.com

Shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Nga teksti runik

Epokat Svenskans

Runik rreth 800-1225

Ca vjetër suedeze 1225-1526 (antikitetit klasik i Suedisë në 1375, më i ri i vjetër suedeze nga 1375)

Mature Moderne Suedisht 1526-1732

Rinj Modern Suedisht 1732- 1900

Tani Suedisht - tani

Një gjuhë është një mjet fantastik në shoqëri. Kjo është një mënyrë e pabesueshme për të komunikuar, ndjenjat shprehin, shpresa, dhe tregoni atyre në lidhje me ëndrrat dhe ngjarjet. Unë kam qenë i detyruar të paraqesë atë që ka ndodhur në gjuhën suedeze nga koha runik kasolle deri më sot.

Gjuha suedeze është i ndarë në pesë periudha (shih më lart) që kam menduar për të paraqitur disa shkurtër në lidhje.

Gjatë Age Viking dhe periudha deri në alfabetin latin erdhi, i quajtur zakonisht koha runik. Gjuha është aq e ndryshme nga suedishtja tonë moderne që sot ne nuk do të kuptojnë një fjalë të tij. Vikingët përdorur script runik si ata gdhendur në gur të njohur si gurë Rune. Ata gjithashtu gdhendur në dru, sepse ajo ishte shumë më e lehtë të ndërtoj në, por nuk ka aq shumë të tilla ruhen sepse druri ka një tendencë për prishjen. Por numri i përafërt i gurëve Rune që mbetet nga kjo periudhë është 3000. runic u tha për të p.sh. Nëse gjatë udhëtime jashtë në botë, për të nderuar të afërmit e vdekur, por edhe për jetën në shtëpi.

Shkrimi ka ndryshuar shumë, por jo gjuhën. Kjo mund të thotë se gjuha ka qëndruar, por dorëshkrim ka evoluar në një tërësi.

Njeriu nuk di shumë për fjalorit runik kasolle, por ju e dini se Suedisht nuk fitohet si shumë fjalë të kredisë ende. Shumica fjalë janë aq të vjetër që ju nuk mund të them se kur apo ku ato kanë ndodhur. Fjalët quajtur arvord. Disa shembuj të fjalëve të tilla janë: babai, nëna, shko, pra, strehim, ujë, dhe për herë të parë e të cilit.

Periudha runik zgjati nga 800 deri në vitin 1225. Si suedez Vjetër mori përsipër.

Ne e dimë më shumë për zhvillimin e gjuhës suedeze pas kohës runik.

Vjetër suedez është më e lehtë për të lexuar se teksti në gurë Rune, por ajo është edhe shumë larg nga gjuhën tonë bashkëkohore që ne mund të kuptojmë atë. Kjo ishte gjatë kohës së lashtë suedeze alfabeti latin erdhi në Suedi. Dhe ajo ishte atëherë që njerëzit filluan të shkruarit seriozisht, jo vetëm mbi gurë Rune. Koha që ju jeni duke folur për kur ju flisni vjetër suedeze është koha mesatare.

Ndryshimet në gjuhën suedeze në suedisht Vjetër ishte shumë i madh. Ajo që filloi në runik vazhdoi tani.

Ne morëm shumë fjalë nga latinishtja dhe disa nga greqishtja. Shumë nga këto fjalë ishin të Kishës p.sh.

kishë, prift, peshkop, letra, gjimnaz, bodrum dhe shikojnë.

Por fjala latine që iu ishte vetëm një shpërthim në sasinë e fjalëve gjermane. Në sajë të shumë tregtarët gjermanë vendosën në Suedi gjatë Mesjetës ishte se Suedisht gjithashtu ka marrë shumë e shumë fjalë hua nga gjermanishtja me, të tilla si:. Të holla, blejnë familjen këpucar fryti i, megjithatë, dhe mjaft.

Epoka e ardhshme do të vijë në 1526 janë nysvenskan më të vjetër (Gustav Vasa). Ajo është vetëm tani ne jemi të pasur disa vështirësi, ne mund të lexojmë një tekst nga kjo periudhë.

Sa më afër të suedisht moderne ne të merrni më shumë vërejmë se ndikimi gjerman fjala është zvogëluar. Suedezi ndryshuar shumë gjatë Mesjetën e vonë. Kontribuojë vjetra u zhduk. Çfarë është e rëndësishme që ajo të llogaritet si një kohë të re, për shkak të ndryshimeve që shpikja e shtypjes menduar. 1526 ishte një vit historik, kur Dhjata e Re është përkthyer për herë të parë tërësisht në suedez. Disi më vonë e tërë Bibla. Gustav Vasa, me ndihmën e shtypit tashmë ekzistues shtypje, shtypje Biblën, dhe i dha një për çdo kishë në vend. Falë këtij Bibël u dha popullit suedez për herë të parë një depo të përbashkët të fjalëve dhe shprehjeve. Ka ende gjermane, e cila është përgjegjëse për shumicën e fjalëve të kredisë:

laps, fyerje, e duhur, i huaj, i martuar, zbulojnë, e mahnitshme, kozmetikë, etj

Rreth 1700 (1732) vlerësoi se periudha e vjetër moderne suedeze në gjuhën historia përfundon dhe suedeze ri modern fillon. Interesi për të zhvilluar dhe kultivuar gjuhën ishte i fortë gjatë 1700. Në 1730 erdhi disa gjëra të rëndësishme për gjuhën suedeze. Olof von Dalin, një shkrimtar dhe historiograf, 1732-1734 dha javore "pastaj Swänska Argus", e cila paraqiti një stil të ri, më shumë i rastësishëm i gjuhës së shkruar. Revista diçka gjithashtu donte për të mbrojtur gjuhën suedeze kundër ndikimit të gjuhëve të huaja.

Parfum, nëna, babai, ballkon, duartrokasin, lamtumirë, hotel, modern, bjonde, tërheqëse, elegante, të freskëta, etj ishin fjalët francezë që furnizuara gjuhën suedeze si gjithnjë e më shumë fjalë franceze filluan të depërtoj në suedisht. Sidomos gjatë gjysmës së dytë të 1700, kur francezët ishin një gjuhë e modës. Gjuha që përdorim sot cilësohet si nusvenskan. Gjuha e shkruar ishte gjatë viteve 1900 straighter dhe të thjeshtë me fjali të shkurtra. Është në dhe me reformën drejtshkrimit në vitin 1906 se një të vërtetë mund të themi se periudha Nusvenska Gjuhë filloi. Kjo do të thotë se f zëvendësohet nga v (i humbur, dhe mbi të ishte e gjatë). Në shumë fjalë, ne e mori me vete, për ne sot, Kontribuojë çuditshme folje p.sh. Janë dhe u largua. Themeli për këtë reformë u hodh në fund të 1800s, kur rrugët e drejtshkrim angleze dhe na prekur shumë. Ajo gjithashtu zëvendësohet jo dhe jo me jo. Por ndryshimi më i madh ishte ndikimi folur gjuha në gjuhën e shkruar. Pas vitit 1945, huazuar shumë fjalë nga gjuha angleze. Dhe më vonë edhe televizion dhe teknologji kompjuterike, me enët satelitore dhe internet ardhur. Për shkak të kësaj, Anglisht na ka prekur edhe më shumë se më parë përmes televizionit, filma, kompjutera dhe teknologji të tjera. Anglishtja është gjuha ndërkombëtare e teknologjisë, dhe tani është e varur nga e ditur anglisht.

Gjatë përfundimit të kohës nusvenska lind SMS dhe gjuhën chat (figurinat dhe shkurtesat). I cili për shumë njerëz, sidomos ato më të vjetër mund të gjeni vetëm atë karaktere të çuditshme këtu dhe atje. Çdo gjë mund të duket si hieroglifet - ndërsa më i riu në shoqërinë e sotme duket për të bërë. Por, për ata që përdorin figurinat dhe shkurtesave të, ajo është shumë efikas dhe të qetë. Arsyeja që ata të bërë këtë është për shkak se në chat, ai është i kënaqur sa më shumë të jetë e mundur në sa më pak hapësirë ​​që është e mundur në lidhje me - Ajo do të shkoj shpejt.

Nëse ju shkruani SMS ju mund të dëshironi të merrni edhe një shumë të tekstit në një sipërfaqe të caktuar që ajo të jetë më e lirë.

Këtu janë disa shembuj të smileysar më të zakonshme dhe njeriu ekspresive përdor kur texting ose të biseduar:

Me ironi / flirts: Unë qesh:

;):-D

Sad / i zemëruar / zhgënjyer: Oh My God! Është në shok

:( : O

Fërkimit jashtë gjuhën lumtur, shaka:

: P:)

Anglisht

r - janë (është)

u - ju (ju)

LOL - Laughing me zë të lartë (duke qeshur me zë të lartë)

BRB - Të jetë i Djathtë (të jetë e drejtë mbrapa)

Btw - Nga rruga (mënyra)

IRL - në jetën e vërtetë (në jetën e vërtetë, të jetojnë)

Fjalor Suedisht

e - është

d - e

lr - ose

Oxa - edhe

ASSA - dmth

TBX - mbrapa

NGT - diçka

ASG - asgarvar

shumë - shumë

iofs - se

cs - shihet

Pok - puthje dhe përqafim

Por si do gjuha suedeze zhvillimin dhe pamjen e ardhshëm vazhdoi si?

English është tashmë praktikisht një gjuhë botërore. Kudo që fëmijët janë në shkollë kanë mësuar gjuhën angleze. Edhe në pjesë të Afrikës, është për shembull tani për të folur rrjedhshëm, edhe pse me vendasit. Ndoshta japoneze dhe kineze është që të na japë më shumë se më parë për shkak se Japonia dhe Kina në veçanti, janë vende në zhvillim. Një teori Unë besoj në është se fjalët do të jetë më i shkurtër, sepse është shkruar aq shumë në kompjuter - në qoftë se ju shkurtuar fjalët poshtë, ajo mund të shkojë në mënyrë të konsiderueshme më të shpejtë të shkruani në tekste të mëdha. Të gjitha këto chat shkurtesave suedisht dhe anglisht, të përdorura në komunikim të menjëhershëm mbi internet me siguri do të jetë shprehje përdorim në të ardhmen. Është mjaft e vështirë të imagjinohet se sa e ardhmja e Suedisë suedeze dhe do të duken si. Ndoshta figurinat fillojnë që do të përdoret në botimet e gazetave, letërsi dhe raporte të ndryshme dhe kryeministri ndoshta do të flasim për rezultatet e zgjedhjeve ishin të shëndoshë (e mirë) ose kefft (e keqe). Do globalizimi i sotëm dhe e rriti epërsinë e ndërkombëtarizimit në një gjuhë botërore anglisht është gjithnjë e më shumë duke ndikuar gjuhën tonë. Do të rrisë huazimet angleze dhe ajo që për komponimet ndarë, këto në të ardhmen do të lejohet? - Ndoshta, kjo është vetëm e ardhmja që e ka përgjigjen e drejtë për të.

based on 22 ratings Nga runik SMS, 2.8 out of 5 bazë të 22 ratings
Shkalla Nga runik për SMS


Projektet e ngjashme shkollore
Më poshtë është puna shkollë që përfshin Nga runik SMS ose në asnjë mënyrë në lidhje me nga teksti runik.
  • Asnjë mesazh i lidhur

Koment Nga runik për SMS

|