. Tani

Punimet e shkollës dhe ese nga shkolla e mesme
Kërko schoolwork

Franklin Delano Roosevelt

Fr erdhi nga e sipërme të klasit të Shtetet e Bashkuara, me një pronar toke të pasur me babain. Ai u lind në vitin 1882 në çifligun familjar, dhe kushtuar kohën e tij rezervë për gjueti dhe hipur mbi kalë. Në 1907 ai mori judidikexamen e tij në Universitetin e Harvardit dhe filloi ushtrimin si një avokat.

Në moshën 28 ​​vjeçare i dha Fr në politikë. Ndryshe familjen e tij, të cilët ishin republikanët, ai u bë një demokrat. Në 1910 ai u zgjodh në senat.

Vitin 1913 ai u emërua Ndihmës Sekretari i Marinës. Ministri Mari vetë ishte një person i dobët, kështu Fr erdhi në praktikë për të shërbyer si drejtori i departamentit.

1920 Fr shfaq si kandidat zëvendës president. Por kandidati demokrat humbi, dhe Fr takua vështirësi e tij të parë dhe të vetëm politik.

Në vitin 1921 ai ishte goditur me poliomelitit, e cila ishte pas një sëmundje e rëndë, dhe ishte i paralizuar për tre vjet. Por Fr refuzoi të heqë dorë, dhe pas një tre vjet e rehabilitimit mund të fillojë të lëvizë përsëri. Ai ishte i mbyllur në thelb në një karrocë për jetën, por kjo nuk e ndaloi karrierën e tij.

1928 ai u zgjodh guvernator i shtetit të Nju Jorkut, një mundësi e shkëlqyer për të më vonë kandidatera si president i SHBA.

Në fushatën zgjedhore në vitin 1932, ai shkoi përpara me programin e tij, marrëveshje të re. Shumë amerikanë pëlqente atë dhe programin e tij, dhe në janar 1933 ai ishte në gjendje të marrë përsipër si president i Shteteve të Bashkuara. Programi ishte një sukses, dhe në 1936 ai u zgjodh president një mandat të dytë me një shumicë të madhe.

Pak kohë më pas ajo filloi të lëvizë nëpër Evropë, dhe Roosevelt ishte një nga ata që e panë atë më parë. Ai u përpoq për të ndërmarrë veprime dhe demokratët një host-së, por amerikanët nuk kanë dashur të marrin hapa që mund të tërheqë ata në luftë që kërcënonte. Pas rënies së Francës në vitin 1940, megjithatë, është rritur mbështetjen për një politikë të tillë në mesin e amerikanëve dhe Roosevelt mori përsëri mbështetjen e Amerikës.

Në vjeshtë 1940, zgjedhjet presidenciale përsëri. Nuk ishte një rregull i pashkruar se asnjë kandidat nuk kishte për t'u ulur për më shumë se dy mandate prej katër vjet secili. Demokratët argumentuan se situata ishte e tillë që ai duhet të zgjidhet përsëri, dhe Roosevelt mori detyrën si president i SHBA-së për herë të tretë.

Në dhjetor të vitit 1941, baza Amerikane e Pearl Harbor u sulmua nga avionët japoneze. Shtetet e Bashkuara u fut në Luftën e Parë Botërore në këtë mënyrë kundër Gjermania, Italia dhe Japonia. Roosevelt ka marrë pjesë në luftën në konferenca me aleatët e saj, dhe jashtë kësaj, ai gjithashtu kishte shumë diskutimeve të tjera ndërkombëtare. Shtypi, megjithatë, ishte shumë e vështirë për të karrigeve me rrota-i detyruar njeriun Roosevelt, dhe pas Konferencës së Jaltës me Churchill dhe Stalini, në shkurt të vitit 1945, ai ishte plotësisht i rraskapitur.

Pika e luftës në një të afërt, dhe më në fund u dorëzua Japonia dhe Gjermania. Por Roosevelt nuk jetoi për të parë të përfundimit të luftës. Ai pësoi një hemoragji cerebrale, dhe vdiq në ngrohtë Springs, Virginia prill 1945. Megjithatë ai kishte arritur shumë në kohën e tij, pasi ai u zgjodh president në janar 1933 ....

based on 2 ratings Franklin Delano Roosevelt, 1.0 nga 5 në bazë të 2 ratings
Rate Franklin Delano Roosevelt


Related schoolwork
Në vijim janë projekte shkollore që kanë të bëjnë me të Franklin Delano Roosevelt, ose në ndonjë mënyrë në lidhje me Franklin Delano Roosevelt.

Koment mbi Franklin Delano Roosevelt

« | »