore e qeverisë u bë gjithnjë e më e kritikuar më lufta zgjati:
- Ushtarët që luftuan për Rusinë filluan të kuptojnë se lufta e pamundur për të fituar, kur ata kishin as burime financiare ose teknike të luftës kundër fuqive të mëdha, dhe ata filluan ta pyesin urdhërat e tij.
- Të varfër, e cila ishte pjesa më e madhe e popullsisë, filluan të protestojnë, ndër të tjera racionimi i ushqimit, pasi kjo goditur e vështirë për to sesa të pasurit.
Ku për të pasur besim Cari Nicholas humbur dy pjesët më të rëndësishme të popullit rus; të varfërve dhe ushtarët, dhe lufta u lirua nga shpërthime sociale dhe protesta e njëri-tjetrit. Ata ishin në kërkim të një qeverisje, një të drejtë dhe demokratik, por kur keni menduar ju gjetur këtë nga Partia Komuniste Petrograd Sovjetik, tashmë u verbuar kështu nga urrejtja e carit dhe regjimit të tij, se ai nuk e ka parë se çfarë do të ndodhë kur Petrograd Sovjetik erdhi në pushtet.
Prandaj lexoni edhe vdiq rreth 20 milionë njerëz në luftën e ushtrisë Petrograd Sovjetik ngritur kundër ushtrive të vendeve anti-komuniste që u përpoqën për të thyer revolucionin.
Edhe pse ishte Rusia i cili më vonë fitoi luftën, koston e fitores siç them unë, i lartë, dhe vendi u qeveris për vite nga një enpartdiktatur ku gjithë pushteti është i centralizuar në udhëheqjen më të lartë të Partisë Komuniste.

Këto ditë?

Dikush mund të pyesë nëse Revolucioni Rus solli betimin për ndonjë gjë të mirë në të gjitha pas leximit të kësaj, por mendimi im është se ajo e ka bërë në të vërtetë atë, edhe pse çmimi ishte i lartë.
Revolucioni përhapur në Finlandë, e cila çoi në një luftë civile dhe një kushtetutë të re në formën e një republike demokratike që ka sot, dhe madje edhe në Gjermani ka pasur rrëmujë në sistemin politik. Të dyja këto ngjarje kanë krijuar boshllëqe të mëdha në mes të majtës dhe të djathtës, veçanërisht në Gjermani
Edhe në Suedi, pasojat Revolucioni Rus, dhe unë si një grua mund ta falënderoj atë për të drejtën e votës, unë kam vendin tim demokratik.

based on 6 ratings Lufta e Parë Botërore dhe lidhjen e saj me Revolucionin Rus 1.8 nga 5 bazuar në 6 ratings
Vlerësoni Luftës së Parë Botërore dhe lidhjen e saj me Revolucionin Rus


Projektet Related shkollore
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me Luftën e Parë Botërore dhe lidhjen e saj me Revolucionin Rus, apo në asnjë mënyrë në lidhje me Luftën e Parë Botërore dhe lidhjen e saj me Revolucionin Rus.

Koment Luftës së Parë Botërore dhe lidhjen e saj me Revolucionin Rus

« | »